Dün 9.708 - 9.921 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 günü 9.921 ile en yüksek seviyeden, %0,9 oranında artışla tamamladı. Gün içinde %1'e varan satışlarla karşılaşan endekste son saat içerisinde gelen alımlarla birlikte primli bir şekilde gün tamamlandı. 62 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, YKBNK ve BIMAS öne çıkarken; SASA, THYAO ve AGHOL ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %2,7 oranında artarak yükselişe öncülük ederken, Bilişim Endeksi (XBLSM) ve Teknoloji Endeksi (XUTEK) %1,8'er yükselerek pozitif ayrıştı. BIST100'ün bugün de alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. 10.000 seviyesi ilk hedef olarak öne çıkıyor. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 oranında yükseliyor. Dün beklentilerin altında açıklanan ÜFE verisi sonrası ABD piyasaları günü alıcılı bir şekilde tamamlamıştı. Hisse senedi volatilite endeksi (VIX) de 20 seviyesinin altına gelerek stres seviyelerinin altına geriledi. Veri sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Dolar Endeksi'nde (DXY) de gerileme gözlenmişti. Bugün TSİ 15.30'da açıklanacak ABD TÜFE verisi ise piyasalar tarafından haftanın en önemli verisi olarak öne çıkıyor. Yurtiçinde ise veri gündemi sakin.
MAKROEKONOMİ
ABD'de temmuz ayı ÜFE verileri takip edildi. Buna göre, manşet ÜFE'nin aylık bazda artış hızı %0,2'den %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,2) altında gerçekleşirken, yıllık bazda ise %2,7'den %2,2 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%2,3) altında gerçekleşti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda artış hızı temmuzda %0,3'ten %0 seviyesine yavaşlayarak yatay seyre işaret etti ve son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise aylık bazda artış hızının %0,2 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Yıllık bazda çekirdek ÜFE ise %3'ten %2,4 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%2,6) altında gerçekleşti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.
Avrupa tarafında ise, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ağustos ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Ağustosta ZEW cari koşullar endeksi -68,9'dan -77,3 seviyesine gerilemeyle beklentilerin üzerinde düşüş kaydederek son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi de ağustosta 41,8'den 19,2'ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergiledi ve böylece son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, bunun yanında pozitif bölgedeki seyrini onuncu aya taşıdı.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından haziran ayı ödemeler dengesi verisi yayımlandı. Aylık bazda haziran ayında dış ticaret açığındaki hafif daralmanın yanında net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki artışın) ve birincil gelirler kalemindeki açığın azalışının etkisiyle aylık cari denge 0,41 milyar USD fazla verdi ve böylece aylık bazda cari dengede sekiz aylık aranın ardından fazla verilmiş oldu, beklentiler ise aylık bazda 0,25 milyar USD fazla verilmesi yönündeydi (aylık bazda ocakta 2,72 milyar USD açık, şubatta 3,61 milyar USD açık, martta 4,47 milyar USD açık, nisanda 5,08 milyar USD açık ve mayısta ise 1,02 milyar USD açık verilmişti).
• 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mayıs ayındaki 24,47 milyar USD'den haziran ayı itibarıyla 24,83 milyar USD seviyesine hafif yükseldi ve böylece Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te %5,6 seviyesine ulaşmasının ardından Haziran 2024 itibarıyla %2,1 seviyesine iyileşti. (2024 yılı 1. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).
Ayrıca TÜİK tarafından temmuz ayı konut satışları verisi yayımlandı. Toplam konut satışları, aylık bazda haziranda %28,3 oranında düşüşün ardından temmuzda %60,2 oranında güçlü artışla toparlanma kaydederek 127.088 adet seviyesinde gerçekleşti ve böylece son yedi ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %16 oranında artış sergiledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, TSİ 15.30'da temmuz ayı TÜFE verileri izlenecek. Temmuzda manşet TÜFE'nin aylık bazda %0,2 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Temmuzda çekirdek TÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının %0,1'den %0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %3,3'ten %3,2 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme revize verileri TSİ 12'de takip edilecek. Öncü verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda ilk çeyreğe benzer şekilde %0,3 oranında büyüme kaydederek 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en güçlü büyümeye işaret etmeyi sürdürmüştü, beklentiler ise çeyreklik bazda %0,2 oranında büyümesi yönündeydi. Yılık bazda ise ikinci çeyrekte büyüme hızı %0,5'ten %0,6 seviyesine hafif yükselmişti, beklentiler ise %0,5 oranında büyüme yönündeydi.
