Dün ABD on yıllık tahvil faizindeki düşüşten destek bulan ABD borsaları günü artıda tamamladı. Bu sabah bakıldığında, vadelilerde yaklaşık %0,3 oranında yükseliş gözleniyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş ise %0,5 civarında. Yaz aylarından itibaren piyasalarda stres unsuru olan tapering takviminin dün Fed toplantı tutanakları sonrasında netleşmesiyle belirsizliğin kalkması piyasada karşılık bulmuş gözüküyor. Yurtiçi tarafta ise TCMB'de yapılan üye değişiklikleri takip edildi. Değişiklikler sonrasında kurda kısmi dalgalanma yaşanması endekste açılışta etkisini hissettirebilir. Bir önceki gün jeopolitik risklerin gündeme gelmesiyle negatif açılan BIST100, ardından alımlarla karşılaşmıştı. Aynı fiyatlama bugün de görülebilir ve olası düşüşlerde endeks 1.400 üzerinde kalmak isteyebilir. Dün BIST100'de gözlenen 20milyar TL'lik işlem hacminin endekse ilgi açısından olumlu bir sinyal olarak değerlendiriyoruz. Üye değişikliklerinin kur üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasını beklerken, bu yöndeki bir senaryoda endeks gün içerisinde artı bölgeye geçmek isteyebilir ki yurtdışı borsalar da bu sabah yükselişte.
MAKROEKONOMİ
Dün Fed'in son toplantısına ilişkin tutanaklar izlendi. Tutanaklara göre Fed yetkilileri varlık alımlarının azaltımını başlatma planını tartıştı. Buna göre varlık alımının azaltılmasına kasım ortası veya aralık ortası başlanması beklenmekte ve gelecek yılın ortasına kadar ise sonlandırılması beklenmekte. Plana göre 10 milyar USD Hazine tahvilleri ve 5 milyar USD mortgage'a dayalı enstrümanlardan olmak üzere aylık toplamda 15 milyar USD varlık alımı azaltımı planlanmakta fakat bazı üyeler daha hızlı yapılması gerektiği görüşünü savunmakta.
Ayrıca gelecek yıl faiz oranı artırımı bekleyen üye sayısı arttı çünkü enflasyonda ve istihdamda belirlenen hedeflere ulaşılacağı düşünülmekte. Bazı üyeler enflasyonda bir sonraki sene için riskleri yukarı yönlü görmekte ve eğer istihdam ve arz eksiklikleri beklenenden uzun sürerse enflasyonun beklenenden uzun sürebileceği vurgulanmakta.
Bazı üyeler istihdamda yeterince ilerleme sağlanmadığı fakat toparlanma devam ederse yakında hedeflere ulaşılabileceğini belirtmekte. Bazı üyeler ise isthdam hedeflerinde önemli ilerleme kaydedildiğini belirtmekte
Türkiye'de konut satışları eylülde aylık %4,1 yıllık ise %7,6 arttı. İpotekli konut satışları ise aylık %8,7 arttı, yıllık ise %16,4 azaldı. Dikkat çekici olarak toplam konut satışları ve ipotekli konut satışları yılın en yükseğinde. Özellikle ipotekli konut satışlarındaki aylık artışta faiz indiriminin etkisi olmuş olabilir. Bu açıdan ekimde aylık artışın devam etmesi olası gözükmekte.
Yurt dışında açıklanan verilere baktığımızda;
ABD'de TÜFE eylülde aylık %0,4 arttı ve yıllık %5,4'e yükseldi. Çekirdek enflasyon ise %0,2 arttı, yıllık ise %4 seviyesinde yatay seyretti. Veriye bakıldığında gıda, barınma ve enerji fiyatlarındaki aylık artış belirleyici oldu. İkinci el otomobil fiyatları ve uçak bileti gibi geçici fiyat artışlarını yansıtan bazı kalemlerde yavaşlama görüyoruz. Bu arada arz tarafındaki sıkıntıların bir süre daha süreceği beklentisi ile bazı Fed yetkilileri, enflasyonun geçici olduğu söyleminden enflasyonun öngörülenden daha kalıcı olacağı söylemine geçiş yaptı. Bu açıdan enflasyon verisi de kasımdaki varlık alım azaltımı beklentisi fikrini destekleyecektir.
