Haftanın ilk gününde teşvik beklentileriyle piyasalarda risk iştahı pozitif. Asya piyasaları ile birlikte ABD vadeliler de sabah saatlerinde artıda. Çin Merkez Bankası geçen cuma günü zorunlu karşılıkları düşürerek piyasalara likidite sağlayacağını belirtirken, hem ABD hem de Çin'den gelen zayıf veriler sonrası piyasalarda teşvik beklentileri artmış durumda. ABD'de de geçen cuma günkü tarım dışı istihdam verileri beklentileri karşılayamamıştı. Bu ay toplanacak merkez bankalarından güvercin beklentiler de risk iştahını destekliyor. Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısından da güvercin beklentiler oldukça artmış durumda. Bu sabah ABD on yıllık tahvil faizi %1,55'in üzerindeyken, Ons Altın da 1.510 seviyelerinde. Yurtiçinde ise haftanın en önemli konusu Perşembe günkü TCMB faiz kararı olacak. Geçen hafta beklentilerden iyi gelen enflasyon verisiyle birlikte TCMB'den faiz indirim beklentileri artarken, ortalama 275 baz puanlık faiz indirim beklentisi oluşmuş durumda. Geçen cuma günü negatif ayrışan TL, hafif bir gevşeme sergilerken, Dolar / TL sabah saatlerinde 5,70 seviyelerinde. Cuma günü satıcılı bir seyir izleyerek günü 1,29 oranında düşüşle kapatan ve negatif ayrışan BIST100 endeksi ise olumlu risk ortamında gelebilecek tepki alımlarıyla birlikte haftanın ilk gününe artıda başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Merkez Bankalarının faiz kararlarına odaklanacağımız yeni haftaya başlangıç yaparken, Asya borsalarında bugün temkinli alıcılı bir seyir dikkatimizi çekiyor. Suudi Arabistan'da Enerji Bakanının görevden alınmasıyla ise Brent petrolün varil fiyatı, sabah saatlerinde %0,9 artıda 62 dolar seviyesinde.
1. Çin'in zorunlu karşılık oranlarını, 2007 yılından bu yana en düşük seviyeye getirmesi,
2. Çin ihracatının, yıllık bazda artış beklentilerin aksine daralması sonrasında Merkez Bankalarının ekonomilere desteğinin sürebileceği beklentisi,
3. Zayıf ABD tarım dışı istihdam verisinin, Fed'den eylül ayında beklenen faiz indirim beklentilerini canlı tutması risk iştahını arka planda destekliyor.
Cuma günkü beklentilerden zayıf ABD tarım dışı istihdam verisi 18 Eylül'deki Fed toplantısındaki 25 baz puanlık faiz indirimini destekledi. (Veri 160 bin kişi beklenirken 130 bin kişi gerçekleşti, ancak ortalama saatlik ücretler %0,3 artması öngörülürken %0,4 arttı.) Piyasa katılımcıları eylül ayındaki toplantısıyla birlikte bu yılın geri kalanında Fed'den 2 faiz indirimi bekliyor. Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell ise ekonomik görünüm üzerinde önemli riskler olduğunu, ancak resesyon beklemediklerini söyledi ve ekonomik büyümeyi sağlamak için uygun davranmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Perşembe günü yurtiçinde TCMB faiz kararı yurtdışında ECB faiz kararını takip edeceğiz. Cuma günü de yurtiçinde temmuz ayına ait sanayi üretim verisi ile cari işlemler dengesi öne çıkıyor. ABD'de çarşamba günü ÜFE ve perşembe günü ise TÜFE verisi öne çıkıyor. Çin'de de yarın TÜFE rakamlarını izleyeceğiz. Brexit'e yönelik haber akışı ise izlenmeye devam ediliyor, İngiltere'de hükümet, Başbakan Johnson'ın 15 Ekim'de yapılacak erken seçim teklifini bugün ikinci kez parlamentoya sunacak.
• Ağustos ayı enflasyon verisinin beklentilerden iyi gelmesi ardından TCMB'nin bu haftaki toplantısında gerçekleştirebileceği faiz indirim beklentisinin arttığına şahit olurken, piyasa katılımcıları ortalama 275 baz puan civarında faiz indirimi bekliyor. Eylül ve ekim ayında enflasyonda tek haneli seviyeleri görme olasılığımız Merkez Bankası'na da faiz indirimde manevra alanı tanıyor. Merkez Bankası, 24 Ekim ve 12 Aralık tarihlerinde olmak üzere iki adet PPK toplantısı daha gerçekleştirecek.
• Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu haftaki toplantısında yeni bir parasal program açıklaması ve -%0,4 düzeyinde olan mevduat faizini de 10 baz puan aşağı çekmesi bekleniyor. Makroekonomik tahminlerde de başta enflasyon ve büyüme tahminleri olmak üzere aşağı yönlü bir revize görebiliriz.
Hafta sonu Çin'in ağustos ayına ait dış ticaret rakamları açıklandı. Çin ihracatı ağustos ayında yıllık %2 artış beklentisine karşılık -%1 düşerken, ithalat ise yıllık -%6 düşüş beklentisine karşın, -%5,6 geriledi. Karşılıklı getirilen gümrük tarifeleri sonucu ağustos ayında Çin'in, ABD'den ithalatının yıllık %22 düştüğü ve Çin'in en büyük ihracat partneri ABD'ye de ihracatın yıllık %16 azaldığı gözlendi.
