Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün akşam Fed beklentiler dahilinde faizleri 25 baz puan artırdı. Karar sonrasındaki açıklamalarında Powell faiz artırımlarına devam edilmesinin uygun olacağını tekrarlarken, enflasyonun aşağı yönlü patikada ilerleyeceğine güvenmek için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu ekledi. Açıklamalar faiz artışlarına devam edileceği sinyali verse de Powell'ın enflasyondaki yumuşamayı kabul etmesi risk iştahını arttırdı. Açıklamaları takiben tahvil faizleri 2 yıllıklar 4,09'a, 10 yıllıklar ise %3,39'a kadar geri çekilirken, EURUSD 1,1'in üzerini test etti, ons altın ise 1.955'e kadar yükseliş kaydetti. Bu ortamda, Dow Jones yatay kapanış yaptı. S&P 500 ise %1,1 yükseliş kaydetti. Nasdaq endeksi %2,0 prim yaptı. Avrupa'da ise piyasalar yatay kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,2 yükseliş kaydetti. Diğer taraftan, yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksi ardışık 8. işlem gününde olumsuz bir görüntü sergiledi ve kümülatif gerileme %14,2'ye ulaştı. Kapanış gün içi en düşük seviye olan 4.713'den (yaklaşık son 10 haftanın en düşük seviyesi) gerçekleşirken günlük %5,3'lük düşüş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 78,7 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'de 97 hisse negatif tarafa yer alırken, endeksteki düşüşe en fazla etki eden hisseler THYAO, TUPRS ve AKBNK olarak sıralandı. Sektör bazlı bakıldığında, Bankacılık ve GYO sırasıyla %7,9 ve %7,3 düşüşlerle en olumsuz ayrışan gruplar olarak ön plandaydı. Bugüne bakıldığında hem Avrupa hem de Amerika vadelileri pozitif seyrediyor. Asya'da da olumlu bir görüntü var. Bu ortamda, yurtiçinde endeksin alıcılı bir açılış yapılmasını bekliyoruz. Bugün yurtdışında İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararları ile ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasını takip edeceğiz. Her iki bankanın da faizi önceki toplantılarında olduğu gibi 50'şer baz puan artırması bekleniyor. ABD'de ise aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişleri verileri açıklanacak veriler arasında. Ayrıca, ABD'de Alphabet, Amazon ve Apple gibi teknoloji şirketlerinin, yurtiçinde ise Yapı Kredi Bankası ve TOFAŞ'ın finansal sonuçları açıklanacak.

 
 

 
    
MAKROEKONOMİ

 
ABD'de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren ocak ayı S&P Global imalat sektörü PMI, 46,8'den 46,9'a yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti, bununla birlikte son üç aydır daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.

ABD'de ocak ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi ise 48,4'ten 47,4 seviyesine gerileyerek imalat sanayinde daralma hızının arttığına işaret ederken, son üç aydır daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.

ABD'de ADP özel sektör istihdam artışı, ocakta yavaşlamayı sürdürdü ve 106 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek 180 bin kişi öngörülen beklentilerin altında gerçekleşti, önceki ayki veri 235 bin kişiden 253 bin kişiye revize edildi. Böylece, ocak ayında gerçekleşen 106 bin kişilik istihdam artışı, firmaların işten çıkarmaya giderek istihdamın düşüş sergilediği Ocak 2021'den bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu. Ayrıca ADP'den yapılan açıklamada, ocak ayındaki olumsuz hava koşullarının istihdam ölçümlerinde referans alınan haftaya denk gelmesi nedeniyle bunun etkilerinin gözlendiği, bununla birlikte ayın geri kalan kısmında istihdam eğiliminin güçlü seyrettiği belirtildi.

Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ocak ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, ocak ayında imalat PMI'lara bakıldığında Almanya'da 47'den 47,3'e ve İngiltere'de 46,7'den 47'ye hafif yükselerek daralma hızının yavaşladığına işaret ederken, Euro Bölgesi'nde ise 48,8 seviyesinde yatay seyrederek daralmanın devam ettiğini gösterdi. Buna karşın Fransa'da ise 50,8'den 50,5'e hafif aşağı yönlü revize edilerek imalat sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti. Ocak ayı imalat PMI verileri aralık ayı verileriyle karşılaştırıldığında ise, enerji fiyatlarındaki düşüş ve Çin'de açılmanın beklenenden hızlı olmasının katkısıyla tümünde iyileşmeler gözlenmekte.

Bunun yanında Euro Bölgesi'nde ocak ayı TÜFE öncü verisi, aylık %0,4 düşüşle beklentilerin (%0,3 düşüş) üzerinde gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşırken, yıllık bazda ise %9,2'den %8,5 seviyesine gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti (beklenti: %9) ve böylece ekim ayında ulaştığı rekor seviye olan %10,6'dan yavaşlamayı sürdürdü. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise ocakta aylık %0,8 gerileyerek temmuzdan bu yana ilk kez düşüş kaydederken, yıllık bazda ise %5,2 seviyesinde yatay seyretti.

Yurt içinde ise, ocak ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edildi. Ocak ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 48,1 seviyesinden 50,1 seviyesine yükselerek 10 aylık daralma döneminin ardından 50 eşik seviyesinin üzerine çıkarak yeniden büyüme bölgesine geçti. Veri, nihayetinde 2023 yılının başlarında imalat sanayi sektörünün toparlanmaya başladığına yönelik sinyal verdi.
• Detaylara bakıldığında, ocakta sektörlerin büyük kısmının üretim ve yeni siparişlerini artırdığı gözlendi. Üretimde ve yeni siparişlerde en güçlü artışlar elektrikli ve elektronik ürünlerde görülürken, üretimin ise sadece gıda ürünleri ve tekstilde yavaşladığı gözlendi.
• Ocakta yeni ihracat siparişlerindeki düşüşün ise hız kaybetmesine karşın belirgin bir şekilde sürdüğü gözlendi.
• İstihdam ise ocakta üst üste üçüncü ay yükseldi.
• Ayrıca sektörlerin tamamına yakınında maliyet enflasyonunun yükseldiği ve satış fiyatlarının hızlı arttığı gözlendi. Girdi maliyetleri enflasyonunun keskin bir şekilde hızlanmasının, büyük oranda asgari ücretteki artıştan kaynaklandığı görüldü. Bu kapsamda, girdi fiyatları artışı son altı ayın en yüksek hızında gerçekleşirken, ham madde maliyetlerindeki yükseliş ile liradaki zayıf seyrin de genel maliyetlerin artışında etkili olduğu gözlendi. Böylece firmaların, ürün satış fiyatlarını Haziran 2022'den bu yana en yüksek hızda artırdıkları görüldü.
• Bunun yanında tedarikçilerin teslimat süreleri, üç aylık iyileşmenin ardından ocakta ılımlı bir artış sergiledi ve girdi talebinin yavaşlaması tedarik zinciri baskılarını hafifletti.
 
Ayrıca İTO tarafından yayınlanan Ücretliler Geçinme İndeksi bültenine göre, ocak ayında perakende fiyatlarda aylık artış hızı %2,94'ten %5,94'e hızlanırken, yıllık artış ise %92,97'den %79,68'e yavaşladı. Böylece, yıllık bazda İTO enflasyonu ekim ayında ulaştığı %108,7 seviyesinden üçüncü ayda yavaşlamayı sürdürdü. Harcama grupları bazında bakıldığında ise, ocakta aylık bazda giyim ürünleri hariç tüm alt gruplarda artışlar görüldü. Ocakta aylık bazda en yüksek artış, ulaştırma ve haberleşme grubunda (%23,94) gözlenirken, onu sağlık ve kişisel bakım grubu (%15,92), gıda grubu (%6,07) ve kültür eğitim ve eğlence grubu (%4,17) izledi. Öte yandan, konut grubu (%3,82'den %2,30'a) ve ev eşyası grubunda (%3,89'dan %3,62'ye) ocakta aylık bazda artış hızı yavaşlama kaydetti. Buna karşın giyim grubu mevsimsel fiyat hareketlerinin de etkisiyle aylık %0,83 oranındaki gerilemeyle düşüş kaydeden tek grup oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, aralık ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi TSİ 16.30'da takip edilecek. Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri, öncü veriye göre aylık %5,6 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti ve böylece Temmuz 2020'den bu yana en sert artışı sergilemişti. Ayrıca ABD'de üretimin görünümüne ilişkin sinyal verecek olan verilerden aralık ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 18'de takip edilecek. Kasım ayı fabrika siparişleri, aylık bazda %1,8 oranında gerilemeyle beklentilerin üzerinde düşüş kaydederek üretimin görünümüne ilişkin zayıflama sinyali vermişti.

Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 28 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 192 bin kişi seviyesinden 186 bin kişi seviyesine gerilemeyle nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 16.15'te ECB'nin faiz kararı ve TSİ 16.45'te ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması olacak. ECB, geçen ayki toplantısında faizleri 50 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlatmıştı. Karar metninde, faiz artışlarının devam edeceğine ilişkin sinyal verilirken, faizlerin halen önemli ölçüde ve kademeli olarak artmaya devam etmesi gerektiği ve faiz artışlarının toplantı bazında alınacağı belirtilmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, Banka'nın, faizde piyasanın fiyatladığından fazlasını yapması gerektiğini ve bir süre daha 50 baz puanlık faiz artışı beklenebileceğini belirtmişti. Ayrıca son dönemde birçok ECB üyesinin enflasyonu hedefe getirebilmek amacıyla gelecek iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımlarını destekleyerek şahin duruş sergiledikleri gözlenmekte. Bu kapsamda piyasa beklentisi, ECB'nin bugünkü toplantısında faizleri 50 baz puan artırması yönünde.

Diğer yandan, TSİ 15'te İngiltere'de BoE'nin faiz kararı takip edilecek. BoE, geçen ayki toplantısında politika faizini 50 baz puanlık artışla %3,50 seviyesine yükseltmişti ve böylece faiz artış hızını yavaşlatmakla birlikte politika faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkartmıştı. Faiz kararında ise bölünmeler gözlenmişti, buna göre BoE Başkanı Bailey dahil 6 üye 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullanırken, bir üye 75 baz puan artışı savunmuştu, 2 üyenin ise faiz artışlarının henüz ekonomiye tam etkide bulunmadığına ve enflasyonu hedefe döndürmek için yeterli seviyeden fazla faiz artırıldığına dikkat çekerek faizlerde değişiklik olmaması yönünde oy kullandıkları gözlenmişti. Banka'nın bugünkü toplantısında da politika faiz oranını 50 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Ayrıca küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya aralık ayı dış ticaret verileri TSİ 10'da açıklanacak.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 27 Ocak haftasında toplam DTH miktarı 1,83 milyar USD (bireysel 0,67 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,16 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %46,3'ten %45,6'ya geriledi.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 27 Ocak haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,6 milyar USD azalışla 127,1 milyar USD seviyesine, net uluslararası rezervin ise 0,6 milyar USD azalışla 26,1 milyar USD'ye geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB'nin 4Ç2022'deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %25,7 oranında artarak 1.411mn TL'ye yükselmiştir. Bizim kar beklentimiz 1.407mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 1.402mn TL idi. Çeyreksel bazda; net faiz gelirleri %8 oranında artarak 4Ç2022'de 2.070mn TL'ye yükselmiştir. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %6,4 oranında artarak 39mn TL'ye yükselmiştir. Bununla birlikte operasyonel giderlerin %19,3 oranında düşerek 126,5mn TL'ye gerilemesi ve iştirak gelirlerinin 644,7mn TL'ye (önceki çeyrek 114,5mn TL) çıkması karı net dönem karını destekleyen diğer kalemler olmuştur. Öte yandan, ticari karın 328,7mn TL'den 5,1mn TL'ye gerilemesi ve karşılık giderlerin %10,1 artarak 913mn TL'ye çıkması karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Banka'nın ortalama özsermaye karlılığı çeyreksel bazda yatay kalarak %50,4 olurken, aktif karlılık 70 baz puan artarak %5'e yükselmiştir. Banka'nın takipteki kredi oranı ise 21 baz puan azalmış ve %2,91 olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında TSKB'nin 2022 yılındaki net dönem karı 4.055mn TL olmuştur. Banka 2021 yılında 1.089mn TL net kar açıklamıştı.

TSKB 2023 beklentilerini paylaşmıştır. Buna göre; kurdan arındırılırmış kredi büyüme beklentisi yaklaşık %5 civarındadır. Net faiz marjı (YP pozisyon gelirleri hariç) beklentisi %5'ten büyük iken, özsermaye karlılığı beklentisi %35 civarındadır. Faaliyet giderleri artış öngörüsü yaklaşık %90 olan Banka'nın, gider/gelir tahmini %13'ten küçüktür. Diğer yandan, sermaye yeterlilik oranı öngörüsü yaklaşık %17 iken, takipteki krediler beklentisi %2,5 civarındadır.

Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO (BASGZ, Nötr): Rekabet Kurumu'nun Kararı ile; AKCEZ Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ortak kontrolünün Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve iştiraki Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. aracılığıyla Torunlar Grubu tarafından devralınması işlemine izin verildiği açıklanmıştır.
 
TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): Şirketin, DHMİ tarafından düzenlenen Ankara Esenboğa Havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç/dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesini en iyi teklifi vererek kazandığını ve gerekli onayların alınması ve hukuki prosedürlerin tamamlanmasını takiben DHMİ ile bir kira sözleşmesi imzalanacağını 20 Aralık 2022 tarihinde açıklanmıştı. Ankara Esenboğa Havalimanını'na ihale konusu yatırımların yapılması ve havalimanının 2025 yılından itibaren 2050 yılına kadar (25 yıl süreyle) işletilmesi faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan ve şirketin tamamına sahip olduğu TAV Ankara Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. ile DHMİ arasında imtiyaz kira sözleşmesi 1 Şubat 2023 tarihinde imzalanmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden "İstanbul Maltepe Küçükyalı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi" kapsamında, toplam 6 adet Bağımsız Bölüme ait Yapı Ruhsatları 30.01.2023 tarihinde alınmıştır. Proje kapsamında toplam bağımsız bölüm sayısı 2.244 adet olmuştur.


SEKTÖR HABERLERİ

Petrol: Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, gerçekleştirdiği toplantı sonrası üretim politikasını devam ettirme kararı aldı. OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022'deki toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım 2022'den itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Desa Deri Sanayi (DESA): DESA ürünleri Zalando'da Satılmaya Başladı. 08.08.2022 tarihli özel durum açıklamasında bildirildiği üzere şirkete ait DESA markasının ürünlerinin, Avrupa'nın önde gelen moda e-ihracat/e-ticaret platformu Zalando'da online satışa sunulması için gerekli anlaşma yapılmıştır.

Gen İlaç (GENIL): Formülasyonu GEN AR-GE laboratuvarlarında geliştirilen ve şirketin klinik araştırma geliştirme safhasındaki araştırma ilacı olan GN-037 topikal kremin hafif ve orta şiddetli plak tipi sedef hastalığının (psoriasisin) tedavisinde klinik etkililiğinin ve güvenliliğinin değerlendirildiği Faz 2 çalışmasında ilk hasta çalışmaya dahil edildiği açıklanmıştır. Bu Faz 2 çalışmasına 12 araştırma merkezinde 18-65 yaş aralığında plak tipi sedef hastalığı tanısı almış olan toplamda 190 hastanın dahil edilmesinin planlandığı, Faz 2 çalışmasının toplam süresinin ise yaklaşık 12 ay olarak öngörüldüğü paylaşılmıştır.
 
