TCMB’den para politikası açıklamasında “sıkı” retorikler (KapitalFX)

TCMB'den para politikası açıklamasında "sıkı" retorikler...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklendiği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Gecelik borç verme faiizni %9,25'te, 1 haftalık repo faizini %8,00'de, gecelik borçlanma faizini de %7,25'te bırakan TCMB, son dönemde ana para politikası enstrümanı olarak kullanmakta olduğu geç likidite penceresi faiz oranını da %12,25'te sabit tuttu. Piyasanın beklentisi de zaten bu yöndeydi.

TRY'deki değer kaybının enflasyon tarafında kur geçişkenliği nedeniyle yansımalarının olması beklenebilir. Bu da yılın sonunda beklenen olumlu baz etkisinin azalacağı ve enflasyon gerçekleşmesinin beklentinin üzerinde olacağına dair ihtimalleri artırmaktadır. Merkez Bankası'nın likidite duruşunu daha da sıkılaştırmak adına sınırlı adım alanı vardır, gecelik repodan verilen fonlamanın azaltılarak %12 civarında olan ağırlıklı fonlama maliyetini %12,25'e yakın seviyelere çekmek gibi... Piyasa Merkez Bankası'ndan daha "şahin" bir açıklama ve likidite koşullarını sıkılaştırıcı tedbirler açıklanmasını beklemekteydi. Enflasyon görünümüne dair mesajların, biraz daha temkinli yapılması etkin bir ileriye dönük yönlendirme olabilirdi. Bu tavır yeterli gelmedi diyebiliriz. Ancak daha uzun vade için Merkez Bankası'nın "gerekirse ilave sıkılaştırma olabileceğine" dair ibareyi para politikası açıklamasından çıkarmaması önemli... Bu da likidite koşullarının en azından şimdiki seviyelerinde kalmaya devam edeceğini göstermektedir. Tabii daha etkin bir sözel yönlendirmenin gelecek hafta açıklanacak olan Enflasyon Raporu'nun sunumunda Sn. Çetinkaya tarafından yapılabileceğini de göz önünde bulundurmak gereklidir.

 

Bilindiği gibi; Merkez Bankası politika duruşunu enflasyondaki uzun süreli trend ve beklentilere göre ayarlamakta. Dolayısıyla, para politikasında normalleşme aşamasına geçilmesi için enflasyonun anlamlı ve güvenilir şekilde gerilemesi gerekmektedir. Bu yılın enflasyon gerçekleşmeleri ve yılsonuna dair beklentilerr baz alındığında, Merkez Bankası'nın faizleri yılın kalan 2 ayında şimdiki seviyelerinden daha aşağıya indirmeyeceğini öngörebiliriz. Sıkı para politikası duruşunun devam ettirilmesi, şu anda olması gereken olarak gözüküyor. Ki, Merkez Bankası'nın politika açıklamasında "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar" ibaresine "hedeflerle uyum sağlanana kadar" ibaresinin eklenmesi önemli. OVP'deki hedeflerle kıyaslayınca Merkez Bankası'nın yakın gelecekte sıkı para politikasını devam ettireceği sonucu rahatlıkla çıkarılabilir. Bu kapsamda yıl sonuna kadar faizlerde değişiklik beklemeyiz. Gelecek yıl ise dezenflasyon sürecine bağlı olarak, uyumlu bir şekilde likidite koşullarının hafif ve temkinli şekilde gevşetilmeye başlaması ile süreç başlayabilir. Güncel konjonktürde halen fonlama maliyetinde az da olsa yukarı yönlü hareket alanı vardır ve eksesif durumlarda Merkez Bankası bu alanı kullanıp fonlama maliyetini %12 - 12,25 aralığına taşıyabilir.

 

Piyasaya etkiyi değğerlendirecek olursak; Son dönemde normalin dışında bir haber akışı oluşturularak TRY üzerindeki baskının artması sonrasında, TCMB'nin bugün faizlerde bir değişiklik yapmaması inaktivite olarak algılanarak karar sonrası USDTRY'nin 3,78 seviyelerine yükselmesine neden oldu. Bu kapsamda TRY tarafında değer kaybı eğiliminin devamı çerçevesinde 3,76 üzerindeki seyrin normalleştirilmesi halinde 3,81 ilk hedef; orasının aşılması durumunda ise bir kademe üzerindeki bandın direnç seviyesi 3,86 hedeflenebilecektir.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı



KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevvesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UPS'İN NET KARI 3. ÇEYREKTE 1.26 MİLYAR DOLAR
ÇİN DÖVİZ PİYASASI DÜZENLEME OTORİTESİ: FOREX REZERVLERİ İÇİN OPERASYON VE YÖNETİM YETENEĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ
ŞİMŞEK: YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDAKİ YATIRIMLARLA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTIYORUZ, ALTIN VE ENERJİ HARİÇ CARİ AÇIĞIMIZ NERDEYSE DENGEDE
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 20 EKİM'DE HAFTALIK 1.32 % DÜŞÜŞ İLE 107 MİLYAR 959 MİLYON TL
UKRAYNA MERKEZ BANKASI : ENFLASYON BEKLENTİLERİ SON AYLARDA KÖTÜLEŞTİ
YILDIRIM: IRAK YÖNETİMİ İLE HABUR'A ALTERNATİF YENİ GÜZERGAH AÇILMASINI GÖRÜŞTÜK
Facebookta Paylaş