ABD'de açıklanan üçüncü çeyrek finansalları borsalarda katalizör olmaya devam ediyor. Açıklanan karların yaklaşık %85'i beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Dow Jones ve S&P500 endeksi rekor seviyelerde işlem görüyor. Net kar rakamı beklentilerin üzerine gerçekleşen Facebook'un ardından önemli teknoloji şirketlerinin karları takip edilmeye devam edilecek. Tahvil piyasalarının sakin kaldığı şu günlerde Nasdaq teknoloji endeksi de yükselişe öncülük ediyor. Araç kiralama şirketi Hertz'in 100 bin araç siparişi vermesinin ardından Tesla'nın 1 trilyon Dolar piyasa değerine ulaşması yükselişe destekleyen önemli bir diğer gelişme. Bununla birlikte ABD - Çin görüşmesi de olumlu haber akışı olarak izleniyor. Güçlü olmasa da Asya'nın da ABD'yi takip ettiğini izliyoruz. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,2 civarında yükselişte. TCMB faiz kararı sonrasında iyi bir yükseliş momentumu yakalayan BIST100 endeksi de güne %0,3 civarında yükselişle başlayabilir. BIST100'de işlem hacminin 20 milyar TL'nin üzerine çıkması (çok yüksek değil ancak yakın ve orta vadeli ortalamaların üzerinde) yükselişin devamı için önemli bir gösterge. Diğer yandan, işlem hacminin görece düşük olduğu dönemlerde sabah gözlenen coşku ikinci seansta kademeli olarak sönüyordu. Merkez Bankası kararı sonrasında buna benzer bir hareket şu aşamada gözlenmiyor ki bu da yükseliş iştahının başka bir göstergesi. Bu çerçevede, 10 Büyükelçi ile ilgili tansiyonun da düşmesinin verdiği rahatlamanın etkisiyle BIST100 endeksi gün içerisinde 1.500 seviyesinin üzerinde hareket edebilir. Öne çıkan sıralı dirençler 1.511 ve 1.520 seviyelerinde.
MAKROEKONOMİ
Ekim ayında sektörel güven endeksleri ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekte. Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı düştü. Küresel toparlanmanın sürmesi ve Türkiye'nin lojistik avantajının katkısıyla ihracattaki olumlu görünüm sürmekte ve aşılanma süreci de büyümeyi desteklemeyi sürdürüyor. Sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt kalemleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise 101,3'e gerilemesini fakat iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesini beklemekteyiz.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi ekimde aylık 5,6 puan artışla en çok artış gösteren güven endeksi oldu ve senenin en yükseğinde. Onu 2,5 puan artışla hizmet sektörü güven endeksi izliyor ki endeks, Ekim 2017'den bu yana en yüksek seviyeleri işaret ediyor. Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise 76,8 ile tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etti ve imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel kesim güven endeksinin mayıs sonrası ilk kez düştüğünü görüyoruz. İnşaat sektörü güven endeksi geçen ayki düşüş sonrası tekrar arttı. İnşaat sektörü güven endeksi, tarihsel ortalamasına yakın ancak güçlü konut satışlarının gözlendiği geçen seneki seviyelerinin sınırlı altında kalmaya devam ediyor.
Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 0,3 puan düşüşle %77,5 seviyesine geriledi. KKO'nun tarihsel ortalaması da yaklaşık %76 seviyelerinde bulunuyor. Kapasite kullanım oranı güçlü seyretmeye devam etse de sınırlı bir düşüş görüyoruz. Motorlu kara taşıt, ana metal sanayi ve mobilya gibi bazı ana ihracatçı sektörlerin tedarik zinciri sıkıntısıyla kapasitelerinde sınırlı azaltıma gittikleri görülüyor. Eczacılık ve tekstil gibi sektörlerdeki KKO artışı ise genel resimdeki bozulmayı sınırlamış.
Reel kesim güven endeksi alt bileşenlerine baktığımızda sabit sermaye yatırım harcamasında ve ihracat sipariş beklentilerinde artış görmekteyiz. Düşüşte ise üretim hacminin artış hızının azalacağı ve genel ekonomik görünümün daha zayıf seyredeceği beklentisi ve stok miktarındaki azalış etkili olmakta.
Dün ABD tarafında eylül ayına ilişkin Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi verisi açıklandı. Endeks, eylül ayında 0,05'ten -0,13 seviyesine düştü ve negatif bölgeye geçti, böylece nisan ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi ve ekonomik faaliyetlerde hafif daralmaya işaret etti.
