Sabah Bülteni(Ahlatcı Yatırım)

VE SURİYE HAREKATI BAŞLADI..YURTDIŞINDA İSE GÖZLER TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE

Suriye'nin kuzeyine Türk askerinin beklenen operasyonu dün akşamüstü saatleri itibariyle başladı. "Barış Pınarı" adı verilen harekat ile dün ilk saatlerde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F16 savaş uçakları, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında YPG/PKK hedeflerini vurdu. Ardından akşam saatlerinde ise TSK birliklerinin sınırdan geçiş yaparak kara harekatı için hazırlığını da tamamladığı haberleri geldi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu çok önemli harekattan başarıyla ve sağ salim dönmelerini diliyoruz. Bu yaşananların yurtiçi piyasalara etkisine baktığımızda ise sabah saatlerinde Borsa İstanbul'da alıcılı bir açılış yapılmasının akabinde kısa süren bu hareket sonrası Suriye konusundaki gelişmelerin etkisiyle satış eğilimli hareketlerin oluşmaya başladığı gözlendi. Saat 16:00 itibariyle harekatın başladığı haberlerinin gelmeye başlamasının ardından o sıralarda 101.300 seviyelerindeki endekste satışların yoğunlaşmaya başlamasıyla önce 100.600 sonra da 100.000 önemli seviyelerinin altına geçildiği gözlendi. Kurda ise hafta başından bu yana geçilemeyen 5.85 seviyesinin üstü denendi. Harekatın başlamasının ardından Avrupa Birliği Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı harekata son vermesi çağrısı yaptı. AB Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiye'nin planladığı güvenli bölge için AB'den mali katkı gelmeyeceğini vurguladı. Trump ise Birleşik Devletler bu saldırıyı onaylamıyor ifadesini kullandı. Avrupa Birliği'nin Barış Pınarı Harekatı öncesinde Türkiye'yi uyarmak için hazırladığı bildiri Macaristan tarafından veto edildiği de gözlendi. Yeni işlem gününde yurtiçi piyasalar yine Suriye'nin kuzeyine başlatılan operasyon devam ederken ABD ve Avrupa Bölgesi'nden gelecek açıklamaları izlemeye devam edecek. Tüm bu olanlara rağmen kur volatilitesinde ciddi bir oynaklık artışının olmamasını ise olumlu karşılıyoruz.
Yurtdışı tarafta ise Fed'in 17-18 Eylül tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı tutanaklarından çıkan ifadeler takip edildi. Fed Tutanaklarında, parasal gevşemenin sonlandırılma zamanına dair tartışmaların öne çıktığı vurgulanırken çoğu üye enflasyonun Eylül faiz indirimini doğruladığını belirttiği ifade edildi. Üyeler Fed'in yakın zamanda rezervleri tartışmaya başlamasını uygun gördü. Fed üyeleri genel olarak temel görünümün olumlu olduğunu düşünüyor. Birçok üyeye göre Fed genişlemeyi sona erdireceği zamanı netleştirmeli. Çoğu üye günlük stratejilerden çok az fayda sağlandığını düşünüyor. Fed üyelerinin ticaret ve küresel zayıflığa ilişkin endişeleri büyüdü. Birçok üye repo operasyonlarında sürekliliğin tartışılmasını, bazı üyeler ise enflasyon hedefinin bir aralık olarak belirlenmesini istedi. Bazı üyeler yüklü faiz indirimini dışarıdaki zayıflıktan korunma görürken birkaç üyeye göre piyasalar Fed'den çok fazla parasal genişleme fiyatlıyor.
Bugün ABD-Çin arasında ticaret müzakerelerinin ilk günü gerçekleşecek. Son olarak Uygur Türklerine ve bölgedeki azınlık gruplara Çin'in baskı yapması nedeniyle yaptırım uygulayan ABD'nin bu hamlesi ticaret müzakerelerinden bir anlaşma umudunu azaltıyor. Fakat yine de bir anlaşma umudu bugün ABD borsalarında pozitif hareketler meydana getirdi.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde ABD-Çin arasında ticaret belirsizliği devam ederken, Yurtiçinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başladığını bildirmesinin ardından gözler Suriye-Türkiye sınırına çevrildi. Gün sonunda, Jeo-politik belirsizliklerden dolayı Türk Lirası'nda değer kayıpları gözlendi. 5,87-5,81 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kazanımlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Bugün ABD Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,87 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,90, 5,93 ve 5,96 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,84, 5,81 ve 5,77 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde, Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken gündemde Brexit belirsizliği devam ettiği gözlendi. Gün içerisinde Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyine başlatılan operasyonun gündemi devam ederken, Avrupa Birliği, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan harekata son verilmesi çağrısında bulundu. Türk Lirası'nda görünen değer kayıpları ile Euro'nun 6,4533-6,3683 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Kurun kazançlarını haftanın ikinci işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Bugün Almanya Ticaret Dengesi verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,44 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,47, 6,50 ve 6,53 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,40, 6,37 ve 6,34 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, EURUSD paritesinin fiyatlamalarda 1,0989-1,09448 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,0970 seviyesinde tamamladığı görüldü. Gün içerisinde Euro Bölgesi'nde Brexit belirsizliği devam ederken Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'nın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması sürecinin sancılı olacağını belirten açıklamalarda bulundu. Ardından ABD'de yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanaklarında parasal gevşemenin sonlandırılma zamanına dair tartışmaların öne çıktığı vurgulanırken çoğu üye enflasyonun Eylül faiz indirimini doğruladığını belirttiği gözlendi. Gün sonunda, Küresel yavaşlama beklentileri devam ederken paritenin kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0970 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0940 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0995, 1,1020 ve 1,1040 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçmesi durumunda ise 1,0940, 1,0920 ve 1,0900 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1512-1499 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. Gözler ABD Çin arasında beklenen ticaret görüşmelerindeki ilerleme umutlarının azalması ve gün içerisinde Türkiye ile Sureye sınırında PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlaması ile oluşan Jeo-Politik belirsizlik nedeni ile Altın'ın fiyatlamalarında atış görülsede kalıcı olmadığı gözlendi. Gün sonunda, Altın talebinde yaşanan dalgalı seyir ile birlikte Ons Altın'ın kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1505 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1495, 1485 ve 1475 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1515, 1525 ve 1535 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem günüde, Euro Bölgesi'nde Brexit belirsizliği devam ederken Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'nın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması sürecinin sancılı olacağını belirten açıklamalarda bulundu. Gün içerisinde, ABD'de yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanaklarında parasal gevşemenin sonlandırılma zamanına dair tartışmaların öne çıktığı vurgulandığı gözlendi. Gün sonunda, Dolar'ın Sterlin karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Bugün, İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2200 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2250 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2160, 1,2110 ve 1,2070 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2250, 1,2290 ve 1,2335 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde, ABD Çin arasındaki ticaret belirsizliğinin sınırlı etkileri gözlenirken, ABD'de yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanaklarında parasal gevşemenin sonlandırılma zamanına dair tartışmaların öne çıktığı vurgulanırken çoğu üye enflasyonun Eylül faiz indirimini doğruladığını belirttiği gözlendi. Gün içerisinde Japonya'da zayıf veri akışı devam ederken, küresel yavaşlama beklentileri ile Dolar'ın Japon Yen'i karşısında kazanç yaşadığı gözlendi. Gün sonunda, Paritenin kazançlarını haftanın dördüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,15 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,75, 108,05 ve 108,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 107,15, 106,85 ve 106,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 53,70-52,27 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Ham Petrol, Washington'da bu hafta başlaması beklenen ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair belirsizlik ve Türkiye ile Suriye arasındaki sınır bölgesinde yaşanan Barış Pınarı Harekatı'nın oluşturduğu Jeo Politik risk ile kayıplarını geri aldığı gözlendi. Gün sonunda, Petrol'ün kazançlarını haftanın dördüncü işlem güne hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 52,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 52,00 destek seviyesinin üzreinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 53,15, 53,70 ve 54,25 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 52,00, 51,40 ve 50,70 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,60-17,37 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD Çin arasındaki ticaret belirsizliğinin sınırlı etkileri gözlenirken, ABD'de yayımlanan Federal Açık Piyasa Tutanakları (FOMC) Toplantı Tutanaklarında parasal gevşemenin sonlandırılma zamanına dair tartışmaların öne çıktığı vurgulanırken çoğu üye enflasyonun Eylül faiz indirimini doğruladığını belirttiği ifade edildiği gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,55, 17,30 ve 17,05 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,00, 18,20 ve 18,40 direnç seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.