Dün %1,5 oranında değer kaybeden ABD borsaları bu sabah hafif alıcılı. Asya'da ise Çin'de zayıf gelmeye devam eden PMI'lara karşın Şanghay endeksi alıcılı. Bu yükselişte zayıflayan ekonomiye karşı merkez bankasının piyasayı destekleyebileceği beklentisi var. Bugün ABD'de açıklanacak mart ayı istihdam raporunun (tarım dışı istihdamın 490 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,7 seviyesine gerilemesi ve ücretlerin de artış hızının yıllık bazda %5,1'den %5,5'e yükselmesi bekleniyor) da zayıf gelmesi piyasalar için iyi olabilir. Zaten ABD ekonomisi güçlü görünüyor. Dolayıyla, zayıf bir veri Fed'e yönelik agresif beklentileri biraz azaltabilir. Bunun dışında ABD'nin stratejik petrol hamlesiyle petrol fiyatlarında düşüş sürüyor. WTI ham petrol 100 Dolar'ın, Brent ise 105 Dolar'ın altında. Dün yurtdışı piyasalardaki satışlara karşın dirençli duran BIST100'ün ise petroldeki düşüşten destek bulacağını ve enflasyonist ortamda endeksin yükseliş eğilimini koruyabileceğini düşünüyoruz.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TÜİK tarafından şubat ayına ilişkin nihai dış ticaret verileri açıklandı. Şubat ayında ihracatta toparlanma görürken, ithalat rekor seviyesinden geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat aylık %4,2 artarken, ithalat ise %3 düşüşle eylülden bu yana ilk kez geriledi. Dış ticaret açığı ocak ayında 10 milyar USD ile rekor seviyeyi görmüştü. Şubat ayında 8,3 milyar USD'ye sınırlı gevşedi ki bu tarihsel ortalama olan 5 milyar USD'nin üzerinde. Arındırılmış verilere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı %71,6'ya çıksa da uzun vadeli ortalaması olan %74'ün ve 2021 yılındaki %83 olan ortalamasının altında bulunuyor.
• Arındırılmamış 12 aylık kümülatif altın ve enerji hariç ihracat 220 milyar USD, ithalat 224 milyar USD seviyesinde.
Kaynak: TÜİK.
• Sanayi sektörünün gücünü koruması, mevsim koşullarıyla ısınma ihtiyacının artması ve küresel ölçekte enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle enerji ithalatı yüksek seviyelerini korumakta. Enerji ithalatında aylık %12 gerileme görsek de 7,8 milyar USD olan enerji ithalatı şubat aylarının ortalaması olan 3,8 milyar USD'ye göre oldukça yüksek. Altın ithalatı tarihsel ortalamasının altındaki seyrini sürdürerek ithalattaki artışı sınırlayan bir unsur olmaya devam etmekte.
• Şubat ayında özel tüketime dair izlediğimiz öncü verilerde toparlanma gözlemlemiştik. Bununla uyumlu olarak altın ve enerji hariç ithalatta da aylık %7 artış görmekteyiz. Ayrıca tüketim malı ithalatındaki aylık artış bu görünümle uyumlu. Bu açıdan veriler şubat ayında iç talepteki kısmi toparlanmayı teyit ediyor.
• Ukrayna ve Rusya arasındaki gelişmelerin küresel imalat PMI verilerinde (sanayi üretimine yönelik fikir vermekte) ilk etkilerinin sınırlı olduğunu görüyoruz. Ancak artan belirsizlik ve enflasyon nedeniyle Euro Bölgesi'nde güven endekslerinde belirgin düşüşler gözlenmesi, savaşın seyrine de bağlı olarak önümüzdeki dönemde imalat ve hizmet PMI verilerinin baskı altında kalabileceğine işaret etmekte. Üstelik Çin'de koronavirüs kısıtlamalarının daha da artması tedarik zincirinde ek sıkıntıları beraberinde getirerek büyüme görünümü üzerinde olumsuz etki yaratma ihtimalini canlı tutmakta. Dolayısıyla küresel büyüme görünümünde yüksek enflasyon, öngörülerden hızlı sıkılaştırıcı para politikaları, tedarik zincirindeki sıkıntılar ve savaşın yansımalarıyla aşağı yönlü riskler ağırlık kazanmakta.
