AVRUPA’da ENFLASYON, ABD’de PCE VERİSİ OYNAKLIĞA NEDEN OLABİLİR
Türkiye İstatistik Kurumu tüketici, imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesi ile elde edilen ekonomik güven endeksinin Kasım ayına ait sonuçlarını ve Dış Ticaret Dengesi verilerini açıkladı. Ekonomik güven endeksi Ekim ayında 96,5 iken, Kasım ayında %1,3 oranında azalarak 95,3 değerini aldı. Bir önceki aya göre Kasım ayında tüketici güven endeksi %1,1 oranında artarak 75,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,3 oranında azalarak 103,9 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,4 oranında azalarak 110,9 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,9 oranında azalarak 111,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %2,2 oranında artarak 91,0 değerini aldı. Ekim'de dış ticaret açığı 6.5 milyar dolar ile öncü göstergelerin hafif altında gerçekleşti. Enerji ve altın dışı ithalat geçen yılın aynı ayına göre %18.7 büyüdü. Dış ticaret açığındaki aylık bazda iyimser görünümde ihracatın geçen senenin aynı dönemine göre %7,4 artması ve ithalatın aynı dönem için %0,6 artması etkili oldu. Dış ticaret dengesindeki bu görünümün devam eden aylarda da devam etmesi beklenebilir.
Almanya’da geçici TÜFE Kasım ayında beklenenden fazla yavaşlama gösterdi. Ülkede Kasım ayında aylık bazda enflasyon %-0,4 olurken, yıllık bazda ise %3,5 beklentisinin altında %3,2’ye geriledi. Almanya’da resesyon beklentilerine rağmen artan tüketici güveninin ardından öncü enflasyon rakamlarında da beklentilerden fazla yavaşlama dikkat çekti.
Euro Bölgesi’nde ise ekonomik güven endeksi Kasım’da 93.8 ile beklentilerin hafif üzerinde gelirken tüketici güven endeksi bir önceki aya göre değişim göstermeyerek -16.9 oldu. TÜFE beklenti endeksi ise Kasım’da 9.3 seviyesine geriledi. OECD’nin Euro Bölgesi’ne dair büyüme beklentileri takip edildi. OECD’nin bölge için 2023 büyüme beklentisi %0,6 seviyesinde korunurken, 2024 büyüme beklentisi ise %1,1’den %0,9 seviyesine revize edildi. 2025 yılı büyüme beklentisi ise %1,5 olarak belirlendi.
ABD’de dün veri akışı yoğundu. 3.çeyrek revize GSYİH %5,0 beklentisinden iyi açıklanırken bir önceki %4.9 seviyesinin de üzerinde %5,2 olarak gerçekleşti. Geçici mal dış ticaret dengesi Ekim’de -89,84 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde geçici toptan eşya stokları ise Ekim’de %-0,2 oldu. 3.Çeyrek PCE fiyat endeksi %2,9 seviyesinden %2,8 seviyesine gerilerken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %2,3 ile beklentinin hafif altında kaldı. Kişisel tüketim harcamaları ise 3.çeyrekte %3,6 seviyesine geriledi. ABD dolar endeksinde zayıf görünüm devam etmekle birlikte verilerin ardından 102,9 puan seviyesine doğru yükseliş isteği gözlendi. Bununla birlikte parite ve ons altın tarafında kar realizasyonlarının da etkisiyle hafif geri çekilmeler gözlendi. Ons altın 2,050 dolar seviyesini test ettikten sonra geri çekilirken paritede ise 1,100 seviyesinin altında fiyat hareketleri kaydedildi. Bugün ABD’de açıklanacak çekirdek kişisel tüketim giderleri, kişisel harcamalar ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takibimizde olacak.
USDTRY
Kurda dün TÜİK verilerine göre ekonomiye güven Ağustos ayından bu yana ilk kez azalarak 95,3 seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı ise Ekim ayında geçen senenin aynı ayına göre %17,5 azalarak 6,52 milyar dolara geriledi. Dolar endeksinde ABD’den gelen beklentilerin üzerinde büyüme verisi sonrası son 3 ayın en düşük seviyelerinden yukarı yönlü hareketlenme isteği gözlendi. Öte yandan TCMB Başkanı Erkan’ın TL’ye geçiş döneminin geldiğine vurgu yapması dikkat çekti. Kurda 28,90TL seviyesi üzerinde psikolojik direnci olarak 29,00TL ve üstünde 29,10TL izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,80TL ilk destek olarak izlenebilir. Bu seviye altında fiyatlama için ise 28,70TL ve 28,60TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURTRY
Parite dün gün içerisinde son üç ayın en yüksek seviyesi 1,1019’u test edince çaprazda 31,89TL ile kendi rekorunu tazeledi. Ancak sonrasında gelen ABD verileri dolar endeksinde toparlanma isteğine neden olunca parite üzerinde baskı geri çekilmelere neden oldu. Böylece Euro/TL 31,73TL seviyesinde yatay negatif kapanış gerçekleştirdi. Almanya’da TÜFE rakamları dün beklentilerin altında gerçekleşirken, Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi ise Kasım’da yükseldi. İlk direnç noktası olarak 31,80TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 31,90TL ve 32,00TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. İlk destek noktası olarak 31,70TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 31,60TL ve 31,50TL takip ediliyor olacak.
EURUSD
ABD’de faiz indirimlerinin gündeme gelmesiyle doların diğer ülkelerin para birimleri karşısında güç kaybettiği takip edilirken dün ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde %5,2 ile beklentilerin üzerinde büyüme göstermesinin ardından dolar endeksinde 102,98 seviyesine yükseliş kaydedildi. Paritede ise 1,1019 seviyesinin test edilmesinin ardından geri çekilmeler yaşandı. Bugün ise ABD’de çekirdek kişisel tüketim giderleri ve Euro Bölgesi geçici enflasyon rakamları önemli olacak. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1,0980 takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde 1,1000 ve 1,1020 seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,0960 noktasını ve bu seviye altında 1,0940 bölgesini izleyebiliriz. Bu destek noktası altında ise 1,0920 seviyesi izleniyor olacak.
GBPUSD
Dün ABD’de tüketici harcamaları, hükümet harcamaları ve konut yatırımlarındaki artışların etkisiyle 3.çeyrek büyüme verisi beklentilerin üzerinde kalarak %5,2 oldu. Dolar endeksinde toparlanma isteğine neden olan verinin ardından paritede 1,2700 seviyesinin altına geri çekilme gözlendi. Ancak dolar endeksinde yükselişler sınırlı kalırken paritede ise güçlü görünümün korunmaya çalışıldığı gözleniyor. Bugün veri akışı ABD’de yoğun, İngiltere’de ise sakin. Gün içinde ilk direnç noktası 1,2700 ve üstünde fiyatlama için 1,2720 ve 1,2740 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2680 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlamalarda psikolojik destek seviyesi olarak 1,2660 ve sonrasında 1,2640 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altın dün günün ilk saatlerinde Fed üyelerinin karışık açıklamaları ve faiz indirimlerinin gündeme gelmesiyle birlikte dolar endeksinde geri çekilmeye karşın 2050 dolar seviyesinin de üzerine çıkarak son 6 ayın enyüksek seviyesini test etmişti. Gün içinde kar realizasyonları ile birlikte nispeten geri çekilen ons altın ABD büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile birlikte yükselen dolar endeksi karşısında geri çekilmeler devam etti. İlk destek noktası 2040 dolar takip edilirken bu seviye altında 2035 ve 2030 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2045 dolar seviyesi üzerinde 2050 dolar ile 2055 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Dün gün içerisinde 1907TL seviyesini test ederek tarihi zirvesini kaydeden gram altın sonrasında ons altında kaydedilen primlerin kaybedilmesi ve yatay negatif fiyatlamanın etkisiyle geri çekildi. Hafta ortasında 1897TL seviyesinde fiyatlama ile başlayan gram altın gün sonunda ise 1901TL seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Bugün ABD’de açıklanacak ve Fed’in yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim giderleri ons altında oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1900TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1905TL ve 1910TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1895TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1890TL ve 1885TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.