TCMB'den Sıkı Para Politikasında Sıkı Duruş Sinyali (AlnusYatırım)

TCMB, piyasa beklentilerine uygun olarak faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti fakat daha önemlisi verdiği mesajlarda da kararlılığını daha net bir şekilde ifade etmeye çalıştı. Kısaca özetlersek 1 haftalık repo faizi %8 gecelik fonlama 9,25 ve GLP de 12,25. Merkez Bankaları açısından sözlü yönlendirmenin aktif olarak kullanıldığı dönemlerde TCMB, 2010 yılında yayımladığı çıkış stratejisi ile yardımcı araçlar kullanırken, son aylarda manevra alanının azalmış olması TCMB'yi sözlü yönlendirmeye itmiş durumda. Ben bir süredir TCMB'ye ilişkin güvenin, yani TCMB altını çizdiyse ve uyardıysa ve bahsettiği koşullar gerçekleşirse ekstra sıkılaştırmadan çekinmez söyleminin güçlendiğini düşünüyorum. Bugünkü kararı da bu çerçeveden okumak gerekiyor.

TCMB, son gelişmeleri izlediğinin altını çiziyor. Son haftalarda yükselen enflasyon faizleri de yukarı çekerken, kısa vadeli faizlerin TCMB fonlama faizinin üzerine çıkma ihtimali var. TCMB şimdilik bunu geçici görüyor. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere yıl sonuna doğru kısmen düşecek enflasyon, risklerin azalması ve yıl başında da izleyeceğimiz baz etkisinin faizleri aşağı çekebileceği beklentisini güçlü tuttuğunu izliyorum.
Peki bundan sonraki süreç ne olacak?
1) Enflasyonun son çeyrekte ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde düşüşü bekleniyordu. Biz de bu düşüşün devam edebileceği görüşündeyiz fakat TL'nin son dönemdeki değer kaybı beklenilen kadar bir düşüş olmayacağını gösteriyor. Enflasyon dinamikleri hala güçlü ve özellikle çekirdek enflasyondaki yükseliş Türkiye'yi enflasyon sarmalı konusunda tehdit edecek bir türde yapıya doğru gidiyor.
2) Türkiye ekonomisi bu yıla ilişkin bir tercih yaptı. 2016 yılındaki yurtiçi ve yurtdışı şoklardan sonra ya büyümeden ödün verilip kurumsal anlamda reformlar yapılacak, kısa vadede sancılı bir dönemden geçilecek ve belki de %2'lerde bir büyüme rakamı ile yılı kapatacaktık. Buna karşın enflasyonda geçen yıl ki zirvelerin altına inecektik ve fiyat istikrarını sağlayaacaktık. Bunun kısa vadede sancılı olacağı kesin fakat ekonomide istikrarı büyüme sağlamaz, enflasyon sağlar. Bu nedenle orta ve uzun vadede temellerimiz daha sağlam olacaktı. Şu anki tercihimizde ise yüksek enflasyon ve dolayısıyla yüksek faiz, yüksek büyüme, yüksek borçluluk (özel sektör ve kamu) kısa vadede elde ettiklerimiz bunlar. Seneye çizeceğimiz tablo şu: Nispeten ivme kaybetmiş büyüme, yüksek enflasyon ve dolayısıyla yüksek faiz, reel geliri düşmüş hane halkı ve bu nedenle düşen tüketici güveni. Büyüme kompozisyonunda ABD'ninkine benzer şekilde hane halkı tüketimini ön planda tutarken, 2018'de KGF benzeri bir hane halkı destekleyici önlem alınırsa şu anki konjonktürden bakınca olağan karşılamak gerekiyor.

Genel olarak enflasyon ve TCMB yazılarında son sözü aynı şekilde bitirme taraftarıyım. "Türkiye ekonomisinde bir kilit varsa, çözümün anahtarı enflasyondadır"


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TRUMP, FED BAŞKANLIĞINA GÖSTERECEĞİ ADAY KONUSUNDA HENÜZ NİHAİ KARARINI VERMEDİ -BEYAZ SARAY YETKİLİSİ
POLİTİCO: FED BAŞKAN ADAYLARI AARSINDA KEVİN MARSH'IN DA ADI GEÇMİYOR
UPS'İN NET KARI 3. ÇEYREKTE 1.26 MİLYAR DOLAR
ÇİN DÖVİZ PİYASASI DÜZENLEME OTORİTESİ: FOREX REZERVLERİ İÇİN OPERASYON VE YÖNETİM YETENEĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ
ŞİMŞEK: YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDAKİ YATIRIMLARLA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTIYORUZ, ALTIN VE ENERJİ HARİÇ CARİ AÇIĞIMIZ NERDEYSE DENGEDE
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 20 EKİM'DE HAFTALIK 1.32 % DÜŞÜŞ İLE 107 MİLYAR 959 MİLYON TL
Facebookta Paylaş