Cuma günü ABD'den açıklanan ve genel olarak ekonominin gücünü koruduğunu gösteren istihdam raporu Fed'e yönelik şahin beklentileri gündemde tutmaya devam etse de borsalar günü artıda kapattı. Bu sabah da resesyon işareti olarak görülen verim eğrisinin (2yılllık >10 yıllık) terse dönmesinin borsalar üzerinde net bir baskı yaratmadığını gözlemliyoruz. ABD vadelileri artıda kalmaya çalışıyor. Rusya'ya daha çok yaptırımın konuşulmasına karşın Avrupa vadelileri de artıda. Asya tarafında, Çin'in yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerin finansal verilerinin paylaşımı konusunda attığı yeni adım Çin'de artan kovid vakalarının yarattığı endişeleri gölgede bırakmış gözüküyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 -%1 arasında alıcılı seyrediyor. Sonuç olarak, Fed tutanaklarının öne çıktığı haftada yurtdışı borsalarda yükseliş isteği sürüyor. Geçen hafta %3,5 oranında prim yaparak küresel borsalardan pozitif ayrışan BIST100 endeksinin de bu sabah açıklanacak mart ayı enflasyonu ile birlikte yükselişini sürdürebileceğini düşünüyoruz. Enflasyonun yıllık %61'lere çıkması beklenirken, yüksek enflasyon ortamında Borsa İstanbul şirketlerinin iyi operasyonel performans sergilediğini ve BIST100'ün de enflasyona yenilmediğini izledik. Endeks ağırlığı yüksek şirketlere yönelik (Bankacılık, petro kimya, demir çelik, perakende) olumlu ilk çeyrek beklentileri ile birlikte de endekste alıcılı seyir sürebilir.
MAKROEKONOMİ
S&P Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu değiştirmezken, yerel para cinsinden kredi notunu ise 'BB-'den 'B+'ya düşürdü.
ABD'de tarım dışı istihdam mart ayında 431 bin kişi arttı. Veriye bakıldığında eğlence ve konaklama sektörü 112 bin kişi istihdam ile yine en çok katkı veren sektör oldu. İşsizlik oranı %3,6'ya geriledi. Veri, istihdam piyasası koşullarının oldukça sıkı olduğuna işaret etti. Ücretler ise artmaya devam etmekte. Yıllık artış hızı %5,2'den %5,6'ya çıktı. Halihazırda bu kanaldan da enflasyonist beklentiler artıyor. Sağlıklı istihdam piyasası, artan ücretler ve artan enflasyonist baskılar Fed'in mayıs ayında 50 baz puan faiz artırımını destekleyen unsurlar olacaktır.
ABD tarafında, mart ayına ilişkin nihai imalat PMI 58,8'e yükselirken, ISM imalat sanayi PMI endeksi, 58,6'dan 57,1'e hafif gerilemekle birlikte imalat sanayinde büyümenin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti.
Avrupa tarafında da mart ayına ilişkin nihai PMI'lar hafif aşağı yönlü revize edildi. Bu kapsamda, imalat PMI'lar, Almanya'da 57,6'dan 56,9'a, Fransa'da 54,8'den 54,7'ye, Euro Bölgesi'nde 57'den 56,5'e ve İngiltere'de ise 55,5'ten 55,2'ye revize edildi. Euro Bölgesi genelinde PMI, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimdeki artışla birlikte imalat sektöründe yılın başından bu yana en yavaş büyümeye işaret etti. Ayrıca Çin'de artan koronavirüs vakalarıyla uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve Rusya ve Ukrayna krizinin tedarik zinciri baskılarını yoğunlaştırdığı görüldü.
Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %2,5 artışla beklentileri aşarken, yıllık ise %5,9'dan %7,5'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Alt gruplara bakıldığında, yıllık bazda en sert yükseliş yine enerji ürünlerinde (%44,7) gözlendi. Özellikle, enerji fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi diğer ürün gruplarında daha ılımlı seyreden enflasyonu da artırması riskini beraberinde getirmekte. Ayrıca enflasyondaki yükselişin sürmesi ECB'den faiz artış beklentilerinin de öne çekilmesine neden olmakta, piyasa katılımcıları ECB'nin faiz artırım sürecine bu sene bir veya iki faiz artırımıyla başlamasını bekliyor.
Yurt içinde İSO imalat PMI mart ayında 50,4'ten, 49,4'e gerileyerek 10 ay sonra daralma bölgesine geçti. Ukrayna ve Rusya savaşı'nın sanayi üretimine olan yansımaları bu ayki veride görülmekte. Raporda Ukrayna'daki savaşın müşteri talebini baskılamasının ve fiyat artışlarının üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamaya neden olduğu belirtilmekte. Yeni ihracat siparişleri arttı fakat savaşın etkisiyle ivme kaybına uğradı. Tedarik zincirindeki aksamalar ise devam etmekte. İstihdamın arttığı fakat son 22 ayın en düşük artışı olduğu olduğu belirtilmekte. Girdi maliyetlerinin yüksek seviyelerini koruduğu fakat son beş ayın düşüğünde olduğu, girdi maliyetlerindeki artışın nihai ürün fiyatlarına yansımasıyla fiyatların arttığı belirtilmekte.
Bu haftanın veri takvimine bakıldığında,
• ABD tarafında Fed yetkililerinin mesajları izlenmeye devam edilecek ve çarşamba günü Fed'in son toplantısına ilişkin tutanaklar izlenecek. Mayıs ayı toplantısı için 50 baz puan faiz artırımı mesaji veren bazı Fed yetkililerinin, tutanaklarda bilanço daraltılmasına ilişkin görüşleri de önemli olacaktır. Veri gündeminde ise mevcut duruma ilişkin önemli bir veri akışı bulunmamakta. Bugün şubat ayı fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Şubat ayında öncü verilere göre dayanıklı mal siparişleri aylık %2,2 düşüşle beklentilerin üzerinde gerilemişti. Böylece, dayanıklı mal siparişleri son 5 ayda ilk kez düşüş kaydetmiş ve imalat sektörü firmalarının halen arz sıkıntılarıyla mücadele etmekte olduğuna işaret etmişti. Yarın mart ayı nihai S&P Global hizmet ve ISM imalat dışı PMI açıklanacak. Öncü verilere göre hizmet PMI 56,5'ten 58,9'a yükselmiş ve ekonomik faaliyetlerde hızlanmaya işaret etmişti. Perşembe günü ise yeni işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 26 Mart haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları 188 bin kişiden 202 bin kişi seviyesine hafif yükselerek son üç haftada ilk kez artış sergilemiş, bununla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etmişti.
• Avrupa tarafında ise bugün Euro Bölgesi nisan ayı Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak. Mart ayında Euro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güveni, Rusya ve Ukrayna krizi kaynaklı artan endişelerin etkisiyle 16,6'dan -7 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşmüştü. Kısa vadede de taraflar arasında çözüm bulunamaması nedeniyle özellikle beklentiler kanalıyla güven endekslerinin baskı altında kalmaya devam etmesi olası. Salı günü mart ayı nihai hizmet PMI'lar açıklanacak. Öncü verilere göre hizmet PMI'lar Almanya'da 55,8'den 55'e ve Euro Bölgesi'nde 55,5'ten 54,8'e gerilerken, Fransa'da 55,5'ten 57,4'e ve İngiltere'de ise 60,5'ten 61'e hafif yükselmişti. Bu hafta Almanya'ya ilişkin veri gündemi yoğun. Bu kapsamda bugün şubat ayı dış ticaret verileri, çarşamba günü şubat ayı fabrika siparişleri ve perşembe günü sanayi üretimi verileri izlenecek. Ocak ayında fabrika siparişleri ve sanayi üretimi beklentilerin oldukça üzerinde artarken, ihracat ve ithalat da düşmüştü. Şubat ayındaki veriler Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin etkilerini içermeyecek. Bununla birlikte, Rusya ve Ukrayna krizi nedeniyle oluşan arz kesintisi endişeleri ve artan enerji ve ham madde fiyatlarının seyri Almanya'da ekonomik aktivite için aşağı yönlü risk unsuru olacaktır. Ayrıca Euro Bölgesi şubat ayı ÜFE ve perakende satışlar ve ECB para politikası kurulu toplantı tutanakları yayınlanacak. Euro Bölgesi'nde ocak ayına ilişkin ÜFE, aylık %5,2 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda %26,3'ten %30,6'ya yükselerek rekorunu yenilemişti. Önümüzdeki süreçte enerji fiyatlarındaki artışın baskı yapmaya devam etmesi olası. İç talebin seyrini görmek açısından Euro Bölgesi perakende satışlar izlenecek. Beklenti kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesine yönelik adımların etkisiyle artması yönünde.
• Asya tarafında veri gündemi sakin. Çarşamba Çin'de mart ayı Caixin hizmet PMI verisi açıklanacak. Çin'de şubat ayına ilişkin Caixin hizmet sektörü PMI, 51,4'ten 50,2'ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergilemişti. Mart ayında ise öncesinde yayınlanan resmi PMI verileri ekonomik faaliyetlerde yavaşlama olduğuna işaret etmişti. Bu açıdan beklenti Caixin hizmet PMI'ın daralma bölgesinde gelmesi yönünde. Salı günü Avustralya Merkez Bankası kararı izlenecek. Herhangi bir politika değişikliği beklenmemekte.
Yurt içinde bugün mart ayı enflasyon verileri, yarın reel efektif döviz kuru, perşembe günü Hazine nakit dengesi ve cuma günü ise nisan ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, mart ayı DHMİ uçuş istatistikleri ve Ticaret Bakanlığı'nın 2. çeyreğe ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi izlenecek. Ayrıca yarın enflasyon verisi sonrası TCMB'nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu açıklanacak.
• Şubat ayında TÜFE aylık %4,81 artmış, yıllık bazda %48,69'dan %54,44'e yükselmişti. ÜFE ise aylık %7,22 ile önceki ayki %10,45 seviyesine göre hız keserek artışını sürdürmüş ve yıllık bazda %93,53'ten %105,01 seviyesine yükselmişti. Bloomberg Anketi'ne göre mart ayında TÜFE medyan beklentisi aylık %6 artış ve TÜFE'nin yıllık bazda ise %61,55'e yükselmesi yönünde. Gelişmeler neticesinde TÜFE'nin yıl boyu yüksek seviyelerini koruması ve son çeyrekte ise baz etkisiyle gerileyebileceği düşünülmekte. Nisan ayının sonunda yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu takip edeceğiz, TÜFE tahmininde belirgin bir revizenin gerçekleştirilmesi mümkün gözükürken, enflasyon patikasının nasıl beklendiği önemli olacak. Enflasyon verileri öncesinde izlenen İTO tarafından yayınlanan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi mart ayında %6,29 arttı ve yıllık bazda %63,25'e yükseldi. Alt endekslerin tamamında aylık bazda artış görülürken, aylık bazda fiyat artışları sağlık kişisel bakım harcamaları ve diğer harcamalar hariç hızlandı. En belirgin artış ise aylık bazda %17,4 artışla kültür, eğitim ve eğlence kaleminde gözlenirken, onu aylık %9 artışla ev eşyası kalemi izlemekte. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise mart ayında %7,65 arttı ve yıllık artış oranı ise %65,59'a yükseldi. Bütün alt gruplarda fiyat artışları görülürken, en belirgin artış %21,56 aylık yükselişle işlenmemiş maddeler grubunda görülmekte.
Kaynak: İTO.
• Reel efektif döviz kuru şubat ayında kurdaki durağan görünümle 52,8'den 54,8'e yükselmişti.
• Şubat ayında Hazine nakit dengesi 55,5 milyar TL fazla verirken, 12 aylık kümülatif nakit açığı 154 milyar TL'den 95 milyar TL'ye gerilemişti. Faiz dışı denge ise 95,9 milyar TL fazla verirken, kümülatif faiz dışı fazla 80,4 milyar TL gerçekleşmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın mart-mayıs dönemi iç borçlanma stratejisinde mart ayı iç borçlanma hedefi 33,5 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine mart ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin altında, 31,6 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve mart ayında anapara ödemesinin 17,4 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine'nin 14,2 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine mart ayında uluslararası piyasalarda kira sertifikası ihraç ederek 2 milyar USD (yaklaşık 29,6 milyar TL) dış borçlanmaya gitti, dış borç anapara ödemesinin ise 26,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 3,3 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine'nin mart ayında toplamda yaklaşık 14,5 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Mart ayında Hazine'nin TCMB Analitik Bilanço'dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 59,8 milyar TL azaldığını görmekteyiz. Bu açıdan mart ayında Hazine nakit dengesinin açık verdiğini tahmin etmekteyiz.
• Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi katılımcıları yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etmeyi sürdürürken, bir önceki ay sınırlı düşüş görülen 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde ise artışlar görülmüştü. Kur beklentilerinde artışlar gözlenmişti. Bu seneye ilişkin cari açık beklentisinde belirgin yükseliş gözlenirken, büyüme beklentisinin ise aşağı yönlü revize edildiği görülmüştü.
• DHMİ verilerine göre şubatta dış hat yolcu sayısı aylık bazda %2 düşerken, yıllık %149,2 artmıştı. İç hat yolcu sayısı aylık %3,9 artarken, yıllık artış hızı ise %40,3 olmuştu. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın dış hat yolcu sayısına ilk etkilerini görmemiz açısından veri önemli olacaktır.
ŞİRKET HABERLERİ
Çimsa (CIMSA, Sınırlı Negatif): Şirketin aktifinde/mülkiyetinde kayıtlı bulunan Niğde Entegre Çimento Fabrikası, Kayseri Entegre Çimento Fabrikası, Ankara Çimento Öğütme Tesisi ile Başakpınar, Ambar, Nevşehir, Cırgalan, Aksaray, Ereğli ve Kahramanmaraş Hazır Beton Tesislerinin, bu tesislerde yer alan sabit varlıklar ile bunlarla bağlantılı diğer varlıkların, Rekabet Kurumu onayı dâhil gerekli yasal onayların alınması şartına bağlı olarak ve kapanış tarihinde düzeltmelere tabi olmak kaydıyla KDV hariç 127 milyon USD karşılığı Türk Lirası bedelle Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş.'ye devrine ilişkin 24.09.2021 tarihinde bir Varlık Satış Sözleşmesi imzalanmış; ve Şirketin aynı tarihli özel durum açıklamasında söz konusu varlık devirlerinin Rekabet Kurulu onayı dâhil gerekli yasal onayların alınması koşuluyla ve bu onaylar alındıktan sonra gerçekleştirilebileceği duyurulmuştu.
Konuya ilişkin Rekabet Kurumu nezdindeki başvurunun, Rekabet Kurulu'nun 24.02.2022 tarihli kararı ile nihai incelemeye alınmış ve halihazırda bu incelemenin sonuçlanmamış olduğu dikkate alınarak, bahse konu Varlık Satış Sözleşmesi, sözleşmedeki ön şartların gerçekleşme zamanaşımının dolmuş olması sebebiyle yürürlükten kalkmıştır.
25 Şubat 2022 Tarihli Çimsa Raporumuz için tıklayınız…
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Reuters'ın haberine göre Global Ports Holdings PLC (GPH) , İngiltere'nin yaptırımlarına tabi bir kişiye ait olduğuna inanılan bir süper yatın Türkiye'nin Bodrum kurvaziyer limanına yanaşmasına izin verilmesiyle ilgisi bulunmadığını bildirdi. Şirket, yatın veya ilgili kişinin adını vermedi, ancak Türk makamlarının gemilere limana giriş izni verilmesinden sorumlu olduğunu belirterek, "GPH, bu karar yürürlükteki yasalara göre yasal olduğu sürece böyle bir karara uymak zorundadır" diye ekledi. Rus milyarder Roman Abramovich'e bağlı 140 metrelik yat Solaris, 21 Mart'ta Bodrum'a demirlemişti.
Koç Holding (KCHOL, Nötr): Holding, UniCredit S.p.A.'nın s Yapı ve Kredi Bankası'nda sahip olduğu %18'lik payın toplam 3,5 milyar TL bedel üzerinden satın alınmasına ilişkin pay devir işleminin tamamlandığını bildirdi.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket tarafından, İstanbul'da bulunan 4 adet büro ve 2 adet asma katlı dükkan niteliğindeki kat mülkiyetli taşınmazın 45mn TL bedelle satın alındığı açıklanmıştır.
Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirketin 25% oranında iştiraki Paket Lojistik ve Teknoloji A.Ş.'nin ("Paket Lojistik") diğer hissedarlarının sahip olduğu 279.718 TL nominal değerli 279.718 adet payın 104,5mn TL karşılığında Şirket tarafından peşin ödenerek satın alınmasına karar verilmiştir. Söz konusu hisse devri 01.04.2022 tarihi itibarıyla tamamlanmış olup, Şirketin Paket Lojistik'teki pay sahipliği %75'e yükselmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Derecelendirme: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit ettiğini, ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirildiğini açıkladı. (Kaynak: Bloomberg HT)
Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2022 yılı için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetini mart ve sonrası için revize etti. Buna göre, bu yıl için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyeti, Mart ile Aralık ayı arası megavatsaat başına eksi 284,36 lira ile eksi 588,83 lira arasında değişecek.
Öngörülen YEKDEM maliyetinin negatif olduğu aylarda, ikili anlaşmalara ilişkin referans niteliğinde öngörülen YEKDEM maliyetinin ve yüksek tüketimli tüketicilere ilişkin son kaynak tedarik tarifesi hesaplamalarında kullanılan öngörülen YEKDEM maliyetinin megavatsaat başına sıfır lira olarak belirlenmesine karar verildi. (Kaynak: Dünya)
Ayrıca, EPDK'nın faaliyet bazlı tarife tabloları Resmi Gazete'nin Cuma günkü sayısında yayımlandı. Buna göre, alçak gerilim sanayi abonelerinin 1 Nisan'dan itibaren geçerli elektrik tarifesi yaklaşık %20 zamlandı. Bu aboneler için kilovatsaat başı elektrik fiyatı 191,77 kuruştan 230,10 kuruşa yükseldi
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" ihalesini 6,5mn TL bedelle kazandığını açıklamıştır.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket ile Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim San. ve Tic. A.Ş. arasında KDV hariç 4,5mn USD bedelinde sözleşme imzalanmıştır. 2022 yılında şirket portföyünde bulunan depoların çatıları üzerinde yeni devreye girecek GES tesisleri dahil, söz konusu sözleşme uyarınca yeni kurulacak 10 MW'lik GES tesisi sonrası çatı üzeri GES tesislerinin toplam kurulu gücü yaklaşık 40 MW'ye ulaşmış olacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 85 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 346 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,35 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,35-%2,45 bandında hareketin ardından %2,38 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta görece yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 150 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 300 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.