Euro Bölgesi'nden ZEW Endeksleri İzlenecek!
Koronavirüs salgınına yönelik haber akışları bu hafta başlangıcında da piyasaların gündeminde yer aldı. Çin Merkez Bankası (PBOC), virüs salgınından dolayı ekonomiye destek amacıyla piyasalara likidite sağlamaya devam etti. Çin Merkez Bankası, dün 29 Milyar Dolar tutarında bir yıl vadeli kredi sağladı. Piyasaya sürülen bir kredi için uygulanan faiz oranını 10 baz puan düşürerek yüzde 3.15 seviyesine çekerken bu durum 2017’den beri en düşük seviyeye inmiş oldu. Ayrıca haftanın ilk gününde Japonya’da açıklanan büyüme rakamları dikkatleri çekti. Japonya ekonomisi, satış vergisinin 2 puan daha yükselildiği 2019’un, 4. Çeyreğinden yüzde 1.6, senelik bazda ise yüzde 6.3 oranında daraldı. Bu daralma daha önce satış vergisinin yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseltildiği 2014’ün 2. Çeyreğinden bu yana en büyük daralmaya işaret ediyor. 2020 yılında piyasalarda yaşanan koronavirüs salgının da etkisiyle beraber olası bir küçülme eğiliminde yeniden resesyon’a girmiş olacak. Önümüzdeki süre zarfında özellikle koronavirüs salgınına yönelik gelişmelerin yanı sıra ekonomi verilerindeki değişim küresel piyasaların yakın takibinde olmaya devam edecektir.
Yurtiçi tarafta ise siyasi ve jeopolitik risk unsurları piyasaların odak noktasında olmaya devam ederken diğer taraftan bu hafta Çarşamba günü düzenlenecek TCMB/PPK toplantısına yönelik beklentiler piyasa fiyatlamalarında ön plana çıkabilir. Risk unsurlarına bakılacak olursa geçtiğimiz gün, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’e ilişkin nihai mutabakat hazırlanması için işbirliği içinde sürecin devam ettiğine yönelik açıklamaları takip edildi. Bu gelişmeler sonrasında Türkiye - Rusya arasında müzakereler başlarken geçtiğimiz gün nihai bir sonuç alınmamakla beraber müzakerelerin bugünde devam edeceği belirtildi. Geçtiğimiz haftalarda Ortadoğu’da yeniden alevlenen risk unsurlarıyla beraber TL varlıklarındaki baskı bu hafta başında yerini bir miktar sakinliğe bıraktı. Diğer taraftan Çarşamba günü düzenlenecek TCMB/PPK toplantısında alınacak kararlar piyasa fiyatlamalarında volatil hareketleri beraberinde getirebilir. Bu yüzden gerek risk unsurlarına yönelik gelişmeler gerek yetkililerden gelebilecek açıklamalar yakın takibimizde olacaktır.
Bugün ekonomik takvimde ise; İngiltere’de açıklanacak İşsizlik Haklarından Başvuru Sayısındaki Değişim Oranı, İşsizlik Oranı, İşgücü Verimliliği ve Ortalama Gelir Endeksi rakamları’nın yanı sıra Almanya’da açıklanacak ZEW Ekonomik Hissiyatı datası takip edilecektir.
EURUSD
Çin’in virüs kaynaklı sorunları gidermek için adım atması ile risk alma iştahında görülen toparlanma, parite tarafında 34 ayın en düşük seviyelerinden toparlanmayı beraberinde getirdi. Ancak günün devamında özellikle Almanya’da ekonomik büyümenin ve zayıf ihracatın virüs salgınının da etkisi ile ilk çeyrekte zayıf kalacağına yönelik beklentiler Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı. Şu anda aşağı tarafta 1.0820 destek seviyesini takip etmekte beraber bu noktanın geçilmesiyle beraber 1.0775 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1.0865 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması gerekebilir. Bu durumda ise; 1.0885, 1.0900 ve 1.0940 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz haftayı negatif eğilimde kapatan TL varlıkları yeni haftaya pozitif başlangıç yaptı. Yeni günde de teknik anlamda 6.00 psikolojik seviyesi geçilmediği sürece bu noktadan tepki alımları gelebileceği gibi bu noktanın geçilmesiyle beraber satış yönlü işlemler ağırlık kazanabilir. Bu durumda hareketliliğin devamlılığı açısından 5.9650 destek seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Ancak yarın düzenlenecek TCMB/PPK toplantısı’na yönelik beklentiler piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir. Kur tarafında görülebilecek yukarı yönelik hareketliliklerde ise; 6.0600 direnç seviyesinin geçilmesi hareketliliğe hız kazandırabileceği gibi ilk etapda 6.1000 seviyelerinin hedef haline gelmesine neden olabilir.
GBPUSD
İngiltere ile AB arasında ticarat görüşmelerine yönelik belirisizlikler paritede baskı unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Teknik olarak aşağı yönlü hareketliliğin devamlılığı açısından 1.30 ana destek seviyesi önemini korumaya devam ediyor. Bu seviyenin altında kalınması halinde 1.2975, 1.2940 ve 1.2900 destek seviyeleri gündeme gelebilir. 1.30 üzerinde görülebilecek olası toparlanma hareketinde ise; 1.3030, 1.3065, 1.3090 ve 1.3130 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlamaları geçtiğimiz hafta yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında bu haftaya da pozitif başlangıç yaptı. Teknik anlamda 57 dolar seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim devam edebileceği gibi 57.50, 57.85 ve 58.00 dolar seviyeleri takip edilebilir. Ancak değerli madende görülebilecek olası geri çekilme hareketinde ise; 56.75, 56.40 ve 56.00 destek seviyeleri gündeme gelebileceği gibi satış hareketinin hız kazanabilmesi için 56.00 ana destek seviyesinin geçilmesi gerekelebilir.
ONS ALTIN
Güvenli liman fiyatlamaları haftanın ilk gününde de devam etti ve Değerli Metal 1585 direncini ihlal etti. Bu seviye üzerinde kalıcılıklar 1593 direncini ilk etapta hedef haline getirebilir. 1593 üzerinde ise 1600 direncini takip edeceğiz. 1585 altına inmesi durumunda ise sırasıyla 1582, 1578 ve 1575 desteklerini izleyeceğiz. Özellikle 1575 altında kalıcılık görmeden satış yönlü işlemlerde ihtiyatlı davranılmasında fayda görmekteyiz.
S&P 500
Haftanın 2.gününde küresel taraftaki riskler ile birlikte baskılanma görülse de 3330 desteği üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece toparlanma hareketleri sürebilir ve tekrardan 3390 direnci hedef olarak alınabilir. 3330 altına inmesi durumunda ise 3300 desteği ilk etapta takip edilebilir.
DAX30
Haftaya pozitif eğilimde başlangıç yapan endekste Bundesbank’ın, Almanya’da ekonomik büyümenin ve zayıf ihracatın, virüs salgının da etkisiyle beraber 2020 yılının ilk çeyreğinde zayıf kalmaya devam edeceği açıklamalarla bir miktar baskılandığını söylemek mümkün. Teknik anlamda 13750 ana destek seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından kritik olacaktır. Bu noktanın geçilmesi satış yönlü işlemlerin derinlik kazanmasına neden olabilir. Bu durumda 13725, 13680 ve 13650 destek seviyeleri takip edilebilir. Aksi takdirde 13750 seviyesi üzeri kalıcılıklarda ise yeni rekor seviyeler test edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.