TCMB Enflasyon Raporu Toplantısı (İş Yatırım)

Merkez Bankası yılın üçüncü Enflasyon Raporunda enflasyon tahmininde bir değişikliğe gitmedi. İkinci çeyrekte enflasyon gerçekleşmelerinin tahmin patikası ile uyumlu olduğunu söyleyen Merkez Bankası 2024 sonu için %38 enflasyon tahminini değiştirmedi. Jeopolitik gelişmeler ve küresel finansal oynaklık nedeniyle nispeten geniş belirsizlik aralığını %34-%42 bandında korudu. Toplantının soru-cevap bölümünde TCMB başkan yardımcısı Dr. Cevdet Akçay yüksek enflasyon ortamında yılsonu tahmini belirlerken amaçlarının “nokta atışı” yapmaktan çok gerçekçi bir aralık hedeflemek olduğunu vurguladı. Akçay’ın sözlerinden TCMB’nin %38-%42 aralığına odaklandığını anlıyoruz.

İş Yatırım 2024 sonu enflasyon tahmini %44 ile TCMB tahmin aralığının üzerinde. Ancak güçlü lira, gerileyen enerji fiyatları ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskler artıyor. Fiili gerçekleşme Merkez Bankası tahmin aralığı üst bandına yakın olabilir.%14 orta nokta ve bir hayli geniş %7-%21 bandındaki 2025 yılsonu beklentisini fazla iyimser bulmaya devam ediyoruz. 2025 sonu için bizim tahminimiz %25.

Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon, döviz kurunun ılımlı seyri ve iç talepteki yavaşlamanın etkisi ile, Merkez Bankası’nın tahminleriyle uyumlu gerçekleşti. Beklentilerden düşük seyreden enerji fiyatları, ılımlı döviz kuru, yavaşlayan iç talep ve parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkileri Merkez Bankası’nın beklentisini sabit tutmasında rol oynadı. Kira enflasyonu öncü göstergelerindeki zayıflama TCMB’nin bu kararına destek vermiş gözüküyor. Söz konusu göstergelerin gerçek veriye yansıdığını henüz göremedik.

Yılın üçüncü çeyreğinde para politikasının etki alanın dışında olan kamu zamları ve devam eden kuraklık nedeniyle manşet enflasyon Merkez Bankası’nın üst bandına yakın bir yerde gelecek. Enerji fiyatlarında gerileme ve güçlü lira enflasyonun tahmin aralığının üstüne çıkmasını engelleyecek. Fiili gerçekleşme Merkez Bankası’nın mevsimsellikten arındırılmış %2,5 aylık ortalama enflasyon tahmininin hafif üzerinde gelebilir.

Merkez Bankası ana enflasyon eğiliminin yılın dördüncü çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış aylık %1,5 düzeyine gerilmesini bekliyor. Kira, eğitim, internet, sigorta gibi geriden gelen yüksek fiyat artışlarının olduğu bir ortamda Merkez Bankası’nın tahminini fazla iyimser buluyoruz. Muhtemelen Kasım ayı başındaki dördüncü Enflasyon Raporunda daha gerçekçi bir sene sonu tahmini ve patika paylaşılacak.

Devam eden kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yukarı yönlü sürprizleri ve eğitime gelecek zamları hesaba de hesaba kattığımızda son çeyrek tahmin patikamız aylık ortalama %2,1 (mevsimsellikten arındırılmış %2,3) civarında. Önümüzdeki aylarda ekonomide sert bir yavaşlama ve/veya enflasyonda aşağı yönlü sürpriz görürsek tahminlerimiz aşağı çekeriz.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/08/08/merkez-bankasi-enflasyon-tahminini-degistirmedi/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 2 Ağustos itibarıyla 165.48 milyar dolar (Önceki hafta: 165.19 milyar dolar)
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 2 Ağustos itibarıyla haftalık %0,94 artış ile 13 trilyon 672.56 milyar TL
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 2 Ağustos itibarıyla haftalık %0,63 azalış ile 17 trilyon 292.06 milyar TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 2 Ağustos itibarıyla haftalık %0,46 artış ile 6 trilyon 498.63 milyar TL
TCMB'nin net uluslararası rezervleri 2 Ağustos itibarıyla 51.45 milyar dolar (önceki hafta: 47.59 milyar dolar)
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi kartları, 2 Ağustos itibarıyla haftalık %3.88 artış ile 42 milyar 379.31milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +291 milyon dolar
tcmb
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim -1.14 milyar dolar
Facebookta Paylaş