Sabah Bülteni (Işık FX)

Mattis: Operasyon Öncesi Kongreye Bilgi Verilecek!
Dün ABD’de açıklanan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Devam Eden İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları beklentilerin altında kalırken, Euro Bölgesi Sanayi Üretimi rakamları da tahminleri karşılayamadı. Avrupa Merkez Bankası’nın, açıklanan Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarında ise: Euro kurunun geldiği nokta belirsizlik kaynağı olarak belirtilirken, enflasyon yolundaki güvenin arttığı ve parasal desteklemenin ise tahvil alımlarının sonlandırılması sonrasında da gerekli olduğu bildirildi. Diğer yandan Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng; “ülkesinin dışa açılım politikasının herhangi bir dış baskıdan etkilenmeyeceğini" ve ABD’nin iki ülke arasındaki ticari gerilimi artıran bir eyleme girmesi durumunda karşılık vereceğini” bildirdi. ABD ile Rusya arasında Suriye ekseninde başlayan restleşmede ise karşılıklı açıklamalar takip edildi. ABD Başkanı Donald Trump: Suriye’ye yönelik bir operasyon için tarih vermediğini söylerken, Savunma Bakanı James Mattis ise: Olası operasyon öncesi kongreye bilgi verileceğini belirtti. Uluslararası kimyasal silahları araştırma örgütüne yönelik ilk kafile Suriye’ye ulaşırken, başta Türkiye olmak üzere bazı ülkeler krizi yatıştırmak için çaba gösterdiği görülmekte. Buna karşın çifte ajanın zehirlenmesi konusunda Rusya ile karşı karşıya kalan İngiltere’nin, Rusya’yı cezalandırmak için ABD’ye baskı yaptığı yönündeki spekülasyonlar ise jeopolitik riskleri yüksek tutuyor. Bugün tüm bu küresel gelişmeler yine takibimizde olacaktır. Ekonomik veri olarak ise Almanya’da TÜFE verileri, Euro Bölgesi’nin Ticaret Dengesi, ABD’de ise JOLTS (İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı) ve Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri izlenecek. Yine, majör Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ve başkaca haber akışları da fiyatlamalar açısından ön plana çıkabilir.
EURUSD
Dün açıklanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantısının tutanaklarında, enflasyona giden yolda güveninn arttığı belirtilirken parasal desteklemenin, tahvil alımları sonlandıktan sonrada gerekli olabileceği beyan edildi. Son günlerde dünyayı sarsan Suriye merkezli jeopolitik risklerde ise Başkan Donald Trump’ın, operasyonun şuan olmayabileceğini açıklaması ve Rusya tarafından da gelen sağduyu mesajları, gerginlikleri biraz olsun azaltırken Dolar varlıklarının da toparlanmasına yardımcı oldu. Ancak bölgedeki belirsizliğin hala daha devam ettiğini düşünürsek ilerleyen günlerde bölge ile ilgili gelecek açıklamalar ve atılacak adımlar kritik olacaktır. Dün gelen verilerde ise Euro Bölgesi Sanayi Üretiminde yaşanan düşüşler göze çarparken ABD İhracat fiyatları piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Ancak İşsizlik Başvuruları ve İthalat fiyatları beklentilerden kötü olarak sonuçlandı. Bugün ise Suriye olaylarının yanı sıra FED yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi’nden Ticaret Dengesi, Almanya’dan TÜFE, ABD’den ise İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) ve Michigan Anketleri takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda 1.2335 direncine yakın fiyatlamalar görülürken aşılması halinde 1.2360 1.2395 ve 1.2415 seviyeleri izlenebilir. 1.2335 altı kalıcılıklarda ise 1.2305, 1.2285 ve 1.2245 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığına yönelik açıklamaları sonrasında TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın da ihtiyaç halinde müdahalede bulunacağına yönelik açıklamaları kurdaki ateşi biraz olsun dindirdi. Dün ayrıca, Suriye merkezli jeopolitik risklerde tansiyonun düşmesi ve Uluslararası Yatırım Kuruluşlarından Morgan Stanley’in önümüzdeki TCMB Para Politikası toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımı olabileceğine yönelik yaptığı açıklamalarda kurdaki geri çekilmeleri destekledi. Bu kapsamda bakacak olursak bugün veya ilerleyen günlerde Suriye’ye yönelik uluslararası ülkelerden gelecek açıklamalar ve Merkez Bankası’nın ilerleyen günlerde atacağıı adımlar TL varlıkları için kritik olacaktır. Bugünkü ekonomik takvimde ise yurtiçi taraftan önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’de İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) ve Michigan Üniversitesi tarafından gelecek beklenti anketleri takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda 4.0750 üzeri kalıcılıklar TL varlıkları için risk teşkil etmektedir. Bu durum zaman zaman yukarı yönlü ataklara neden olabilir. 4.0750 seviyesi altında yaşanacak geri çekilmelerde ise 4.0630, 4.0495 ve 4.0365 destekleri takip edilebilir.
GBPUSD
Dün İngiltere Brexit Bakanı David Davis’in açıklamaları takip edildi. Davis, işletmelerin, Brexit sonrası geçiş döneminde hiçbir şeyin değişmeyeceğini belirtirken Brexit nedeniyle Londra’dan finansal hizmet göçünün olmayacağını söyledi. Öte yandan son günlerde Suriye’de yaşanan olaylara da değinen Davis; atılacak adımlarda çok dikkatli ve düşünerek hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Zira, İngiltere Başbakanı May’in sorgusuz ve sualsiz olarak ABD’nin yapacağı herhangi bir saldırıya destek vereceklerini açıklaması dikkat çekmişti. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump’ın, operasyon tarihini vermemesi tansiyonu biraz olsun düşürse de bölgedeki belirsizlikler hala daha devam ettiği için takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Dün gelen verilerde ise İngiltere RICS Konut Fiyat Endeksi beklenti altında açıklandı. ABD’de ise İhracat Fiyat Endeksi piyasa beklentilerinin üzerinde gelirken İthalat Fiyatları ve İşsizlik Başvuruları tahminlerden kötü sonuçlandı. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiltere tarafında önemli bir ekonomik veri bulunmazken ABD’de İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) ve Michigan Üniversitesi tarafından gelecek beklenti anketleri takip edilecek. Teknik olarak 1.4225 üzerinde fiyatlanan paritede bu seviye üzerinde kalıcılıklarda ilk etapta 1.4285 direnci önemli olacaktır. Şayet bu seviye aşıldığı takdirde alım yönlü işlemler hızlanabilir. Bu durumda ise 1.4315 ve 1.4345 dirençleri takip edilebilir. 1.4225 altı fiyatlamalarrda ise 1.4185, 1.4160 ve 1.4115 destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Bu hafta gerek API’den (Amerikan Petrol Enstitüsü) gerekse EIA’dan (Enerji Bilgi İdaresi) gelen Ham Petrol Stoklarında yaşanan artışlar önemli olurken ABD’nin petrol üretiminde bu haftada artış görülmesi dikkat çekici nitelikteydi. Haber akışında ise dün Uluslararası Yatırım Kuruluşu Barclays, 2018 yılsonu petrol fiyatı tahminini 63 Dolar’a yükseltti. Öte yandan OPEC Genel Sekreteri Barkindo’nun açıklamaları önemli olurken uzun vadeli ittifak tartışmasının Haziran ayındaki toplantıda ele alınacağını belirtti. Barkindo ayrıca, petrol piyasasının Rusya önderliğinde, önümüzdeki 2. ve 3. çeyrekte dengelenmesini beklediklerini vurguladı. Son zamanlarda petrol fiyatlarına önemli etkisi olan Suriye merkezli jeopolitik risklerde ise son gelen açıklamalar ılımlı olsa da bölgedeki risk unsurlarının devam ettiğini ve hala daha olumlu somut bir adım atılmadığını görmekteyiz. Bu yüzden bugün veya ilerleyen günlerde bölgeyle ilgilii gelecek haber akışları önemli olabilir. Bugünkü ekonomik takvimde ise Baker Hugnes Sondaj Kuyu Sayısı takip edilecekken Uluslararası Enerji Kurumunun yayınlayacağı petrol piyasaları raporunun da takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 71.30, 71.05 ve 70.50 destek noktaları takip edilebilir. Yeniden yukarı yönlü ataklarda ise dirençler olarak 72.10, 72.60 ve 73.15 seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Son günlerde Suriye’de yaşanan olaylarda, özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın “Rusya hazır ol, füzeler geliyor!” şeklindeki açıklamaları, piyasa tarafında endişelere neden olurken Değerli Metal’de de yaklaşık 3 ay sonrasında tekrardan 1365 seviyeleri test edilmişti. Dün ise Donald Trump’ın operasyon tarihi vermemesi ve Rusya’nın sağduyu mesajlarına devam etmesi, bölgedeki gerginliği biraz olsun indirirken Değerli Metal’de de satış baskısı oluştuğu görüldü. Ayrıca Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’ın da; Başkan Donald Trump'ın, Suriye'de Beşar Esadd rejimi hakkında henüz son kararını vermediğini belirtmesi önemli oldu. Ancak İngiltere’nin Akdeniz’de donanmasını konuşlandırması ve hala daha net ılımlı bir mesajın verilmemesi de bölgedeki riskleri tam olarak indirmiş değil. Bugün veya ilerleyen günlerde konuya dair gerek yapılacak açıklamalar ve atılacak adımlar emtia fiyatları için kritik olacaktır. Ticaret Savaşları’nda ise son olarak Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, “ülkesinin dışa açılım politikasının herhangi bir dış baskıdan etkilenmeyeceğini" ve ABD’nin iki ülke arasındaki ticari gerilimi artıran bir eyleme girmesi durumunda karşılık verileceğini” bildirdi. Bugünkü ABD ekonomik takviminde ise İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) ve Michigan Üniversitesi tarafından gelecek beklenti anketleri önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda yukarı yönlü atakların devamında 1344, 1352 ve 22 Ocak’tan beri üzerinde kapanışlar görmediğimiz 1358-1361 direnç bölgesi önemli olacaktır. Şayet 1358-1361 bölgesi üzerinde gerççekleşecek kapanışlarda 1375 direnci hedef olabilir. Geri çekilmelerde ise 1333, 1325 ve 1321 destekleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.