Sabah Bülteni (Alnusyatırım)

EURUSD paritesi 1,10 direncine doğru hareketini koruyor. Ana yükseliş kanalı içerisinde hareket eden paritede Euro'ya ilişkin pozitif bakış sürüyor. Hem Fransa seçimleri beklentisi hem de veri akışının olumlu olması pariteyi yukarı taşıyor. Bugün ABD verileri takip edilecek. 1,0925 1,0950 bölgesi destek ve 1,10 direnç olarak izlenebilir.
Dolar/TL'de ana desteklerden kuvetlenme devam ediyor. Parite için 3,50 - 3,52 ve 3,55 bölgeleri ana destekler olmaya başladı. Yurtiçi talebin de geldiği paritede TL'nin enflasyon verisi ile zayıfladığı öne çıkmakta. Ana direç ise 3,57 ve 3,5830 olarak takip ziledbilir.
Ons altın dün ana destek olarak izlediğimzi 1231 seviyesinin altına geçse de henüz kırabilmiş değil. Risk iştahının yüksek olması piyasanın güvenli limanlardan uzaklaşmasını sağlıyor. ABD tahvillerindeki hareket de altında baskı yaratan bir diğer unsur olmakta. 1236 ve 1239,5 dirençleri yükselişte direnç olarak izlemekteyiz.
Ham petrol orta vadeli yükseliş trendini kırarak 45 Dolar'ın altına geriledi. Piyasanın arz talep dengesinin altında fiyatlandığı görüşündeyiz. Buna karşın geri çekilmede arz fazlasının derinleşeceği beklentilerinin ön planda olduğunu görmekteyiz. OPEC'in arz kesintisi ikinci yarıya yansısa bile arz fazlası sorununun çözülmeyeceği beklentisi hakim olmakta.
Trump'ın sağlık reformuna ilşikin paketi temsilciler meclisinde onaylanırken, piyasalarda sert bir hareket oluşmuş değil. Ana zirve olarak izlediğimiz 2392 aşılamıyor. Teknik olarak düzeltme beklentileri artarken, geri çekilmeyi şu anda açıklanan olumlu bilanço rakamları engelliyor. Bugün ABD'de istihdam verilei açıklanacak.
ABD Kuzey Kore gerginliği yeni bir boyuta taşınırken, Kuzey Kore'ye yeni yaptırımların gelmesi Asya piyasalarında kısmi bir gerginlik oluşturmakta. Bu da Yen talebini artırırken, paritenin aynı zamanda 112,65 direnç bölgeisnden satış gördüğünü izlemekteyiz. 111,70 ana destek olarak takip edilebilir.

GÜNDEMDEN NOTLAR VE DEĞERLENDİRMELER
Piyasalar Astana'daki Suriye Görrüşmelerinden Olumlu Etkilenebilir
Türkiye'nin sadece iç gündemi değil, dış gündemi de oldukça yoğun. Üçüncü turu 14 Mart'ta Astana'da başlayan Suriye görüşmelerinden bugün (Perşembe) önemli bir sonuç çıktı. Türk dış politikasının Suriye'deki ABD ve AB ile yaptığı güvenli bölge görüşmeleri Astana'da Rusya - İran - Türkiye üçgeninde çözüme ulaşacak gibi duruyor. Kazakistan'dan yapılan açıklamada Suriye'de güvenli bölge konusunda anlaşılması için mutabakat hazırlandığı belirtildi. Sputnik'in haberine bu bölgelerden birinin İdlib olması planlanıyor. Türkiye için de bu haber jeopolitik riskleri oldukça azaltacak bir etkiye sahip. Diğer taraftan Suriye'deki muhalifler güvenli bölgeye taraf değiller. ABD ve AB'nin de güvenli bölge için görüşleri sabit. Suriye'de gerilimin azalması Türkiye algısı için pozitif bir gelişme olabilir. Piyasalar açısından yukarı bir şok olmaz fakat kademeli olarak risklerin azalması anlamına geliyor.
Euro Bölgesinde PMI Rakamları Büyümeye İlişkin Güçlü Sinyaller Üretiyor
Euro Bölgesi Nisan hizmetler sektörü PMI raporu bugün (Perşembe) yayımlandı. Endeks, Mart ayı rakamının üzerine geçerek 56,4 olarak açıklanırken, kompozit endeksin de aynı şekilde Mart ayına göre daha yüksek gerçekleştiği görülmekte. Euro Bölgesi'nde ilk çeyreği pozitif geçirdik. Fransa'daki seçimlere rağmen, rakamlar gösteriyor ki ikinci çeyrekte de bu ivme korunabilir. Markit'in raporu da Euro Bölgesi için büyümenin ikinci çeyreğin başında son 6 yılın en yükseği olacağına dair tahminlerde bulunuyor. Fransa'daki seçimler ve ECB'nin düşük faiz politikası ve varlık alım programındaki azaltmaların devam edip etmeyeceğine yönelik belirsizlikler Euro para birimi üzerinde baskı yaratırken, veri akışının pozitif olması Euro'yu destekleyici bir etken olmakta.

Piyasalar Fed'in Haziran Ayındaki Faiz Artırımına Büyük Ölçüde Hazır
Fed, Mayıs ayı toplantısında beklentiler çerçevesinde faiz artırımına gitmezken, karar sonrası mesajlar Haziran ayındaki faiz artırım ihtimallerini %97'lerre taşımış durumda. Piyasalarda ana bir hareket yok. Bunun nedeni ise Haziran beklentilerinin büyük ölçüde fiyatlar içerisinde olmasıydı. Yani piyasalar açısından yeni bir sürpriz ile karşılaşmış değiliz. Fed, hala istihdama güveniyor. Bunun altını çizmek gerekiyor. Ilımlı büyüme ve kademeli faiz artırım söylemleri ise korunmaya devam ediliyor. Bilanço küçültme ile ilgili tartışmalar devam edebilir.

Nisan Ayı Enflasyonu Yükselişini Sürdürüyor
TÜİK verilerine göre Türkiye'de Nisan ayı enflasyonu piyasa beklentilerine yakın bir şekilde 1,31 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise 11,29 seviyesinden 11,87'ye yükseldi. Rakamın detayı incelendiğinde gıda fiyatlarındaki yükselişin enflasyondaki yukarı yönlü etkisi hızla devam ediyor. Açıklanan 1,31'lik rakamın yaklaşık 0,27 puanı gıda tarafından geliyor. Diğer taraftan ulaştırma grubunda da aylık %0,84'lük fiyat artışları enflasyona 0,14 puana yakın bir katkı sağlamış durumda.

Gıda Hala Enflasyonu Yukarı Çekerken Yılsonu Beklentileri İyimmser
TCMB geçtiğimiz ayın sonunda (28 Nisan) 2017 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı. Raporda dikkat çeken detayları hatırlarsak kur geçişkenliği ve gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisinin sürdüğünü ve bir süre daha süreceği öngörüsü yer alıyor. Daha önemlisi ise cari yıl sonu beklentileri. Enflasyonda 4 ayı geride bıraktığımız bugün TCMB beklentisi olan 8,5 seviyesinin %67'sini tamamladık. Yani yılın ilk yarısı bitmeden enflasyon beklentilerinin yarısından fazlası tamamlandı. Anket beklentilerinde ise bu oran %61'lerde. Yılın ilk çeyreğinde ayrıca baz etkisinin de enflasyonu yukarı çektiğini hatırlatmak gerekiyor.

TCMB açısından sıkılaştırıcı önlemler enflasyonun daha fazla yükselmemesi için talep cephesinde bir daraltma yarabilir ve kurdaki dalgalanmaları azaltarak Lira'nın daha stabil bir bölgedeki seyrini sürdürebilir. Bunu kur geçişkenliği ive ithal mal fiyatlarından izleyebiliriz. Enflasyonda eğer gıda fiyatlarını konuşuyorsak bunun çözümü para politikasında değildir.. TCMB, faiz artırarak enflasyonda yükselişi sınırlayabilir ve hatta talepte bir daraltma yaratarak fiyatları baskılamaya çalışabilir. Fakat bu gıda etkisini çözebilecek yeterlilikte değildir. Türkiye'de makroekonomik sürdürülebilirliğin anahtarı enflasyondur. Enflasyonda trendi yeniden aşağı yönlü yakaladığımız noktada faizleri aşağı çekebiliriz, sektörlerin beklentilerini iyimserleştirir, belirsizlikleri azaltabiliriz. Bu da daha yüksek büyüme ve daha düşük işsizlik demektir.

Euro Bölgesinde İmalat Sektörü Görünümü Euro'yu Destekliyor
Euro Bölgesinde Nisan ayına ilişkin güncellenmiş imalat sektörü PMI rakamı Mart ayının üzerinde 56,7 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi genelindeki bu rakam, Nisan ayında Fransa'daki seçim endişesine rağmen gerçekleştiği için olumlu olarak görülebilir. Verinin detayında özellikle kaliteli bir içerik görmekteyiz. Sektör üretimi, yeni siparişler ve istihdamda 6 yılın en yüksek artışı var. Euro Bölgesinin en büyük ekonomisi Almanya'da ise kısmi bir yavaşllama olsa da Euro Bölgesi imalat sektörleri üzerinde bir hız hala devam ediyor.

ABD'de Nisan Ayı PCE Enflasyon İvme Kaybetti
ABD'de Nisan ayında Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE enflasyonda düşüş var. Geçen hafta aldığımız zayıf büyüme rakamından sonra PCE'deki geri çekilmede, enflasyonda yükseliş trendi bozuldu mu sorusunu gündeme getiriyor. Trenddeki bozulmanın beklentilerimizden biraz daha erken gerçekleştiğini belirtelim. Henüz düzeltme olarak gördüğümüz bu veri eğer ki iki ay daha kendini sürdürürse Fed tarafında kendine yansıma bulabilir. Şu anda Fed'in cesaretini kıracak bir görünüm olduğunu düşünmüyoruz.

A BD ' de Büyüme İlk Çeyrekte İvme Kaybetti
ABD'de BEA verilerine göre ekonomi ilk çeyrekte ivme kaybetti ve beklentilerin de altında %0,7 oranında büyüme kaydetti. Bu rakam aynı zamanda ilk çeyrekler bazında değerlendirildiğinde 2014 yılından sonraki en olumsuz performans olarak görülmekte

OPEC İçin Yılın İkinci Yarısı Umut Verici Olsa da ABD'de Artann Üretim Sorunu Çözülemiyor
Petrol piyasası bir yandan OPEC'in üretim kesintisini yılın ikinci yarısında da sürdüreceğini fiyatlarken, diğer taraftan ABD'de üretimin ve sondaj faaliyetlerinin artmaya devam etmesi ile düşüşte. 27 Nisan'da Irak'tan yapılan açıklamada OPEC üyelerinin, yapılan kesintiye %97 oranında uyduğunu belirtti. Oldukça yüksek bir oran ve yılın ikinci yarısında da üretim kesintisinin devam edebileceğine yönelik ciddi sinyaller barındırıyor. OPEC, arz fazlası sorununu çözmede istekli olsa da petrol piyasasının ana sorunsalı devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı, raporlarında ilk çeyrekte stokların artmaya devam ettiğini belirtti. Kaldı ki ABD'de petrol üretimi de artmaya devam ediyor. Geçen yılın Aralık ayını yani OPEC toplantısının hemen sonrasını baz aldığımızda ABD'de üretim 568 bin varil yükseldi. Bu aynı zamanda son 5 ayda %6,5'luk artış demek. Diğer bir deyişle OPEC'in üretim kesintisinin neredeyse yarısı ABD tarafından karşılandı.



Alnus Yatırım Menkul Deeğerler A.Ş
www.alnusyatirim.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş