Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Yaşanan deprem felaketi sonrasında Borsa İstanbul 14 Şubat 2023 akşamına kadar kapalı kalacak. Yurtdışı tarafta, cuma günü güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi ve bu hafta Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalar risk algısı üzerinde belirleyici. ABD borsalarında baskı gözlemlerken, tahvil faizlerinde tekrar yükseliş isteği oluştu. Dolar endeksi (DXY) ise 103,5 civarında bulunan 50 günlük ortalamasını kırma eğiliminde ki bu sevinin geçilmesi durumunda risk algısında bozulma bir miktar daha artabilir. Halihazırda 1.850'lerde hareket eden ve kısa vadeli zayıf bir teknik görüntü çizen Ons Altın'da ise düşüş görülebilir.
 
 

    
MAKROEKONOMİ

 
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 4 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 186 bin kişi seviyesinden 196 bin kişi seviyesine hafif yükselmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Ayrıca Almanya'da ocak ayı TÜFE öncü verisi, hükümetin, hanehalkı ve işletmelerin enerji faturalarını azaltıcı yöndeki tek seferlik desteğinin sonlanmasıyla birlikte aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %1 oranında artarken, yıllık bazda ise son dört ayın en düşük seviyesi olan %8,6'dan %8,7 seviyesine yükseldi.

Diğer yandan, İsveç Merkez Bankası'nın faiz toplantısı izlendi. Banka, dünkü toplantısında, artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %3 seviyesine yükselterek 2008'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Ayrıca Banka, politika faizinin muhtemelen bahar aylarında daha da artırılacağına işaret ederken, nisan ayından itibaren varlık azaltımı kapsamında devlet tahvili satışına başlayacağını bildirdi. Banka, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve agresif politika sıkılaştırmasına rağmen yükselmeye devam ettiğini belirtti.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 18'de takip edilecek. Ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 59,7'den 64,9 seviyesine yükselmişti ve böylece geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Detaylara bakıldığında, ocakta cari koşullar alt endeksi 59,4'ten 68,4'e belirgin şekilde yükselirken, beklentiler alt endeksi ise 59,9'dan 62,7'ye daha sınırlı yükselmişti. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %4,4'ten %3,9'a gerilemeyle üst üste dördüncü ayda yavaşlama sergileyerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,9 seviyesinde yatay seyretmişti.
 
Ayrıca TSİ 20.30'da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller'ın konuşması, Fed'in para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.

Bunun yanında, İngiltere'de aralık ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verisi ile birlikte geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH öncü büyüme verileri TSİ 10'da açıklanacak. Geçen yılın son çeyreğinde ülke ekonomisinin, çeyreklik bazda %0 oranında büyüme sergileyerek durağan seyretmesi ve yıllık bazda ise büyüme hızının %1,9'dan %0,4 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Ülke ekonomisindeki zayıflamanın önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenmekte. Nitekim İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE), politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükselttiği geçen haftaki toplantısının ardından yayınladığı karar metninde, İngiltere ekonomisinin mevcut durumda resesyonda olduğu ancak gerilemenin kasım ayındaki öngörülerden daha kısa ve hafif olmasının beklendiği belirtilmişti.

