Strateji Raporu (Yapı Kredi Yatırım)

YKY - 2022 Görünüm: Günlük Dalgalanmaların Ötesine Bakmak
Makro tarafta, 2022 için baz senaryomuz, Türkiye ve dünya için daha düşük -ama halen yüksek- enflasyonla, daha yavaş bir büyümenin birlikte yaşandığı bir yıl olması. Büyümedeki yavaşlamanın resesyona dönüşmesini beklemiyoruz. Yıllık enflasyondaki düşüşün, daha çok yılın ikinci yarısının hikâyesi olacağını düşünüyoruz.
BIST'in 2022 görünümü için ihtiyatlı olumluyuz. Devam eden makro belirsizlikler (yüksek enflasyon, artan risk primleri, istikrarsız TL...vb.) piyasadaki mevcut dalgalı yapının azalmayacağını işaret etse de, güçlü olmasını beklediğimiz yurt içi yatırımcı talebi fiyatlamaları destekleyecektir.
Dışsal şoklar yaşanmazsa endeksin, 2021'in Aralık ayında zirveyi gördükten sonra yaşadığı kayıplarını 2022'de telafi etmesini bekliyoruz. İnceleme kapsamımızdaki şirketler için hesapladığımız hedef değerlemeler ortalama %40 artış potansiyeli barındırmaktadır.
Dalgalı bir yılın ardından yine dalgalı ama ümitvar bir yıl... 2021 yılı BİST için iki farklı yarıda farklı dinamikleri ve aşamalarıyla oldukça dalgalı bir yıl oldu. Yılın ilk yarısında %8 düşen ana endeksin, ikinci yarıdaki yükselişi Aralık ortasında TL cinsinden tarihi zirveye ulaştı ancak Aralık ayındaki düşüş sonrası kazançlarının bir kısmını geri vererek, tüm yılı %26'lik artışıla kapattı. Yılın tamamındaki yükselişe rağmen, endeksin, küresel emsallerine nazaran işlem gördüğü iskonto ve son yıllarda yaşadığı USD cinsinden kayıplar son bulmadı.
BIST'in, 2022 yılında, geçen yılın son ayında yaşadığı kayıplarını kapatabileceğini ve yeni zirveleri deneyebileceğini düşünüyoruz. Ancak bu beklentimiz doğrusal ve istikrarlı bir yükselişi işaret etmiyor; aksine, enflasyon, CDS primi ve TCMB rezervleri gibi makro değişkenlerde sürdürülebilir iyileşme sağlanmadıkça, mevcut dalgalı yapının devam edeceğini düşünüyoruz.
Genel beklenti ve varsayımlarımız. Baz senaryomuzda, (i) büyümenin, 2021 yılının yüksek bazının etkisi ve fonlama maliyetlerinin artmasıya, %10-11 bandından %3-4'lere doğru gerileyeceği, (ii) enflasyonun yılın ilk yarısında zirve yaptıktan sonra, yılı %25-30 mertebelerinde kapatacağı ve yıllık ortalamasının %35-40 olacağı ve (iii) 10 yıllık tahvil getirisinin ise %20-25 bandında kalacağını varsayıyoruz.
Son 5 senenin tamamında küresel benzerlerinin gerisinde kalan BIST, 2022 yılında bu zayıf performansını tersine çevirmesi ve kayıplarını yerine koyması, bize göre, büyüme yavaşlarken ve sermaye maliyetleri artarken, sadece finansallardaki büyümeyle zordur ancak mümkündür. Bununla birlikte, reel tahvil faizleri eksi seviyelerde kaldığı müddetçe, BIST'e talebin artması ve fiyatlamaları desteklemesi en muhtemel senaryodur.
Hisse Tercihlerimiz: İncelememiz altındaki şirketler için ortalama %40'lık artış potansiyeli hesaplıyoruz. Sektör ve hisse tercihlerinde, ana temaların enflasyon ve TL'nin seviyesi olacağından hareketle, döviz geliri olan, ihracatçı şirketlerin ön planda kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz ve defansif duruşumuzu büyük oranda koruyoruz. Bununla birlikte, 2022 yılıyla beraber, döngüsel hisselerde seçici olmak kaydıyla pozisyon alınabileceğini düşünüyoruz. Bu raporla birlikte, Model Portföyümüze, ARCLK ve THYAO'yu eklerken, ASELSAN, LOGO, ve MAVİ'yi çıkarıyoruz:


Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş