Merkez bankaları varlıklarını çeşitlendirmek için renminbi de dahil olmak üzere geleneksel olmayan para birimlerine yönelirken, doların küresel rezerv para birimlerindeki payı son 20 yılda istikrarlı bir düşüş yaşadı.
Rezerv yöneticileri dolardan iki yönde uzaklaştı, dörtte biri renminbi'ye ve dörtte üçü geleneksel olarak rezerv varlıkları olarak sınırlı bir rol oynayan daha küçük ülkelerin para birimlerine yöneldi.
Bulgular, Uluslararası Para Fonu tarafından yayınlanan "Dolar Hakimiyetinin Gizli Erozyonu: Aktif Çeşitlendiriciler ve Geleneksel Olmayan Rezerv Para Birimlerinin Yükselişi" başlıklı yeni bir makalede yer alıyor.
I MF'den Serkan Arslanalp, California Berkeley Üniversitesi'nden Barry Eichengreen ve yine IMF'den Chima Simpson-Bell tarafından kaleme alınan makalede; “Uluslararası rezerv sisteminin son 20 yıldaki evriminin bir özelliği, dolardan kademeli olarak uzaklaşma, renminbinin rolünde yakın zamanda olsa da hala mütevazı bir artış ve piyasa likiditesindeki, göreli getiri ve rezerv yönetimindeki değişikliklerdir. Geleneksel olmayan rezerv para birimlerinin cazibesini artırıyor” denildi.
IMF raporuna göre, Çin para birimi bir miktar zemin kazanırken, Avustralya doları, Kanada doları, Singapur doları, Kore wonu ve İsveç Kronu gibi para birimlerinde de kayda değer bir kayma var.