Ayrıca ABD'de ekim ayına ilişkin Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi verisi takip edildi. Endeks ekim ayında 4,6'dan 14,6 seviyesine yükselerek beklentileri belirgin şekilde aştı ve imalat sanayinde büyüme hızında artışa işaret etti. Alt endekslere bakıldığında, üretim, kapasite kullanım, sevkiyat ve çalışılan saat endeksleri bir önceki aya göre düşüş sergilerken, yeni siparişler, birikmiş siparişler ve istihdam endeksleri ise artış kaydetti. Bunun yanında, ekim ayında teslimat süresi endeksi artışını sürdürdü ve tedarik sıkıntılarının devam ettiğini teyit etti. Ayrıca girdi alımları fiyatları endeksi önceki aya göre hafif düştü ancak yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü, ürün satış fiyatları endeksi ise artışını sürdürdü ve tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.
Diğer yandan Almanya'da ekim ayına ilişkin IFO İş Dünyası Endeksi artan vaka sayıları, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişelerin yanında enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların etkisiyle özellikle beklentilerin kötüleşmesiyle 98,9'dan 97,7 seviyesine geriledi, böylece aralıksız şekilde son dört aydır düşüşünü sürdürdü ve nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında ise, cari koşullar endeksi 100,4'ten 100,1'e sınırlı gerilerken, beklentiler endeksi ise 97,4'ten 95,4'e daha fazla düşüş sergiledi.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 17'de ekim ayına ilişkin Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi verisi açıklanacak. Endeks, eylül ayında hafif artış beklentisine karşın sürpriz bir şekilde 9'dan -3 seviyesine gerileyerek negatif bölgeye geçiş yapmış ve imalat sanayi faaliyetlerinde daralmaya işaret etmişti. Böylece endeks, Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Endeksin ekimde ise 5 seviyesine yükselerek yeniden büyüme bölgesine geçmesi bekleniyor. Daha önce açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi ve Philadelphia iş dünyası endeksi ABD ekonomisinin 4. çeyreğe üretim açısından momentum kaybıyla başladığını göstermişti.
Ayrıca ABD'de TSİ 17'de ekim ayına ilişkin Conference Board Tüketici Güveni Endeksi verisi takip edilecek. Endeks eylül ayında 115,2'den 109,3'e gerileyerek son 7 ayın en düşüğüne gelmişti. Tüketici güvenindeki düşüşte artan Delta varyant vaka sayıları ve enflasyonun faktör olduğu belirtilmekteydi. Endeksin ekimde de düşüşünü sürdürerek 108,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi de 72,8'den 71,4'e gerilemişti.
Diğer yandan, ABD'de TSİ 17'de eylül ayına ilişkin yeni konut satışlarının aylık bazda %2,3 oranında artışla yükselişini sürdürmesi bekleniyor.
TCMB Analitik Bilanço Verilerine göre 22 Ekim haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,6 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 125,1 milyar USD'ye gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,9 milyar USD azaldı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,3 milyar USD artarak 32,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 0,29 milyar USD arttı ve rezervlere olumlu katkı yaptı.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Nötr): Şirket'in 3Ç2021'deki net dönem karı bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre %28,1 oranında gerileyerek 61,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 62mn TL idi. Ak Sigorta'nın brüt yazılan primleri aynı dönemler itibarıyla %15,9 oranında artarak 3Ç2021'de 1.471mn TL'ye yükselirken, genel teknik bölüm dengesi yıllık %27,5 oranında düşüş göstermiş ve 3Ç2021'de 102,9mn TL olmuştur. Öte yandan, Şirket 3Ç2021'de 13mn TL net yatırım gideri kaydetmiştir. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 17,2mn TL net yatırım gideri yazılmıştı.
Üçüncü çeyrek kar rakamının ardından Şirket'in 9A2021'deki net dönem karı 230,9mn TL gerçekleşerek yıllık %33,0 oranında düşüş göstermiştir.
Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Alarko GYO'nun 3Ç2021'deki net dönem karı 81,9mn TL gerçekleşerek yıllık %26,5 oranında düşüş kaydetmiştir. Şirket'in kira gelirlerinden oluşan satış gelirleri bu çeyrekte 61,9mn TL ile geçen yılın üçüncü çeyreğinde elde edilen 12mn TL satış gelirinin oldukça üzerinde gerçekleşirken, brüt kar da 61,5mn TL ile 3Ç2020'deki 11,5mn TL brüt karın yine oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket'in net kambiyo karının yıllık 82,9mn TL gerileyerek 3Ç2021'de 12,9mn TL'ye düşmesi net karın gerilemesinde önemli bir etken olmuştur. Yüksek döviz fazla pozisyonu bulunan (95,3mn USD) Şirket, kurlardaki değişimlere oldukça duyarlıdır.
Üçüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket'in 9A2021'deki net dönem karı 243,4mn TL'ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 218,2mn TL kar elde edilmişti.
