Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

ABD'den gelen zayıf verilerin piyasa fiyatlamalarında belirleyici olduğu haftada, bugün öğleden sonra açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde, bu sabah risk iştahı nötr seyrediyor. Zayıf verilerin ardından Fed'den faiz indirim beklentilerinin artmasıyla dün ABD borsaları günü artıda kapattılar. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri ise değer kazanmaya devam ettiler. Bu sabah GOÜ para birimlerinde ki kısmi yükseliş eğilimi devam ederken, ABD vadelileri yatay. Asya borsaları ise karışık. TL sakin sakin bir görüntü çizerken BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün, günün önemli kısmında 103,3bin desteğinin üzerinde tutunmayı başaran endekste, tahminen Suriye konu başlıklı haber akışı söz konusu desteğin kırılmasını tetikledi. Ancak, kısa vadeli sert satışa karşın endeks aylık ortalamasından (102bin civarı) alımlarla karşılaştı ve günü 102.784 seviyesinden kapattı. Endeksteki harekete karşın TL'de net bir negatif ayrışmanın olmaması ve CDS'teki sakin görüntü nedeniyle endeks TSİ 15.30'da ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar yükseliş isteğinde olabilir. 102bin desteği aylık ortalama dışında kanal alt bandını da içermesiyle güçlenirken, direnç 104,4bin seviyesinde. Tarım dışı verisine piyasa reaksiyonun ne yönde olacağını tahmin etmek geçmişe göre daha zor gözüküyor. Tahminimiz ise; zayıf bir veriye borsaların Fed hikayesiyle olumlu tepki verebileceği diğer yandan iyi bir veride ekonomik görüntüye yönelik endişelerin kısmen azalmasıyla yine olumlu tepki verebileceği yönünde. Dolayısıyla, piyasanın iyimser tarafta kalabileceğini öngörüyoruz. Son olarak, TSİ 21'de Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması yakından takip edilecek gelişmeler arasında ajandada yer alıyor.

Bu hafta ABD verilerinin beklentilerin altında kalmasının piyasalarda büyüme endişelerini öne çıkardığını, ancak bir yandan Fed'in bu ayki toplantısında faiz indirmesi olasılığını %90'ın üzerine yükselttiğini ve artan faiz indirim beklentileriyle ABD borsalarının dün artıda kapattığını gözlemliyoruz. Bugün ise Asya borsaları, tarım dışı istihdam ve Fed Başkanı'nın konuşmasını karışık bir seyirle bekliyor. Gelecek hafta ABD-Çin üst düzey ticaret görüşmeleri de başlıyor.

Çarşamba günü ADP özel sektör istihdamın beklentilerin altında kalması ardından bugün TSİ 15.30'da ABD'de eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam değişimi verisini izleyeceğiz. Dün ABD ISM hizmet endeksi de imalat ve istihdam verileri gibi beklentilerin altında kaldı. Fed bölgesel başkanlarından ise verilerin ne ifade ettiğine yönelik yorumlar gelmeye başladı. Bugün de Fed yetkilerinin konuşmaları yoğun olurken, TSİ 21'de Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması en dikkat çekici olacak.
" Ortalama 100 bin ve üstünün sağlıklı bir görünüme işaret ettiği tarım dışı istihdam, ağustos ayında 130 bin kişi artış sergilemişti, eylül ayında ise 148 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Ekonomik yavaşlama belirtileri ışığında ortalama saatlik kazançların-ücretlerin seyrinin bir kademe daha önemli olacağı bu ay, işsizlik oranı %3,7 ile yaklaşık 50 yılın en düşük seviyelerine yakın bulunuyor.
" Chicago Fed Başkanı Evans, ekim ayındaki faiz toplantısı için açık fikirli olduğunu ve ISM verisinin imalat sektörü için negatif bir rakam olduğunu belirtti. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise, Fed'in faiz indirimlerinin, şiddetli yavaşlama olasılığını düşürdüğünü, ancak yok etmediğini vurguladı.
Ayrıca bugün TSİ 17.25'de Atlanta Fed Başkanı Rafael Bostic'in, TSİ 21'de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin, Fed Başkan Yardımcısı Randas Quarles'in ve Fed Yönetim Kurulu Başkanı Lael Brainard'ın, TSİ 15.30'da Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in ve TSİ 14.25'de ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'un konuşmaları izlenecek.

Yurtiçinde beklentilerden iyi gelen enflasyon verisi ardından bugün TSİ 10'da TCMB'nin enflasyon gelişmelerini yorumladığı aylık fiyat gelişmeleri raporu ve TSİ 14.30'da eylül ayına ilişkin Reel Efektif döviz kuru endeksi izlenecek. Eylül 2018'te 62,5 ile tarihi düşük seviyesini gören REDK iyileşmeyi sürdürüyor ve bu yılın ağustos ayında 76,77'ye yükselmişti. Reel efektif kurun artışı, TL'nin reel olarak değer kazandığı anlamına geliyor.

