Temmuz İSO/Markit PMI Endeksi: PMI Temmuz ayında ihracat siparişlerindeki iyileşme ile yükseldi (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

• İSO/Markit PMI Temmuz ayında 46,8’den 49’a yükselirken, 50 sınırının altında kalmaya devam ederek ekonomideki yavaşlamanın devam ettiğinin altını çizdi.
• PMI verisi ile birlikte yayınlan veri açıklama notunda, Temmuz ayında görülen bu yükselişin ihracat siparişleri ve istihdam artışından kaynaklandığı belirtildi. Ancak üretim, yeni siparişler ve satış fiyatları yavaşlamaya devam ediyor.
• Temmuz PMI verisinden de yola çıkarak ihracatın, Türk lirasının rekabetçi gücü ve küresel ekonomik aktivitedeki iyileşme ile birlikte önümüzdeki dönemde daha iyi bir performans sergilemesi beklenebilir.
• PMI verisinin yanı sıra yine bugün açıklanan Temmuz BloombergHT tüketici güven endeksi ise 79,6’dan 83,4’e yükseldi. Seçimlerin geride kalmış olması ile birlikte güvenin iyileşme kaydetmiş olduğu görülüyor. Ancak, tüketim eğilimi endeksinde, enflasyon endişeleri ve TL’deki değer kaybının etkisi ile 57,6’ya bir gerileme söz konusu.

İSO/Markit PMI Temmuz ayında 46,8’den 49’a yükselirken, 50 sınırının altında kalmaya devam ederek ekonomideki yavaşlamanın devam ettiğinin altını çizdi. PMI verisi Nisan ayından bu yana 50 sınırının altında hareket ediyor. Yine de Temmuz ayı verisinin, Reel Kesim Güven Endeksinin (RKGE) ekonomik aktivitedeki gerilemenin süreceğine yönelik sinyaller vermesine rağmen yükseliş kaydetmesi olumlu bir sürpriz olarak karşımıza çıkıyor. RKGE düşüşünü dördüncü ayına taşırken, Temmuz’da aylık %1,8 ve Mart ayından bu yana %8,2 düşüş kaydederek 102,7 olarak gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış veride ise, Şubat ayından bu yana aralıksız devam eden düşüşün Temmuz ayında aylık %1 ile daha sınırlı kaldığını görüyoruz. (İlgili raporumuza ulaşmak için tıklayınız.)

PMI verisi ile birlikte yayınlan veri açıklama notunda, Temmuz ayında görülen bu yükselişin ihracat siparişleri ve istihdam artışından kaynaklandığı belirtildi. Ancak üretim, yeni siparişler ve satış fiyatları yavaşlamaya devam ediyor.

Temmuz PMI verisinden de yola çıkarak ihracatın, Türk lirasının rekabetçi gücü ve küresel ekonomik aktivitedeki iyileşme ile birlikte önümüzdeki dönemde daha iyi bir performans sergilemesi beklenebilir. İthalat cephesinde ise iç talepteki zayıflama ve altın ticaretindeki normalleşme ile birlikte büyümenin baskı altına kalabileceği görüşündeyiz. Bu koşullar altında net ihracat katkısının önümüzdeki çeyreklerde daha olumlu olması beklenebilir. Ticaret Bakanı Pekcan son yaptığı açıklamasında ithalatın temmuz ayında %6,4 düşüşle 20,1 milyar dolara gerilediğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise %70’e yükseldiğini belirtti.

PMI verisinin yanı sıra yine bugün açıklanan Temmuz BloombergHT tüketici güven endeksi ise 79,6’dan 83,4’e yükseldi. Seçimlerin geride kalmış olması ile birlikte güvenin iyileşme kaydetmiş olduğu görülüyor. Ancak, tüketim eğilimi endeksinde, enflasyon endişeleri ve TL’deki değer kaybının etkisi ile birlikte 57,6’ya bir gerileme söz konusu.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş