ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Fed Başkanı Powell’ın Söylemleri, Piyasaları Destekledi!
Son günlerde majör merkez bankalarına dair gelişmelerin ön plana çıktığı küresel tarafta, dünkü işlem gününde başrolde ayrıyeten; Rusya meselesi de vardı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Pentagon’dan gelen; Finlandiya’nın, NATO’ya girmesine yönelik davetkâr söylemlere karşılık, Rusya cephesinde Dışişleri Bakanlığı sert tepki verdi. Yapılan açıklamada: “Finlandiya'nın NATO üyeliği, ülkenin dış politikasında radikal bir değişiklik olur. NATO'nun amacı Rus sınırlarına doğru genişlemek, ülkemiz için bir başka askeri tehdit oluşturmak. Rusya buna karşı; hem askeri hem de teknik misilleme adımları atmak zorunda olacak” şeklinde deklarasyon yapılırken, yeni savaş çıkabileceği endişeleri ile risk alma iştahı hızla azaldı. EURUSD paritesinde, 2017 Ocak ayından bu yana ilk kez 1.04 seviyesinin altına sarka görülürken; Dolar Endeksi(DXY)’nde de 2002 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyelerini yeniledi.
Ayrıca, ekonomik takvimde sabah saatlerinde; İngiltere’de açıklanan aylık GSTİH rakamı sürpriz bir daralma ile moralleri bozdu. Ülkenin, 1.Çeyrek ve senelik GSYİH verileri ile Sanayi ve İmalat Üretimi dataları da vasat görüntü çizdi. ABD’de açıklanan günün önemli verilerde; Haftalık İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları beklentileri karşılayamazken, Üretici Fiyat Endeksi dataları ise karmaşık bir görüntü çizdi. Manşet tarafta; senelik bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşme görülürken, Çekirdek tarafta ise; senelik bazda beklentinin bir tık altında kalındı.
Akşam saatlerinde dikkatler yine Fed yetkililerine çevrildi. ABD Senatosu’nda yapılan oylamada başkanlık süresi uzatılan Fed Başkanı Powell: Fed’in görevinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu vurgularken, sonraki iki toplantıda 50’şer BP. faiz artırımları yapılmasının uygun olacağı görüşünü de tekrarladı. Fed’in yumuşak iniş yapıp yapmayacağının da; Fed’in dışındaki faktörlere bağlı olduğunu söyledi. San Franciso Fed Başkanı Mary Daly de: Gelecek FOMC toplantısında 50 Bp’lık faiz artırımına destek vereceğini söylerken, Hazine Bakanı Janet Yellen’ın: Fed’in, resesyona neden olmadan enflasyonu aşağı getirebilecğine inandığını söylemesi ile de risk iştahı toparlandı.
Dün iç tarafta ise, BDDK’nın açıkladığı haftalık bültende yer alan verilere göre; 6 Mayıs itibariyle, KKM(Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesaplar)’deki miktar; 810,3 Milyar TL’den 819 Milyar TL’ye yükseldi. TCMB’nin açıkladığı verilere göre yurt içi yerleşik kişilerin Döviz Mevduatı 213 Milyar 808,6 Milyon Dolar’dan 215 Milyar 224 Milyon Dolar’a yükseldi. TCMB’nin Brüt Döviz Rezervleri 621 Milyon Dolar artış gösterdi.
Haftanın Son İşlem Gününde Dikkatler; Majör Merkez Bankalarının Yetkililerinin Açıklamalarında Olacak!
