TİM Başkanı Gültepe: Döviz kurunun, ücretlerdeki artışı yakalaması lazım

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; İhracatçıların en önemli beklentisi rekabetçi kur. İşçilik ücretlerinin yüksek olmasına dikkat çeken TİM Başkanı Gültepe, vasıfsız eleman çalıştırmanın maliyetinin 850 dolar olduğunu belirterek, “İhracatçının bu seviyede dünya ile rekabet etmesi mümkün değil. Döviz kurunun ücretlerdeki artışı yakalaması lazım. Kur yılsonunda 42 lirayı görür” dedi.

2023 yılını bir önceki yıla göre, yüzde 0,6’lık artışla 255,8 milyar dolarlık mal ihracatıyla tamamlayan Türkiye, 2024 yılı için de Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 267 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Henüz 2023 yılına ilişkin verileri netleşmeyen hizmet ihracatından yılın 11 aylık döneminde 92 milyar dolarlık katkı gelir elde edilirken, 2024 yılı için de 135 milyar dolarlık ihracat hedefi saptandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, hem 2023 yılını değerlendirdi hem de 2024 yılı için ihracatçıların beklentilerini paylaştı.

2023 yılındaki sınırlı büyümede dünyadaki daralmanın etkisinin yüzde 20, kur politikasının ise etkisinin yüzde 80 olduğunu kaydeden Gültepe, asgari ücrete yapılan zam oranında kurun artmayışını firmaların tolere edemediğini söyledi. Dünyadaki daralmaya rağmen yine de başarılı bir yıl geçirdiklerini belirten Gültepe, “Talep düşerken biz pahalı kaldık. Bizden alım yapan ülkeler başka pazarlara kaydı. Şu an en vasıfsız elemanı çalıştırmanın maliyeti 850 dolar. İhracatçının bu seviyede dünya ile rekabet etmesi mümkün değil. Döviz kurunun ücretlerdeki artışı yakalaması lazım. Kur da aydan aya artarak yıl sonunda 40-42 lira seviyesini görür diye düşünüyorum. Maliyet artışları ile kur artışları paralel olmalı. İhracatta hedeflerin tutması için bu yönde ekonomik politikalara ağırlık verilmeli” dedi.

Ücret artışları enflasyonu düşürmüyor

2023 yılında özellikle emek yoğun sektörlerde olan istihdam kaybının 2024’ün ilk çeyreğinde de bir miktar devam edebileceğini aktaran Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçılar, kurla ilgili ani düşüş ve yükselişi istemez. İstemiş olduğumuz kur seviyesi, yıllık ücretlere yapılan artış kadarını tolere edebilecek bir seviye. Artık asgari ücrette ikinci zammı konuşmamamız lazım. Çünkü yapılan her zam için önceden beklenti oluşuyor, buna göre herkes fiyatlara zam yapıyor, enflasyon da düşmüyor. Türkiye’de herkesin ortak gayesi enflasyon ile mücadele. Bu nedenle Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygulayacağı ekonomi politikaları çok çok önemli. 2024 yılında en büyük beklentimiz rekabet edebileceğimiz bir ekonomi politikasının oluşması, enflasyona paralel kurun olması.”

Maliyet baskısı, yatırım iştahını komşu ülkelere yöneltiyor

Bazı sektördeki Türk firmaların komşu ülkelere yatırım yaptığına değinen Gültepe, artan maliyetlerle beraber kur politikasından kaynaklı karlılığı düşen sektörlerin yatırım tercihini bu yönde kullandığını belirtti. Komşu ülkelerde düşük maliyet olmasının firmaları cezbettiğini ifade eden Gültepe, “Emek yoğun sektörlerde komşu ülkelerle rekabet etme şansımız yok. Bu bölgedeki en yüksek ücretler maalesef Türkiye’de. Mısır’ın en büyük ihracatçı firması Türk bir hazır giyim firması. Orada çalışanlar bugün Türkiye’de çalışabilirdi. Ama maliyet baskısı yatırımı bu ülkelere yöneltti” dedi.



Facebookta Paylaş