Bir önceki gün yaşanan kar realizasyonlarının ardından ABD borsalarında ralli havası dün tekrar devam etti. Nasdaq teknoloji endeksi %1,93 oranında prim yaparak yükselişe öncülük etti. Bu sabah ise vadeliler artı bölgede seyrediyor. Öte yandan, Avrupa'da açıklanan ve güçlü gelen PMI verileri Bölge ekonomisinin şimdilik dirençli olduğuna işaret ederken, jeopolitik belirsizliğin gölgesinde borsalar yön bulmakta zorlandı. Bu sabah da vadelilerde benzer hareket gözleniyor. Asya tarafında, MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,5 civarında düşüyor. Asya'daki görüntüye karşın BIST100 endeksi, akşam vadelisine paralel, %0,3 - 0,5 arasında güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Aşırı alım bölgesine gelen göstergelerle 2.200 bölgesini direnç yapan endeks, bu seviyeye yaklaşması durumunda yine satışlarla karşılaşabilir.
MAKROEKONOMİ
TCMB'nin geçen haftaki PPK Toplantısı'na ilişkin özeti yayınlandı. Dikkat çeken noktalara bakıldığında,
• Enflasyonu etkileyen faktörlere, bu ay ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, emtia fiyatlarındaki artışlar ve tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi unsurların yanında sıcak çatışma ortamının yol açtığı maliyet artışları da eklenmiş.
• Küresel ekonomik görünüme, çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler de aşağı yönlü risk unsuru olarak eklenmiş.
• Gelişmiş ülke merkez bankalarının destekleyici parasal duruşlarını sürdürdüğü fakat varlık alım programlarını azaltarak devam ettirdiği vurgulanıyor.
• İktisadi faaliyet ile ilgili olumlu görünümün korunduğu görülüyor.
• Sanayi üretiminde ocak ayında aylık bazda elektrik ve doğal gaz kesintilerinin etkili olduğu ve bu etki dışlandığında güçlü seyrettiği, üretim ve dış ticaret göstergelerinde şubat ayında toparlanma olduğu, perakende satış hacminde ocak ayındaki düşüşün iç talepte yavaşlamaya işaret ettiği vurgulanmış.
• Enerji ithalatındaki artışın cari dengeyi olumsuz etkilediği, dış ticarette diğer ülkelere yapılan ihracattaki artışla kısa dönemli kayıpların telafi edildiği belirtilmekte ve dış talebin olumlu seyrettiği vurgulanmakta.
• "Cari dengenin 2022 yılında fazla vermesinin öngörüldüğü" ifadesi kaldırılırken, enerji fiyatlarından kaynaklı risklerin izlendiği belirtilmekte.
• Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edileceği, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor.
• Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağı öngörülmekte.
ABD'de ve Avrupa genelinde mart ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.
• ABD'de mart ayında PMI verilerinde hafif düşüş beklentisine karşın artışlar gerçekleşti ve ekonomik faaliyetlerde hızlanmaya işaret etti. Bu kapsamda mart ayında öncü verilere göre, ABD'de imalat PMI 57,3'ten 58,5'e ve hizmet PMI da 56,5'ten 58,9'a yükseldi.
• Avrupa tarafında ise, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin PMI'larda sınırlı değişime neden olduğu görülmekte. Genel olarak imalat ve hizmet PMI'lar büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdüler. Bu kapsamda, mart ayında öncü verilere göre imalat PMI'lar, Almanya'da 58,4'ten 57,6'ya, Fransa'da 57,2'den 54,8'e, Euro Bölgesi'nde 58,2'den 57'ye ve İngiltere'de ise 58'den 55,5'e hafif geriledi. Mart ayında hizmet PMI'lar ise, Almanya'da 55,8'den 55'e ve Euro Bölgesi'nde 55,5'ten 54,8'e gerilerken, Fransa'da 55,5'ten 57,4'e ve İngiltere'de ise 60,5'ten 61'e hafif yükseldi. Öte yandan, bölge genelinde artan belirsizlik nedeniyle gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergelerinde belirgin düşüşler gözlenmesi, önümüzdeki dönemde imalat ve hizmet PMI verilerinin baskı altında kalabileceğine işaret etti.
Kaynak: Markit.