Haftanın son işlem gününde de, majör merkez bankalarının yetkililerinin yapacakları açıklamalar ile tahvil faizlerinde oluşabilecek hareketler yine önem arz edecek. Keza, Rusya-Ukrayna meselesine dair gelişmelerin yanı sıra; Finlandiya konusundaki gelişmeler de piyasalar üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Ekonomik takvimde ise, küresel tarafta; Euro Bölgesi’nin Sanayi Üretimi ve ABD’nin Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi’ni, yurt içinde; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verilerini izlemede olacağız.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, Dünya, İnvesting
Yusuf Kavak - Araştırma Müdürü
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Son 4 işlem gününü alıcılı kapatan kur’da, yeni güne de yukarı yönlü hareketler ile başladık. Şuan için 15.36 seviyesindeki kur’da, yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde; 15.4000 ve 15.4750 seviyelerini takipte olacağız. Özellikle de, 15.47’nin kırılması halinde; alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ise; 15.28 ve 15.20 destek bölgeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
EURUSD
Dün, 1.0470-1.0460 kritik bölgesinin de kırılması ile 1.0350 ‘deki destek bölgesine doğru hızla satış yiyen paritede; şuan için 1.0390 civarında fiyatlama görülmekte. Gün içerisinde oluşabilecek Dolar lehine işlemlerde, 1.0350 kritik destek bölgesi yine takibimizde olacak. Öyle ki, buranın da kırılması durumunda; teknik olarak Euro üzerindeki baskının devamını bekleyebiliriz. Diğer yandan, görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0460-1.0470 bariyeri, bu sefer kritik bir direnç olarak izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Dünü, önceki 5 işlem gününde olduğu gibi satıcılı kapatan paritede; yeni günde ise şuan için, 1.2210 civarında sınırlı alıcılı fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devam etmesi halinde; bugün de 1.2175-1.2165 kritik destek bölgesini takipte olacağız Özellikle, dün de test edilen 1.2165 seviyesinin kırılması durumunda; paritedeki satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise;1.2250 ve 1.2300 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir.
BRENT PETROL
Son iki günde oluşan pozitif kapanışlarla, yeni günde şuan için 109 Dolar kritik direnç bölgesini test eden emtiada; bu bölgeyi “pivot” olarak takip edeceğiz. Öyle ki, 109 Dolar seviyesinin kalıcılıkla aşılması halinde; 115 Dolar bölgesi bir sonraki hedef haline gelebilecekken, 109 Dolar seviyesi altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; kısa vadeli yine satış baskısı ön plana çıkabilir.
ONS ALTIN
Dünü, sert satışlarla 1821 seviyesinden kapatan Değerli Metal’de; yeni günde ise, şuan için 1826 Dolar seviyesinden fiyatlama görülmekte. Teknik olarak 1833 seviyesi altında kalındığı sürece; satış baskısının devam edebileceğini düşündüğümüz emtiada, 1833 üzerine kalıcılıkla çıkılması durumumda ise; ilk etapta 1849-1855 direnç bölgesine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir.
ONS GÜMÜŞ
Küresel ekonomide devam eden riskler ve merkez bankalarının çoğundan beklenen sıkılaştırma hamleleri ile resesyon ihtimallerinin de her geçen gün güçlendiğini görmekteyiz. Bu bağlamda, bir sanayi emtiası olan Gümüş’deki satış baskısının da derinleştiğini görmekteyiz. Teknik olarak da kritik olan 21.55-21.35 bariyerinin kırılması ile satış baskısının arttığı emtiada, yeni günde şuan için; bir miktar alıcılı hareket ile 20.80 civarından fiyatlama oluşmuş durumda. Yukarı yönlü atakların devam etmesi halinde; 21.35-21.55 bölgesini ilk etapta takipte olacağız. Yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 19.90, 19.50 ve 19.30 destek noktaları izlenebilir.
S&P500
Dün, 3850 bölgesine doğru satış yedikten sonra; buradan toparlanan endekste, 3915 civarından kapanış görmüştük. Yeni güne de alıcılı başlayan endekste, şuan için 3965 civarında fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde; 4028 ve 4060 direnç bölgeleri de izlenebilir. Yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 3850 destek bölgesi yine kritik olacak.
DAX40
Dünü, 13740 direnç bölgesine yakın pozitif kapatan endekste; yeni güne de, -ABD vadelilerine paralel olarak- bir miktar yukarı yönlü başlangıç görebiliriz. Bu durumda, 13950 ve 14140 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir. Özellikle de, 14140’ın kalıcılıkla aşılması halinde; yukarı yönlü hareketler biraz daha ivme kazanabilir. Diğer yandan, endekste yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 13510 destek bölgesi bir kez daha önem arz edecek. Öyle ki, 13510 altında kalıcılıklarda da; 13000-12750 bölgesine doğru yeni bir satış baskısı ortaya çıkabilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.