SLCP, Türk tekstil sektöründeki paydaşlarla ikinci kez Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi.

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.
 
Küresel tedarik zincirlerinde sosyal ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan The Social & Labor Convergence Program (SLCP), Türk tekstil sektöründeki paydaşlarla ikinci kez Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde bir araya geldi.
 
Sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyleyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Uzun yıllardan bu yana yaptığımız çalışmalarla firmalarımız sürdürülebilirlik yönetimi ve karbon yönetimi, planlama ve üretim süreçleri, sosyal uygunluk kapasitelerinin güçlendirilmesinde büyük bir yol kat etti. İlk olarak 2019 yılında SLCP tanıtımına ev sahipliği yaptığımız bu eğitimin dördüncüsünü düzenledik. EHKİB olarak SLCP ile ortak çalışmalara ve iş birliğine her zaman hazırız. SLCP Doğrulaması Ticaret Bakanlığı İhracat Destekleri ‘Pazara Giriş Belgeleri’ arasına alındı. Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde sürdürülebilirlik, sosyal uygunluk konuları sektörümüzün en önemli meselelerinden biri ve müşterilerimizin de buna bağlı olarak sosyal uygunluk sertifikası talepleri olmaktadır.” dedi.
 
Başkan Sertbaş, “Ancak, sıkıntı da burada başlıyor; müşterilerimizin farklı sertifika talepleri sonucunda çok sayıda farklı denetim süreçlerinden geçmemiz gerekiyor. Bu durum zaman ve finansal açıdan önemli kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde hem markalara hem üreticilere getirdiği yük gittikçe artan sosyal denetimleri tek bir platformda toplayarak maliyetlerin azaltılmasını ve kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlamak üzere başlatılan bir ortak girişim olan SLCP’nin burada gerçekleştirdiği etkinlik çok önemli. Sektör olarak çalışma koşullarına, etik konulara ve çevreye olan etkimize her zaman öncelik veriyoruz ancak firmalarımızın denetim yorgunluğuyla mücadelesi de önemli. Bu kapsamda SLCP’nin sektörümüze olumlu katkı sağlayan bir platform olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.
 
SLCP Hakkında
 
The Social & Labor Convergence Program (SLCP), tesislerdeki sosyal uygunluk denetimlerinin sayısını azaltarak küresel tedarik zincirlerinde sosyal ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Hazır giyim, ev tekstili ve ayakkabı endüstrisindeki kilit paydaşlarla birlikte, bir tesisin birden fazla müşteriyle paylaşabileceği verilerini toplamak için bir araç ve sistem oluşturuldu. Inditex, PVH, H&M, Nike, Puma, C&A, GAP ve Target gibi 85'ten fazla marka ve perakendeci, SLCP veri toplama aracını benimsemiş durumda. SLCP'yi kabul eden markalar listesi her geçen gün artmakta. Bu sayede, denetim yorgunluğunu azaltmak, verileri karşılaştırma imkanı sağlamak ve kaynakları iyileştirme programlarında kullanmak mümkün hale geldi.
 
85'ten fazla marka ve standart sahibi kuruluş SLCP verilerini kabul ediyor
 
Güncel veriler ile 85'ten fazla marka ve standart sahibi kuruluş SLCP verilerini kabul etmektedir. Markaların ve onaylayan kuruluşların hangi ülke ve kategorideki SLCP verilerini kabul ettiği gibi daha fazla ayrıntı için SLCP web sitesindeki (güncel listeye https://slconvergence.org/slcp-data-acceptance) bakabilirsiniz.
 
SLCP'nin genişlemesi
 
2019’daki lansmanından bu yana hızla büyüyen SLCP, şu anda 62 ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor ve dünya çapında SLCP’ye kaydolan tesis sayısı 13 bini aştı. 2019 yılında dünya genelinde 500 tesis doğrulama sürecini tamamlarken bu rakam 2023 de 9 bin 230’a ulaştı. 2023 yılında doğrulanmış değerlendirme sayısında bir önceki yıla göre %27’lik büyüme gerçekleşti.
 
Dünyada yıllar itibariyle tamamlanan doğrulama sayıları
 
Şimdiye kadar Türkiye’de 1300’den fazla tesis SLCP’ye kaydoldu, 2020 yılında ’de 582 tesis, 2022 yılı 825 tesis, 2023 yılında ise 1026 tesis doğrulama sürecini tamamladı. 2019 yılında Türkiye’de 82 tesis doğrulama sürecini tamamlarken bu rakam 2023 de bin 26’a ulaştı. Türkiye verilere baktığımızda istikrarlı büyümeyi gözlemleyebiliyoruz. SLCP’yi uygulamaya başlayan tesisler, uygulamaya başladıktan sonra geçirdikleri denetim sayısının ve denetimlere harcanan sürenin önemli ölçüde azaldığını, yeni alıcılarla (markalarla) çalışmaya başlamalarının kolaylaştığını bildiriyorlar.
 
SLCP İnsan Hakları Durum Tespiti (HRDD) Araç Kiti
 
SLCP İnsan Hakları Durum Tespiti (HRDD) Araç Kiti, paydaşlarımızın Birleşik Değerlendirme Çerçevesi (CAF) aracının Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (CSDDD) dahil olmak üzere çeşitli mevzuatların talepleriyle nasıl uyumlu olduğunu anlamaları için 2023 yılında yayınlamıştır.
 
HRDD Araç Kiti sahip oldukları SLCP değerlendirmelerinin, şirketlerin zorunlu İnsan Hakları Durum Tespiti uygulamalarında ve tedarik zincirlerinde insan haklarına saygı gösterilmesinde kendilerini nasıl destekleyebileceğini anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
 
Araç Kiti, OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı için Durum Tespiti Kılavuzu, taslak Avrupa Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi, Alman Tedarik Zinciri Durum Tespiti Yasası ve Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası'nın (UFLPA) uygulanmasında SLCP'nin katma değerini kapsamaktadır.
 



Facebookta Paylaş