İngiltere'nin ağustos ayı aylık büyüme oranı %0,4 olarak açıklansa da ülkenin GSYH'si salgın öncesi seviyenin altında kalmaya devam etti. Geçen ayki veride %0,1 büyümeden %0,1 daralmaya revize edildi. Sektörel bazda bakıldığında inşaat sektörü geçen ay olduğu gibi daraldı. İmalat sektörü %0,5 artarak en belirgin katkıyı verirken, hizmet sektörü %0,3 büyüdü. Eylül ayında ise özellikle belirginleşen lojistik krizinin yansımalarıyla GSYH olumsuz etkilenecektir. Ekonomik aktivitedeki olumsuz seyre rağmen BoE'nin bir sonraki toplantıda faiz artırabileceği de konuşulmakta.
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ağustosta %1,6 daraldı. Buna sebep olarak tedarik zincirindeki sıkıntılar daha spesifik olarak küresel çip eksikliği gösterilmekte. Bölgede ülkeler arası farklılaşma dikkat çekmekte. En fazla daralan ülke zayıf otomobil üretimiyle Almanya olurken, Fransa'da aylık %1 arttı. PMI raporlarında da kısmi düşüşler görmüştük. Bu açıdan arz yönlü sıkıntıların bölgede sanayi üretimini kısa vadede baskı altında tutması olası.
Almanya'da eylül ayında nihai TÜFE yıllık 1993 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan %4,1 olarak açıklandı. Bu artışta geçen senenin KDV indiriminin ve petrol fiyatlarındaki düşüşün yarattığı baz etkili oldu. Aylık TÜFE ise yatay seyretti.
Bugünkü veri takvimine ve gündemine baktığımızda,
ABD'de TÜFE verileri sonrası eylül ayı ÜFE verileri izlenecek. Ayrıca ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.
• ABD'de ağustosta ÜFE aylık %0,7 artarken yıllık %7,8'e, çekirdek ÜFE ise %0,9'dan %0,3'e gerilemiş, yıllık artış hızı ise %6,3'e çıkmıştı. Bu ay ise beklenti arz ve lojistik sıkıntılarıyla ÜFE'deki yıllık artışın devam etmesi yönünde.
• Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 2 Ekim'le sona eren haftada 364 binden 326 bin kişiye gerilemişti. Verideki azalışa Delta varyant vaka sayısındaki azalmanın ve Ida kasırgasının istihdam piyasasında yarattığı olumsuz durumun ortadan kalkması etken olmuştu. Son haftalardaki işsizlik maaş başvurularındaki resme baktığımızda ise Federal yardımların sona ermesine rağmen artış görüyorduk.
Yurt içinde ise saat 10'da ağustos ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu açıklanacak.
Temmuz ayında özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistiklerine göre özel sektörün uzun vadeli kredi borcu temmuzda, aylık 0,59 milyar USD azalışla (finans sektörü 0,49 milyar USD azalış ve finans dışı sektör 0,09 milyar USD azalışla) 163,8 milyar USD seviyesine gerilemişti. Uzun vadeli kredi borcundaki düşüşün büyük kısmı bankacılık sektörü kaynaklıydı.
Bugün ayrıca TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 8 Ekim haftasında toplam DTH miktarı 1,5 milyar USD (Bireysel 0,21 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,72 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,1'den %55,2'ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,07 artış, YP kredilerde %0,35 düşüş toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,08 düşüş görmekteyiz.
TCMB Analitik Bilanço Verilerine göre 8 Ekim haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 1,74 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 123,5 milyar USD'ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,4 milyar USD arttı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,3 milyar USD artarak 29,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 0,3 milyar USD arttı ve rezervlere katkı yaptı.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): 12.10.2021 tarihinde 1. Oturumu yapılan İstanbul Kartal Esentepe 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin Pazarlık- Açık Artırma bölümünü içeren 2. oturumu 19.10.2021 Salı günü yapılacaktır.
