Günün Ajandası
İngiltere Sanayi Üretimi (Aralık): Sanayi üretimi verisi sanayi kuruluşlarının son dönemde gerçekleştirmiş olduğu üretim miktarını göstermektedir. Veri en son Kasım ayında aylık -%0.2, yıllık -%5.1 azalmış gösterdi. Aralık ayına ait verinin aylık bazda -%0.2, yıllık bazda -%5.3 olarak küçülmesi bekleniyor. Verinin, beklentilerden sapması halinde Sterlin’de hareketliliğe sebep olabilir. (10:00)
İngiltere GSYİH (4.Çeyrek): Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), ülke sınırları içerisinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin değerini gösteren makro ekonomik göstergelerdendir. Ekonomideki büyüme ya da daralmayı gösterdiği için önemlidir. GSYİH’de beklenti %0.40 olarak açıklanmıştı. Verinin açıklandığı saatte Sterlin’de oynaklık gözlenebilir. (10:00)
İngiltere İmalat Üretim(Aralık): Aralık ayına ait beklenti medyan değeri -%6.1’da olan İngiltere imalat üretimi verisinde Kasım ayına göre -%0.2’lik bir azalış yaşanabileceği görülmekte. 2022 yılı içinde en son Kasım ayında -%0.2 azalan imalat üretiminde, özellikle Kasım ayından sonra düşüş yaşandığı görülüyor. Verinin beklentinin altında gelmesi halinde, Sterlinde değer kaybı gözlemlenebilir. (10:00)
Türkiye İşsizlik Oranı (Aralık): İşsizlik oranı, ekonomideki işsizlerin toplam işgücü içindeki payını göstermektedir. İşsizlik oranında yaşanan yükselme, ülke ekonomisinin gelişimi için istenmeyen bir durumdur. Aralık ayına ait verinin beklentisi %10.2 olarak bulunuyor. Veri iki ay geriden açıklandığından dolayı etkisi sınırlı kalabilir. (10:00)
ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi (Şubat): Tüketicilerin ekonomik hareketlerindeki güveni ölçen veri en son Aralık ayında 64.9 seviyesinde açıklanmıştı. Ocak ayına yönelik piyasa beklentisi verinin 65 seviyesinde geleceği yönünde şekillenmiş durumda. (18:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketiyle mücadele ediyor. Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkiledi. Deprem komşu ülkelerde de etkili oldu. Son belirlemelere göre Pazartesi günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 17 bin 674 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı 72 bin 879 kişi oldu.
MSCI Global Small Cap Endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi'nden 3 hisseyi çıkarırken listeye 9 hisse dahil etti. Small Cap endeksinden çıkarılan Koza Altın ve Pegasus Hava Taşımacılığı, MSCI Global Standard Endeksleri içindeki Türkiye Endeksi'ne dahil edildi. Endeks'ten çıkarılan hisse olmadı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlardan elektrik ve gaz faturalarının tahsilatıyla ilgili sorular geldiğini belirterek, "Tabii olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Doğal olarak bu faturaların tahsilatını da erteliyoruz." dedi.
Acil ve Afet Yönetimi (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda yapılan bağış ve yardımlar vergi indirimine konu edilebilecek.
SGK, depremden etkilenen illerdeki prim borcu ödeme sürelerine erteleme kararı aldı.
TCMB'nin yayımladığı verilere göre bankanın toplam rezervleri 3 Şubat haftasında 2 milyar 488 milyon dolar artışla 129 milyar 627 milyon dolara yükseldi. Böylelikle toplam rezervler 8 yılın zirvesine çıkmış oldu.
Fitch Ratings, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremlerde sigortalanabilir kaybının büyük ihtimalle 2 milyar doları aşabileceğini hatta 4 milyar dolara ulaşabileceğini öngördü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgelerindeki kamu kurumlarında görevli memur ve işçilere maaş ödemelerinin 15 Şubat'tan önce yapılacağını duyurdu.
ABD
ABD Merkez Bankası (Fed), büyük bankaların ciddi resesyonda bile hanehalkları ve işletmelere borç verebilmelerini sağlamaya yardımcı olacak 2023 stres testi senaryolarını yayımladı.
ABD, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye ve Suriye için 85 milyon dolarlık ek kaynak sağlanacağını duyurdu.
Avrupa
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, ECB'nin enflasyon bekleyişlerinin yüzde 2 hedefinin çok üzerine çıkmasını engellemek için kararlı şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Almanya'nın enerji piyasası regülatörü Bundesnetzgantur'un başkanı Klaus Mueller, Alman hane halkı, işletmeler ve sanayi kuruluşlarının doğal gaz tasarrufuna devam ettiklerini bildirdi.
Asya
Çin'de Ocak ayında üretici fiyatları ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla düştü. Tüketici fiyatları ile artış gösterdi.
Petrol
BOTAŞ, Kahramanmaraş ile Pazarcık ve Narlı, Gaziantep ile Nurdağı ve Islahiye, Hatay’ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine şehir giriş istasyonlarına doğalgaz verildiğini bildirdi.
Dünya
Dünya Bankası, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'ye 1 milyar 780 milyon dolar kaynak sağlayacak.
Forex Yorumları
Altında dolar baskısı
Altın tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve ABD işsizlik oranının düşmesinin ardından Fed 'in agresif faiz artışına gidebileceği olasılığı altın fiyatlarında baskı oluşturmuştu. Dün Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonda hızlı düşüşün sinyallerini görmediğini ve bunun uzun sürebileceğini belirterek faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği uyarısında bulundu. New York Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin hali hazırda güçlenmeye devam ettiğini ve Fed 'in faizler konusunda daha yapacak işi olduğunu söyledi. Fed başkanlarından gelen mesajların ardından altın güçlü seyretmeye devam etti. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, geçtiğimiz hafta 196 bin kişi ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.Diğer taraftan dün seans içerisinde ABD'de işsizlik maaşından yararlanan toplam kişi sayısı da 28 Ocak ile biten haftada 1.688 milyon seviyesine yükseldi.Beklenti 1.658 milyon seviyesiydi. Beklentilerin üzerinde gelen verinin ardından yükselişe geçen altın fiyatları sert geri çekildi. Bugün ABD'de Michigan Tüketici Güveni verisini takip ediyor olacağız.
Teknik Analiz: Açıklanan verinin ardından 1886 seviyesine kadar yükselen altın fiyatları dolar endeksinin güçlenmesi ile birlikte destek seviyesinde işlem görmektedir. Dolar endeksinde güçlenmenin devam etmesi halinde 1825 seviyesi yakın destek olarak izlenebilir. Buna karşın dolar endeksinde gevşeme hareketinin oluşması durumunda 1886 seviyesi tekrar direnç olarak takip edilebilir.
Destekler: 1825/1800/1790
Dirençler: 1886/1895/1910
Petrol son işlem gününde yatay açtı
Petrol haftayı 75$ üzerinde kapatmak istiyor. Güçlü dolar, sıkı para politikalarının devam etmesi ve resesyon ihtimaliyle baskılanan petrol veri akışının yoğun olmadığı haftada bir miktar yükseliş kaydetse de baskı devam ediyor. Dün ABD İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi açıklandı. Piyasa beklentisi 4 Şubat haftasında 190 Bin kişinin başvuru yapmasını beklerken gerçekleşen 196 Bin kişi oldu. Verinin ardından petrol fiyatlarında bir miktar geri çekilme gözükse de ilerleyen saatlerde geri çekilmenin başladığı yere yaklaştı.
WTI Teknik Analiz: 22 günlük hareketli ortalamasını geçemeyen ham petrol, 50 günlük hareketli ortalaması ve 22 günlük hareketli ortalamasının arasında fiyatlanmaya devam ediyor. Yukarı yönlü hareketlerde 22 günlük hareketli ortalaması olan 78,67 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Geri çekilme hareketlerinde ise 50 günlük hareketli ortalaması 77,36 destek seviyesi olabilir.
