Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda 2024 yılında faiz indirimleri ve finansal koşullarda gevşeme beklenirken, diğer taraftan da seçimler 2024 yılının gündemine yerleşebilir. ABD’de Trump, Pazartesi günü Iowa'da düzenlenen 2024'teki ilk Cumhuriyetçi başkanlık yarışmasında oyların %51'ini alarak önemli bir zafer elde etti. Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde adaylar ve projeleri piyasa fiyatlamalarında dalga boylarının büyümesine neden olabilir.
Bu hafta Kızıldeniz tarafında jeopolitik risklerin yatışmaması ve risklerin masada kalması, risk iştahını sınırlı bir şekilde de olsa baskılamaya devam ediyor. Diğer taraftan Ocak ayında gelen ABD makro verilerinin karışık sinyal vermesi de bu sürece destek oluyor. Son gelen makro verilerde istihdamın ve enflasyonun katılıklarını devam ettirdiği gözlendi. ÜFE fiyat artışının beklenti altı kalması ise bir nebze moralleri düzeltti diyebiliriz. Dün açıklanan New York imalat/fabrika endeksi -43,7 seviyesine indi. Ekonomide soğumayı işaret eden veri diyebiliriz. ABD Merkez Bankası (FED) Yönetim Kurulu Üyesi Waller, enflasyonda devam eden düşüşlerin FED'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesine olanak sağlayacağını ancak bunun ‘dikkatli’ şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
Piyasa hareketlerine baktığımız zaman VIX endeksinin (piyasada örtük olan ve kısa bir süre içerisinde gözlemlenebilen bir oynaklık veya değişkenlik ölçüsüdür) yılbaşından beri 12-14 bandında sakin bir dalgalanması varken, risklerde yaşanan artış sebebi ile 14 seviyesine doğru hareket ettiğini görüyoruz. Dolar Endeksi ve risk barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık faizi de bu harekete eşlik ediyor. Hareketleri şimdilik bir dengelenme çabası içinde oluşan teknik düzeltmeler (tepki) olarak görüyoruz.
Avrupa tarafında, son gelen Almanya 2023 büyüme verisi daralma sinyali verdi. Avrupa kıtasında büyüme riskleri devam ediyor. Bundesbank Başkanı Nagel, faiz indirimlerini tartışmak için henüz çok erken olduğunu söylerken, Avusturya’nın merkez bankası başkanı Holzmann, bu yıl hiçbir kesintiye güvenilmemesi konusunda uyardı. Bu açıklamalar Avrupa 10 yıllık tahvil getirilerinin artmasına ve talebin düşmesine neden oldu. Açıklamalar şahin tarafa daha yakın olsa bile ekonomik verilerin daralma bölgesinde derinleşmesi bu şahin sözleri desteklemiyor. Makro veriler faiz indirimi ve indirim hızı için belirleyici olabilir.
Asya tarafında, 2024 yılı Çin’in deflasyon ile mücadelesinde kritik bir dönem. Piyasa Çin yönetiminden teşvik paketi beklerken yapısal reformlar ile de bu sürecin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan yaşanan bu gelişmelerin Çin hisse senedi değerlemeleri içinde fiyatlamalara yansıdığını düşünüyor değerlemeleri cazip görüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,2% civarında eksi. Asya piyasaları Japonya hariç negatif. Hong Kong 2,8% civarı, Çin 0,6% eksi, Japonya 0,3% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,05, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 2.026 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, derecelendirme kuruluşları (Moody’s, S&P, Fitch) Türkiye için not görünümlerini bir kademe yükseltirken not artışına gitmediler. Not artışı için uygun zeminin oluştuğunu ancak derecelendirme kuruluşlarının temposunun düşük kaldığını düşünüyoruz. Para politikasında faiz artış sürecinin sonuna yaklaşıldığını ve bundan sonraki süreçte mali politikaların ön planda olacağını düşünüyoruz.
Maliye bakanı Şimşek, kamu harcamalarının azaltılması konusunda söylemlerini sürdürüyor. Dün, valilerle yaptığı toplantıda tasarruf mesajı verdi.




Usd/TL:
Global piyasalarda bu hafta sınırlı satış baskısı görülüyor. Karışık gelen ABD makro verileri sonrasında Dolar talebi artıyor. Kritik seviye 102,7 üstü fiyatlamaların devam etmesi halinde dolar endeksi (DXY) 103,8-104 seviyelerine kadar tepki hareketi görülebilir.
Yeni hafta nispeten daha sakin veri akışı var. Bugün ABD perakende satışlar verisi açıklanacak. Dolar endeksine hareketlilik getirebilir, beklentilerden sapma gösterdiği ölçüde fiyatlamaya etki edebilir diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta, Merkez Bankası uyguladığı kademeli sıkılaşmanın sonuna yaklaştığı mesajını veriyor. Zirvenin yüzde 45 seviyesinde tayin edilmesini ve sonrasında mali politikalar ile enflasyon ile mücadelenin devam edeceğin düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,50 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Ocak ayı itibari ile maaş zamları, vergi artışları gibi kararlar enflasyon beklentilerini yükseltici etki yapıyor. Beklentilerde bozulma yatırımcıların iştahını baskılıyor. Tahvil getirileri cazip seviyelere yaklaşıyor. Petrol fiyatlarının düşmesi ve global konjonktürden enflasyon ithal edilmemesi TCMB'nin uyguladığı politikaların daha çabuk sonuç vermesini sağlayabilir.