Enflasyon eylül ayında aylık %1,3 artış beklentisinden daha iyi gerçekleşerek %0,99 arttı. Gerek zayıf talep koşullarının gerekse gıda fiyatlarının seyri enflasyonun beklentilerden daha iyi gerçekleşmesinde etkili oldu.
" Yıllık enflasyon ise Temmuz 2017'den bu yana ilk kez tek haneye geriledi ve %15,01 seviyesinden %9,3'e geriledi. Ekim ayında da yıllık enflasyonunda gerek baz etkisiyle gerekse petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gerilemenin sürmesini bekliyoruz, ekimde yıllık enflasyonda %8'li seviyeleri görmemiz mümkün olabilir.
" Ağustos ayına benzer şekilde maliyet enflasyonun, talep enflasyonundan daha zayıf olduğunu görüyoruz. ÜFE aylık bazda %0,1 artarken, yıllık ÜFE geçtiğimiz seneki güçlü bazın (aylık %10,9'luk artış) etkisiyle %13,45'ten %2,45'e geriledi ve Eylül 2016'dan bu yana en düşük seviyede.
Neticede dezenflasyonist sürecin devam ettiğini gözlemliyoruz. Yılın son iki ayında ise geçtiğimiz seneki negatif baz etkisi gündeme geliyor. Bundan dolayı yıllık enflasyonun tekrar çift hanelere yükselmesini ve yılı %12-12,5 düzeyinde bir enflasyonla sonlandırmamız olası gözüküyor. Yeni Ekonomi Programı'nda da yıl sonu enflasyonu %12 tahmin ediliyor. Ekim ayının sonunda TCMB yılın son Enflasyon Raporunu açıklayacak. TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini olan %13,9'un belirgin şekilde aşağı yönlü revize edilerek %12'li seviyelere getirildiğini görebiliriz. Gelecek sene için ise enflasyonda %8'li seviyelerini çalışmayı sürdürüyoruz.

Enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesinin Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan tanımaya devam ettiğini görüyoruz. Merkez Bankası'nın kendi yönlendirmesini de dikkate alarak yılın geri kalanında daha ılımlı bir faiz indirimi sürecinde olmasını bekliyoruz. Neticede iyi gelen enflasyon verisinin de desteğiyle 24 Ekim'deki PPK toplantısında Merkez Bankası'nın 100-150 baz puan civarında faiz indirimi gerçekleştirmesi olası gözüküyor.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarda kredi büyümesini teşvik etmek için ağustos ayında getirilen düzenlemede sektörel farklılaşmayı da dikkate alan bir revizyon üzerinde çalıştığı yönünde haber akışı da dikkatimizi çekiyor.

ŞİRKET HABERLERİ

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş Kuleleri, Kule 2'de kiracı olan İş Merkezleri Yönetim ve İşletim A.Ş.'nin İş Kuleleri, Kule 3'e taşınacak olması sebebiyle, söz konusu firmaya Kule 3'te toplam 1.386 m2'lik ofis alanının aylık KDV hariç 99.792 TL bedel ile kiralanmasına karar verilmiştir. Söz konusu kiralama işlemiyle birlikte Kule 3'ün mevcut doluluk oranı %47'ye ulaşmaktadır.

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirketin Eylül ayında yurtiçi satışları 2018'in aynı ayına göre %65 oranında artarak 1.000 adet oldu. Yurtdışı satışlar ise geçen seneye göre %26,7 artarak 1.901 adeti gösterdi. Üretim ise %48,7 artışla 2.559 adet oldu. 2019 yılı ilk 9 aylık dönemde yurt içi satışlar %54,2 gerilemeyle 6.809 adet, yurtdışı satışlar ise %15,3 artışla 11.905 adet seviyesinde gerçekleşti. 9A2019 üretimi %46,7 gerilmeyle 15.695 adeti gösterdi.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Şirket ve bağlı ortaklıklarının yatırımlarının finansmanı amacıyla, Finnvera (Finlandiya resmi destekli ihracat finansman kuruluşu) sigortası kapsamında Şirket ile BNP Paribas arasında 140 milyon Avro tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredinin nihai vadesi Haziran 2029 olup ortalama vadesi 4,2 yıldır. Kredinin yıllık faiz oranı EURIBOR + %0,25'tir; diğer peşin maliyetler ve sigorta primi dahil toplam maliyeti ise yıllık EURIBOR + %2,24'dir.


SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul'da, bugünden itibaren dünya borsalarına uyum sağlanması ve etkileşimin artırılması amacıyla 10.00-18.00 saatlerinde kesintisiz sürekli işlem yöntemi uygulanmaya başlayacak.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan enerji üretimi projelerinde özel sektör veya yabancı sermaye iş birliğine dayanan "sıfırdan yatırım" projelerine yatırım yapacak. AA muhabirinin TVF yetkililerinden aldığı bilgiye göre, enerji sektöründe girdi maliyetleri ve ithalatı azaltmaya yönelik projeler desteklenecek. Maden arama ve sondaj çalışmaları hızla devam ettirilerek, bulunan rezervler TVF öncülüğünde yeni iş modelleri ve finansman mekanizmalarıyla ekonomiye kazandırılacak.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Pozitif): Şirket'in ortağı olduğu Özak-Yenigün-Ziylan Adi Ortaklığı tarafından "İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" kapsamında geliştirilen Büyükyalı projesinde yer alan bağımsız bölümlerin teslimine Eylül 2019 itibariyle başlanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,45 seviyesinden %16,32 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 32,8 milyar TL ile 27 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 5,8 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Fed Başkanını ve tarım dışı istihdamı ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %1,54 seviyelerinde bekliyor. Gerek risk iştahındaki dalgalanma gerekse Fed'in bu ayki toplantısında faiz indirimine gidebileceği beklentisiyle tahvil faizleri aşağı yönlü hareket ediyor.

Yurtiçinde enflasyon verisiyle ilk başta her iki yönde dalgalanan kurun daha sonra sakinlemesiyle tahvil faizlerinde gerileme gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 24 baz puanlık düşüşle %13,90 seviyesine ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 17 baz puanlık düşüşle %13,82 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 1 baz puanlık artışla %13,81 seviyesine yükseldi.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.