Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Merkez bankaları toplantılarının fiyatlamalarda belirleyici olacağı haftada, küresel piyasalar güne zayıf risk iştahıyla başlıyor. Cuma günü, daha önce birçok defa destek yaptığı 50 günlük ortalamasının hafif de olsa altında kapatan S&P500 endeksi bu sabah vadelilerde %0,8 civarında bir düşüş kaydediyor. Evergrande'nin borç krizi endişelerinin de önemli etkisiyle Asya piyasaları da baskı altında. Geçtiğimiz haftalarda pozitif bir katalizör bulmakta zorlanan ve kırılgan bir görüntü sergileyen küresel borsalar, hafta ortasında sonuçlanacak Fed toplantısına yönelik kısmi belirsizlik nedeniyle zayıf kalmaya devam edebilirler ki Dolar güçlenmesi Fed öncesinde piyasaların defansif modda kalabileceğine işaret ediyor. Fed dışında hafta genelinde BoE, BOJ, TCMB, Çin, isveç, İsviçre ve Norveç merkez bankalarının faiz kararları da küresel çapta yakından izlenecek. Yurtiçinde de perşembe günkü TCMB faiz kararı kritik olacak. Çoğu ekonomist faizlerde değişiklik beklemiyor. Ancak çekirdek enflasyon vurgusu piyasanın temkinli bir modda kalmasına neden oluyor ki TL'nin emsallerinden kısmen de olsa negatif ayrıştığını izliyoruz. Fed öncesinde Dolar'daki hareketin de etkisiyle kurda yukarı yönlü baskı sürebilir. Geçen haftayı satış ağırlıklı geçiren ve yaşanan düşüşlerin ardından 1.410 bölgesini destek yapma eğilimi gösteren BIST100 endeksinde ise zayıf risk iştahındaki görüntü nedeniyle bugün tekrar söz konusu bölge test edilebilir. Olası düşüşlerde bu bölgeden tepki görülmemesi durumunda 1.397 sonraki destek olarak izlenebilir. Yukarıda ise 1.427 yakın direnç konumunda.

 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
Eylül ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar yıl sonu enflasyon beklentilerini artırmaya devam etmekte, kur tahminleri ise görece yatay seyretmekte. Bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde ise belirgin artış görülmekte. Gelecek sene büyüme tahmini de yukarı yönlü revize edildi.
 
Orta ve uzun vadeli enflasyon beklentileri ise artmakta. Bu haftaki PPK toplantısından faizlerde bir değişiklik beklenmediğini görüyoruz.
 
Cari açık beklentileri ise düşmekte. Cari açık beklentilerinin iyileşmesinin ana sebepleri olarak, ihracattaki güçlü performans, altın ithalatının yavaşlaması ve hizmet gelirlerindeki artışın devam etmesi sayılabilir, ağustos ayında ithalatta belirgin artış görmemiz, enerji fiyatlarının tekrar yükselme eğilimine girmesi ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyir cari açık beklentilerindeki düşüşü sınırlandırmakta. Son açıklanan DHMİ verileri hizmet gelirlerinin cari dengeyi desteklemeye devam edeceğini göstermekte. Dış hat yolcu sayısında ağustos ayında aylık ve yıllık bazda artışın devam etmesi ile net hizmet gelirlerinde artış devam edecektir. Orta vadede aşılama sürecindeki seyir turizm beklentilerini ve dolayısıyla hizmet gelirlerini olumlu etkileyerek cari dengedeki görünüme destek verecektir fakat Delta varyant yayılımının mobiliteye etkisi ise cari açık için yukarı yönlü risk faktörü olarak durmakta.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracatta uzak ülkeler stratejisini hayata geçireceklerini, amaçlarının uzak coğrafyalardaki ülkelerin ithalatlarında ülkemizin payını 4 kat artırmak olduğunu, bu kapsamda dünya ekonomisinin %64'ünü oluşturan 17 ülkeye ihracatımızı 81,5 milyar dolara çıkarmak için hazırladıkları eylem planını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuracakları İhracatı Geliştirme Fonu ile TİM ve ihracatçı birliklerinin katkılarıyla oluşacak bu fon sayesinde ihracatçıların finansmana erişiminde teminat sorununun ortadan kalkacağını belirtti.

