Sabah Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Sabah Bülteni 04.10.2019
Dikkatler ABD İş İstatistikleri Bürosunda!
Veri akışı bakımından yoğun bir günü geride bıraktık. Öncelikli olarak yurtdışı ile başlayacak olursak günün ilk seansında Avrupa verilerinin ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Verilere baktığımızda ise Fransa Hizmet PMI'ı 51.6 beklentilerine karşın 51.1, Almanya Hizmet PMI'ı 52.5 beklentilerine karşın 51.4, Euro Bölgesi İmalat PMI'ı ise 52.0 beklentilerine karşın 51.6 olarak yayınlandı. Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde -0.5 (beklenti: yüzde -0.3), yıllık bazda ise yüzde -0.8 (beklenti: yüzde -0.5) olarak açıklandı. Yüzde 1.9 olarak tahmin edilen Perakende Satışları ise yüzde 2.1 olarak açıklansa da 3 aylık düşüşüne devam etti. Genel olarak baktığımızda ise İmalat PMI rakamları sonrası zayıflayan Hizmet sektörü Avrupa ekonomisinin zor durumda kalabileceğinin sinyallerini verdi. Ayrıca enflasyon tarafında da istenilen bölgeye gelinememesi ECB'yi daha fazla parasal teşviklere zorlayabilir.
ABD tarafında ise dün Fabrika Siparişleri yüzde 0.1 azaldı. İşszilik Maaşı Başvuruları ise geçtiğimiz haftaya göre 4 bin artış yaşadı ve 219 Bin olarak gerçekleşti. ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 55.00 beklentilerine karşın 52.6 olarak açıklandı. Son 2 gündür gelen zayıf rakamlar sonrası gelen bu veriler ABD ekonomisine yönelik soru işaretlerini artırsa da asıl verilerin bugün ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanacağını belirtelim. Özellikle Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri FED'in 2019 yılının kalanında nasıl bir politika izleyeceği konusunda bizlere ipuçları verebilir. Ayrıca yayınlanacak verilerin durumu hakkında yapılacak üst düzey yetkililerinin açıklamaları da önemli olabilir.
Öte yandan küresel risklerde de yine önemli gelişmeler yaşandı. Ticaret savaşları cephesinde dikkatler 10-11 Ekim'de ABD ile Çin arasında yapılacak olan ticaret müzakerelerine çevrilirken dün ABD'nin AB tarafına 7.5 Milyar Dolarlık ek vergi uygulamayı düşündüğüne dair haber akışları endişe yarattı. Brexit tarafında ise tartışma ortamı gelen açıklamalar ile birlikte devam etti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un, AB tarafına yeni bir Brexit teklifi ile gitmesi sonrası dikkatlerin çevrildiği Avrupa tarafından şuana kadar gelen kafaları karıştırıyor. AB kanadı teklifin yetersiz olduğunu söylüyor ancak net bir karar hala daha alınmış değil. Brexit'in son tarihi olan 31 Ekim'e kadar konuya yönelik gelebilecek açıklamalar ilgili pariteler üzerinde ciddi fiyat hareketlilik yaratabilir.
Yurtiçi tarafta ise jeopolitik ve siyasi risklerin yanı sıra enflasyon rakamları ön plandaydı. TÜFE aylık bazda yüzde 0.99 artış yaşarken yıllık bazda TÜFE baz etkisi kaynaklı 26 ay sonra ilk defa tek haneli rakamlara ulaştı(yıllık bazda yüzde 9.26). Kalem bazında baktığımızda ise aylık bazda en yüksek artışı yüzde 2.15 ile konut grubu yaşarken en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 0.60 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu. Üretici Fiyat Endeksi ise yıllık bazda yüzde 2.45'e geriledi. Beklentilerden bir hayli olumlu gelen enflasyon rakamları sonra kur tarafında TL lehine hareketler görülsede gerek küresel risk iştahının düşük oluşu gerekse jeopolitik ve siyasi kanatta yaşanan gelişmeler bu hareketleri sınırladı.
