Öncü PMI Dataları Kritik Olabilir!
Küresel tarafta Ticaret Savaşları konusu gündem maddesi olmaya devam ediyor. Hafta genelinde gelen haber akışları piyasalarda fiyatlamaların seyri açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıktı. Son olarak iki ülke arasında (ABD-ÇİN) gerilime neden olabilecek ve görüşmeleri tehlikeye atabilecek bir konu ise; ABD Kongresi'nden geçen ve Hong Kong'daki protestoculara karşı uygulanan sert müdahaleden dolayı Çin yönetimini sorumlu tutan yasa tasarısının ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalama ihtimali. Bunun yanı sıra yeni ABD-Çin Ticaret görüşmeleri, ABD'deki şükran günü öncesi Pekin'de yapılabileceğine yönelik gelen haber akışlarına ABD'li yetkililer tarafından açıklamalar geldi. Ve Çin tarafının daveti için tarih konusunda Şükran Günü öncesi başlamanın olası olmadığına yönelik açıklamalar takip edildi.
Geçtiğimiz gün takip ettiğimiz Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)'nün açıklamış olduğu Ekonomik Görünüm Raporu piyasaların dikkatindeydi. OECD'nin yayınlamış olduğu raporda; Türkiye ekonomisinin 2019 yılında yüzde 0.3 büyümesini, 2020 yılında bu seviyenin aynı oranda kalacağını ve 2021 yılı için bu oranın yüzde 3.2 seviyelerine ulaşacağı ön görüldü. OECD yayınlamış olduğu rapordaki Türkiye enflasyon beklentileri ise; 2019 yıl sonu TÜFE rakamları yüzde 15.8, 2020 yıl sonu TÜFE rakamlarında yüzde 13.2 artış beklerken bu rakam 2021 yılında yüzde 10 seviyelerinde olabileceği belirtildi. Ayrıca OECD'nin küresel ekonomi için beklentileri ise; 2019 ve 2020 yılı global büyüme tahminini yüzde 2.9 seviyesinde olacağı tahmin edilirken 2021 büyüme tahminini yüzde 3.0 olarak açıkladı. Tüm bunların dışında geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan FED/FOMC'nin 29-30 Ekim'de yaptığı toplantının yayınlanan tutanakları sonra üyelerden gelen açıklamalar piyasalarda anlık hareketlilikler yaratmasına rağmen toplantı tarihi yaklaştıkça bu hareketliliğin artacağını düşünmekteyiz. Yayınlanan metinde; FED'in artan bir ayrışma ile faiz indirimlerine ara verme kararı aldığını gösterirken, politika yapıcılarının görünüm konusunda görüşlerini nasıl değiştirecekleri hakkında çok az yönlendirme ortaya koyuldu. Bu süre zarfına haftanın son işlem gününde de gerek üyelerden gerek siyasilerden gelecek açıklamalar piyasalarda hareketliliğin artmasını tetikleyebilir.
Bugün ekonomik takvimde ise; Almanya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamlarıyla başlangıç yapılacakken devamında Almanya PMI rakamları, Euro Bölgesi PMI rakamları ve İngiltere PMI rakamlarıyla devam edeceğiz. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları yakın takibimizde olacaktır. Devamında ise; ABD PMI rakamları takibimizde olacakken bunların yanı sıra küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.
EURUSD
Parite tarafına bakıldığında ise; hafta başında 1.1040-1.1085 bandında volatilitenin azaldığı takip edilirken olası aşağı veya yukarı yönlü kırılmalar fiyatlamaların seyri açısından kritik olacaktır. Keza parite tarafında olası yukarı yönlü kırılmalarda; 1.1115, 1.1165 ve 1.1220 dirençleri takip edilebilir. Şayet parite tarafında satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde ise; 1.0975, 1.0940 ve 1.0900 destek bölgesi yeniden gündeme gelebilir.
USDTRY
Kur tarafında haftanın işlem gününden bu yana pozitif eğilimde devam eden TL varlıkları haftayı bu şekilde kapatacak gibi gözükmekte. Özellikle siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmeler zaman zaman hareketliliği artmasına neden olsa da 5.70 ana destek bölgesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlanması halinde 5.6200, 5.5800 ve 5.6450 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak kur tarafında görülebilecek toparlanma hareketi sonrası; 5.7200, 5.7500 ve 5.8225 direnç noktaları takip edilebilir.
GBPUSD
Parite fiyatlamaları konusunda; gerek İngiltere siyaset arenasındaki gelişmeler gerek ABD cephesinde Ticaret Savaşları konusunda gelen haber akışları parite fiyatlamalarında hareketliliklere neden olmakta. Teknik olarak bakıldığında tüm bu gelişmelere rağmen 1.2900 seviyesinin üzerinde tutunmayı sürdüren paritede yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için 1.2965, 1.2990 ve 1.3030 direnç noktalarının kırılması gerekebilir. Ancak parite tarafında yaşanabilecek olası geri çekilmelerde 1.2900, 1.2880 ve 1.2825 destek seviyeleri takip edilebilir.
BREN PETROL
Küresel tarafta risk unsurlarına dair gelişmeler iyimserliği korurken geçtiğimiz günlerde açıklanan petrol stoklarındaki azalış ile birlikte emtia tarafında toparlanmalar görüldü. 63 Dolar seviyesinin üzerinde işlem gören emtiada alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde; 63.80, 64.00, 64.60 ve 65.00 noktaları gündeme gelebilir. Şayet petrol fiyatlarında görülebilecek geri çekilmelerde ise; 63.00, 62.75, 62.40 ve 62.00 destek noktaları takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta Ticaret Savaşları merkezli gelişmeler hafta genelinden değerli metal fiyatlamaları üzerinde ön planda olmaya devam ediyor. Teknik olarak 1470 seviyesinin altında işlem gören emtiada bu noktanın altında kalıcılık sağlanması halinde; 1464, 1460 ve 1454 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak emtia tarafında görülebilecek olası toparlanma hareketi sonrası 1475 direnci önem teşkil ederken buranın üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1482, 1485 ve 1488 direnç bölgeleri yeniden gündeme gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.