19 Ağustos 2021 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…
Global Yatırım Holding (GLYHO; Nötr): Yönetim Kurulu'nun dün tarihli kararı ile Şirket iştiraklerinden İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş.'de Şirketçe pay sahibi olunan, İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş.'nin sermayesinin %66,6'sına tekabül eden toplam 9.446.544,-TL nominal değerli payların tamamı ile yine Şirket iştiraklerinden Global Menkul Değerler A.Ş.'de Şirketçe pay sahibi olunan, Global Menkul Değerler A.Ş.'nin sermayesinin %75'ine tekabül eden toplam 29.999.997,-TL nominal değerli payların tamamının Şirketin tek hissedarı olduğu GYH Danışmanlık ve Yönetim Hizmetleri A.Ş.'ye devrine karar verilmiştir. Öngörülen hisse devri sonucunda Şirket iştirakleri İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş. ile Global Menkul Değerler A.Ş.'nin nihai hissedarlık yapısında herhangi bir değişiklik meydana gelmemekte; doğrudan hakim hissedar olan Şirketimiz dolaylı hakim hissedar haline gelmekte, Şirketin bahsi geçen iştirakleri sermayesindeki doğrudan hissedarlığı Şirketin tek hissedarı olduğu GYH Danışmanlık ve Yönetim Hizmetleri A.Ş. üzerinden dolaylı hissedarlığa dönüşmektedir.
Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Türkiye'nin traktör üretim ve ihracatında öncü firması Türk Traktör, ocak-eylül döneminde üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60'tan fazla artırdı, ihracatta ise 11 bin adedi geçti. Firmanın Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli, "Türkiye'nin traktör ihracatının yüzde 90'ını biz gerçekleştiriyoruz. Bizim ihracatımız 9'uncu ay sonu itibarıyla 11 bin adedi geçti. Yıl sonu itibarıyla bu rakamın 15 bin adedin üzerine çıkacağını şimdiden görüyoruz. Türkiye'nin toplam traktör ihracatının ise 17-18 bin seviyesinde olması öngörülüyor" dedi. (Kaynak: AA)
SEKTÖR HABERLERİ
Halka Arz: Gelecek Varlık Yönetimi A.Ş. (Borsa Kodu: "GLCVY") payları 14-15 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek Sabit Fiyat İle Talep Toplama süreciyle birlikte halka arz edilecektir.
İnşaat: İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,93, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,13 arttı.
Konut: Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,6 artarak 147.143 oldu. Konut satışlarında İstanbul 28.229 konut satışı ve %19,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Ocak - Eylül dönemindeki konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,3 azalışla 949.138 olarak gerçekleşti. Öte yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,4 düşüş göstererek 29.759 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %20,2 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,8 artarak 6.630 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Carrier (ALCAR): Şirketin Yukarı Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, İmes Sanayi Sitesi, Ümraniye - İstanbul adresindeki fabrikasında kurulu bulunan panel radyatör üretim hattının satışı konusunda potansiyel bir Müşteri ile ön anlaşmaya varılmıştır.
Denge Holding (DENGE): Şirket'in iştiraki Metrobil Teknoloji A.Ş. ile Turkcell Superonline A.Ş. arasında, Ordu Şehir İçi Fiber Optik Güzergah Tesisi Projesi kapsamında, Fiberoptik altyapı oluşturulması konusunda 2,6mn TL tutarında sözleşme imzalanmıştır.
Girişim Elektrik (GESAN) : Şirket ile Göktekin Enerji A.Ş. arasında Yakaağzı Rüzgar Enerjisi Santrali projesine ait 154kV Yakaağzı RES TM ve İpektepe RES TM arası Enerji Nakil Hattı tesisi kapsamı için sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme toplam bedeli vergiler hariç 2,6mn USD + 5mn TL'dir.
Ayrıca Şirket ile Irak merkezli bayisi arasında 33/11kV Mobil Trafo merkezi tedarik anlaşması imzalanmıştır. Sözleşmenin toplam bedeli vergiler hariç 705bin USD'dir.
Ek olarak, Şirket ile Gürcistan Cumhuriyeti'nde kurulu olan Fulcrum LLC firması arasında Busbar Sistemleri ve diğer ürünlerin satışı için 13.10.2021 tarihinde, sipariş değeri 20mn USD olan İşbirliği Mutabakat Anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu İşbirliği Mutabakat Anlaşması yürürlüğe girmesinden itibaren 18 ay geçerlidir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %18 seviyesinde oluştu. TCMB dün 50 milyar TL'lik (%18'den, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 300 milyar TL oldu
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.