Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Temmuz ayı toplantısında, politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde yüzde 19 düzeyinde sabit bıraktı.
Faiz oranlarına ilişkin yayımlanan basın duyurusunda, aşılamanın dünya genelinde hız kazanmasının küresel ölçekteki önemine bir kez daha değinilirken emtia fiyatlarında yaşanan artışın fiyatlara etkisinin yanı sıra salgın kapsamında gıda sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerdeki arz eksikliğinin ekonomi üzerindeki etkisinin devam ettiği belirtildi.
Yurt içi ekonomik aktivitenin salgın sonrası dönemde güçlü seyretmesinde aşılamanın toplumun geneline yayılmasına önemli etkisi olmaktadır. İkinci çeyrekte vaka sayılarının artmasıyla birlikte alınan önlemler ile finansal sıkılaşmaya bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü sürdürmeye devam ediyor. Aşılamanın hızla ilerlemesi ve toplumun önemli bir kısmının aşılanmasıyla vaka sayıları kontrol altına alınırken salgından olumsuz etkilenen sektörlerden hizmetler ve turizm sektörlerinde görülen canlanma ile cari dengede olumlu etkisi yaz boyunca hissedilecektir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve hizmet ve turizm sektöründeki canlanma nedeniyle yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.
Son dönemde TCMB tarafından düzenlenen Piyasa Katılımcıları Anketinde enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü ivmesinin devam etmesi, ithalat fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve talep koşullarındaki düzelme enflasyonda oynaklığa neden olabilir. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye devam ediyor. Bu gerekçelerle, Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürüleceği yinelendi.
TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verisine bakıldığında fiyatlardaki artışların TCMB PPK kurulu tarafından oynaklık olarak değerlendirilmesi dikkat çekti. TÜİK verilerine göre hizmet sektöründeki talep bazlı artışların yaz dönemi boyunca devam etmesi ve son dönemde elektrik ve doğal gaz fiyatlarına uygulanan zam ile enflasyondaki yükseliş trendinin Sonbahar’a sarkmasının muhtemel olduğunu söyleyebiliriz. Toplantı metninde sıkı para politikasının devam edeceğine dair ifade yer alırken gerek görüldüğü takdirde ilave sıkılaştırmanın yapılacağına dair herhangi bir ifadenin yer almaması ilerleyen dönemlerde faiz indirimiyle ilgili gelişmeleri tekrardan gündeme getirecektir. Enflasyon verisi öncesinde piyasa beklentilerine göre 3. Çeyreğin sonuna doğru faiz indiriminin söz konusu olabileceği belirtilirken enflasyonun beklentinin üzerinde gelmesi ile faiz indiriminin ancak 4.Çeyrek içerisinde olabileceği tahmin ediyoruz.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.