Bugün ise yurtiçinde TSİ 14.30'da TCMB Beklenti Anketi, yurtdışında TSİ 11:30'da İngiltere temmuz ayı sanayi üretimi ile TSİ 11:30'da Euro Bölgesi'nde eylül ayına ait Sentix tüketici güven endeksi açıklanacak.
Bu arada bugün Kazakistan, çarşamba günü Polonya ve perşembe günü Malezya'nın Merkez Bankaları para politikaları toplantılarının kararları açıklanacak.
• Cuma günü Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 25 baz puan indirimle %7'ye çektiği gözlenirken, Çin Merkez Bankası bu yıl üçüncü defa zorunlu karşılık oranını düşürerek bütün bankaların zorunlu karşılık oranını 50 baz puan indirdi.
ŞİRKET HABERLERİ
Ak Enerji (AKENR, Nötr): Şirketin %100 iştiraki konumunda bulunan Ak-El Yalova Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme yöntemi uygulanarak devir alınması suretiyle Ak Enerji bünyesinde birleşmesi işlemi kapsamında; 06/09/2019 tarih ile Sermaye Piyasası Kurulu'na ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na birleşme işlemi için gerekli olan başvuru yapılmıştır.
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları'nın Ağustos 2019'da hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda, %5,2 oranında artarak 11,7 milyona ulaşmıştır. Bu artışta yurtiçinde Antalya Havalimanı'nda kaydedilen %15,4'lük artış önemli etken olmuştur. Diğer taraftan Ankara Esenboğa Havalimanında %16,5'lik daralma kaydedilmiştir. Yurtdışında ise Gürcistan Havalimanları hariç tüm havalimanlarında artış kaydedilirken, Medine ve Tunus Havalimanları yolcu sayıları sırasıyla %7,3 ve %24,4'lük artışlarla en olumlu katkıyı sağlamıştır. Ağustos ayı yolcu sayısında iç hatlarda %15,5 oranında daralma kaydedilirken, dış hatlarda ise %15,5 oranında artış kaydedilmiştir.
TAV'ın Ocak- Ağustos dönemi hizmet verdiği yolcu sayısı ise Antalya Havalimanı dahil ve İstanbul Atatürk Havalimanı hariç %9 oranında artarak 61,5mn olmuştur. İstanbul Atatürk Havalimanı, kapandığı tarih olan 6 Nisan'a kadar dahil edildiğinde ise yolcu sayısı 77,6 milyondur. (Bir önceki yılın aynı döneminde Atatürk Havalimanı dahil yolcu sayısı 95,7 milyon idi).
Yataş Yatak (YATAS, Nötr): Şirket üyesi olduğu Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası arasında sürdürülen XXV. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri sonucu anlaşma sağlanamadığını duyurmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Türkiye Varlık Fonu: Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkanı Zafer Sönmez, Türkiye Jokey Lisansı'nın ihalesi konusunda doğru model için çalıştıklarını, yakında bununla ilgili gelişmeleri açıklayacaklarını söyledi. Sönmez, ayrıca gündemlerinde TVF varlıklarını rehin etmenin, ipotek vermenin, seküritizasyon yapmanın olmadığını söyledi. (Kaynak: Reuters)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda ve Tarım Ürünleri (AVOD): Şirket madencilik sektöründeki faaliyetlerinin Çorum ve Muğla illerindeki sahaları ile devam ettiğini bildirmiştir. Çorum sahasında; işletme izin prosedürleri devam etmekte olup, aynı zamanda RSC firmasının sahasının teknik gezisi tamamlanmıştır. Firma ile imzalanan anlaşmalar hususunda ikinci etap araştırma ve saha genişletme konusunda çalışmaları başlamıştır. Muğla sahasında; işletme devam etmekte ve büyüyerek ilerlemektedir. İşletmede çıkan malzeme stokta birikmekte olup, önümüzdeki günlerde satışına başlanacaktır. Ayrıca iki saha harici, yeni saha ve tesis arayışlarının devam etmekte, gerekli görüşmeler ve saha gezileri şirketin ekiplerince yapılmaktadır.
Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (RYGYO): Şirketin Muğla İli Bodrum İlçesindeki gayrimenkulün, 300bin Euro peşin, 2mn Euro 60 ay vadeli ödeme seçeneği ile toplam KDV dahil 2,3mn Euro bedel karşılığında satın alınmasına ilişkin "Aksoy Bodrum Taşınmaz Yatırımları A.Ş." ile şirket arasında "Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi" imzalanmıştır.
Gayrimenkulün şirketin portföyüne geçişi en geç 31/12/2019 tarihine kadar yapılacak olup, 31/12/2019 tarihine kadar tapu teslimi gerçekleşmez ise sözleşme iptal edilerek ödenen tüm anapara, faiz ve komisyonlar 31/12/2019 tarihinde iade alınacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %19,60 seviyesinden %19,59 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 58,1 milyar TL ile 49 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 9,1 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllıkların faizi, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve tarım dışı istihdam verisi sonrası sert bir değişim göstermeyerek bu haftaya %1,57 seviyelerinde başlıyor.
Bu haftaki Merkez Bankası faiz kararı öncesi tahvil faizlerinde haftalık bazda düşüş gözlendi. Küresel Merkez Bankalarının, gevşeme yanlısı politikalarını sürdüreceği beklentisinin yanında, yurtiçinde enflasyonun beklentilerden düşük seviyede gerçekleşmesi, Türkiye CDS primindeki iyileşme ve TL'deki ılımlı seyir tahvil faizlerindeki düşüşü destekledi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 68 baz puanlık düşüşle %15,81 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 62 baz puanlık düşüşle %15,64 seviyesine geriledi.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.