Marshall Boya (MRSHL): SPK'nın şirketin yapmış olduğu tahsisli sermaye artırımı başvurusuna ilişkin kararı çerçevesinde, 30.01.2023 tarihi itibarıyla TSP Prosedürü çerçevesinde Borsa'ya başvurulmuş olup, baz fiyat çerçevesinde satış fiyatının kesinleştirilmesinin ardından ihraç belgesinin onaylanması amacıyla SPK'ya başvurulacaktır. Tahsisli sermaye artırımı SPK onay haberi sonrasında son 4 işlem gününde hisse fiyatındaki yükseliş %46,4'e ulaşmıştır.

Erciyas Çelik Boru (ERCB): BOTAŞ tarafından Batı Karadeniz Faz 2 DGBH Projesi Çelik Boru Mal Alımı İşi ile ilgili olarak doğalgaz boru hattı için 30.12.2022 tarihinde açılan ihaleye İş Ortağı ile birlikte teklif verildiği 30.12.2022 tarihinde açıklanmıştı. İlgili ihalen Şirket uhdesinde kalmamıştır.

Mondi Turkey (MNDTR): 26 Aralık 2022 tarihinde yapılan açıklamada belirtildiği üzere Şirket tarafından Adana Batı Fabrikasındaki faaliyetlerin durdurulmasına ve Adana Batı Fabrikasının kapatılması nedeniyle Şirketin başka işyerlerinde görevlendirilmesi mümkün olmayan çalışanların iş akitlerine son verilmesine karar verilmişti. Bu kapsamda 26 Aralık 2022 tarihinde Şirket tarafından yapılan açıklamada 83 olarak belirtilen iş akdine son verilen çalışan sayısı 85 olmuştur. 26 Aralık 2022 tarihinde yapılan açıklamada ayrıca 2023 yılı kıdem tazminatı tavanı ve 2023 yılı ücret artışları belirlendikten sonra ödenmesi planlanan kıdem ve ihbar tazminatı toplamının revize edileceği belirtilmiştir. Söz konusu duyuru sonrasında açıklanan 2023 yılı kıdem tazminatı tavanı, 2023 yılı ücret artışları ve iş akdine son verilen çalışan sayısındaki güncelleme kapsamında, iş akdine son verilen çalışanlara ödenen kıdem ve ihbar tazminatı toplamı 21,4mn TL olmuştur.

Panelsan (PNLSN): Ankara merkezli özel bir firmadan, 31.01.2023 tarihinde, KDV dahil 3,7mn USD tutarında sandviç panel siparişi alınmıştır.

Sanica Isı (SNICA): Alken İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirilen Elazığ 3. Bölge İçme Suyu Projesi ve Aydın (Söke) Belediyesi Kanalizasyon ve Terfi Hattı Projesi'nde kullanılmak üzere alt yapı borularının temini ile ilgili olarak 1mn USD tutarında satış sözleşmesi imzalanmış olup, alt yapı borularının teslimatları Mart 2023 ayı içerisinde gerçekleştirilecektir.

Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket ile Türkmenistan'da yerleşik bir firma arasında münhasır bayilik sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmeye göre, 2023-2027 yılları arasında toplamda 3 mağaza açılması planlanmaktadır.

Zedur Enerji (ZEDUR): Şirket, paylarının %99 'una sahip olduğu bağlı ortaklığı "Isparta Elektrik Üretim A.Ş." ile aynı bağlı ortaklığa ait paylarının %100 üne sahip olduğu Dinar Elektrik Üretim A.Ş.'ni, ortaklık payları ve yönetim hakimiyeti değişmeyecek şekilde "Isparta Elektrik Üretim A.Ş. " çatısı altında Türt Ticaret Kanunu' nun 155. Maddesi uyarınca "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" işlemleri ile ilgili olarak Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü' ne başvuru yapılmıştır.
  
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 10 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 221 milyar TL oldu.
 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 80 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.