Diğer yandan, Rusya Merkez Bankası'nın faiz kararı TSİ 13.30'da takip edilecek. Banka, aralık ayındaki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %7,5 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece son iki toplantıda mevcut faiz seviyesini korumuştu.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından aralık ayı iş gücü istatistikleri yayınlanacak. Arındırılmış işsizlik oranı kasım ayında iş gücüne katılım oranındaki artışa karşın %10,2 seviyesinde yatay seyretmişti. Öncü göstergeler kapsamında aralık ayına ilişkin anket göstergeleri istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekteydi. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda, istihdamın üst üste ikinci ay genişlediği ve istihdam düzeyindeki artışın son 10 ayın yüksek hızında kaydedildiği belirtilmekteydi. Bunun yanında, sektörel güven endekslerinde aralık ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri, karışık bir görünüm sunarak inşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerinde artarken, reel kesimde ise gerilemişti.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından aralık ayı sanayi üretimi verisi yayınlanacak. Sanayi üretimi kasım ayında beklentilerin üzerinde daralma göstermişti, ancak ekim ayında sanayi üretiminin sergilediği güçlü artışın daha da yukarı yönlü revize edilmesi dikkat çekmişti. Genel olarak ise geçen yılın ikinci yarısında sanayi üretiminde dış talep koşullarının etkisiyle yıllık artışın yavaşladığını görmüştük.
• S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, aralıkta 45,7 seviyesinden 48,1 seviyesine yükselerek daralma bölgesinde kalmakla birlikte hazirandan bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı ve büyümede yavaşlama sürse de bunun hızının azaldığını göstermişti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre aralıkta ihracat aylık %6 artarak 2022 yılı ortalamasının üzerinde gerçekleşmişti. Arındırılmış reel kesim güven endeksi ise aylık bazda kasımda %0,7 oranındaki düşüşün ardından aralıkta %0,3 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetmekle birlikte 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürmüştü. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerindeki kasımdaki toparlanmanın kalıcı olmadığı ve aralık ayında Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyede olduğu gözlenmişti. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları da tarihsel ortalamasının üzerinde kalsa da düşüşünü sürdürmekteydi ve Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyedeydi. Bununla birlikte arındırılmış kapasite kullanım oranı ekim-kasım aylarındaki düşüşün ardından aralıkta yatırım ve ara malı imalatındaki kapasite kullanım oranındaki artışla toparlanmıştı ancak hala 2022 yılı ortalamasının altında seyretmekteydi. Bloomberg Anketi'ne göre, aralıkta sanayi üretiminin aylık bazda %0 büyüme sergileyerek durağan seyretmesi, yıllık bazda ise daralma hızının %1,3'ten %1,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Kahramanmaraş ilimizde meydana gelen ve on şehrimizi doğrudan etkileyen depremle ilgili olarak, arama-kurtarma çalışmalarında kullanılması ve ihtiyaçların karşılanması amacıyla, T.C.İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD), Şirket tarafından ilk etapta ayni olarak 3 Milyon TL gıda maddesi ve 35 milyon TL'lik nakdi bağış yapılmıştır.

THY (THYAO, Nötr): Uluslarası derecelendirme kurulu Fitch THY'nin kredi notunu B+'ya yükseltirken görünümü negatif olarak belirledi. (Kaynak: Bloomberg)

SEKTÖR HABERLERİ

MSCI Endeks Değişiklikleri: MSCI, endekslerinde yaptığı çeyrek dönem gözden geçirmesi çerçevesinde, global standard ve small cap endekslerinde yer alan Türk hisse senetlerinde değişiklik yaptı. MSCI Global Small Cap Endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi'nden 3 hisseyi çıkarırken listeye 9 hisse dahil etti. Small Cap endeksinden çıkarılan Koza Altın ve Pegasus Hava Taşımacılığı, MSCI Global Standard Endeksleri içindeki Türkiye Endeksi'ne dahil edildi. Endeks'ten çıkarılan hisse olmadı. MSCI Small Cap Endeksleri içindeki Türkiye Endeksi'nden Koza Altın ve Pegasus'un yanı sıra Borusan Yatırım çıkarıldı. Bu Endeks'e Çimsa Çimento, Eczacıbaşı İlaç, Ege Endüstri, Gen İlaç, Kimteks Poliüretan, Qua Granit, Sarkuysan, Selçuk Ecza ve Zorlu Enerji dahil edildiler.

MSCI yaptığı gözden geçirme ile global stardard endekslere 34 hisse eklerken, 24 hisseyi çıkardı. Global small cap endekslerine 157 hisse dahil olurken, 110 hisse çıkarıldı. Kaynak: Bloomberg

Hayvansal Üretim: Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı bir önceki yıla göre %5,6 azalarak 16.852 bin baş, manda sayısı ise bir önceki yıla göre %7,4 azalarak 171.835 baş oldu. Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı bir önceki yıla göre %1,1 oranında azalarak 44.688 bin baş, keçi sayısı ise bir önceki yıla göre %6,2 oranında azalarak 11.578 bin baş oldu.

