Spinn Danışmanlık Piyasa Profesyonelleri Anketi - Ağustos 2024



Altına teveccüh bitmiyor

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Ağustos ayında 104 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre geçtiğimiz iki ay 9 varlık sınıfından 7’sinde nötr kal tavsiyesi verilirken bu ay da bu sayı korundu. Ancak enstrümanlardan Temmuz’da ağırlığı artır tavsiyesinin önde olduğu altın ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçları yerine Ağustos’ta altınla birlikte hisse senedinde ağırlığı artır tavsiyesi öne çıktı.
Yurtiçi hisse senedi piyasasında, Ağustos ayında BIST’te dolar bazlı %10’a yakın değer kaybı yaşanması piyasa profesyonelleri tarafından dört aydır sürdürülen nötr kal tavsiyesinin ağırlığı artıra dönmesine neden oldu. Nötr kal tavsiyesinde bulunanların oranı geçen aydan bu aya %43.56’dan %30.77’ye gerilerken ağırlığı artır tavsiyesi %33.66’dan %46.15’e yükseldi. Bonus sorumuz olan BIST’te satışların devam etmesinin beklenip beklenmediği sorusuna %59.4 oranında beklemedikleri yanıtını veren piyasa profesyonellerinin yurtiçi hisse senedinde ağırlığı çok artır tavsiyesi ise %4.95’ten %9.62’ye yükseldi.
Ons bazında Temmuz ayında %4.1, Ağustos’ta %3.6 değer kazancının ardından ayın ikinci yıldızı altın oldu. Hem hisse senedi piyasalarındaki belirsizlikler, hem devam eden jeopolitik gerginlikler, hem de USDTRY’de görülen hafif artış piyasa profesyonellerinin altından vazgeçmesini engelliyor gibi görünüyor. Temmuz’da piyasa profesyonellerinin %45.5’i tarafından ağırlığı artır tavsiyesi verilen altın
ile ilgili Ağustos’ta da %48.1 oranında ağırlığı artır tavsiyesi verildi. Altında ağırlığı çok artır tavsiyesi de Temmuz ayındaki %0.99’dan Ağustos’ta %3.85’e yükseldi.

Yurtiçi hisse senedi ve altın dışındaki enstrümanlarda piyasa profesyonellerinin çoğu geçen ay olduğu gibi bu ay da nötr kal tavsiyesinde bulundu. Ankete katılan piyasa profesyonellerinin %53.8’i USDTRY’de, %56.73’ü mevduatta, %52.88’de DTH’ta, %39.4’ü yurtdışı hisse senetlerinde, %48.1’i kısa vadeli yurtiçi borçlanma senetlerinde, %50’si uzun vadeli yurtiçi borçlanma senetlerinde, %59.62’si yurtdışı borçlanma araçlarında nötr kal tavsiyesinde bulundu. Bunlardan USDTRY, mevduat, DTH, yurtdışı hisse senetleri, kısa vadeli yurtiçi borçlanma senetleri ve yurtdışı borçlanma araçlarında (eurobond) geçen ay da nötr kal tavsiyesi ön planda olurken geçtiğimiz ay katılımcıların %45.5’inin ağırlığı artır tavsiyesinde bulunduğu uzun vadeli yurtiçi borçlanma senetlerinde bu ay ağırlığı artır tavsiyesi %36.5’e geriledi. Belirtmek isteriz ki piyasa profesyonelleri yurtdışı hisse senetlerinde 9 ay, yurtdışı borçlanma araçlarında 13 aydır nötr kal tavsiyesinde bulunuyor. Bu iki enstrümandan yurtdışı hisse senetlerinde nötr kal en yüksek oranda verilen tavsiye olmasına rağmen yurtdışı hisse senetlerinde ağırlığı artır Ağustos’ta %31.7’den %36.5’e yükselirken yurtdışı borçlanma araçlarında (eurobond) ağırlığı artır %27.7’den %20.2’ye geriledi.
Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde hisse senedi yine en çok paya sahip varlık sınıfı olurken portföydeki ağırlığı %27.5’ten %28.2’ye yükseldi. Altının ağırlığı ise 2.9 puan artışla %12.6’ya yükseldi. Kısa ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçlarının payları sırayla 0.23 ve 0.36 puan artışla %7.0 ve %5.8’e yükselirken diğer varlık sınıflarının payı önceki aya göre düşüş gösterdi. Payı en çok düşen varlık sınıfı ise 1.34 puan düşüşle %22.5’e gerileyen TL mevduat oldu.



                                                      ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş