JEOPOLİTİK RİSK ALTINDA PİYASALAR FED TOPLANTISINI BEKLİYOR
Bu hafta gözler bir taraftan ABD FED’de olduğu gibi diğer yandan da Japonya Merkez Bankası BoJ’daydı. Bize göre sabah erken saatlerde kararını açıkladı. Politika faizini -%0,1 ile değiştirmeyen BoJ uzun vadeli getirilerin daha yüksek seviyelere çıkmasına izin verecek adım attı. BoJ’dan yapılan açıklamada 10 yıllık tahvil getirisi kontrolünde daha esnek bir yaklaşım benimseneceği belirtilirken %1’in referans noktası olarak alınacağını söyledi. Nikkei karardan bir gün önce bankanın 10 yıllık getirinin %1’i aşmasına izin vermeyi düşündüğünü belirten bir haber yayımlamıştı. Piyasanın genel beklentisinde de bir hamle beklenmiyordu. Nikkei haberi sonrası dolar karşısında güçlenen Japon yeni BoJ’un büyük oranda gevşek para politikasına bağlı kalması sonrası kazançlarını sildi. BoJ kararı sonrası dolar/yen %0,6 günlük yükselişle 150 seviyesini test etti.
Yatırımcıların tahvil getirilerinin seyri için dikkatle izlediği ABD borçlanmasında son çeyrek için aşağı yönlü revizyon yapıldı. ABD Hazine Bakanlığı Ekim-Aralık dönemi için net iç borçlanmasını, temmuzda öngörülen 852 milyar dolar seviyesinden 776 milyar dolara revize etti. Revizyonda artan kamu gelirlerinin etkisi oldu. Aşağı yönlü revizyona rağmen projeksiyonun gerçekleşmesi durumunda ABD hükümeti bir çeyrekte rekor iç borçlanma gerçekleştirecek. Fed’in politika faizini daha uzun bir sürede daha yüksek seviyede tutacağına dair söylem ABD tahvil getirilerini yukarı taşımıştı. Buna ek olarak ağustos ayında ABD Hazinesi’nin daha fazla tahvil ihraç edeceğini açıklaması da getirilerin artışına destek olmuştu. ABD Hazinesi’nin borçlanmada aşağı yönlü revizyon açıklamasının ardından 10 yıllık tahvil getirileri hafif düşüşle %4,86’ya geriledi. Getiri bu sabah Asya işlemlerinde aynı seviyede işlem görüyor. Fed faiz kararını yarın 21:00’de açıklayacak. Fed’in politika faizini %5,25-%5,50 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor.
Asya hisse senedi piyasaları, Çin'den gelen imalat verilerinin hayal kırıklığı yaratması ve Japonya Merkez Bankası'nın tahvil getirisi kontrol politikasında ayarlama yapmasının ardından Yen Dolar karşısında 150 seviyesinin altına düşmesiyle Salı günü neredeyse bir yılın en düşük seviyesine yakın seyrederek geriledi. Avrupa piyasalarında ise riskli varlıklar haftaya güçlü bir eğilimde başlarken bu görünüm yatırımcıların temel enflasyon verilerini değerlendirmesiyle birlikte tahvil getirilerindeki düşüşle desteklendi. Hisse senetlerine destek veren euro bölgesi devlet tahvili getirileri, yatırımcıların piyasaların genel olarak politika faiz oranlarına ilişkin uzun süre yüksek görünümü fiyatladığını düşünmesiyle düştü. Almanya’da ise ekonominin zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle baskı altında kalmaya devam etmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte GSYH -0,3% küçüldü.
İsrail-Hamas çatışmasının bölgeye yayılma riskinin artması risk algısının artmasına yol açarken petrol yükseliyor. Pazartesi gününü hızlı bir toparlanmayla kapatan ABD borsalarında vadeliler bugün geriliyor.
USDTRY
Yurtiçinde ekonomik güven endeksi dün 96.5’e yükseldi. Bugünde dış ticaret dengesi ve yabancı ziyaretçi sayısı açıklanacak. ABD tarafında ise Dallas Fed imalat aktivite endeksi -19,2 olarak gerçekleşti. Bugün ise CB tüketici güven endeksi rakamları açıklanacak. TCMB’nin ardından yarın Fed’in faiz kararını takip edeceğiz. ABD kanadında da beklentilere paralel faiz kararı sonrası kurda yatay pozitif fiyatlamanın etkisiyle ay sonuna kadar 28,20-28,30TL seviyesinin korunması beklenebilir. Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,30TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,40TL ve 28,50TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,20TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 28,10TL ve 28,00TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.
EURTRY
Paritede 1,0600 seviyesinin altında fiyatlama devam ederken çapraz 30TL’nin altında kaldı. Dün Almanya’da GSYİH yıllık bazda düştü. Yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla %0,8 düştü. GSYİH 3. çeyrekte ise fiyat ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki çeyreğe göre %0,1 daraldı. Enflasyon rakamları ise aylık bazda değişmezken, yıllık bazda ise %3,8 olarak gerçekleşti. İlk destek bölgesi 29,85TL ve altında 29,75TL ve 29,60TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi 30,00TL. Bu seviye üzerinde ise 30,20TL ve 30,35TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURUSD
Parite dün para birimleri karşısında karışık seyrederken 1,0600 önemli direnç seviyesinin altında fiyatlama görmeye devam etti. Yarın ki Fed toplantısında kadar 1,0600 seviyesinin hemen altında ya da üstünde fiyatlamanın devam etmesi beklenebilir. Bugün Euro Bölgesi’nden öncü büyüme rakamları ve tahmini TÜFE takip edilecek. ABD tarafında CB Tüketici Güven Endeksi rakamları açıklanacak. Gün içerisinde 1,0600 seviyesi, ve bu seviye üzerinde kalıcılık durumunda sırasıyla 1,0630 ve 1,0650 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0580 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda diğer destek noktaları 1,0560 ve altında 1,0535 seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Yaşanan jeopolitik gerilimin yarattığı tedirginlik ons altın üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Genel görünümü itibari ile trend yukarı yönü işaret ediyor. Hafta başında 2004 dolar seviyesinde fiyatlama ile başlayan ons altında dün gün içerisinde kar realizasyonlarının geldiğini gördük. Önemli psikolojik seviyesi 2000 dolar üzerinde ya da altında fiyatlamalar yön tayin etmek için takip edilirken yarın ki Fed faiz kararı toplantısının beklentilere paralel sonuçlanması sınırlı etki yaratabilir. 1985 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1980 ve 1975 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1990 dolar ve üstünde 1995 ile 2000 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GBPUSD
Sterlin haftabaşında 1,2090 ile 1,2140 seviyesi arasında seyrederken gün sonunda 1,2168 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Bu hafta Fed ardından BoE’nin faiz kararları toplantıları gerçekleşecek. Enflasyonun eylülde sabit kalmasına karşın enerji faturalarınn düşeceğine yönelik beklentiler nedeniyle BoE’nin faiz artışına gitmeyeceği düşünülürken Fed tarafında da beklentiler politika faizinin sabit kalması yönünde şekilleniyor. İlk direnç noktası olarak 1,2150 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2170 ve sonrasında 1,2200 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Gün içerisinde geri çekilmelerin devam etmesi halinde ise 1,2120 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2100 ve 1,2080 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.
GRAM ALTIN
Ons altın geçen hafta Cuma günü 16 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesi 2009 doları test ettikten sonra gelen kar realizasyonları ve ABD tahvillerinin güçlü görünümü karşısında geriledi. Kur tarafında ise yurtiçinde Merkez Bankası faiz kararının ardından gözler Fed’e dönmüş durumda. Faiz artrım döngüsünü tamamladığı düşünülen bankanın faizleri bu toplantıda sabit bırakması bekleniyor. İlk direnç noktası olarak 1820TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1830TL ve 1840TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1800TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 1790TL ve 1785TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.