Dün 10.122 - 10.241 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 10.159 seviyesinden %0,15 oranında azalışla yatay seviyelerde tamamladı. Endekste 53 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak BIMAS, ISCTR ve AHGAZ öne çıkarken; KCHOL, THYAO ve EREGL ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Ulaşım endeksi (XULAS) %1,1 oranında, Sinai endeksi (XUSIN) ise %0,5 oranında gerilerken, Elektrik endeksi (XELKT) %2,1 oranında artış kaydetti. Yurtdışına bakıldığında dün ABD'de takip edilen TÜFE verisi, nisan ayında %0,3 artarak beklentilerin altında açıklandı. TÜFE verisi sonrasında Fed faiz indirim beklentilerinin tekrar artmasıyla ABD borsaları günü artıda kapattı. Pariteler tarafında ise riskli varlıklara yönelimle Dolar endeksi baskı altında kaldı. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,5 civarında pozitif. BIST100'ün de güne yükselişle başlamasını bekliyoruz. Diğer yandan, endekste dün tekrar denenen ancak üzerinde kalıcılık sağlanamayan 10.200 seviyesinin altında kalınması halinde düşüş yönlü riskler artabilir. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde nisan ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve mart ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri takip edilecek. Ayrıca Merkez bankası tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Yurtdışına bakıldığında, ABD'de bugün üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ayrıca istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde gerçekleşerek istihdam piyasasında kısmi soğumaya işaret etmişti. Bunun yanında, ABD'de konut piyasası verilerinden, nisan ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, nisan ayı TÜFE verileri izlendi. Buna göre, manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4) altında kaydedilirken, yıllık bazda ise %3,5'ten %3,4 seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE'de beklentilerin altındaki artışta, enerji ürünleri fiyatları ve hizmet grubu fiyatları artışlarının yüksek seyretmesine karşın, gıda fiyatlarının yatay seyre geçmesinin yanında, birinci el ve ikinci el taşıt fiyatlarının düşüş hızının artması belirleyici oldu. Nisanda giyim ürünleri fiyatları artış hızının belirgin şekilde yükselmesi ise aylık TÜFE'deki yavaşlamayı sınırlandırdı.
• Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşladı ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, yıllık bazda ise %3,8'den %3,6 seviyesine yavaşladı ve böylece Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
Öte yandan, ABD'de imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi mayıs ayında, hafif toparlanma beklentilerine karşın -14,3 seviyesinden -15,6 seviyesine hafif gerilemeyle imalat sanayinde daralmanın hafif hızlandığına işaret ederek daralma bölgesindeki seyrini altıncı aya taşıdı ve böylece imalat sektöründe zayıf seyrin sürdüğüne işaret etti.
Diğer yandan, ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar nisan ayı verisi açıklandı. Perakende satışlar aylık bazda martta %0,6 artışın ardından nisanda yavaşlayarak yatay seyre (%0 değişim) geçti ve beklentilerin (%0,4 artış) altında gerçekleşti.
Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayı sanayi üretimi verisi izlendi. Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi aylık bazda şubat ayında %1 oranında artışın ardından martta %0,6 oranında artışla beklentilerin (%0,4) üzerinde artış kaydetti. Yıllık bazda ise sanayi üretiminin mart ayında düşüş hızı %6,3'ten %1 seviyesine yavaşlamakla birlikte düşüşünü üçüncü ayda sürdürdü.
Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi revize verileri açıklandı. Öncü verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde çeyreklik bazda öncü veriyle uyumlu olarak %0,3 oranında büyüme kaydederek 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en güçlü büyümeye işaret etti ve böylece önceki son iki çeyrekteki hafif resesyondan (üçüncü ve dördüncü çeyreklerde %0,1 oranında daralma) çıktı, yılık bazda ise büyüme hızı %0,1'den %0,4 seviyesine yükselmişti.
Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından nisan ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayınlandı. Bütçe dengesi, aylık bazda nisanda 177,8 milyar TL seviyesinde belirgin açık verdi, martta 209 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti, şubatta 153,8 milyar TL ve ocak ayında ise 150,7 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti. Böylece yılın ilk dört ayında bütçe toplam 691,3 milyar TL seviyesinde açık verdi. Geçen yılın aralık ayında ise bütçe aylık bazda 842,5 milyar TL seviyesinde tarihi yüksek seviyede açık vermişti.
