TCMB Faiz Kararı Değerlendirmesi(A1 Capital)

Karar öncesinde piyasalarda oluşan medyan tahmin 150 baz puan yönünde olsa da indirim dağılımının 100-200 baz puan aralığında olduğu görülüyordu. Bu nedenle MB’nin kararının piyasa beklentileri ölçüsünde gerçekleştiğini söylemek mümkün. Banka, politika faizini %14 seviyesinden 200 baz puan indirerek %12 seviyesine çekti. Yayınlanan karar metninin detaylarına baktığımızda ise önemli değişiklikler dikkat çekmektedir. İlk paragraftan başlayalım.
Banka ilk paragrafta yer alan, “son dönemde edinilen veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir” ifadesinden ılımlı ifadesini çıkardı. Yine ilk paragrafta “Sanayi üretimi, son aylarda resmi tatillerle ilişkili çalışma günü etkilerine bağlı olarak yüksek bir oynaklık sergilemekle birlikte, ana eğilim itibarıyla ılımlı artışını korumaktadır.” İfadesinin tümünü çıkarmış ve bu durum bankanın sanayi üretimindeki oynaklığın geçtiği şeklinde değerlendirmesine neden olabilir. “Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısının azalarak da olsa süreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir” ifadesinde azalarak da olan kalıp yerine gerilerken kelimesi kullanılmıştır. Enflasyondaki düşüş eğilimi kalıbını ise dezenflasyon süreci olarak ifade ederken, kademeli ifadesini kaldırarak toparlanmanın devam edeceği şeklinde revize etmiştir.
İkinci paragrafta, “Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve enflasyona dair aşağı yönlü riskler belirginleşirken gelişmiş ülke merkez bankaları para politikaları genişleyici yönde şekillenmektedir” ifadesinde aşağı yönlü riskler ifadesi kaldırılarak yerine enflasyonun düşük düzeyi şeklinde açıklamıştır. Ayrıca para politikalarındaki genişleyici şekillenme ifadesini ise genişleyici yönde sürdüreceklerini dair beklentileri güçlendirmektedir. (Bu ifade MB’nin emsal ülkelerdeki seyri baz alarak 2020 yılı içerisinde faiz indirimlerini sürdürmesine neden olarak sayılabilir.)
Üçüncü paragrafta, “Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir” İfadesini iyileşmenin devam ettiği ve enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelmenin gözlendiği şeklinde sürdürmüştür. “Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşullar çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur.” İfadesine üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşün belirleyici olduğu şeklinde düzenlemiştir. “İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir.” Bu açıklamayı MB paragraftan çıkarmış. Bunu önemli bir değişiklik olarak değerlendiriyoruz. Nedeni ise, MB bu cümlenin ardından gelen açıklamalarda enflasyonun yılı ekim ayı enflasyon raporundaki hedefinin alt sınırına yakınlaşabileceğini değerlendirmiş. Alt sınır ise %11,2 seviyesinde ve değerlendirme doğrultusunda bu oranın çevresinde bir enflasyonla 2019’u tamamlayıp, yıla başlamak demektir ki, bu oran MB’nin en azından ilk çeyrekte faiz indirimi yönünde adım atmasını engeller.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA GAZPROM, 2020 YILINDA YATIRIM HARCAMALARINI 1.1 TRİLYON RUBLE OLARAK TAHMİN EDİYOR
TCMB'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİ 6 ARALIK'TA 38,25 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ HAFTA: 37,82 MİLYAR DOLAR)
MEVDUAT BANKALARI TÜKETİCİ KREDİLERİ 6 ARALIK'TA HAFTALIK %0.51 ARTIŞ İLE 434 MİLYAR 706 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ TL MEVDUATLARI 6 ARALIK'TA HAFTALIK %0,61 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON 185.8 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI KONUT KREDİLERİ 6 ARALIK'TA HAFTALIK %0.32 ARTIŞ İLE 183 MİLYAR 124 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 6 ARALIK'TA HAFTALIK % 0.36 DÜŞÜŞ İLE 150 MİLYAR 768 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 6 ARALIK'TA HAFTALIK % 1.19 DÜŞÜŞ İLE 13 MİLYAR 261 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 6 ARALIK'TA HAFTALIK %0,63 DÜŞÜŞ İLE 8 MİLYAR 451 MİLYON TL
TCMB TOPLAM REZERVLERİ 6 ARALIK'TA HAFTALIK % 1.07 ARTARAK 105 MİLYAR 869 MİLYON DOLAR
YURTDIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERİN DİBS STOKU PİYASA DEĞERİ: 6 ARALIK'TA 15 MİLYAR 823.6 MİLYON USD (ÖNCEKİ HAFTA: 15 MİLYAR 713,4 MİLYON USD)
TCMB BRÜT DÖVİZ REZERVLERİ 6 ARALIK'TA HAFTALIK % 0.99 ARTIŞ İLE 79 MİLYAR 46 MİLYON DOLAR
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 6 ARALIK'TA HAFTALIK % 0.24 ARTIŞ İLE 2 TRİLYON 507 MİLYAR TL
YURTDIŞI YERLEŞİKLER HİSSE STOKU HAFTALIK DEĞİŞİMİ (PİYASA FİYATI VE KUR HAREKETİNDEN ARINDIRILMIŞ) 6 ARALIK'TA :+156,7 MİLYON USD
Facebookta Paylaş