Yeni haftada dünya genelinde merkez bankaları odaklı bir haftadayız. Fed, BoE, BOJ, TCMB, Çin, isveç, İsviçre ve Norveç merkez bankalarının faiz kararları küresel arenada yakından izlenecek. OECD Ekonomik Görünüm Raporu ile küresel PMI verileri de izlenecek diğer önemli gelişmelerden. Fed'in bu yıl tahvil alımlarında azaltıma gitmesi bekleniyor ancak zamanlaması belirsizliğini koruyor. Fed, bu haftaki toplantısında tahvil alımları azaltımının zamanlamasına dair takvimi netliğe kavuşturabilir. Ancak zayıf gelen istihdam verisi Fed'in hemen harekete geçmeyebileceği beklentisini artırırken, ABD'de borç tavanı ile ilgili belirsizliğin bir yandan sürmesi de Fed'in yavaş hareket etmesine neden olabilecek bir unsur olarak değerlendiriliyor. Zira ABD Hazine Bakanı Yellen, borç tavanı yükseltilmezse ekim ayında ellerindeki nakit paranın tükenebileceğini belirtti, bu tarz bir gelişme ise piyasalarda dalgalanma boyutunu artırabilir. Ek olarak Çin'de derinleşen Evergrande krizi de küresel anlamda kırılganlık oluşturabilecek bir etmen olarak yakından izlenmekte.
• ABD'de bu hafta Fed'in toplantısı gündemde olacak. Powell daha önce Jackson Hole konuşmasında varlık alımı azaltımına bu sene içinde başlanabileceğini fakat faizleri artırmak için acele etmeyeceklerini belirtmişti. Fed üyeleri varlık alımı azaltımı için istihdamdaki gelişmelere ve enflasyona atıf yapmakta. Bu açıdan son açıklanan tarım dışı istihdam verisi hayal kırıklığı yarattı. Bu sebeple Fed daha temkinli bir duruş sergileyerek, varlık alımları azaltımını bir sonraki toplantısında açıklayabilir. Veri açısından ise görece zayıf bir hafta. Perşembe eylül ayı IHS Markit öncü PMI verileri, bölgesel Fed anketlerinden Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Ağustos ayında artan vaka sayılarının da etkisiyle hizmet sektöründe daha belirgin olmak üzere PMI verileri düşmüştü fakat genişleme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları pandemi sonrası en düşük seviye olan 312 binden 332 bin kişi seviyesine yükseldi. Federal ek yardımların ve kasırganın kısmi yükselişte faktör olabileceği belirtilmekteydi. Özellikle ek federal yardımların sona ermesi ile iş gücüne katılımın artmasıyla haftalık yeni işsizlik maaşı başvurularında önümüzdeki haftalarda belirgin düşüş görebiliriz fakat Delta varyantın ekonomik aktivite üzerindeki etkisi bu düşüşü sınırlandırabilecek bir etken olabilir. Ayrıca konut piyasasının seyrine yönelik yarın ağustos ayı konut başlangıçları, inşaat izinleri ve cuma günü yeni konut satışları izlenecek.
• Avrupa tarafında da para politikaları toplantıları odak noktasında olacak. Salı günü İsveç, perşembe Norveç, İngiltere (BoE) ve İsviçre Merkez Bankaları toplantıları bulunmakta. İsveç Merkez Bankası'nın para politikasında değişiklik yapması beklenmiyor. BoE'nin de değişiklik yapması beklenmiyor. Son toplantısından bu yana ekonomik toparlanma yavaşladı ve enflasyon da yüksek seyretmekte ayrıca bu ay istihdam piyasasına yönelik teşvikler sona ermekte ki bu da ek belirsizlik yaratmakta. Bu açıdan BoE'nin karar metninde daha temkinli bir duruş görebiliriz. Faiz artırımlarının ise 2022 yılında başlaması beklenmekte. Norveç Merkez Bankası'nın ise 25 baz puan faiz artırımına gitmesi beklenmekte. Veri gündeminde ise perşembe günü açıklanacak eylül ayı PMI verileri ön planda olacak. Ağustosta imalat PMI'lar kısmi düşüş sergilese de güçlü genişleme bölgesindeki seyrini sürdürürken, artan Delta varyantı vakalarına ve arz kısıtlarına yönelik endişelerle hizmet PMI'larda sınırlı düşüşler görüldü fakat imalat PMI verisine benzer şekilde genişleme bölgesinde gelmeye devam etti. Çarşamba günü eylül ayına ilişkin Euro Bölgesi tüketici güveni ve cuma günü ise Almanya eylül ayı IFO iş dünyası endeksi açıklanacak. Delta varyant vaka sayılarındaki artışın etkisiyle Euro Bölgesi'nde tüketici güveni ağustos ayında -4,4'ten -5,3'e geriledi. IFO iş dünyası endeksi ağustosta varyant kaynaklı vakalardaki artış, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişelerle beklentilerin kötüleşmesiyle 100,7'den 99,4 seviyesine gerilemiş ve özellikle beklentilerdeki düşüş ekonomide momentum kaybının olabileceğine işaret etmişti.
• Asya tarafında da merkez bankaları faiz kararları takip edilecek. Bu kapsamda çarşamba günkü BoJ ve Çin Merkez Bankası (PBoC) toplantısı izlenecek. PBoC ve BoJ'dan politika değişikliği beklenmemekte. Yaklaşan seçimler öncesi BoJ, özellikle artan vaka sayısı ile birlikte ekonomik görünüm hakkında daha temkinli görüş belirtebilir. PBoC ise daha önce ekonomik toparlanmada yavaşlama ile ZK oranlarını düşürmüştü. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemekte fakat zorunlu karşılıklarda kasımda ek indirim beklentisi mevcut. Veri gündeminde ise perşembe günü küresel ticarete ilişkin fikir vermesi açından Güney Kore'nin ihracat verileri izlenecek. Baz etkisiyle yıllık artış oranının azalması fakat güçlü seyrini sürdürmesi beklenmekte. Cuma günü Japonya'nın eylül ayı IHS Markit PMI ve ağustos ayı TÜFE verileri takip edilecek. Ağustos ayında Japonya'da TÜFE yine deflasyonist bölgedeki seyrini sürdürmüştü. Eylül ayında ise TÜFE'de beklenti -%0,2'den -%0,3'e gerilemesi yönünde. Çekirdek enflasyonun ise kısmi yükselen enerji fiyatları ile deflasyonist bölgeden çıkması beklenmekte.