• Detaylara bakıldığında, aylık bazda nisanda bütçe giderleri %11,7 oranında artış (faiz giderlerinde aylık %52,9 oranında belirgin artışa karşın faiz hariç giderlerde %6,7 oranında sınırlı artış) gözlendi. Bütçe gelirlerinde ise nisanda aylık bazda %23,1 oranında artış (vergi gelirlerinde aylık %16 artışa karşın vergi dışı gelirlerde %70,3 oranında belirgin artış) görüldü. Bu kapsamda, aylık bazda nisanda bütçe giderleri 692,8 milyar TL'den 773,6 milyar TL seviyesine yükselirken, bütçe gelirleri ise 483,8 milyar TL'den 595,8 milyar TL seviyesine geriledi.
• 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, mart ayındaki 1,64 trilyon TL'den nisan ayında 1,68 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da %6,2 seviyesinden %6,4 seviyesine yükseldi. (2023 yılı GSYH verisi alındı).
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri TSİ 16.15'te takip edilecek. Nisanda aylık bazda sanayi üretiminin %0,1 oranında artışla yükselişini yavaşlayarak sürdürmesi beklenirken, kapasite kullanım oranının ise bir önceki aya benzer şekilde %78,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 11 Mayıs haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek.
Bunun yanında, ABD'de konut piyasası verilerinden, nisan ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri TSİ 15.30'da takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından nisan ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verisi yayınlanacak.
Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından mart ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Alfa Solar Enerji (ALFAS, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2023 yılı net dönem karı, 2022 yılına göre %27,3 oranında artarak 1.039mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 2023'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %85'lik artışla 7.733mn TL olmuştur. Şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %85,5 oranında yükselmiş ve 1.610mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderleri 201mn TL olan Şirket, 569mn TL net diğer faaliyet gideri yazmış ve böylece 839mn TL faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı ise yıldan yıla 6,3 puan azalışla %10,9 olmuştur. Alfa Solar Enerji'nin 2023 yılı FAVÖK'ü 1.436mn TL ile 2022'nin %69,5 üzerinde gerçekleşmiştir. Ek olarak, FAVÖK marjı 1,7 puan azalışla %18,6 olmuştur. Şirket, kur korumalı mevduat gelirleri kaynaklı olarak yatırım faaliyetlerinden 586mn TL'lik gelir elde etmiştir. Aynı dönemde Şirket'in net finansman gelirleri 262mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023'te 452mn TL parasal kayıp (2022: 143mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. Son olarak 196mn TL'lik vergi gideriyle 2023 yılı net dönem karı 1.039mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Emlak Konut (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Şirket arasında imzalanan protokol çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen Hatay Antakya 9. Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici TORKAM İnş. ve Yatırım A.Ş. ile 14.05.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 4.564mn TL + KDV'dir.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): ABERG Service ile Şirket arasında Wielton grup markaları (Wielton, Langendorf, Fruehauf) yarı römork ürünlerinin Türkiye'de orijinal yedek parça satışının ve servis hizmetlerinin Şirket tarafından yerine getirileceğini belirleyen distribütörlük sözleşmesi imzalanmıştır.
Enerjisa Enerji (ENJSA, Nötr): Şirket 13.05.2024 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile, %100 hissesi Şirkete ait olan "Enerjisa Araç Filo Hizmetleri A.Ş." ünvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar vermiştir. Bu kapsamda gerekli başvurular tamamlanmış olup Enerjisa Araç Filo Hizmetleri A.Ş.'nin kuruluş işlemi 14.05.2024 tarihinde Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde tescil edilerek 14.05.2024 tarih ve 11081 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmiştir.
Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Türk Telekom olarak Grup yatırımlarının, stratejik girişimlerinin ve büyüme planlarının finansmanı amacıyla, Sinosure sigortası kapsamında, Şirket ile The Export-Import Bank of China ("Orijinal Kreditör" ve "Aracı Banka") arasında 83 milyon Euro tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredinin nihai vadesi Mayıs 2029, yıllık faiz oranı EURIBOR + %1,50 olup, sigorta primi ve diğer peşin maliyetler dâhil toplam maliyeti ise yıllık EURIBOR + %3,24'tür.
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası'nın 1Ç2024'teki net dönem karı 17.396mn TL'yi göstermiştir. Net dönem karı önceki çeyrekte 34.715mn TL , 1Ç2023'te 6.546mn TL olarak gerçekleşmişti. Bu çeyrekteki net faiz gelirleri 27milyar TL olurken, önceki çeyrekte bu kalemden 44,4milyar TL gelir yazılmıştı. Net ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %39,9 oranında artarak 1Ç2024'te 15,7 milyar TL'ye yükselmiştir. Toplam karşılıklar hafif artış göstermiş ve 5,3milyar TL olmuştur. Diğer yandan, son çeyrekte 6,3 milyar TL olarak gerçekleşen ticari zarar yılın ilk çeyreğinde 8,6milyar TL'ye çıkmıştır. Operasyonel giderler ise hafif azalarak 21,7 milyar TL olmuştur. Son olarak diğer faaliyet gelirleri çeyreksel bazda %123 oranında artarak 10,4milyar TL'ye yükselmiş ve karı desteklemiştir. Ek olarak, Banka'nın ilk çeyrekteki ortalama özsermaye karlılığı %20,2, kredi mevdaut oranı %73,7 ve takipteki kredi oranı %1,1'dir.
