Kısmen de olsa tahvil faizlerindeki oynaklığın düşüşünden destek bulan ve günü sakin bir görüntüyle kapatan ABD borsalarının ardından bu sabah küresel borsalarda alıcılı bir görüntü var. S&P500 ve Euro STOXX 50 vadelisinde %1 civarında primler yaşanırken, MSCI Asya Pasifik endeksinde %2'ye yaklaşan yükselişler gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizinin %2,90'nın altına kadar gerilemesi bir anlamda enflasyonda tepe görüldüğü ve Fed'in de daha fazla şahinleşmeyebileceği fiyatlamasına işaret ediyor. Son enflasyon rakamları ve büyüme görünümü kırılganlığı gündemde tutsa da borsalar bugün tahvil faizlerindeki görüntünden destek bulabilir ve haftanın son işlem gününde toparlanma eğilimi gösterebilir. Son iki günde sert satışlarla karşılaşan BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve 2.432 direnç bölgesine doğru hareket edebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD'de ÜFE, aylık %0,5 artarken, yıllık bazda %11,5'ten %11'e geriledi fakat maliyet baskılarının sürdüğüne işaret etti. Ayrıca ABD'de 7 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları sınırlı artarak 203 bin kişiye yükseldi fakat veri istihdam piyasasındaki olumlu seyri teyit etti.
Bunun yanında, İngiltere ekonomisi mart ayında aylık %0,1 daralırken, çeyreksel bazda ise büyüme %0,8'e yavaşladı. Veriye bakıldığında mart ayında hizmetler sektörü %0,2 daraldı. İmalat sanayi %0,2 daralırken, inşaat sektöründeki %1,7'lik büyüme daralmayı sınırladı. BoE daha önce artan enflasyonist baskılarla faiz artırımlarına başlamıştı fakat büyümeye yönelik endişelerle karar metninde temkinli ifadeler kullanmış ve 25 baz puan sınırlı faiz artırımına gitmişti. Bu açıdan veri BoE'nin büyümeye yönelik endişelerini doğrulamakta.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 17'de mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Nisan ayında Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 59,4'den 65,2'ye yükselmişti, fakat tarihsel ortalamalarının altındaki seyrini sürdürmüştü. Devam eden Rusya ve Ukrayna savaşının olumsuz etkileri, artan enflasyonist baskılar ve finansal koşullardaki sıkılaşma tüketici güvenini bu dönemde baskı altında tutmaya devam edecektir.
Ayrıca bugün Fed üyelerinin konuşmaları bulunmakta. TSİ 18'de Atlanta Fed Başkanı Bostic'in ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin ve TSİ 19'da Cleveland Fed Başkanı Mester'in konuşmaları takip edilecek.
Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de mart ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Öncesinde açıklanan Almanya'da mart ayı sanayi üretimi Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, Çin'deki salgın kısıtlamalarının tedarik zincirine olan olumsuz etkileri ile aylık bazda %3,9 düşmüştü. Beklenti, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin aylık %2 daralması yönünde.
Ayrıca TSİ 10'da ECB Başkan Yardımcısı Guindos'un, TSİ 16.30'da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Holzmann'ın, TSİ 18'de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Nagel'in ve TSİ 19'da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel'in konuşmaları izlenecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından mart ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Sanayi üretimi şubat ayında aylık %4,4, yıllık bazda ise %13,3 artarak, ocak ayında İran kaynaklı enerji arz sıkıntılarının neden olduğu belirgin daralmayı telafi etmişti. Mart ayında ise öncü göstergeler karışık sinyal vermekte. Mart ayında imalat PMI 49,4'e gerileyerek 10 ay sonra daralma bölgesinde kaldı, ihracat ise rekor kırarken, elektrik tüketimi tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti, reel kesim güven endeksi gerilerken, kapasite kullanım oranı ise yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretimi içi net bir yön belirtmese de mart ayında dış talebin güçlü seyretmesiyle ihracatçı sektörlerde şubat ayındaki ivmelenmenin devam etmesini ve iç talepte de mart ayında gördüğümüz artışın sanayi üretimini desteklemesini beklemekteyiz. Foreks Anketi'ne bakıldığında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan beklentisinin %8,5 artış, arındırılmamış sanayi üretimi tahmininin ise %7,4 artış yönünde olduğu görülüyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank'ın 2022 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda %56,7 oranında artarak 2.025mn TL'ye yükselmiş ve bizim beklentimiz olan 2.053mn TL ile piyasa beklentisi olan 1.977mn TL'ye yakın gerçekleşmiştir. Banka, 1Ç2021'de 59mn TL net dönem karı elde etmişti. Ayrıntılar için tıklayınız…
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket'in 2022 Nisan ayındaki genel toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %129 oranında artarak 952mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %143 artarak 658,4mn TL olmuştur. Nisan ayı prim üretimi ile beraber Şirket'in 2022 Ocak - Nisan dönemi genel toplam prim üretimi 3.434mn TL'ye yükselmiştir.
Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 69,15 TL - 70,50 TL fiyat aralığından (ortalama 69,88 TL) 1,4mn adet pay geri almış ve sahip olduğu ARCLK payları 65,4mn adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %9,67)
Kordsa (KORDS, Sınırlı Pozitif): Şirket müşterilerinin bulundukları ülke ve segmentlerdeki büyüme hızlarına ayak uydurmak ve pazardaki güçlü konumu pekiştirmek adına Kordsa Türkiye İzmit tesislerinde HMLS Polyester iplik yatırımı yapılmasına karar verilmiştir. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde devreye alınması öngörülen ve toplam 9,8 milyon USD olarak gerçekleşmesi beklenen yatırım, Kordsa Türkiye operasyonlarına 7.000 tonluk ilave HMLS polyester iplik kapasitesi sağlayacaktır.
12 Mayıs 2022 Tarihli Kordsa Raporumuz için tıklayınız…
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında; pay başına 18,96 TL - 19,23 TL (ağırlıklı ortalama 19,08 TL) fiyat aralığından toplam 500bin TL nominal değerli SAHOL paylarını geri almıştır. Bu işlemle birlikte, geri alınan payların toplam nominal değeri 45,4mn TL olup, payların sermayeye oranı %2,23'e ulaşmıştır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Nisan 2022 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıklamıştır. Buna göre; Nisan 2019 döneminde 5,9mn olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde 5mn olarak gerçekleşmiş ve yolcu doluluk oranı Nisan 2022 döneminde %74,5'i göstermiştir. Taşınan Kargo-Posta, Nisan 2019 döneminde 98.442 ton iken, 2022 yılının aynı döneminde %48,5'lik artışla 146.224 tona ulaşmıştır.
4 aylık sonuçlara göre ise, 2019 döneminde 22,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde 17,6mn olarak gerçekleşmiş ve yolcu doluluk oranı 2019 yılının aynı dönemine göre 9,3 puanlık azalma ile %71,4'ü göstermiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak - Nisan 2019 döneminde 463.989 ton iken, 2022 yılının aynı döneminde %13,9'luk artışla 528.631 ton olarak gerçekleşmiştir.
2022 Nisan ayı sonunda filodaki uçak sayısı 372 olmuştur.
11 Mayıs 2022 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…
Qua Granite (QUAGR, Sınırlı Pozitif): Şirket, ikinci yeni üretim hattının devreye alınıp üretime başladığını açıklamıştır. Yeni açılan ikinci yeni fırın ile birlikte Şirket'in mevcut yıllık kapasitesi 26mn m²'ye yükselmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre 2022 yılının Mart ayında Türkiye'nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %2,9 oranında azalışla 3,3 milyon ton oldu. Yılın ilk 3 ayında ise %4,7 oranında azalışla 9,4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Kaynak: AA
MSCI Endeks Değişiklikleri: Dünyanın önde gelen endeks yapıcılarından MSCI, endekslerinde 31 Mayıs 2022 gece yarısından itibaren geçerli olacak değişiklikleri açıkladı.
Buna göre; MSCI Global Standart Endeksi'ne Türkiye'den Sabancı Holding ve THY hisseleri eklendi. MSCI Global Small Cap Endeksi'ne Türkiye'den 5 şirket eklenirken 6 şirket çıkarıldı. Bu kapsamda eklenenler: Alarko Holding, İş GYO, Kızılbük GYO, Penta Teknoloji, Vestel Beyaz Eşya olurken, bu kapsamda çıkarılanlar: Anadolu Sigorta, Bera Holding, Sabancı Holding, Tofaş, THY ve Yapı Kredi Bankası olmuştur.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Halk GYO (HLGYO): Şirket portföyünde yer alan ve Halk Bankası ve bağlı ortaklıkları tarafından kullanılacak olan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi Halk Ofis Kuleleri A Blok için, Türkiye Halk Bankası A.Ş. ile 5 adet bağlı ortaklığını kapsayacak şekilde, peşin ödenmek üzere, 2 yıl süreli ve aylık kira bedeli yasal yükümlülükler hariç 35 milyon TL üzerinden kira sözleşmesi imzalanması kararlaştırılmıştır.
İmaş Makine Sanayi (IMASM): Şirket, Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında 2mn USD ve 1,5mn EUR tutarındaki dövizini Türk Lirasına çevirerek 3 ay vadeli Kur Korumalı Mevduat hesabı açmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 70 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 362 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,93 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,81-%2,91 bandında hareketin ardından %2,86 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.