Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, Ekim ayında beklentilerin üzerinde aylık %2,88 arttı. Eylül ayında %49,38 olan yıllık enflasyon, Ekim ayında %48,58 ile Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ana harcama grupları incelendiğinde giyim ve ayakkabı, yeni sezon satışlarının başlamasının etkisiyle aylık %14,32 ile en çok artan grup oldu. Gıda ve alkolsüz içecek, taze meyve sebze fiyatlarındaki artışın etkisiyle %4,33 ile en çok artan ikinci grup olurken aylık enflasyona 103 baz puanla en çok katkı veren grup oldu. Ulaştırma, %0,54 azalarak en çok düşüş görülen grup olurken aylık enflasyonu 9 baz puan aşağı çekti. Diğer bir düşüş görülen grup ise %0,04 azalan alkollü içecek ve tütün oldu.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Eğitim, yıllık %93,66 ile en çok artan grup olurken yıllık enflasyona 177 baz puan katkı verdi. Konut, yıllık %89,39 ile en çok artan ikinci grup olurken yıllık enflasyona 1.156 baz puanla en yüksek katkıyı verdi. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler, yıllık %45,28 artış gösterirken, yıllık enflasyona 1.128 baz puan ile en çok katkı veren ikinci grup oldu.

Eylül ayında, aylık %1,37 artan yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Ekim ayında %1,29 arttı. Eylül ayında yıllık %33,09 artan Yİ-ÜFE, Ekim ayında ise %32,24 artış gösterdi. Bu Mart 2021'den bu yana görülen en düşük artış oldu.

Sanayinin dört ana sektörüne göre en yüksek ağırlığa sahip imalat, aylık %1,61 ile en çok artan sektör olurken aylık Yİ-ÜFE'ye 139 baz puan ile en yüksek katkıyı veren sektör de oldu. Düşüş görülen tek ana sektör %1,56 azalan elektrik, gaz, buhar oldu.

Su temini, yıllık %43,19 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat %32,85 artış gösterirken, yıllık Yİ-ÜFE'ye 2.843 baz puan ile en çok katkıyı verdi. Yıllık bazda düşüş gösteren ana sektör olmadı.

TCMB, Ekim ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek %50 seviyesinde sabit bıraktı. Ağustos itibariyle enflasyondaki baz etkisi desteğinin azalmasının da etkisiyle yıllık enflasyondaki düşüşün yavaşlasa da devam edeceği kanaatindeyiz. TCMB'nin 8 Kasım'da yayımlayacağı yılın son Enflasyon Raporu enflasyona ilişkin beklentiler açısından ön plana çıkıyor.

  BMD Araştırma
  Bizim Menkul Değerler A.Ş.
  bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'de dış ticaret açığı Eylül'de: -84.4 milyar dolar (Beklenti:-84.1 myr önceki:-70.4 myr)
ABD'de ihracat Eylül'de:267.95 milyar dolar
ABD'de ithalat Eylül'de: 352.31 milyar dolar (Önceki: 342.2 milyar dolar)
ABD'de mal ticaret açığı Eylül'de: -108.69 milyar dolar (önceki:-108.2 myr)
ABD'de ithalat değişimi Eylül'de: %+3.0
ABD'de ihracat değişimi Eylül'de: %-1.2
Facebookta Paylaş