SEKTÖR HABERLERİ
Asgari ücret: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili ara zammın gündemlerinde olmadığını belirtti. (Kaynak: Bloomberg HT)
Demir-Çelik: ABD Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Trade Winds forumu yıllar sonra yeniden İstanbul'da düzenlendi. ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, önümüzdeki dönemde de çelik sektörüne dair gümrük tarifelerinin aynı şekilde devam edeceğine işaret etti. (BloombergHT)
Halka Arz: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, İgdaş'ın 10 milyar dolar değerlemeyle halka arzını planladıklarını söyledi. Vural otopark şirketi İspark'ın, su şirketi Hamidiye'nin ve ucuz ekmek üreticisi Halk Ekmek'in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu belirtti. (Kaynak: Bloomberg HT)
Otomotiv: Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Otomotiv Konseyi tarafından Strateji Arama Çalıştayı gerçekleştirildi. BTSO'dan yapılan açıklamaya göre, Bursa Business School'daki BTSO Otomotiv Konseyi Strateji Arama Çalıştayı'nın ilk gününde sektörde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi, ikinci ve son gününde "dijitalleşme", "markalaşma", "yönetişim" ve "sürdürülebilirlik" oturumları düzenlendi. Ek olarak, geçtiğimiz yıl otomotiv sektöründe 35milyar USD ihracat yapıldığını ve 2024'te 35milyar USD'lik ihracat rekorunu geliştirmenin hedeflendiği açıklandı. (AA)
DİĞER HABERLERİ
Gen İlaç (GENIL): 30.11.2022 tarihinde "SPINRAZA" adlı SMA İlacının ülkemizde şirket adına ruhsatlandığı kamuoyuna duyurulmuştu. 15.05.2024 tarihinde söz konusu ilaca yönelik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ("SGK") ile Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri arasında Alternatif Geri Ödeme Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmenin yürürlük tarihi 15.05.2024 olup, sözleşmede belirtilen sayıda ilacın SGK'ya temini ile sözleşme sona erecektir. Söz konusu sözleşmenin şirketin 2024 yılı satışlarına katkısının yaklaşık 1,7 milyar TL olması beklenmektedir.
Gersan Elektrik (GEREL): Şirketimiz ile Codes Construction firması arasında, firmanın Birleşik Arap Emirlikleri Dubai'de bulunan Emaar Hills - Golf Heights projesi işi için kullanılmak üzere BusBar ihtiyaçlarının Şirket tarafından tedarik edilmesine yönelik yaklaşık olarak 1mn USD bedelli sipariş alınmış ve üretim sürecine başlanmıştır.
Şirket ile Petrofac International firması arasında, firmanın Litvanya'da bulunan Residue Hydrocracking Unit Osbl EPC projesi işi için kullanılmak üzere BusBar ihtiyaçlarının şirket tarafından tedarik edilmesine yönelik yaklaşık olarak 589bin USD bedelli sipariş alınmış ve üretim sürecine başlanmıştır.
Göltaş Çimento (GOLTS): Göltaş Çimento, planlı bakım ve revizyon çalışmaları için, Şirketin klinker üretiminin gerçekleştirildiği toplam 2 fırından, toplam klinker üretim kapasitesinin %60'ını temsil etmekte olan 2.fırınının 25 günlük süre için duruşa geçirilmesine karar verildiğini duyurmuştur. Planlı klinker stoku dolayısıyla söz konusu duruş satışlar etkilememektedir.
Rubenis Tekstil (RUBNS): 24.04.2024 - 15.05.2024 tarihleri arasında yurtiçinde 3 farklı şirket ile toplam 150,6mn TL (KDV dahil) tutarlı ürün peşin satış sözleşmesi imzalanmıştır. Yapılan bu satış anlaşmalarına istinaden sevkiyatlar devam etmektedir.
Trabzonspor A.Ş. (TSPOR): Şirket ile Asoy İnşaat A.Ş. arasında, 2025-2026 sezonu için "kol sponsorluğu" ve çeşitli reklam hakları konusunda anlaşma yapılmıştır. Yapılan anlaşmaya göre, Asoy İnşaat şirkete sözleşmenin imzası ile birlikte peşin olarak 1,1mn EUR + KDV ödeyecektir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.