Yurt içinde veri gündeminde bugün temmuz ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu, çarşamba günü eylül ayı tüketici güven endeksi, cuma günü ise reel sektör güven endeksi, sektörel güven endeksleri ve ağustos ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı açıklanacak. Perşembe günü ise TCMB'nin PPK toplantısı takip izlenecek. Ayrıca bugün ve yarın Hazine ihaleleri izlenecek.
• Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Eylül-Kasım dönemi iç borçlanma stratejisinde eylül ayı için iç borçlanma hedefi 40 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine bu ay şu ana kadar yaklaşık 15,7 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Ayrıca geçen hafta dış borçlanmaya giderek 2,25 milyar USD dış borçlanma gerçekleştirirken, toplamda yaklaşık bu ay 35,1 milyar TL borçlandı.
• Net uluslararası yatırım pozisyonu -294,2 milyar USD seviyesinden haziran ayında -280,6 milyar USD seviyesine geriledi. TCMB geçen ay çeşitli verilerde revizyon yapmıştı. Bu kapsamda UYP de revize edildi ve net UYP açığı belirgin şekilde geriledi. Söz konusu iyileşmede, özellikle varlıklar tarafındaki ticari krediler (ticari alacaklar) kalemindeki 13,1 milyar USD'lik artışa karşın yükümlülükler tarafındaki ticari krediler kalemindeki 25,1 milyar USD'lik azalma etkili oldu. Yıl başına göre bakıldığında ise, net uluslararası yatırım pozisyonu -378,3 milyar USD seviyesinden haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 97,8 milyar USD azalış sergiledi. Revizyon öncesinde ise, yıl başında net uluslararası yatırım pozisyonu -413,1 milyar USD seviyesinde bulunuyordu.
• Ağustos ayında tüketici güveni özellikle gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisindeki belirgin azalışın etkisiyle 79,5 seviyesinden 78,2 seviyesine gerilemişti. Tüketici güveni öncesi açıklanan BloombergHT tüketici güveni ön endeksi %2,39 artarak 61,49'a yükseldi. Döviz kurlarındaki stabil seyir ve okulların açılmasının beklentileri olumlu, enflasyonun ise olumsuz etkilediği belirtilmekte.
• Ağustos ayında sektörel güven endeksleri artmıştı. Sıkılaşan finansal koşullara karşın ağustos ayında inşaat sektörü güven endeksi aylık %7,1 arttı. İnşaat sektörünü, hizmet sektörü güven endeksindeki %1,2 artış izlemiş, perakende ticaret güven endeksi %0,6 ve imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel kesim güven endeksindeki artış ise %0,1 ile daha sınırlı artmıştı.
• Perşembe günü ise TCMB'nin PPK toplantısı bulunmakta. Foreks Anketi'ne göre TCMB'nin bu toplantısında değişiklik yapması beklenmemekte (25 ekonomistin 22'si faizin sabit bırakılacağını, geri kalanlar ise 100 baz puan indirileceğini düşünmekte). TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'nde bu toplantıda politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, gelecek 3 ay içerisinde de kasım ayındaki enflasyondaki beklenen düşüşün de katkısıyla 100 baz puana yakın düşüş beklenmekte. Geçen toplantıda TCMB, iklimin küresel gıda fiyatları üzerindeki etkilerine dikkat çekmiş ve enflasyonda temmuz ayındaki yükselişte iklim kaynaklı arz koşullarının da etken olduğunu vurgulamıştı. Bu toplantıda ise TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyona vurgu yapan açıklamaları sonrası karar metninde buna yönelik olası ifadeler önemli olacaktır.
• Temmuz ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yıllık %367 ile güçlü artışını sürdürmüş, ancak 4,36 milyon kişi gerçekleşen ziyaretçi sayısı 2019 yılı Temmuz ayındaki ziyaretçi sayısının %34 altında kalmıştı. Geçen sene ilk 7 ayda 5,4 milyon kişi olan gelen yabancı ziyaretçi sayısı bu sene 10,1 milyon kişiye çıkarken, pandemi öncesi döneme işaret eden 2019 yılında bu sayı 24,7 milyon kişiydi. Daha öncesinde açıklanan DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısı, turizmdeki hareketliliğin devamıyla ağustos ayında aylık %12 arttı fakat artış hızında yavaşlama görülmekte. İngiltere'nin Türkiye kararı da kısa dönemde veriyi olumlu etkileyecektir. Aşılama sürecindeki ilerlemeye rağmen Delta varyant vaka sayılarındaki artış risk unsuru olarak kalmaya devam etmekte.
ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kimya (ALKIM, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu'nun 22.10.2019 tarihinde aldığı karar ile başlanan Potasyum Sülfat Yatırımının komple montajı tamamlanmıştır. Ünitelerin peyderpey test ve devreye alma çalışmaları 17 Eylül 2021 Cuma itibariyle başlamıştır. ALKIM hisseleri Cuma günü %2,45 yükseliş kaydetmiştir.

