Sabah Bülteni (Işık FX)

FED Bitti, Sıra TCMB ve ECB’de!
Merkez Bankası toplantılarının olduğu haftada ilk sahneyi FED aldı. Dün Türkiye Saati ile 22:00’da açıklanan kararlarda FED beklendildiği gibi faizleri yüzde 1.50 ile yüzde 1.75 aralığında sabit bıraktı. Projeksiyonlarına baktığımızda ise 2020 faiz tahmini yüzde 1.9’dan yüzde 1.6’ya, 2021 faiz tahmini yüzde 2.1’den yüzde 1.9’a, 2020 faiz tahmini yüzde 2.4’ten yüzde 2.1’e revize edildi. 2020 yılına ilişkin büyüme tahmini ise sabit bırakılırken işsizlik beklentisi yüzde 3.7’den 3.5’e düşürüldü. Kararlarda ise küresel gelişmeler ve enflasyonun takip edilmeye devam edileceği ve faiz oranlarının bi süre daha beklemede kalacağına işaret verildi. Piyasa tarafında güvercin olarak algı bulan kararlar sonrası basının karşısına geçen FED Başkanı Powel’da yine kararları destekleyici ifadelerde bulundu. Powell, enflasyon baskılarının zayıf kalmaya devam edeceğini vurguladı. Powell ayrıca zayıf küresel büyüme ve ticaret belirsizliğinin imalat tarafına baskı uyguladığını söyledi. Powell’ın en dikkat çekici söylemi ise faizler konusunda ‘’faiz artırımlarını gelecek yıl konuşabiliriz’’ şeklindeki açıklamalarıydı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD’den gelen olumlu istihdam rakamları sonrasında FED’in bu toplantıda daha fazla şahin olabileceğine yönelik beklentiler oluşmuştu. Ancak FED 2020 yılında faizlerde herhangi bir değişiklik yapmayacağını söylemesiyle birlikte kapıları kapattı ve Dolar varlıkları güç kaybına uğradı.
Yurtiçi tarafta ise dün akşam saatlerinde ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Türkiye’ye yönelik yaptırım tasarısını görüştü. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda tasarının 4 ‘’hayır’’ oyuna karşın 18 ‘’evet’’ ile onaylandığı görüldü. Komisyondan geçen tasarı sonrası dikkatler Senato genel kurulunda yapılacak görüşmelere çevrildi. Zira bu tasarı Senato tarafında 3’te 2 çoğunluğa ulaşırsa ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘’veto yetkisi’’ olmayacak ve tasarı direkt olarak yürürlüğe girecek.
Küresel tarafta ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön planda kalmaya devam ediyor. Bu tarafta ise piyasalar 15 Aralık’ta uygulamaya geçecek olan ek gümrük tarifeleri öncesinde ABD ile Çin’in 1.faz anlaşmasına varıp varmayacağını merakla beklemekte. Bu tarafta ise dikkatler bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın, heyeti ile birlikte 15 Aralık Çin tarifeleri konusunda yapacağı toplantıya çevrildi
Bugün ise tüm dikkatler yurtiçinde TCMB, yurtdışında ise ECB toplantılarına odaklanmış durumda. FED’e yönelik şahin beklentiler ve yurtiçi enflasyon rakamlarındaki keskin düşüş ile birlikte TCMB’nin daha fazla faiz indirebileceğine yönelik beklentiler sonrası haftaya negatif başlayan TL varlıkları için açıklanacak kararlar kritik olacaktır. ECB kararlarında ise herhangi bir faiz indirimi beklenmesede özellikle varlık alım programı hakkında ve 2020’ye yönelik verilecek mesajlar piyasaların odağında olacak. Ayrıca ECB’nin çiçeği burnunda Başkanı Christine Lagarde’nin yapacağı ilk basın toplantısından gelecek söylemlerde yine piyasadaki volatiliteyi artırabilir.
Günün bir diğer önemli gündem maddesi ise İngiltere seçimleri. Özellikle Brexit’in gidişatı bakımından merakla takip edeceğimiz bu konuda dikkatler Muhafazakar Parti’nin Parlamento’ya çıkaracağı milletvekili sayılarında olacak. Seçim öncesi Muhafazakar Parti’nin İşçi Partisi karşısında daha fazla oy alabileceğine yönelik gelen anketler ile birlikte güçlenen Sterlin varlıkları için gelecek sonuçlar kritik bir önem taşıyor. Eğerki Muhafazakar Parti, parlamento tarafında gerekli olan çoğunluğu yakalayabilirse daha önce AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağını parlamentodan geçirebilir ve bu durumda Sterlin varlıklarını daha fazla güçlendirebilir.


EURUSD
Güvercin FED toplantıları sonrası 1.1170 direncine yaklaşan parite için dikkatler bugün yayınlanacak olan ECB kararları ve ticaret savaşları cephesinden gelebilecek açıklamalara çevrildi. Zira bu iki önemli gündem maddesi sonrasında 1.1170 üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemler hız kazanabilir ve Orta vadede 1.1400 ana direnci hedef haline gelebilir. Gün içi alış yönlü işlemlerde ise 1.1155, 1.1170, 1.1195 ve 1.1215 direnç seviyeleri izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.1120, 1.1100, 1.1075 destekleri ilk etapta önemli olabilir. Satış yönlü işlemler görebilmemiz içinse 1.1075 destek noktası altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.
USDTRY
Dün akşam saatlerinde FED toplantısı kritikti. Güvercin kararlar sonrası Dolar varlıkları her ne kadar değer kaybetse de kur tarafında bu hareketler sınırlı kaldı. Özellikle yaptırım konularının tekrardan gündeme gelmesi ve bugün TCMB’nin yapacağı PPK toplantısında piyasaların faiz indireceğine yönelik beklentileri bu durumu destekledi. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında 5.80 üzerinde seyrine devam eden bir kur görmekteyiz. Gün içerisinde TL lehine hareketlerde 5.7835, 5.7700 ve 5.7500 destek seviyelerini izleyeceğiz. Özellikle TCMB ile beraber 5.75’in altına inmesi durumunda 5.70 noktası hedef haline gelebilir. Ancak 5.70’in altına inmesi için jeopolitik ve siyasi risklerde önemli yumuşamalar görmemiz gerekebilir. Yukarı tarafta ise 5.8340’u takip ediyoruz. Buranın geçilmesi gün içerisinde 5.8500, 5.8735, 5.9000 ve 5.9370 dirençlerini izleyeceğiz.
GBPUSD
Aylardır beklenen İngiltere seçimleri bugün yapılacak. Oy verme işlemi Türkiye Saati ile 10:00 ile 01:00 arasında olacak. Bir süredir seçimlere yönelik gelen anketler ile birlikte fiyatlanan paritenin yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için Muhafazakar Parti’nin anlaşmalı bir Brexit’i geçirebileceği bir oy oranına ulaşması gerekli. Eğer bu seçimler sonrasında 1.3150 üzerinde kalmaya devam ederse 1.3300 direnci ilk etapta hedef haline gelebilir. 1.3150’nin altında ise 1.3130, 1.3100, 1.3075 ve 1.3030 ara destek noktaları ilk etapta gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Gerek Amerikan Petrol Enstitüsü gerekse enerji Bilgi Yönetim İdaresi raporlarında görülen stok artışları siyah altını baskıladı. Şuanda ise 64.00 direncine yakın bir fiyatlama hakim. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemlerini hızlandırabilir. Bu durumda ise ilk etapta 64.30, 63.65, 64.00 ve 64.50 dirençleri önemli olabilir. Altında seyretmesi durumunda ise 63.75, 63.40 ve 63.00 desteklerini izleyeceğiz.
ONS ALTIN
Cuma günü ABD’den gelen olumlu veri akışları sonrasında FED’in daha fazla şahin olabileceğine yönelik beklentiler, ticaret savaşlarındaki belirsiz ortama rağmen Değerli Metal üzerinde baskı yaratmıştı. Dün ise yapılan toplantıda piyasalar istediğini bulamadı ve güvenli liman varlığı olarak nitelendirdiğimiz Değerli Metal talep gördü. Şimdi ise dikkatler ticaret savaşları cephesinde. Bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın, heyeti ile birlikte Çin tarifelerine yönelik yapacağı toplantı kritik. Şayet bu toplantı sonrası gelebilecek açıklamalar ile birlikte Değerli Metal 1475 üzerinde bir kalıcılık sağlayabilirse 1500 noktası kısa vadede hedef haline gelebilir. Gün içerisinde ise 1478, 1482, 1487 ve 1495 ara destekleri izlenebilir. Ancak 1475 noktası kırılmaz ise tekrardan satış baskısı görebiliriz. Bu durumda ise aşağı tarafta 1453-1445 bandı önemini korumakta. Gün içi işlemlerde ise 1470, 1466, 1462 ve 1455 ara destekleri izlenebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.