Küresel piyasalarda ABD’den gelen 2016 son çeyrek büyümesinin beklentilerden yüksek gelmesi ve birçok Fed üyesinin faiz artışı konusunda güçlü mesajlar vermeleriyle son zamanlarda düşmüş olan dolar endeksi tekrar 100’ün üzerine yükseldi ve dolar birçok para birimi karşısında değer kazandı. Özellikle euro/dolar paritesi bu hafta sert bir biçimde geriledi. ABD’de ise sağlık yasa tasarısındaki başarısızlıktan sonra Trump’ın vergi ve harcamalarla ilgili reform konusundaki adımları izlenmekte. Hisse senedi piyasalarında bu hafta bir canlanma vardı. Petrol fiyatlarındaki artış bu piyasaları da olumlu etkiledi. Bu hafta gelişmekte olan ülkeler ise hem dolardaki bu geriye dönüşte, hem de Güney Afrika maliye bakanının görevden alınmasından olumsuz etkilendi. Güney Afrika para birimi rand dolar karşısında hızlı bir değer kaybına uğradı ve diğer gelişmekte olan para birimlerinde özellikle dolar karşısında gerileme oldu. Çin’de ise imalat tarafında olumlu gelen öncü göstergeler bu ülkede büyümenin hızlanabileceğine işaret ederek bu piyasalarda biraz toparlanmaya neden oldu. Bu arada Meksika faiz artırırken, Venezuela’da siyasi kriz şiddetlendi. Avrupa’da ise İngiltere, AB’den çıkışı için gerekli girişimi başlattı ve Brexit süreci resmen başlamış oldu. Sürecin iki yıl sürmesi ve İngiltere’nin 2019’da AB’den ayrılması beklenmekte. Bu haftanın önemli bir konusu da petrol fiyatlarının tekrar yükselmesiydi. OPEC anlaşmasının Haziran sonrasına uzatılacağına ilişkin sinyaller fiyatları olumlu etkiledi.
. ABD doları, haftalık bazda euro ve yene karşı değer kazandı. Euro/dolar paritesi 1.0685; dolar/yen ise 111.75 civarında seyrediyor.
. Petrol fiyatları bu hafta yükseldi. Vadeli Brent ham petrolünün varili 52.60 dolar, ABD hafif ham petrolünün varili 50.20 dolar civarında.
. Altın fiyatları haftalık bazda fazla değişmedi. Altının onsu 1242 dolar civarında seyrediyor.
. Türkiye’de bu hafta önemli veriler açıklandı. 2016 büyümesi yapılan revizyonlarla birlikte beklentileri aşarak %2.9’a yyükseldi. Son çeyrekte büyüme oranı %3.5 oldu. Dış ticaret açığı ise Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre artarak 3.2 milyar dolardan 3.7 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında ihracat yıllık bazda %1.9 azalırken; ithalat %1.6’lık bir artış kaydetti. Bu şekilde toplam ihracat 12.1 milyar dolar, ithalat ise 15.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık toplam açık Ocak ayındaki 56.5 milyar dolar seviyesinden 57 milyar dolara yükseldi. Bu arada imalat sanayinde kapasite kullanım oranı Mart ayında bir önceki aya göre 0.5 puan azalarak yüzde 74.9 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Türkiye’nin brüt dış borç stoku 2016
31 Mart 2017
2
sonu itibarıyla 404.2 milyar dolar, stokun milli gelire oranı yüzde 47.2 oldu. Önümüzdeki hafta Mart ayı enflasyon verileri açıklanacak. Burada yıllık enflasyonun %11’e ulaşma riski bulunmakta.
. Türkiye piyasaları bu hafta küresel piyasalarda dolardaki artıştan ve Güney Afrika’daki gelişmelerden etkilendi. Dolar/TL paritesi 3.66 eşiğine kadar yükseldi, bugüün itibariye 3.64’e gerilemiş durumda. Bu arada Halkbank’tan bir genel müdür yardımcısının ABD’de tutuklanması da piyasaları hafta içinde olumsuz etkiledi. İki yıllık tahvil faizleri de hafta içinde %11.55’e kadar yükseldi, ancak daha sonra bir miktar geriledi. Merkez Bankası ise sıkı para politikasını sürdürdü.
. Önümüzdeki hafta yurtdışında Fed’in toplantı tutanakları ve ABD tarım dışı istihdam verileri en önemli gündem maddeleri olacak. Yurtiçinde ise enflasyon verisi var. ABD verilerindeki olumlu seyrin sürmesi ve doların küresel piyasalarda güçlenmesinin devam etmesi, dolar/TL paritesinin 3.65 eşiğini geçmesine yol açabilir. Öte yandan, yüksek gelebilecek Mart ayı enflasyon verileri de faizler üzerinde yukarı yönlü baskıda bulunabilir.
Dr. M.Veyis Fertekligil
Baş Ekonomist
T-bank
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım dannışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.