Galatasaray (GSRAY, Nötr): Erkek futbol takımı forma göğüs ve sırt reklamı için ARTI Seyahat Acentesi Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 2021 -2022 sezonundan başlamak kaydıyla, son 3 sezonu opsiyonlu olmak üzere toplam 5 sezon için 249,4mn TL + KDV bedelli sponsorluk anlaşması imzalanmıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): 17 Eylül 2021 tarihinde 8,27 TL - 8,30 TL fiyat aralığından (ortalama 8,29 TL) 1.210.721 adet pay geri alınmış ve Şirket'in sahip olduğu SISE payları 15.331.820 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %0,50).

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Yapı Kredi, dünyanın önde gelen bankalarından Bank of America ile sürdürülebilirlik bağlantılı repo işlemi gerçekleştirdi. Yapı Kredi'den yapılan açıklamaya göre, 225 milyon avro tutarındaki işlem, Banka'nın sera gazı emisyon seviyelerinde iyileştirmeye yönelik performans kriterleri içeriyor. Sürdürülebilirlik konularında uzun yıllara dayanan gelişmiş bir yönetişim modeli ve stratejisine sahip Banka, böylece, bu alanda attığı adımlara bir yenisini ekleyerek sektör ve ülke için örnek kurum olma kimliğini başarı ile taşımaya devam ediyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, finans sektörünün iş dünyasına sağladığı finansmanlardan dolayı etki alanının oldukça geniş ve kuvvetli olduğunu belirtti. Kaynak: AA