Çan2 Termik (CANTE, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2021 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 54,7mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket 100,6mn TL zarar açıklamıştı. Geçen senenin üçüncü çeyreğinde 149,7mn TL olan satış gelirleri bu yılın aynı döneminde ise 325,6mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar 86,9mn TL olurken, geçen yıl bu rakam 35,2 idi. Şirketin operasyonel giderleri geçen seneye göre %47 azalarak 4,8mn TL'ye gerilerken, diğer faaliyetlerden ise 3Ç2020'deki 12mn TL'lik net gelire karşın bu çeyrekte 33,1mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı ise %28,5 artarak 49mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 21,7mn TL net gider kaydedilirken, 27,4mn TL'lik vergi geliri sonrasında Şirket'in ana ortaklık net dönem karı 54,7mn TL olmuştur.
Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Eylül dönemi toplam zararı geçen sene aynı döneme göre yarı yarıya azalarak (Şirket 9A2020'de 259,6mn TL zarar açıklamıştı.) 122,3mn TL olmuştur.
Logo Yazılım (LOGO, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 3Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın 3. çeyreğine göre %54,9 oranında artarak 48,5mn TL'ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 47mn TL idi. Logo Yazılım'ın satış gelirleri 3Ç2021'de 169mn TL (Beklenti: 167mn TL) gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %40,9 oranında büyüme kaydederken, satışların maliyeti %30,7 artarak 34mn TL olmuştur. Böylece brüt kar %43,8 oranında artmış ve 134,6mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri ise aynı dönemler itibarıyla %27,3 oranına artarak 86,4mn TL'ye çıkan Şirket, 1,3mn TL diğer faaliyet geliri kaydettikten sonra net faaliyet karı %98,8 artarak 49,5mn olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet kar marjı 8,5 puan büyüyerek %29,3'e yükselmiştir. FAVÖK'ü 67,5mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 66mn TL) yıllık %60,4 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise 4,9 puan artarak %39,9'a yükselmiştir. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 5,9mn TL net finansman geliri ve 8,4mn TL vergi gideri yazmıştır.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2021 yılı 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 168,3mn TL olmuş ve yıllık %103 oranında artış kaydetmiştir.
Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): 21.10.2021 tarihinde yapılan KAP açıklamasında iştiraki Çelik Motor Ticaret A.Ş.'nin %100 bağlı ortaklığı olan saatlik araç kiralama şirketi Moov Dijital Ulaşım Çözümleri Ticaret A.Ş.'nin (MOOV) sermayesini temsil eden payların %75'inin Getir Perakende Lojistik A.Ş.'ne satılmasına yönelik Rekabet Kurulu izni alındığı, taraflarca bağlayıcı devir ve ortaklık sözleşmeleri imzalandığı belirtilmişti. MOOV sermayesini temsil eden payların %75'inin Getir Perakende Lojistik A.Ş.'ne devri gerçekleşmiştir. Pay devir bedeli 23mn USD olarak belirlenmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Türk Hava Yolları'nın Uzun Vadeli Ulusal Notunu "AAA (Trk)", Kısa Vadeli Ulusal Notunu "A-1+ (Trk)" olarak belirlemiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını "BB", Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını "B" olarak belirlemiştir. Tüm notların görünümlerini ise "Stabil Görünüm" olarak belirlemiştir.
Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu'nun gerçekleştirdiği toplantıda, paylarının tamamı Şirkete ait olmak üzere, gayrimenkul edinilmesi, proje geliştirilmesi, satış ve kiralama işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla Kazakistan'da bir şirket kurulmasına karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: EPGİS benzine 26 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere pompa fiyatlarına yansıyacak 44 kuruşluk zam geldiğini açıkladı.
Katılım Finans: Katılım finans sektör temsilcileri, konvansiyonel bankaların üzerinde büyüme yakaladıklarını, 2025'te %15'lik pazar payına ulaşmalarının mümkün olduğunu belirtti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İkram Göktaş, "Türkiye, kuşkusuz finans merkezi olacak ve bunun ilk adımı İslami Finans Merkezi olmaktan, bölge coğrafyasına hitap etmekten geçiyor" ifadelerini kullandı. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik (GESAN): Şirket ile Göktekin Enerji A.Ş. arasında METAFOR Rüzgar Enerjisi Santrali projesine ait 154kV METAFOR RES Trafo Merkezi kapsamı için sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme toplam bedeli vergiler hariç 2mn USD'dir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,41 seviyesinden %17,10 seviyesine geriledi. TCMB dün 43 milyar TL'lik (%16'dan, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 296,6 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,62-%1,67 bandında hareketin ardından %1,63 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.