TCMB Beklenti Anketi: 2021 yılsonu enflasyon beklentisi %11,15 oldu…
TCMB Ocak Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %14,18 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Ocak ayı enflasyonu %1,35, Şubat ayı enflasyonu %0,69 ve Mart ayı enflasyonu ise %0,83 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Ocak, Şubat ve Mart aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %14,60, %14,98 ve %15,28 olarak gerçekleşecektir.
Enflasyonda açılan ÜFE-TÜFE makası çerçevesinde, maliyet artışları etkilerinin devam ettiği görülmektedir. ÜFE’deki yüksek seyir bu açıdan önümüzdeki ayların TÜFE artışları için iyi sinyaller vermemektedir. Geçmiş kur artışlarının fiyatlara geçiş etkisi, emtia fiyatlarındaki artış, gıda enflasyonunu etkileyen iklimsel faktörler gibi bileşenler enflasyonun genel seyrinin önümüzdeki birkaç ayda da yukarıya doğru olacağını göstermektedir. Enflasyonun Nisan ayında yıllık zirve yapmasını, yılın ikinci yarısında ise aşağı seyrine ağırlık vermesini bekleriz. Ancak mevcut faktörler, tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri aktif kılmaktadır.
12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %10,53 ve %9,14 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %9,84 olmuştur.
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler… Kaynak: TCMB, Bloomberg
Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB’nin 1 haftalık repo oranını tek fonlama aracı olarak belirlemesi ve 21 Ocak PPK’sından faiz artışı beklenmemesi neticesinde %17 olmuştur. Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %16,09’dan %17,09’a yükselmiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %12,87’den %12,59’a doğru bir değişim görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %12,30 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %12,49 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %17, 17, 15,92, 13,28 ve 10,63 olarak öngörmektedir.
Merkez Bankası’ndan enflasyona karşı duruşu temele alan politikaları devam ettirmesini bekleriz. Önümüzdeki birkaç ay yüksek seyreden enflasyon riskleri, para politikasının ya mevcut sıkılıkta ya da daha sıkı olabileceğini göstermektedir. Bu çerçevede, dezenflasyon süreci yılın ikinci yarısında başlamadan Merkez Bankası’ndan gevşeme beklemeyiz. Enflasyonun görünümü ve gerçekleşmesine göre, ilave riskler işaret etmesi durumunda bir faiz artışı daha gelebileceğini düşünüyoruz.
Önümüzdeki haftaki PPK'da %17 olan politika faizinin değişmesini beklemiyoruz.
Büyüme beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Bir önceki anket döneminde %3,8 büyüme şeklinde olan 2021 GSYH beklentisinin %3,9 büyüme şeklinde değişim gösterdiği görülmektedir. 2022 öngörüsü ise Ocak anket döneminde %4,3 büyüme şeklinde oluştu. 1Ç21 dönemini sıkılaştırıcı politikalar ve koronavirüs etkisiyle zorlu görmekle beraber, aşılama ile normalleşmeye yılın sonraki bölümlerinde geçilebileceği beklentileriyle yılın sonraki dönemlerinde büyüme görünümünün iyileşebileceğini düşünüyoruz.
Döviz kuru beklentileri 2021 yılsonu için 8,09 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 8,16 olduğunu görüyoruz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.