2 Ağustos 2021 Tarihli Yapı Kredi Bankası raporumuz için tıklayınız…


SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: BDDK, tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının, kredi tutarı 50 bin TL'nin üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirilmesine karar verildi. Ayrıca BDDK, salgın nedeniyle bankaların yerine getirmesi gereken bazı yükümlülüklerde yaptığı düzenlemelerin devam edilmesine karar verdi.

Otomotiv: Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla sıfır kilometre araç satışında ÖTV matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimi fiyatlara yansıtmadığı iddia edilen bayiler için müfettiş görevlendirildi. Müfettişler, sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini inceliyor. (Kaynak: AA)

Turizm: Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, İngiltere'nin Türkiye'yi seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkarmasının özellikle kış sezonu ve gelecek yıl için umut verici olduğunu belirtti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Girişim Elektrik (GESAN): Şirket ile Pfiffner Transformatör ve Elektrik Gereçleri Elektrik Üretim Sanayii ve Ticaret A.Ş. arasında Akyurt/ Ankara'da bulunan üretim tesisleri üzerine kurulacak güneş enerjisi santrali üretim tesisi için anahtar teslim kurulum sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme toplam bedeli vergiler hariç 435.000 USD + 185.000 EUR'dur.

Ayrıca, Şirket, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. arasında "İTM-371 Ref. 154kV Acıpayam TM Tevsiat (Denizli) Yapım İşi" kapsamı için sözleşme imzalanmış, yer teslimi alınmıştır. Sözleşme tutarı vergiler hariç 19,8mn TL'dir.

İzmir Demir Çelik (IZMDC): Bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin sermayesinin, toplam 110mn TL artırılarak 390mn TL'den 500mn TL'ye yükseltilmesi nedeniyle, rüçhan hakkının 104,4mn TL tutarında kullanılmasına ve bu şekilde %82,76 oranındaki payın %85,44 oranına yükseltilmesine karar verilmiştir.

Türk İlaç (TRILC): Temsilcisi bulunduğu Hindistan menşeili OPV ( Çocuk Felci Aşısı ) ürününün İran'da satış, dağıtım ve pazarlama hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için ABAY Ecza Deposu tam yetki ile yetkilendirilmiş olup 10mn doz OPV aşısı için ilk sipariş onaylanmıştır. Söz konusu sipariş tutarı 11,5mn TL'dir. Ödeme şekli peşin olarak anlaşılmıştır.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket ile MAPA İnşaat ve Ticaret A.Ş. arasında 17.09.2021'de Moğolistan'daki İleri Düzey Su Arıtma Tesisi Projesi kapsamında bulunan elektrik ve otomasyon işlerinin anahtar teslim yapılması için sözleşme imzalanmıştır. Toplam sözleşme bedeli 10,75mn USD'dir. Finansmanı ABD Hükümeti Dış Yardım Kuruluşu MCAM (Millenium Challenge Account - Mongolia) tarafından sağlanan proje kapsamında tüm dizayn, mühendislik, tedarik, montaj ve devreye alma hizmetleri Şirket tarafından yapılacaktır.
       
FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 64 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 303 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,34 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,32-%1,38 bandında hareketin ardından %1,36 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.