Destekler: 77,36 / 76,98 / 73,70
Dirençler: 78,67 / 81,52 / 84,89
BRENT Teknik Analiz: Brent Petrol 85$’ın altında fiyatlanıyor. Yukarı yönlü hareketlerde 84,84 seviyesi takip edilebilir. Geri çekilme hareketlerinin yaşanması halinde 50 günlük hareketli ortalama 82,84 destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 82,84 / 80,80 / 78,10
Dirençler: 84,84 / 87,10 / 89,93
EURUSD Yatay Görünüyor
EURUSD paritesindeki yatay seyir sürüyor. Parite geçtiğimiz gün Fed yetkililerinin yaptığı açıklamaları takip etti. Fed üyelerinden Kashkari, ABD enflasyonunun bazı unsurlarının yüksek kalmasına yardımcı olan ücret artışıyla mücadele etmek için faiz oranlarının daha da artırılması gerektiğini söyledi. Barkin ise “Enflasyon muhtemelen zirve noktasını geçti ancak hala yüksek, fiyat artışlarını daha da yavaşlatmada talebi aşağı çekmek zaman alacak” açıklamasını yaptı. Açıklamalar güçlü istihdam verisi sonrası Fed’in faiz artırımlarındaki iştah artışındaki artış olarak yorumlandı. Euro bölgesinde ise Almanya TÜFE verisi açıklandı. Aylık %1,yıllık %8.7 açıklanan veri aylık bazda beklenti üstü açıklanırken, yıllık bazda beklentilerin altında kaldı. Gün içerisinde Euro bölgesinde önemli bir veri akışı beklenmezken, ABD Michigan Tüketici Güveni açıklanacak. Veride beklenti 65.0 olarak açıklanması yönündeydi.
Teknik Analiz: EURUSD paritesi analiz yazılırken 1.072 seviyesinde seyrediyor. Paritenin yükseliş trendinin alt kanalı yaşanan sert geri çekilme ile kırılırken, parite 1.072-1.073 seviyelerinde konsolide olmaya çalışıyor. Yukarı yönlü tepkilerde 22 günlük ortalama seviyesi 1.078 seviyesi takip edilebilir. Satışların devamı halinde ise 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.067 seviyesi izlenebilir.
Destekler: 1.070/1.066/1.060
Dirençler: 1.075/1.080/1.087
DolarTL'de dinamikler aynı
Hafta içinde Fed başkanı Powell "Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekeceğini düşünüyoruz. İşgücü piyasası olağanüstü derecede güçlü" dedi. Geçen yıl gerçekleştirilen büyük faiz artışlarından sonra, Powell ve meslektaşları faiz artış hızını yavaşlatırken, hala daha yukarı doğru ilerlediklerine dikkat çekiyorlar. Geçtiğimiz hafta tarım dışı istihdam verisi sonrası dolar endeksi (DXY) 101.8 seviyelerinden 103 seviyesine kadar tırmanmıştı. Dolar endeksindeki artış sonrası küresel piyasalardaki risk iştahı azalarak küresel hisse senedi endekslerinde geri çekilmeler yaşanmıştı. DolarTl’de uzun süredir izlediğimiz bant aralığı olan 18,40 - 18,65’ in üzerinde fiyatlamaları izliyoruz. Dolar endeksi DXY ılımlı olarak 103,3, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 3,66 seviyesinde bulunmaktadır.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen kanal içerisinde hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak ekim ayından itibaren izlediğimiz bant aralığının üstünde ılımlı pozitif hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak yatay direnç seviyesi 18.66 üzerinde yakın direnç olarak 19.00 seviyesini takip ediyoruz. Aşağı yönlü harekette 18.40 seviyesinin aşağısında 18.22 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 18.40 \ 18.22 \ 17.97
Dirençler: 18.82 \ 19.00 \ 19.40
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 19.47 \ 19.20 \ 18.92
Dirençler: 20.33 \ 20.73 \ 21.10
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
Borsa endeksi 15 Şubat’a kadar kapalı olacaktır.
Dolar Kontratı
DolarTL geniş resimde 18,40-18,82 bant aralığındaki yatay hareketine devam ediyor. Gün içi işlemler oldukça düşük bir hacimde gerçekleşiyor. Kontratta spottaki 18.40 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette mevcut seyir için 18.22 seviyesi kalıcı bir şekilde kırılmadıkça kısa pozisyonlar uygun görünmüyor.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 18.40 \ 18.22 \ 17.97
Dirençler: 18.82 \ 19.00 \ 19.40
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında destek seviyelerinde işlem görmektedir.1886 seviyesi üzerinde kaldığı sürece uzun pozisyonlar denenebilir. Geri çekilmeler alım fırsatı verebilir. 1895 seviyesi üzerindeki işlemlerde ilave uzun pozisyonlar denenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1825/1800/1790
Dirençler: 1886/1895/1910
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.