EURUSD
Avrupa tarafında son dönemlerde ekonomik verilerdeki olumsuz tabloya; geçtiğimiz gün açıklanan Hizmet PMI, ÜFE ve Perakende Satışlar dataları da eklenmiş oldu. Açıklanan veriler sonrası oluşan ekonomik görünüm endişelerin artmasına neden oldu. Bununla birlikte Avrupa siyaset arenasında Brexit'e dair umutların tekrar canlanması artan siyasi karmaşanın hafiflemesine neden oldu. Diğer taraftan ABD'den takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz görünümle birlikte FED'in faiz patikasında indirime gitme ihtimalleri artarken paritede tepki alımları görüldü. Yeni günde ise ekonomik takvimde ABD'de açıklanacak; Tarım dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı dataları FED'in Ekim toplantısı öncesinde dikkatle takip edeceği datalar arasında yer almakta. Bununla birlikte küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları ve Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışları yine parite fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.0990, 1.1015, 1.1040, 1.1060, 1.1075
Destekler:1.0950, 1.0935, 1.0900, 1.0880, 1.0865
USDTRY
Yurt içinde dikkatler dün açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. Veriye baktığımızda aylık bazda artış göstermesine rağmen yıllık bazda 9.26 ile 25 ay sonra ilk defa tek haneli rakamlara gerilemesi kritikti. Kur tarafında ise veriyle birlikte ilk etapta TL varlıkları değer kazanmasına karşın veri sonrası TCMB'nin faiz indirim ihtimallerinin artmasıyla birlikte tekrar toparlanma hareketi meydana geldi. Öte yandan jeopolitik ve siyasi taraftaki risklerin yanı sıra küresel taraftaki risk iştahının az oluşu da kurdaki aşağı yönlü atakları sınırlayan faktörler olarak karşımıza çıktı. Veri sonrasında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise; enflasyon rakamlarında hedeflenen düzeye gelindiğini ancak şimdi enflasyon rakamlarında kalıcılık sağlanmasıyla birlikte yüzde 5 seviyesine gerilemesini hedef haline getirdiklerine vurgu yaptı. Yeni günde ise yurt içi tarafta veri akışı olarak sakin bir gün olmasına rağmen ABD'de açıklanacak Tarım Dışı İstihdam (TDİ), İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar datası piyasaların odak noktasına olacakken jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları da hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7230, 5.7500, 5.7740, 5.8235, 5.8500
Destekler: 5.6840, 5.6500, 5.6320, 5.6000, 5.5735
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit tartışmaları devam ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un, AB tarafına yeni bir teklifle gitmesi sonrası gündemde daha fazla yer alan Brexit konusunda dün gelen açıklamaların kısmende olsa piyasa tarafına pozitiflik kattığını söyleyebiliriz. Ancak hala daha nihai bir uzlaşmaya varılmadığını ve gün içerisinde gelebilecek açıklamaların takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise ticaret savaşları konuları gündemde kalmaya devam ederken son zamanlarda gelen olumsuz verilerin ABD 10 yıllık tahvil faizleri üzerinde baskı yarattığını söyleyebiliriz. Bu yüzden özellikle bugün ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek veri akışları Dolar varlıklarının gidişatı açısından kritik olacaktır. Zira bu taraftan gelecek olası bir olumsuz tablo, FED'in 2019 yılının kalanında daha fazla faiz indirebileceğine yönelik beklentileri artırarak Dolar varlıklarını baskı altında bırakabilir. Ayrıca küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da yine parite fiyatlamalarında ön planda olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2365, 1.2395, 1.2420, 1.2465, 1.2500
Destekler; 1.2325, 1.2300, 1.2260, 1.2235, 1.2180
BRENT PETROL
Hafta başından itibaren bölgelerden kötü gelen ekonomik verilerin "resesyon" endişelerini tırmandırmasıyla petrol talebinin daralacağı beklentilerinin de hakim olması fiyatları baskılamıştı. Dün sabah saatlerinde de emtiada; vasat gelen Euro Bölgesi ekonomik verileri ve küresel risklere dair devam eden belirsizliklerle son 8 haftanın en düşük seviyeleri test edildi. Diğer taraftan Avrupa'da etkili olan ve Kuzey Denizi'ne doğru ilerlemekte olan Lorenzo Kasırgası'nın petrol tesislerinin etkileyip etkilemeyeceğini de dikkatle takip edilirken, Rusya'da devam eden Enerji Forumu'nda konuşan OPEC/OPEC+ üyesi ülkelerin Enerji Bakanlarından gelen açıklamalarla da oynaklıklar görüldü. Bu bağlamda özellikle, Rusya Enerji Bakanı Alexandr Novak'ın: 2020 yılında petrol talebinin toparlanacağı ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz Bin Salman'ın: Gelecek yıl petrol arzında kısıntı olabileceğine dair söylemleri satıcılı işlemleri sınırlandırsa da, akabinde ABD'de açıklanan ISM Hizmet PMI'ının kötü gelmesiyle yeniden artan resesyon endişeleri ile geri çekilmeler yeniden hızlandı. Haftanın son işlem gününde de önemli üreticilerden gelebilecek açıklamaları takip edeceğiz. Ayrıca, ABD'den gelecek İş İstatistikleri sonrasında küresel ekonomik görünüme dair otaya çıkacak öngörüler ve akşam saatlerinde açıklanacak olan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları ile birlikte oynaklıklar da görülebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 58.40, 58.80, 60.35, 60.70, 61.00
Destekler: 57.75, 57.40, 57.00, 56.60, 56.00
ONS ALTIN
Son birkaç günde; Asya, Avrupa ve Amerika gibi önemli ülkelerden kötü gelen kritik makroekonomik verilerin yanı sıra, AB ve ABD arasında ticaret savaşı çıkacağına dair artan endişeler ve Brexit gibi diğer risklere dair devam eden belirsizlikler; borsalarda sell-off(portföy boşaltma) işlemlerine neden olurken, Ons Altın gibi güvenli liman varlıklarına talep getirmişti. Dün de küresel risklere dair haber akışları ile Avrupa seansında açıklanan Hizmet PMI'larının etkisiyle benzer fiyatlamalar ortaya çıkarken, akşamüzeri ise ABD'de açıklanan Hizmet PMI'larından ISM datasının da 2016 Ağustos ayından bu yana en düşük seviyede gelmesiyle yükselişler ivme kazandı. Bugün de Sarı Metal'deki fiyatlamalar açısından; küresel risklerin durumuna dair gelişmeler ile ABD'den gelecek olan; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi kritik iş istatistiklerinin sonuçları kritik olacak. Keza, bu kapsamda; FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının sonraki faiz ve politika hamlelerine dair gelecek açıklamalar ve ortaya çıkacak öngörüler de volatil işlemlere neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1510, 1515, 1522, 1526, 1530
Destekler: 1503, 1500, 1494, 1490, 1485





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.