Ayrıca ABD'de 26 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 215 bin kişi seviyesinden 187 bin kişi seviyesine gerileyerek 1969'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etti. Özellikle, söz konusu veri bu hafta Fed üyelerinden sıklıkla duyduğumuz 50 baz puanlık faiz artırımını destekleyen bir veri oldu.
Bunun yanında, ABD'de şubat ayına ilişkin öncü dayanıklı mal siparişleri aylık %2,2 düşüşle beklentilerin (-%0,5) üzerinde geriledi. Böylece, dayanıklı mal siparişleri son 5 ayda ilk kez düşüş kaydetti ve imalat sektörü firmalarının halen arz sıkıntılarıyla mücadele etmekte olduğuna işaret etti. Ayrıca firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise ocak ayındaki %1,3'lük artışın ardından şubat ayında %0,3 oranında sınırlı geriledi.
Diğer yandan Norveç Merkez Bankası, beklentilerle uyumlu olarak politika faiz oranını 25 baz puan artışla %0,75 seviyesine yükseltti, ayrıca gelecek toplantıda ilave faiz artışına yönelik mesaj verdi. Banka, enflasyonu dizginlemek için daha agresif bir sıkılaştırma döngüsüne işaret ederken, haziran ayında da ilave faiz artışının olabileceğini belirtti.
Ayrıca İsviçre Merkez Bankası, beklentilerle uyumlu olarak politika faizini -%0,75'te sabit tuttu. Karar metininde, frank'ın değerlenme baskısına karşı koyarak fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonun son 13 yılın en yüksek seviyelerinde olmasına rağmen ülke ekonomisini desteklemek amacıyla ultra gevşek para politikasının sürdürüldüğü belirtildi. Ayrıca Rusya ve Ukrayna krizinin etkisiyle artan enerji ve emtia fiyatları nedeniyle enflasyonun yukarı yönlü seyredeceği ve bu durumun gelecekte belirsizliği artıracağı vurgulandı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 17'de mart ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Öncü veriye göre endeks jeopolitik risklerin enflasyonist beklentileri artırmasıyla 62,8'den 59,7'ye gerilemişti.
Ayrıca ABD'de TSİ 17'de şubat ayına ilişkin bekleyen konut satışları verisi açıklanacak. ABD'de bekleyen konut satışları ocakta aylık %5,7 düşüşle son 11 ayın en keskin düşüşünü kaydetmişti. Söz konusu düşüşte, konut stoklarının tüm zamanların en düşük seviyelerinde seyretmesinin yanında, yükselen konut fiyatları ve mortgage faizleri de etkili olmuştu.
Bunun yanında, TSİ 16.10'da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller'in, TSİ 17.10'da Richmond Fed Başkanı Barkin'in ve TSİ 18.30'da New York Fed Başkanı Williams'ın konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, Almanya'da TSİ 12'de mart ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi açıklanacak. Daha önce yayınlanan ve Ukrayna ve Rusya krizinin etkilerini de kapsayan mart ayına ilişkin Sentix ve ZEW gibi endekslerde belirgin düşüş görmüştük. Bu kapsamda, mart ayında IFO iş dünyası endeksinin de gerilemesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da mart ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel sektör güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı verileri izlenecek. Şubat ayında sektörel güven endekslerinde genele yayılan bir gerileme görülmüştü. Şubat ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi aylık %3,8, inşaat sektörü güven endeksi %3,3, reel kesim güven endeksi %1,8 ve hizmet sektörü güven endeksi ise %1,2 gerilemişti. Arındırılmış verilere göre kapasite kullanım oranı 0,8 puan düşüşle %77,2 seviyesine gerilemiş, fakat 2021 yılı ortalamasının üzerinde seyretmeye devam etmişti. Mart ayı güven endeksleri de son dönemdeki jeopolitik gelişmelerin ekonomik beklentilere yansımasını görmek açısından önemli olacaktır.
ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, Akedaş Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen 2022.MLZ.08 dosya numaralı ''10 Kalem Dağıtım Trafosu Alımı İşi'' ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel 1,18mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 17,5mn TL'dir.)