SPK: SPK (Sermaye Piyasası Kurulu), deprem bölgesine bağış yapmak isteyen şirketlerle ilgili bilgilendirme ve düzenleme yaptı. Konuya ilişkin aşağıdaki açıklama Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde yer aldı. Buna göre:

06.02.2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili (Kahramanmaraş, Kilis, Hatay, Osmaniye, Adıyaman,Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana) etkileyen depremler nedeniyle bağışta bulunmak isteyen şirketler bakımından, diğer mevzuatın yardım ve bağış yapılmasına ilişkin düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla;

1) Bağış yapmak isteyen ancak genel kurullarınca belirlenmiş bağış tutarı yeterli olmayan ve/veya hiç belirlenmemiş olan halka açık ortaklıkların;

a) Yönetim kurulu kararı ile varsa genel kurul kararında belirlenen sınırı aşacak; böyle bir sınır belirlenmemişse, yönetim kurulu kararında öngörülecek tutarda bağış yapabilecekleri,

b) Yönetim kurulu kararı ile yapılacak bağış ve ödemelerin tutarı ve bağış yapılan tarafın, Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya duyurulması gerektiği,

c) Söz konusu yönetim kurulu kararının yapılacak ilk genel kurul toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulması gerektiği hususlarında bilgilendirilmelerine;

2) III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ'in 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının
(k) bendinde yer alan sınırın hesaplanmasında, yatırım hizmet ve kuruluşlarına ilişkin diğer düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, aracı kurumlar tarafından deprem dolayısıyla yapılan bağışların dikkate alınmamasına;

3) Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve halka açık girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının Kurulumuzun halka açık şirketlere ilişkin düzenlemelerine de tabi olmaları nedeniyle, anılan ortaklıklar için de (1) nolu maddede belirtilen esasların geçerli olduğu hususunda söz konusu şirketlerin bilgilendirilmelerine karar verilmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Burçelik Vana (BURVA): Şirket ile yurtdışındaki bir müşteri arasında 1,1mn USD tutarlı, Temmuz 2023 tarihine kadar teslim edilecek vanaların temini konusunda anlaşılmış olup, söz konusu sözleşme dün itibarıyla imzalanmıştır.

Ege Seramik (EGSER): Şirket'in 09 Şubat 2023 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, sermaye yapısının güçlendirilmesi amacıyla ihtiyaç duyduğu fonları tam ve zamanında temin edebilmesi, sermaye artırımı işlemlerinin kısa sürede sonuçlandırılabilmesi ve Borsada işlem gören pay fiyatında öngörülen sermaye artırımı sonrasında yaşanacak sulanma etkisinin azaltılması amacıyla, diğer hususlar yanında; 75mn TL olan çıkarılmış sermayenin 350mn TL'ye çıkarılmasına, artırılan 275mn TL tutarındaki payların 209mn TL tutarındaki kısmının iç kaynaklardan, kalan 66mnTL tutarındaki kısmının ise ortakların yeni pay alma hakları kısıtlanmaksızın nakden karşılanmasına karar verilmiştir.

Panelsan Çatı (PNLSN): Şirket, Ankara merkezli özel bir firmadan, KDV dahil 1,4mn USD tutarında sandviç panel siparişi almıştır.

Kervansaray Yatırım Holding (KERVN): O.T.S. Open Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi (OTS Open Travel A.G.'ye izafeten) tarafından; İstanbul 3. İcra Müdürlüğü'nün icra dosyasından Şirket aleyhine başlatılan icra takibine ilişkin borç, Şirket tarafından 625bin EUR olarak ödenmiş ve icra dosyası kapatılarak infaz edilmiştir. Söz konusu ödeme nedeniyle yapılan sulh çerçevesinde Şirketin, O.T.S. Open Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi ve OTS Open Travel A.G.'ye herhangi bir borcu kalmamış olup bu şirket tarafından icra dosyasına bağlı olarak şirket aleyhine açılan İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin itirazın iptali davasından da borcun ödenmiş olması nedeniyle feragat edilmiş ve Mahkeme tarafından davanın reddine karar verilmiş olup şirket ile O .T.S. Open Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi ve OTS Open Travel A.G arasında herhangi bir ihtilaf kalmamıştır.

   
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 46 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 243 milyar TL oldu.
 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta günlük bazda yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin'de yeni enerji motorlu araç satışları Ocak'ta yıllık %6.3 azaldı
Çin'de motorlu araç satışları Ocak'ta yıllık %35, aylık % 8.4 azaldı
Rusya/Novak: Hükümet yakında Rusya'da petrol üretiminin azalmasıyla ilgili riskleri değerlendirecek - IFAX
Rusya/Novak: 2023 yılında hala Rusya petrol üretiminde düşüş riskleri var - IFAX
Facebookta Paylaş