TELKODER’e göre 5G’nin sunacağı yeni imkanlar sayesinde SMŞH veren işletmecilerin iş modellerinde, şebeke mimarisinde ciddi değişiklikler yaşanacak

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği TELKODER, küresel pazarda her geçen gün büyümesine rağmen Türkiye'de yeterli gelişimi gösteremeyen Sanal Mobil Şebeke Hizmetleri (SMŞH) pazarında 5G ile yaşanacak gelişmelere ve 5G'nin sektöre sunacağı katkılara dikkat çekiyor. TELKODER'e göre 5G'nin sunacağı yeni imkanlar sayesinde SMŞH veren işletmecilerin iş modellerinde, şebeke mimarisinde ciddi değişiklikler yaşanacak.

5G Sadece Hız Sunmayacak

Yeni nesil kullanıcı deneyimlerini etkinleştirmek, yeni dağıtım modellerini güçlendirmek ve yeni hizmetler sunmak için genişletilmiş bir kapasite ile tasarlanan 5G'nin önemli avantajı şüphesiz ki sağladığı hızlar olacak. 5G ile halen 4,5 G'de 10 ms olan gecikme süresi 1 ms'lerin altına düşecek. Bu da internette hemen hemen her şeyi yaparken daha hızlı ve daha iyi yanıt süresi anlamına geliyor. Ancak; TELKODER'e göre 5G'nin diğer nesillerden tek farkı sadece daha yüksek hızlar olmayacak zira 5G şebeke dilimleme (network slicing) teknolojisini de beraberinde getiriyor. Şebeke dilimleme, paylaşılan ortak bir fiziksel altyapının üzerinde birden çok sanal şebekenin oluşturulmasına izin veriyor ve 5G sayesinde SMŞH veren işletmeciler, belirli sektörlerdeki müşterileri için şebeke dilimleme yöntemiyle "küçük şebekeler" işletebilir hale gelecekler. Böylelikle SMŞH veren işletmeciler, kullanım durumları ve müşteri ihtiyaçlarına daha uygun bir hizmet kalitesi sunma yeteneğine sahip olacaklar.
Şebeke Dilimleme Kullanıcıya Daha Uygun Fiyatlı Hizmetler Sunulmasının Önünü Açacak
Şebeke dilimleme hem altyapının hem de kaynakların en uygun şekilde kullanılmasını (önceki nesil mobil şebekelere kıyasla daha fazla enerji tasarrufu ve maliyet verimliliği) sağlayacak. Şebeke dilimlemeyle, talep geliştikçe pazara hızlı ve kolay bir şekilde uyarlanabilen, "yeni nesil" bir SMŞ hizmeti vermek mümkün olacak. Buna paralel olarak da mobil şebeke işletmecilerinin gelirleri artacak ve son kullanıcılar için de daha kaliteli, çeşitli hizmetler sunulabilecek. Şebeke dilimlemenin bir başka faydası da 5G sistemlerini daha hızlı sunma yeteneği olarak öne çıkıyor. Burada bazı temel kıstasların (bant genişliğinin, cihaz yoğunluğu ve cevap süreleri gibi durumlara göre) uygulamalara özel olarak bir sanal şebeke gibi satılabilmesi mümkün hale gelecek.
5G'nin Ekonomimize Katkısının Artması İçin SMŞH Veren İşletmeciler Kritik Önemde
Mobil şebeke işletmecilerinin, her bir dikey sektör için gerekli olan tüm uzmanlaşmayı sağlamalarının pek mümkün olamayacağını ifade eden TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci Türkiye'nin 5G'den tam olarak faydalanabilmesi için ülkemizdeki SMŞH pazarının en kısa sürede dünya oranında gelir elde edecek şekilde tesis edilmesi ve gelişmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Teberci: "Dünya SMŞH gelirlerinin dünya telekomünikasyon hizmetleri gelirlerine oranı %4-5 seviyelerinde. Türkiye'de bu oran %0'. Bu kabul edilemez bir durum. SMŞH pazarının oluşmasının ve sonra da büyümesinin, mobil şebeke işletmecilerinin gelirlerini de arttıracağının artık anlaşılması gerekiyor. Diğer ülkelerde mobil şebeke işletmecileri, 5G'de SMŞH verecek işletmecilerin avantajlarını anlatan, pazarı büyütecek ve gelirleri arttıracak modeller üzerine çalışmalar yaparken ülkemizde var olan mobil hizmet gelirleri azalacakmış gibi bir tutum takınılması önemli fırsatların kaçırılmasına neden olacak. " diyor.
TELKODER'e göre; iki veya daha fazla mobil şebeke işletmecisinin şebeke yapısı doğru bir hiyerarşik şekilde ve maliyet etkin bir biçimde düzenlenirse böyle bir 5G şebekesi "yeni nesil" SMŞ hizmetlerini sunmak ve dijital ekonomide daha önce ulaşılamayan yepyeni bir gelir akışını ortaya çıkarmak için kritik bir fırsat sunabilir. Öte yandan şebeke dilimleme ile her bir sektöre ayrı sunulacak sanal şebekeler toptan satış anlayışının çok ilerisinde yepyeni iş fırsatları doğuracak.



Facebookta Paylaş