Koza Altın (KOZAL, Nötr): Koza Altın İşletmeleri ile Türkiye Maden İş Sendikası arasında 01.01.2022- 31.12.2023 tarihlerini kapsayan, 2019 sendikalı çalışanı ilgilendiren, 2 yıl süreli, VII. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, 24.03.2022 tarihinde taraflarca imzalanmıştır. Yeni Toplu İş sözleşmesine göre:
I. Yıl için ücretlerde tüm sendikalı çalışanlara minimum %53 zam yapılacaktır. Çalışanların 2021 yılsonu ücretlerine %53 ile %103 arasında değişen oranlarda uygulanacak zammın yanı sıra, Eğitim, Yakacak, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Giyim Yardımı vb. Yan Haklarda ise ortalama %80 artış yapılacaktır.
II. Yıl için ücretlere ve yan haklara, enflasyon+5 puanlık artış yapılacaktır.
Tüpraş (TUPRS, Nötr): Tüpraş'tan yapılan açıklamada, İzmit Rafinerisi'nde bakım esnasında alevlenme meydana geldiği, ekiplerin müdahalesiyle alevlenmenin tamamen söndürüldüğü belirtildi. Açıklama, "Parlamanın etkisiyle olaydan etkilenen dört arkadaşımız ilk müdahaleleri yapılarak, tedavileri için Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmiştir. Arkadaşlarımızın hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Sağlık durumlarını yakından takip ettiğimiz çalışma arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz." ifadeleri yer aldı. Kaynak: AA
SEKTÖR HABERLERİ
Emlak: İngiltere'de 200 yılı aşkın bir süredir emlak sektöründe faaliyet gösteren Chestertantos, Türkiye emlak pazarına girmek için yerli ortak arıyor. Bloomberg HT yayınına katılarak Londra ve İstanbul emlak piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Chestertantos Direktörü Anwar Mousa, Türkiye'de doğru bir yerel ortakla iş yapmak niyetinde olduklarını ifade etti. Türkiye'de olumlu bir trend gördüğünü dile getiren Mousa, "Türkiye'de arzın kontrol edildiğini görüyorum. Daha az inşaat var. Daha sağlıklı bir piyasa. Arz kontrol edildiği sürece fiyatlar yukarı çıkar" dedi. Türkiye'de yerel ve deneyimli bir ortakla iş yapmak istediklerini anlatan Mousa, "Bizim küresel bir deneyimimiz var. 70 ofisle dünyanın çeşitli yerlerinde emlak sektöründeyiz. Burada da doğru bir fırsat ve doğru bir ortakla olmak istiyoruz" diye konuştu. Mouse, İstanbul'da yalnız yerli değil yabancı talebin de yoğun olduğuna dikkat çekerek, talebi karşılamak için 30-35 ofis açılması gerektiğini dile getirdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ulusoy Un (ULUUN): Şirket, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açılan Buğday ihalesine 712,2mn TL teklif vermiş ve ihaleyi kazanmıştır. Firma uhdesinde kalan miktarın 01.04.2022 - 30.04.2022 tarihleri arasında teslim edileceği açıklamıştır.
Öte yandan, 01.02.2022 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile başlatılan pay geri alım programı kapsamında 24.03.2022 tarihinde 8,34-8,39 fiyat aralığından toplam 80bin adet hisse geri alım işlemi yapılmıştır.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirketin Yönetim Kurulu Kararı gereğince; Şirket portföyünde yer alan Samsun İli Çarşamba İlçesindeki 22,5bin m2 arsa üzerine yeni inşa edilecek 3,8bin m2'lik fındık deposunun 10bin ton fındık depolama kapasiteli kapalı depolama alanı için müşterisi Ferrero Fındık ithalat İhracat ve Ticaret A.Ş. ile Şirket arasında 2 yıl süreli yeni depo kira sözleşmesi imzalanmıştır. İmzalanan kira sözleşmesine göre TUIK tarafından açıklanan 12 aylık ortalama (TÜFE+UFE)/2 artış öngörüsü ile 2 yılda yaklaşık 12 milyon TL+KDV gelir elde edilmesi beklenmektedir. Yeni inşa edilecek deponun Temmuz 2022 tarihinde kiracıya teslim edilmesi planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 64 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 304 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,29 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,29-%2,39 bandında hareketin ardından %2,37 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 60 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.