Akşam Analizi (Işık FX)

Türkiye'de 4.Çeyrek Büyüme Rakamı Açıklandı
Bugün yurtiçinde GSYH rakamını rakip ettik. Yılın 3.çeyreğinde daralan Türkiye ekonomisi hanehalkı ve tüketim harcamalarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte beklentilerin üzerine çıktı. Türkiye ekonomisi 2016 son çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 büyürken, yıllık büyüme ise yüzde 2.9 olarak açıklandı. Özellikle devlet harcamalarının son dönem GSYİH rakamlarında kendine büyük bir yer edindiğini görüyoruz. Hükümetin teşvik ve harcamaları ekonomik aktiviteyi canlı tutmaya devam ediyor. Özellikle yeni yılın ilk çeyrek büyümesinde mobilya ve beyaz eşya sektörüne dair yapılan vergi indirimleri ve diğer teşviklerin etkisini görmeye başlayacağız. 2017 ilk çeyreğinde de Türkiye adına büyümede iyimser tablo gündeme gelebilir. Maliye Bakanı Ağbal 3.çeyrekteki daralmanın ardından aldığımız kararların etkisini görmeye başladığımızı ifade ederken kuvvetli büyüme yapısının devam ettiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise enflasyonun yüzde 10'un üzerinde olmasını kabul edilemez olduğunu ifade etti. Son dönemlerde yükselişine hacim katan enflasyon rakamlarında önümüzdeki birkaç dönem daha yükseliş ivmesinin korunması bekleniyor. Yüksek enflasyon ve göreceli düşük büyüme Türkiye'nin 2017 yılı içerisinde sık sık sözü edilecek konular arasında yer almaya devam edecek.
EURUSD
Euro Bölgesinde Mart ayında manşet enflasyon yıllık bazda yüzde 1.5 olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Son bir senedir ilk defa enflasyondaki artışın yavaşladığı görülüyor. Enerji ve gıda fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyonda yüzde 0.7 ile bir önceki ayın altında açıklandı. Veri sonrasında açıklama yapan ECB üyesi Coure bölge ekonomisinin parasal teşvike hala ihtiyacı olduğunu ve son dönemlerde tahvil alım programında kısıtlamaya gidilmesine yönelik baskılar için ise henüz erken olduğunu ifade etti. ABD tarafında ise FED'in enflasyon göstergesi olarak tercih ettiği Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi (PCE) beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 artarak bir önceki döneme göre değişmedi. Haftanın son işlem gününde önemli veriler gelmeye devam ediyor. Bu akşam Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, Chicago PMI endeksi ve FOMC üyesi Bullard'ın açıklamalarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda paritenin 1.07 direncinin altında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyenin üstünde kapanışlar görmemiz halinde 1.0730-1.0770 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0670-1.0650 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
USDTRY
Bugün Türkiye'de büyüme rakamını takip ettik. Yılın son çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 açıklanan büyüme, yıllık bazda ise yüzde 2.9 olarak açıklandı. Veriyle birlikte gün içerisinde kurda 3.6300 bölgelerine kadar geri çekilmenin yaşandığını gözlemledik. 2016'da yaşanan olumsuz gelişmelere karşılık gelen yüzde 2.9'luk büyüme bizlere ülke potansiyelini ve dayanıklılığını yansıttığını söyleyebiliriz. ABD kanadında veri akışı bakımından sakin bir gün geçiyoruz.. Akşam saatlerinde FED üyelerinin açıklamalarını takip ediyor olacağız. Teknik olarak bakacak olursak, gün için görülen satış baskısının ardından kurda toparlanma eğilimi göze çarpıyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 3.65 direncinin üzerindeki kapanışlar alıclı seyre hız kazandırabilir. Geri çekilmelerde ise 3.6400 desteğinin altıdnda 3.6300-3.62500 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
AB Komisyonu Başkanı Tusk Brexit müzakerelerinde izlenecek yol haritasını belirledi. İngiltere ayrılık görüşmeleriyle yeni ticaret anlaşmaları için yapılacak olan müzakerelerin aynı anda yürütülmesi gerektiğini savunuyordu. Şimdiye kadar AB liderleri ayrılık sonlandırılmadan müzakerelerin yeniden başlamayacağını ifade etmişlerdi. Tusk'ın hazırladığı taslakta yeni ticaret anlaşmaları için müzakereler yapılmadan önce ayrılık sürecinde yeterli oranda ilerlenmiş olması gerektiğini ifade etti. Müzakereler için henüz net bir tarih olmasa da Haziran ayında başlaması planlanıyor. Teknik olarak ise kkurda satıcılı seyirde 1.2450-1.2400 güçlü destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 100 günlük basit hareketli ortalamaya denk gelen 1.24 bölgesi oldukça kritik. Toparlanmalarda ise 1.2470-1.2500-1.2530 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT
Petrol fiyatlarında haftanın son işlem günü yatay bir seyir ile devam ediyor. Hafta boyunca yaşanan olumlu haber akışı ve açıklamalar ile petrol fiyatları oldukça kritik bir seviyeden toparlanmaya geçti. Bugün ise açıklamalarda bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, üretim kesintisi anlaşmasının 6 ay daha uzatılması halinde bile fiyatlarda ciddi bir artış yaşanmayacağını söyledi. Küresel stokların yüksek olduğunu ve 50-60 dolar bandında ABD'li kaya gazı üreticilerinin üretimine hız verebileceğini hatırlatan Birol, bu ortamda fiyatlarda büyük bir artış beklemenin çok gerçekçi olmayacağını ifade etti. Teknik olarak ise 100 ve 50 günlük ortalamanın geçtiği 53.50 seviyesi, gün içerisinde yön açısından belirleyici olacak. Bu seviyeenin aşılması halinde hareketlilik 53.75-54.50-55.00 seviyelerine taşınabilir. Ortalamalardan gelecek satış hareketinde ise 52.60-52.30 aralığı geçilirse 51.50'ye kadar gevşeme görülebilir.
ALTIN
Haftanın son işlem gününde değerli metalde geri çekilmenin devam ettiğini görüyoruz. FED kanadında yeniden 3 faiz artırım söylemlerinin gündeme gelmesi güvenli dolar kanadını canlı tutuyor. Öte yandan piyasa oyunclarının ABD Başkanı Donald Trump'ı sorgulamaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Trump'ın sağlık reformunu geri çekmek zorunda kalmasının ardından ikinci vaatlerinden olan vergi reformu için nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Yine ilerleyen piyasalarda Trump yansımalarını görebiliriz. Dolar endeksi ise güçlü duruşunu koruyor. 100 bölgesinin üzerine çıkan endekste momentum hız kazanmış durumda. Teknik kısımda ise, sarı metalin 1240 desteğinin kırmakta zorlandığını görüyoruz. Bu bölgein aşılması durumunda 1238-1230 destekleri takip edilebilir. Yukarı toparlanmalarda 1245 direncinin üzeerinde kalıcılığın sağlanmasıyla 1250-1255 dirençleri gündeme gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 57.7 MİLYAR TL
FED/DUDLEY: BİLANÇO DENGESİNİ KÜÇÜLTME FAİZ ARTIŞINI İKAME EDEBİLİR, O DÖNEMDE FAİZ ARTIŞLARINA ARA VERİLMELİ
CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: (BARZANİ'NİN REFERAM AÇIKLAMASI) BİR REFERANDUMUN YANLIŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
BREZİLYA'DA EKONOMİK AKTİVİTE ENDEKSİ OCAK-ARALIK DÖNEMİNDE% -0.26- MERKEZ BANKASI
Facebookta Paylaş