Ayrıca Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12'de takip edilecek.
Diğer yandan, İngiltere'de BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden temmuz ayı TÜFE verileri açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Koza Altın (KOZAL, Nötr): Kayseri-Nevşehir illerindeki Kaşköy açık ocak cevher üretimi ve Kayseri ilindeki Himmetdede işletmesine ünite eklenmesi projesi ÇED süreci başlamıştır. Proje kapsamında, Kaşköy açık ocak cevher üretim faaliyetleri ile yaklaşık olarak 2,6mn ton altın cevheri çıkartılarak, Himmetdede işletmesine ünite eklenmesi ile zenginleştirme işlemine tabi tutulması ve yaklaşık olarak 11 ton altın üretimi gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
TAV Havalimanları (TAHVL, Nötr): Şirket'in, paylarının 100%'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı TAV Gayrimenkul Geliştirme ile "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" yöntemiyle birleştirilmesine onay verilmesi için SPK'ya başvuruda bulunulmuştur.
Tukaş Gıda (TUKAS, Sınırlı Pozitif): Şirketi 1.472mn TL çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere (%205,6 oranında) 3.028mn TL artırılarak 4.500mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
İnşaat: TÜİK haziran ayına ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi'ni yayımladı. Veriye göre, inşaat maliyet endeksi, 2024 yılı haziran ayında bir önceki aya göre %0,40 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %66,12 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,01 arttı, işçilik endeksi %0,80 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %51,55 arttı, işçilik endeksi %105,50 arttı.
Konut: TÜİK temmuz ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini paylaştı. Veriye göre, Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Konut satışları Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,5 azalışla 672 bin 162 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,9 azalış göstererek 11 bin 496 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %53,8 azalışla 62 bin 911 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,1 azalarak 2 bin 350 oldu. Temmuz ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,8 olarak gerçekleşti.
Otomotiv: Elektrikli araçlar alanında çalışmalar yapan İngiltere merkezli danışmanlık firması Rho Motion, temmuz dönemindeki satışlara ilişkin verileri yayımladı. Buna göre, temmuz ayında dünya genelinde 1,4mn elektrikli otomobil satışı yapıldı. Elektrikli otomobil satışları temmuzda yıllık bazda %21 artış gösterdi. Temmuzda, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile İngiltere'de, elektrikli araç satışları yıllık bazda %8 gerilerken, Çin'de %31 arttı. (Kaynak: AA)
Tarım: Kazakistan ve Türkiye arasında tarım sektöründe 2 milyar USD'lik yatırım ve ticaret anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, et ürünlerinin ihracatını artırmayı ve tarım işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. 2023'te Kazakistan ile Türkiye arasındaki tarım ticaretinin %13 arttığını belirten Kazakistan Tarım Bakanı Saparov, güçlü bir hasat beklentisiyle özellikle tahıl ve yağlı tohum ihracatını artırmaya hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca Kazakistan, Türk ortaklarla planlanan 553mn USD'lik 16 anlaşmanın 6'sını tamamladı; bu projeler arasında sera inşaatı, ileri düzey buğday ve fasulye işleme tesisleri ile sebze depolama tesisleri bulunuyor. (Kaynak: Bloomberg)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA): Şirketin Temmuz dönemine ait prim üretimi; hayat dalı 7.585mn TL, hayat dışı 143,2mn TL olmak üzere toplam 7.728mn TL olarak gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı ayına göre prim üretimi %101 oranında artış göstermiştir.
Kervan Gıda (KRVGD): Elektrik üretimi yatırımlarının tamamlayıcısı olarak elektrik depolama faaliyetlerinde bulunmak üzere sermayesinin tamamına sahip olduğu CRY Cereyan Elektrik Depolama isimli şirket kurulmuştur.
Manas Enerji (MANAS): Şirket, İGDAŞ'ın "Doğalgaz Sayacı Alımı" konusunda açmış olduğu ihaleye kısmi teklif ile 25.06.2024 tarihinde katılım sağlamıştır. Kamu İhale Kurumu tarafından 31.07.2024 tarihinde tarafımıza iletilen kesinleşen ihale kararına göre 18 kalem işin toplam bedeli 114mn TL + KDV'dir. İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, düzenleyen kurumdan ihale sözleşmesini imza için davet yazısı 13.08.2024 tarihi itibariyle Şirket'e iletilmiştir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.