• Neticede ihracatın çoğunluğunu oluşturan Euro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinin çeşitli kurumlarca aşağı çekildiğini görmekteyiz. Bu durum orta vadede dış talep açısından aşağı yönlü risk unsuru oluşturmakta. Ayrıca Ukrayna ve Rusya'ya olan ihracatta da yavaşlama olması beklenebilir, ancak TCMB, son PPK toplantısı özetinde ihracatçıların pazar çeşitlendirme esnekliğine atıf yaparak bu kaybın diğer bölgelere yapılan ihracat artışı ile büyük ölçüde telafi edildiğini vurgulamakta. Örneğin gelirleri artan petrol ihracatçısı ülkelere bir kayma olabilir. Ek olarak AB ve Rusya arasındaki gerilim belirli ürünlerde Türkiye'ye yönelimi artırabilir, örneğin Avrupa'nın Türkiye'den çelik ve motorlu kara taşıtlarında talebinin arttığı görülmekte. TCMB tarafından açıklanan iktisadi yönelim anketinin detaylarındaki ''gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri'' beklentisinin de yüksek seviyelerini koruması ihracattaki pozitif seyrin sürebileceğine dair mesaj vermekte. Dolayısıyla dış talep kısa vadede destekleyici görünümünü sürdürüyor. Günlük olarak izlediğimiz ihracat verilerine göre de mart ayında tahmini 21 milyar USD üzerinde ihracat rakamı gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz ki bu da aylık artışa işaret etmekte. İthalat tarafında ise emtia fiyatlarının ve iç talebin seyri başlıca belirleyici unsurlar olacak. ABD'nin küresel enerji fiyatlarını düşürme çabalarına karşın petrol fiyatlarının son Enflasyon Raporu'nda bu sene için öngörülen 80 USD'nin belirgin üzerinde kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu durum dış ticaret açığında risklerin sürebileceğini gösteriyor.
Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın nisan-haziran dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre, nisan ayında 22,6 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 27 milyar TL iç borçlanma, mayıs ayında 53,3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 59 milyar TL iç borçlanma, haziran ayında ise 19,2 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 28 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor. Bir önceki takvimle kıyaslandığında ise 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraçlarının programdan çıkarıldığı, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli kira sertifikası ihracının ise yeni programda yer aldığı görülmekte.
Ayrıca dün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dış borç stokuna ilişkin veriler yayınlandı. 2021 yıl sonunda Türkiye'nin brüt dış borç stoku 441,1 milyar USD, net dış borç stoku 221 milyar USD olurken, milli gelire payları ise sırasıyla %54,9 ve %27,5 oranında gerçekleşti. Brüt dış borç stokunun 120,3 milyar USD'si kısa vade, geri kalanı uzun vade. Brüt dış borç stokunun 179,8 milyar USD'lik kısmı kamu, 26,1 milyar USD'lik kısmı TCMB, geri kalanı ise özel sektör borcundan oluşmakta. 2020 yılına göre brüt borç stoku başta TCMB kaynaklı artışla yıllık 8,2 milyar USD artış kaydetti. Bununla birlikte GSYH oranı 2020 yılındaki %60,4 seviyesinden %54,9'a geriledi.
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜİK.
ABD tarafında, şubat ayına ilişkin kişisel gelirler ve harcamalar ile Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör verileri açıklandı. Şubatta PCE deflatör aylık %0,6 artarken, yıllık bazda 1982'den beri en yüksek seviye olan %6,4'e ulaştı. Harcamalar salgın kısıtlamalarındaki gevşemeye rağmen aylık %0,2 artarken, ücretlerdeki artışla gelirler %0,5 arttı fakat reel bazda iki veri de gerilemeye işaret etti.
Ayrıca ABD'de 26 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 188 bin kişiden 202 bin kişi seviyesine hafif yükselerek son üç haftada ilk kez artış sergiledi, bununla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etti.
Ayrıca Almanya'da şubat ayına ilişkin perakende satışlar, kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesine yönelik atılan adımların etkisiyle aylık %0,3 artış kaydetti ve iç talebin seyrine yönelik olumlu sinyal verdi.
Ayrıca OPEC + Grubu Petrol ve Enerji Bakanları Toplantısı takip edildi. Günlük petrol üretiminin kademeli artırılmasına ilişkin karara bağlı kalınarak mayıs ayında günlük 432 bin varil üretim artışına gidileceği bildirildi. Ayrıca mevcut petrol piyasası temellerinin ve görünümünün dengeli bir piyasaya işaret ettiği ve fiyat oynaklığının piyasa temellerindeki değişikliklerden değil, jeopolitik gelişmelerden kaynaklandığı geçen toplantı da olduğu gibi vurgulandı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.45'te mart ayına ilişkin nihai imalat PMI verisi takip edilecek. Öncü veriye göre mart ayında imalat PMI 57,3'ten 58,5'e yükselmiş ve ekonomik faaliyetlerde hızlanmaya işaret etmişti.
Ayrıca ABD'de TSİ 17'de mart ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. Şubat ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi, 57,6'dan 58,6'ya yükselerek beklentileri aşmış ve imalat sanayinde büyümenin hızlandığına işaret etmişti. Endeks, fabrika faaliyetlerinde art arda yirmi birinci ayda genişlemenin sürdüğünü göstermişti. Endeksin mart ayında da 59 seviyesine yükselerek güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD'de TSİ 15.30'da mart ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. Şubat ayında tarım dışı istihdamı 678 bin kişilik artışla beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı ise %4'ten %3,8'e gerilemişti. İstihdamın en fazla arttığı sektör, salgının etkilerinin azalması ve kısıtlamaların gevşetilmesi ile eğlence ve konaklama sektörü olmuştu. Mart ayında da haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki olumlu seyir devam ederken, ADP özel sektör istihdam verisi de bu durumu teyit etti. Bu açıdan istihdam verilerinin mart ayında da olumlu gelmesi ve geçen hafta Fed üyelerinden gelen mayıs ayında 50 baz puan faiz artırımını destekleyen veriler olması beklenmekte. Bu kapsamda, mart ayında tarım dışı istihdamın 490 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,7 seviyesine gerilemesi ve ücretlerin de artış hızının yıllık bazda %5,1'den %5,5'e yükselmesi bekleniyor.
Ayrıca TSİ 16.05'te Chicago Fed Başkanı Evans'ın konuşması takip edilecek.
Avrupa tarafında da, bölge genelinde mart ayına ilişkin nihai imalat PMI verileri takip edilecek. Avrupa tarafında, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin öncü imalat PMI'larda sınırlı gerilemeye neden olduğu görülmüştü. Genel olarak imalat PMI'lar büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü.
Ayrıca Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de mart ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin TÜFE, yıllık %5,8'den %5,9'a hafif yukarı yönlü revize edilmiş ve böylece yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Alt gruplara bakıldığında, yıllık bazda en sert yükseliş yine enerji ürünlerinde (%32) gözlenmişti. Bu kapsamda, devam eden tedarik zinciri sıkıntılarının yanında, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik risklerle başta enerji ürünleri olmak üzere emtia fiyatlarının artması enflasyonist baskıları önümüzdeki dönemde artırabilecek bir unsur olarak öne çıkmakta. Bu kapsamda, Euro Bölgesi'nde TÜFE'nin martta yıllık %5,9'dan %6,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel'in ve ECB Yönetim Konseyi Üyesi Knot'un konuşmaları takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da mart ayına ilişkin İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Şubat ayında İSO imalat PMI 50,5'ten 50,4'e gerilerken genişleme bölgesinde kalmayı sürdürmüştü. Şubat PMI raporuna esas teşkil eden veriler 10-21 Şubat tarihleri arasında toplandığı için Ukrayna ve Rusya geriliminin imalat sektörüne olan net yansımalarını mart ayına ilişkin raporda görebileceğiz.
Ayrıca S&P'nin Türkiye ülke değerlendirmesini bu gece saatlerinde yayınlaması bekleniyor. S&P'nin değerlendirmesinde değişikliğe gitmeyerek Türkiye'nin "Negatif" olan görünümü ile "B+" olan notunu sabit tutması bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): Aksa Enerji Üretim A.Ş'nin %100 oranındaki bağlı ortaklığı Aksa Aksen Enerji Ticareti A.Ş.'nin Gürcistan'dan 1 Nisan 2022- 30 Nisan 2022 tarihleri arasında 75 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ithalatı yapmak amacıyla TEİAŞ ve EPDK'ya yapılan başvuru onaylanmıştır. Bahsi geçen ithalat faaliyeti 1 Nisan 2022 tarihi itibarıyla başlayacaktır.
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Garanti Bankası (Banka) sermayesinin %49,85'ine sahip olan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. (BBVA)'nın, Banka'nın 1 TL nominal değerli 100 adet/1 lot payı için teklif fiyatı 12,20 TL olmak üzere nominal değeri 2.106.300.000 TL olan paylar için gönüllü pay alım teklifinde bulunmasına ilişkin pay alım teklifi bilgi formunun onaylanmasına ilişkin başvurusunun SPK tarafından olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.
3 Şubat 2022 Tarihli Garanti Bankası Raporumuz için tıklayınız…
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ''13 Kalem Hücre Ve Mbk Alımı İşi'' ihalesine katıldığını açıklamıştır. İhalede teklif edilen toplam bedel 2,1mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 30,6mn TL'dir.)
Ayrıca Şirket, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ''Muhtelif Elektrik Malzemesi Alımı (Kesici, Hermetik Tip Trafo ve İletken)'' konulu ihalelere katılmıştır. İhalelerde teklif edilen toplam bedel 337bin USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 4,9mn TL'dir.)
Türk Telekom (TTKOM, Sınırlı Pozitif): 10 Mart 2022 tarihinde yapılan açıklamada, LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin (LYY), sahip olduğu %55 Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) hissesinin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) satışına ilişkin taraflar (TVF ve LYY) arasında bir Hisse Devir Sözleşmesi imzalandığı duyurulmuştu. İşlemin tamamlanması ile ilgili gerekli onayların alınması ve kapanış koşullarının yerine getirilmesi sonrasında söz konusu payların devir işlemi 31 Mart 2022 tarihinde tamamlanmıştır. TVF, böylece % 61,68 pay sahipliği ile Türk Telekom'un en büyük hissedarı haline gelmiştir. Türkiye Varlık Fonu yaptığı açıklamasında; "Türkiye'nin lider telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Türk Telekom'a yapılan bu yatırım kapsamında TVF, Türkiye'nin teknolojik gelişim ve dönüşüm sürecine kamu sorumluluğu çerçevesinde katkıda bulunmayı ve sektörün sunduğu uzun vadeli fırsatları değerlendirmek için hareket etmeyi hedefliyor." Dedi
Diğer yandan, Şirket hisse başında brüt 1,41559TL (net: 1,274031) kar payı ödemesi yapmayı planlamaktadır. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %13,6'ya denk gelmektedir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 28 Nisan 2022'dir.
23 Şubat 2022 Tarihli Türk Telekom Raporumuz için tıklayınız…
Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Borsa İstanbul A.Ş.'de ve New York Borsası'nda (NYSE) işlem gören Amerikan Depo Sertifikaları (ADR) da dahil olmak üzere şirket pay ve bonolarının geri alımında kullanılmak üzere azami fon tutarını 450 milyon liradan 750 milyon liraya yükseltti. Şirketten KAP'a yapılan açıklamada kararın son dönemde global politik ve makroekonomik gelişmeler kaynaklı olarak piyasalarda yaşanan oynaklıktan yatırımcıların korunması ve sermaye piyasalarında işlem gören varlıkların gösterge değerlerinin desteklenmesi amacıyla alındığı belirtildi. Kaynak: Bloomberg
25 Şubat 2022 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Türk Lirası mevduatları cazip kılmak, birikimlerin Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak amacı ile stopaj indirimlerinde süre 3 ay daha uzatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile indirim uygulaması, 30 Haziran 2022 tarihine kadar devam edecek. Kaynak: Bloomberght
Enerji: Doğalgazda, Nisan ayında geçerli olacak mesken abonelerinin tarifesine yüzde 35, sanayi abonelerinin tarifesine yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 44,30 zam yapıldı. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Papilon Savunma (PAPIL): Şirket, T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ile Türkiye genelinde kullanılmakta olan Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sisteminin (PAPİLON APFIS) Parçalı Bakım ve Onarımı İşi kapsamında 13mn TL+KDV tutarlı sözleşme imzalamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 90 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) ve 55 milyar TL'lik (%14'ten, 11 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 332 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,35 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,31-%2,36 bandında hareketin ardından %2,35 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana varan düşüşler görüldü
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.