TCMB’den yükselen kura karşı ilk adım: ROM ve reeskont kredileri (KapitalFX)

TCMB'den yükselen kura karşı ilk adım: ROM ve reeskont kredileri...

Son dönemde TL'de meydana gelen değer kayıplarını aşırı, suni ve irrasyonel bulan TCMB'nin piyasalarda oluşan fiyatlamaları dengelemek ve TL'ye istikrar getirmek amacıyla, süregelen değer kayıplarına karşı ilk adımlarını attığını görüyoruz. Banka, bunun ilk adımlarını TL likiditesini sıkılaştırma yoluyla yapmaya başlamıştır. TCMB'nin bu sabah itibariyle TL'ye iki farklı kanaldan müdahale yaptığını görmekteyiz.

Birincisi; Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkanına ilişkin üst sınır ve diğer dilimlerde değişiklik yapıldığını görüyoruz. Buna göre; ROM kapsamında döviz imkan üst sınırı %60'tan %55'e düşürülürken, diğer dilimler için de 5'er puanlık indirimler söz konusu. TCMB, bu hamleyle piyasadan 5,3 milyar TL likiditesini çekerek bankaların kullanımına 1,4 milyar USD sunmayı düşünüyor. Yani TL likiditesi 5,3 milyar TL tutarında sıkılaştırılırken, döviz likiditesi de bankaların FX olarak tutması gereken miktar azaltılarak 1,4 milyar USD tutarında gevşetiliyor. Likidite kesintileri zaman zaman TL açısından destekleyici olabilir, nitekim piyasalar tarafından da olumlu karşılandığını görmekteyiz. TCMB'nin ROM açıklaması sonrasında USDTRY kuru 3,86 seviyesi altına gevşedi. Ancak TL maliyetlerini artırması bakımından piyasa faizleri, bu kanaldan da mevduat maliyetlerinde yukarı yönlü baskı devam edecektir.

 

Daha önce de yapılan ihracat reeskont kredilerindeki düzenleme de, 1 Şubat 2018'e kadar vadesi dolacak kredilerde USD için 3,70, EUR için 4,30 ve GBP için 4,80 kuru kullanılarak TL olarak ödenmesine olanak sağlanmasıyla alakalı. Söz konusu hamleyi hem şirketlerin FX pozisyonlarını destekleme, hem de döviz talebini azaltıcı etkisi bakımından FX likiditesini artırması doğrultusunda TL açısından olumlu buluyoruz. Öte yandan, TCMB'nin reeskont kredilerindeki hamlesi bir yandan net rezervler açısından, bir yandan da krediler açısından negatif olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda belirrtilen kur seviyelerinin, ilgili vade tarihine ilişkin kur denge noktası olarak da algılanması mümkün.

Bu hareketler kısa sürede TL için destekleyici olmakla birlikte, enflasyon, artan risk primi ve dış konjonktür çerçevesinde artan hassasiyet kapsamında TL açısından risklerin aktif şekilde devam ettiğini görüyoruz. Fed'in faizleri artırmaya niyetli olduğu bir ortamda, mevcut enflasyon seviyesinin %11,9 gibi yılsonuna ve 12-24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerini de olumsuz yönde etkileyecek bir seviyede olması, TL'nin reel faiz bakımından diğer EM paralarıyla rekabetçi gücünü olumsuz yönde etkileyecektir. Bu bağlamda en olumsuz noktanın ve kırılganlık unsurunun, neredeyse fonlama oranı ile eşit seviyeye gelen manşet enflasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda risk iştahındaki azalma çerçevesinde TL adına geniş resimde baskı sürebilir. İlerleyen süreç, TCMB'nin de daha kararlı adım atıp atmayacağını bize gösterecektir.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı




KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş