Dikkatler ABD ile İran Üzerinde!
Yeni yılın ilk günlerinde Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler piyasalarda şok etkisi yarattı. Öncelikli olarak ABD’nin Irak Büyükelçiliğine saldırı yapılması ve bunun sorumlusu olarakda İran’ın gösterilmesi ile birlikte bölgede tekrardan artan tansiyon ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı üzerine Irak Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesiyle birlikte alevlendi. İran tarafı ise yaşanan bu durum karşısında olağanüstü karar aldı ve toplantı sonrasında intikamın çok sert olacağı açıklandı. ABD tarafı ise şuan için bu açıklamalara herhangi bir yanıt vermedi ancak bölgedeki gerginliğin daha fazla alevlenmemesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimi haftasonu İran, halihazırda intikam için 35 ABD hedefinin belirlendiğini ve Tel Aviv'in hedefler arasında olduğunu duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump ise: İran'ın, ABD'lilere veya ABD unsurlarına saldırması durumunda İran'a ait 52 hedefi vurmak üzere tespit ettiklerini açıkladı. Bu bağlamda bölgedeki gelişmeler yakın takibimizde olup konuya dair gelebilecek açıklamalar piyasalarda sert yüksek volatil hareketlere neden olabileceğinden yapılacak işlemlerde ihtiyatlı olunmasında fayda görmekteyiz. Yapılan bu suikast sonrasında ise borsalarda sert satışlar görülürken güvenli liman varlıklarına (Japon Yeni, Ons Altın ve ABD tahvilleri) talep geldi. Petrol fiyatlarıda yine bölgedeki hareketlilikle birlikte 70 Dolar seviyelerini test etti.
Akşam saatlerinde yayınlanan FED/FOMC toplantı tutanaklarında ise ekonomi istikrarlı olduğu sürece faiz oranlarının sabit tutulacağı belirtildi. Öte yandan tutanaklarda FOMC üyesinin enflasyon konusunda endişeli olduğu belirtildi.
Yurtiçi tarafa geçtiğimiz ise Libya merkezli haber akışlarının yanı sıra enflasyon rakamları takip edildi. Rakamlara baktığımızda 0.49 artış beklenen aylık bazda TÜFE yüzde 0.74 artarken yüzde 11.56 beklenen yıllık bazda TÜFE ise yüzde 11.84’e ulaştı. Her ne kadar enflasyonda hükümet beklentilerinin altında bir sonuç alınsa da yılsonunda piyasa beklentilerinin üzerinde bir yükseliş TL varlıkları üzerinde baskı yarattı. Kabul edilen Libya teskeresine yönelik ABD ve AB tarafından gelen uyarı mesajları da yine TL’deki kırılganlığı artıran unsurlar arasında yer almakta.
Küresel taraftan gelen verilere baktığımızda ise Almanya İşsizlik rakamları beklentileri karşılayamasa da enflasyon rakamlarındaki olumlu seyir ekonomiye dair umutları canlı tuttu. ABD tarafında ise dikkatler İSM İmalat PMI rakamları üzerindeydi ve veri 47.2 ile 2009 Haziran ayından bu yana gelen en kötü rakam olarak dikkatleri çekti ve piyasadaki azalan küresel risk iştahına daha da fazla darbe vurdu.
Bugünün ekonomik takviminde ise dikkatlerimiz majör ülkelerden takip edeceğimiz Hizmet PMI rakamlarında olacak. Ancak bu verilerden daha çok piyasaların tüm dikkati ABD ile İran arasında yaşanan gelişmelerde olacak.
EURUSD
ABD ile İran arasında yaşanan gelişmeler sonrası güçlenen Dolar varlıkları parite tarafında satış yönlü işlemleri artırmış ve parite 1.1100 seviyelerini test etmişti. Ancak akabinde akşam saatlerinde takip ettiğimiz olumsuz İmalat PMI rakamları ve Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz olumlu veri akışları sonrası bir miktar toparlandı. Ancak hala daha kritik olarak gördüğümüz 1.1170 noktası altında fiyatlanıyor. Bu seviye altında kalırsa tekrardan satış yönlü işlemler artabilir ve 1.1100 seviyesi gündeme gelebilir.1.1170 üzerinde ise ilk etapta 1.1190, 1.1215, 1.1230 ve 1.1250 dirençleri izlenebilir.
USDTRY
Libya ve Suriye konusu başta olmak üzere jeopolitik ve siyasi risklerde görülen artışın yanı sıra hafta kapanışında açıklanan enflasyon rakamları ile küresel tarafta yaşanan gelişmeler kurdaki yükseliş hareketini devam ettirmekte. 2020 yılına 5.90- 5.95 bandı üzerinde başlayan kur bu seviye üzerinde kalıcılık sağladığı sürece yükseliş eğilimini sürdürebilir ve ilk etapta 6.00 psikolojik seviyesini test edebilir. Buranın geçilmesi ile birlikte ilk olarak 6.0175, 6.0345 ve 6.0715 direnç seviyelerine kadar ataklar görülebilir. 5.90 altına sarkması durumunda ise 5.85 seviyesine kadar bir geri çekilme görebiliriz.
GBPUSD
Orta Doğu gerilimi Dolar varlıklarına talep getirdi ve parite tarafında satış yönlü işlemler artış göstereek parite 1.3100’ın altında indi. Bu seviye altında kalıcılıklar 1.2985 ana desteğini hedef haline getirebilir. 1.3100’ın üzerine çıkması durumunda ise 1.3130, 1.3150 ve 1.3185 dirençlerini seyredebiliriz.
BRENT PETROL
ABD ile İran arasında yaşanan gerginlik petrol fiyatlarında sert hareketlere neden oldu ve siyash altın 70.00 direncini test etti. Öte yandan son zamanlarda azalan petrol stokları da yine bu fiyat hareketlerini destekledi. Şuanda ise 70 dolar direncinin üzerinde seyrediyor. Bu seviye üzerinde kalabilirse 74.00 direncini test edebilir. 70.00 altında inmesiyle görülecek kar satışlarında ise 68.30, 68.00, 67.65 ve 67.00 desteklerini izleyebiliriz.
ONS ALTIN
Yıla pozitif başlayan Değerli Metal Orta Doğu’da yaşanan gerilimden destek bularak 1585 direncinin üzerini test etti. Öte yandan ABD’den gelen olumsuz PMI rakamları da yine bu harekete yardımcı oldu. Özellikle bundan sonraki süreçte ABD ile İran arasında yaşanan gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkmakta. Zira Orta Doğu’daki gelişmeler yakın takibimizde olup bölgede tansiyonun artmasıyla beraber 1585 seviyelerin doğru yeniden ataklar görebiliriz. Ancak bu seviye öncesinde 1577 ve 1582 dirençleri izlenebilir. Aksi durumunda ise ilk etapta 1570, 1564 ve 1560 desteklerini takip edeceğiz.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.