Globalde, ABD makro verilerinin karışık sinyal üretmesi ve jeopolitik risklerde yaşanan artış (Kızıldeniz hadisesi) gemi taşımacılığında navlun fiyatlarını yükseltiyor, enflasyon üzerinde tehdit yaratıyor. Risklerin artması ile ABD 10 yıllık getirileri yeniden yüzde 4 seviyesi üstünde fiyatlanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 53 baz puan artarak %41,71 ve 7 baz puan artarak 27,14% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,100/8,150 bandını kritik direnç bölgesi olarak izliyoruz... 26 Aralık tarihinde 7,200 dip noktasında başladığı kısa vadeli yükseliş hareketini sürdüren piyasada, seans içi geri çekilmelerin dün 8,000 üzerinde dengelenme çabası hakim oldu. Salı gününü yatay seyrin ardından -% 0.15 oranında hafif bir değer kaybıyla 8,032 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde, 8,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,000 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklar ise kritik 8,100/8,150 direnç bölgesini aşma denemelerini sürdürecektir. Yukarı atakların yeniden güç kazanması için 8,100/8,150 direnç bandının aşılması gerekiyor. Bu durumda ise öncelikle 8,250 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yukarı potansiyelini koruyan piyasada, bir alt destek olarak aldığımız 7,900 üzerinde yön yukarı olmayı sürdürecektir. 7,900 altındaki olası hareketlerin ise yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
FED projeksiyonlarında faiz indirim beklentisi ile piyasa tarafında oluşan faiz indirimi beklentisi arasında fark bulunuyor. Piyasaların dengelenme süreci içinde olduğunu düşünüyoruz. bu sebeple söz konusu farkın azalmasını bekliyoruz. Piyasa, FED faiz indirim beklentilerine yaklaştıkça dengelenme (risk iştahında azalma) ön plana çıkıyor, Dolar talebi artıyor. Dün parite tarafında satışlar etkili olurken 1,086 seviyelerine kadar geri çekilme yaşandı.
‘Teknik olarak kısa vadede dolar endeksi DXY 102,7 üzerinde kapanışlar yapması yukarı hareketi destekleyebilir ,risk iştahını baskılayabilir.’ Dün bültende dikkat çektiğimiz Dolar Endeksi’nde yukarı yönlü hareket teknik seviyeler aşılınca hızlandı. Hareketin devamında 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Global piyasalarda risk algısının sınırlı baskılı kalması Dolar talebinin artmasını sağlıyor. Piyasalar FED’den Mart ayında indirim beklentisi sürüyor. Ancak FED daha takvimde daha sonrasını işaret etmeyi sürdürüyor. FED’in katılığı piyasa beklentisinin törpülenmesine yol açıyor, Dolar talebi artıyor. Bugün açıklanacak İngiltere enflasyon verisi paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,262 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
Son gelen ABD makro verilerinin karışık sinyaller üretmesi piyasanın ‘Mart ayı FED faiz indirimi beklentisi’ baskılanmaya başladı. Piyasa beklentilerin FED faiz indirimi beklentilerine yaklaşması altın tarafında satış baskısı yaratıyor. Aynı zamanda ABD 10 yıllık tahvil getirileri artarak risk iştahının baskılı kalmasına neden oluyor.
Altın fiyatlarının jeopolitik riskler den arındırdığımız zaman ABD 10 yıllık faizi ile korele hareket ettiğini söyleyebiliriz. Reel getirilerde yaşanan düşüş altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket sağlayabilir. Tersi ise altın tarafında satış baskısını devam ettirebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin kritik destek yüzde 3,90 altında fiyatlamalara geçmesi altın fiyatlarında yükseliş için alan yaratabileceğini düşünüyoruz.
Altında teknik olarak 2.000 - 2.070 Usd arasında yatay bant hareketinin sürmesi mümkün görünüyor
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.026 Usd seviyesindeki ons altında 2.018 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
Makro verilere hassasiyet devam ediyor. Makro verilerin karışık sinyal üretmesi diğer taraftan FED üyelerinden gelen ihtiyatlı açıklamalar, piyasa beklentilerine nazaran faiz indirimlerinin daha geç başlayacağı ve sıkılaşmanın süresinin daha uzun olacağı yorumlarını da beraberinde getiriyor. ABD 10 yıllık faizi dün yüzde 3’e yakın artarak yüzde 4,7 seviyelerine kadar yükseldi. 2024 yılında faiz indirimleri başlayacak beklentisinden ötürü piyasanın tahvil faizi yükselişlerini fırsat olarak göreceği ve alıcı tarafta olacağını düşünüyoruz.
Lokal tarafta, lokal tarafta yurt dışı risk iştahının baskılı seyretmesi ve ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yükselişin etkisi ile satıcılı bir seyir gözlendi.
CDS 316 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 13-15 cent; orta vadelilerde 35-107 cent; uzunlarda 115-116 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,18%, 7,68% ve 8,27% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş