TCMB Beklenti Anketi: Yılsonu TÜFE tahmini %10,06…
TCMB Şubat Beklenti Anketi'nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %10,06 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Şubat ayı enflasyonu %0,69, Mart ayı enflasyonu %0,84 ve Nisan ayı enflasyonu ise %1,08 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Şubat, Mart ve Nisan aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %12,75, %12,54 ve %11,86 olarak gerçekleşecektir.
Ocak ayında enflasyonun yukarı tepki vermeye devam ettiğini gördük. 2020 yılının ilk döneminin baz etkisi avantajı içermediğini hesaba katacak olursak, bu yılın ilk yarısında enflasyonun dirençli kalmaya devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Enflasyonun ana dinamikleri yukarı doğru eğilime işaret etmektedir. Kurun da hareketlenmesi ve iç talebin canlanması enflasyonda katılık unsuru olmaktadır.
12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %9,61 ve %8,52 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %9,07 olmuştur.
Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB'nin parasal gevşeme döngüsünü devam ettirmesine dair beklentilere bağlı olarak %10,91 seviyesine gerilemiştir. Repo ve Ters Repo Pazarı'nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %11,43'ten %10,83'e gerilemiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %10,75'ten %10,40'a doğru bir düşüş görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %10,51 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %10,77 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası'nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %11,02, 10,48, 10,09, 9,63 ve 8,87 olarak öngörmektedir.
Merkez Bankası'nın hali hazırda 2020 yılına dair olarak tek haneli enflasyon yönlendirmesini devam ettirmesi ve hükümetin büyümeyi öncelikli olarak ele alan ekonomi politikaları itibariyle faiz indirim döngüsü mevcut sinyallerle devam ettirilecek gibi görünmektedir. Bu çerçevede 19 Şubat toplantısına ilişkin 50 baz puanlık faiz indirimi beklentimiz mevcuttur. Büyüme kredi ve tüketim kanalıyla desteklenecek, ancak fiyat istikrarı üzerindeki riskler artmaktadır. Merkez Bankası'nın enflasyonun risklerini dikkate alarak, görünüme göre adımlarını sınırlandırması daha makul bir politika patikası olarak değerlendirilebilir. Reelde ise Merkez Bankası'nın büyümeyi öncelik noktasına alan ekonomi politikalarına paralel bir şekilde faiz indirme isteğinin devam edeceğini düşünüyoruz.
Büyüme beklentilerinde, önceki anket dönemine dair beklentiler bu yıl için bir miktar artış göstermiştir. Büyüme beklentileri 2020 için %3,5 olarak gerçekleşti. Önceki anket döneminde bu tahmin %3,4 seviyesindeydi. 2021 öngörüsü ise Şubat anket döneminde %3,8 seviyesinde oluştu. Kredi talebinin ve buna bağlı olarak iç tüketimin büyümeyi önümüzdeki çeyreklerde desteklemesini beklemekle beraber, büyümede sağlıklı görünüm için tabana yayılan yatırım destekli organik bir büyüme yapısının oluşması gerektiğini düşünüyoruz. 2020 için bizim %3'lük bir büyüme beklentimiz mevcuttur.
Döviz kuru beklentileri 2020 yılsonu için 6,45 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 6,43'ten 6,51'e yükseldiğini görüyoruz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.