Tüketici Fiyat Endeksi-Ekim 2020 (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, ekim ayında beklentilere paralel aylık %2,13 artarken yıllık enflasyon %11,75 seviyesinden %11,89'a yükseldi.

Ana harcama grupları incelendiğinde kış sezonuna girişin etkisiyle giyim ve ayakkabı grubu aylık %6,81 ile en çok artan grup olurken aylık enflasyona 42 baz puan katkı verdi. Gıda ve alkolsüz içecekler, %3,03 artarak en çok yükselen ikinci grup oldu ve 70 baz puanla aylık enflasyona en yüksek katkıyı verdi.

Ekim ayında sadece iki grupta düşüş yaşanırken eğlence ve kültür -%0,09 ile en çok düşüş gösteren grup oldu. Alkollü içecek ve tütün ise %0,01 azalarak diğer düşüş gösteren grup oldu.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşanırken %27,40 ile en çok yükselen grup çeşitli mal ve hizmetler oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %16,51 artış yaşanırken 369 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı verdi. Otomotiv fiyatlarında ve petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesiyle ulaştırma, %13,92 artarken 219 baz puanla yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer grup oldu.

Ağustos ayından itibaren TL'de görülen sert değer kaybı, jeopolitik riskler ve salgında vaka sayılarında yaşanan yükselişin etkisiyle belirsizlik ortamının devam ediyor oluşu ile birlikte TCMB'nin yılın son Enflasyon Raporu'nda daha önce %8,9 olarak açıklanan enflasyon beklentisini %12,1'e yükseltilmesine paralel olarak enflasyondaki yükseliş eğiliminin sürdürmesini beklemekteyiz.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), ağustos ayı itibariyle TL'de yaşanan sert değer kaybının ekim ayında da devam etmesiyle aylık %3,55 artarak Eylül 2018'den beri en yüksek seviyesini gördü. Yİ-ÜFE yıllık bazda ise %18,20 artarken Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat, %3,74 ile aylık en yüksek artış gösteren sektör olurken aynı zamanda 335 baz puanla aylık Yİ-ÜFE'ye en çok katkıyı verdi.

İmalat yıllık bazda da %19,81 ile en çok artış gösteren ana sektör olurken onu %17,01 ile madencilik izledi. Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı yıllık bazda -%1,62 ile azalış yaşanan tek sektör oldu.

Alt sektörlerde ise kök ve rafine petrol ürünleri %5,87 ve ana metaller %5,75 ile aylık en fazla artışı gösterdi. En çok düşüş görülen alt sektörler ise -%6,09 ile ham petrol ve doğalgaz oldu.

Yıllık bazda ise %47,76 ile en çok artış yaşanan metal cevherleri olurken onu %36,12 ile ana metaller izledi. Tütün ürünleri yıllık -%15,80, ham petrol ve doğalgaz -%11,05 ile en çok düşen alt sektörler oldu.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4451/tuketici-fiyat-endeksi-ekim2020.htm




 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş