PİYASALARDA FOMC FİYATLAMASI
Borsa İstanbul güne yükselişle başlangıç yaparken gün içerisinde en yüksek seviyeleri sürekli test ederek seyrine devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi dün günü yüzde 2,27 artışla 1.391,64 puandan kapattı. Endeksteki yükselişe en çok katkı yapan hisseler ise EREGL, BIMAS ve KCHOL oldu.
TCMB Enflasyon raporunu açıkladı. Rapora göre, 2021 yıl sonundaki enflasyon tahmini yüzde 12,2’den 14,1’e, 2022 yıl sonunda yüzde 7,5 olan tahmin yüzde 7,8’e yükseltildi. Yılın son çeyreğinde enflasyonda belirli bir şekilde düşüş eğiliminin görüleceği belirtildi ve yılın geri kalanında cari fazlanın oluşacağına yönelik beklentiler yinelendi. Uygulanmakta olan politika faizinin enflasyon oranı üzerinde kalmaya devam edeceğine dikkat çekildi ve atılan sıkı para politikası adımlarının sonuç vermeye başladığı aktarıldı. Enflasyondaki son zamanlarda görülen yukarı yönlü harekete ilişkin olarak ise küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin önemli etkisi olduğunu ve tahminlerinin daha erken enflasyon oranında düşüş beklediklerinin altını çizdi. Geçtiğimiz aylarda Çin ile başlayan Swap anlaşmalarının devamının geleceği yapılan açıklamalardan anlaşılmıştı. Dün toplantıda başkan Kavcıoğlu tekrardan swap anlaşması için görüşülen ülkeler olduğunu söyledi. Delta varyantı ile vaka sayılarının tekrardan artış göstermesine ilişkin ise aşılamanın önemine değinen Başkan Kavcıoğlu, aşılamanın hızlanmasının ekonomi üzerindeki riskleri azaltacağını söyledi. Toplantının en önemli ifadelerinden biri ise Başkan Kavcıoğlu’nun ÜFE yükselince TÜFE’nin de yükseleceği algısının yaratılıyor olacağına ilişkin söylemleri dikkat çekti. Son zamanlarda ÜFE-TÜFE makasının açılmasıyla birlikte uzmanlar bu farkında TÜFE’ye yansıyacağı beklentisi ağırlık kazanmıştı.
FOMC toplantısından beklentiye paralel bir kararın çıkması ve Başkan Powell’ın yaptığı basın açıklamasındaki tutumu piyasalarda yükselişlere sebep oldu. Piyasalar, varlık alım programındaki değişikliğe odaklanmışken değişikliğin yapılmaması ve uygulamada değişikliğe gidilmeden önce piyasaya yönlendirme yapacağına ilişkin ifadelerin yinelenmesi, yatırımcılara derin bir nefes aldırdı. Dün açıklanan ABD verilerine bakılacak olursa, ABD ekonomisi ikinci çeyrekte ekonomistler yüzde 8,4 büyüme beklerken yüzde 6,5 büyüme gösterdi. İkinci çeyrekte gerçekleşen büyüme ile GSYH salgın öncesi seviyeye dönmeyi başardı. Salgın sonrası yeniden açılma ve uygulanan ekonomik politikaların devamından dolayı ekonomistler yıl sonu büyüme tahmini yüzde 7 olarak gerçekleşmesini bekliyorlar. Büyümede yakalanan hız ABD tarihinde 1984’ten bu yana en hızlı büyüme olacak. ABD işsizlik başvuruları ise geçtiğimiz veride görülen sert sıçrama sonrasında 400 bin kişi olarak açıklandı. Piyasa beklentisine göre 380 binlik bir başvuru bekleniyordu.
Salgın endişeleri ekonomileri tehdit etmeye devam ediyor. Ülkemizde açıklanan son vakalara bakıldığında koronavirüs vaka sayısı 22.161 olarak açıklandı.
USDTRY
USDTRY, ABD ekonomisinin 2. Çeyrekte beklentinin yüzde 6,5 büyümesi düşük büyüme beklentisi ile geri çekildi. TCMB enflasyon raporunda 2021 yılı enflasyon tahmini 12,2’den 14,1’e yükseltti. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,54 ve 8,60 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,44 ve 8,38 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
TCMB, 2021 yılı enflasyon beklentisini yüzde 12,2’den 14,1’e yükseltti. Fiyat artışlarında küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin önemli rol oynadığı aktarıldı. Başkan Kavcıoğlu sıkı para politikasına devam edileceğini belirtti. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,20 ve 10,30 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,10 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklenti yüzde 8,4 iken yüzde 6,5 seviyesinden gerçekleşti. Düşük büyüme oranı endişesi ile EURUSD’de değer kazanımı görüldü. Dün açıklanan Almanya enflasyon verisi sonrası artan fiyatlarla ilgili endişeler yerini koruyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1895 ve 1,1910 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1850 ve 1,1835 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
FOMC sonrası fiyatlamalarda oynaklık görülmezken beklentinin altında gelen büyüme rakamları sonrasında değerli metalde yukarı yönlü hareket hızlandı. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1835 ve 1845$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1820 ve 1805$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
ABD’de işsizlik başvurusu 400 bin kişi olarak açıklanırken ABD ekonomisi yüzde 6,5 büyüdü. İngiltere Merkez Bankası yetkilisi teşviklerin en az bir çeyrek daha devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3965 ve 1,3985 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3905 ve 1,3880 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
ABD ekonomisi 2.çeyrekte yüzde 6,5 büyüdü Japonya’da sanayi üretiminde aylık artış beklentinin üzerinde yüzde 6,2 seviyesinden açıklandı. İşsizlik oranı ise Haziran ayında yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşti. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,00 ve 110,80 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,10 ve 108,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Dün Açıklanan ABD ham petrol stoklarımda beklentinin üzerinde -4.089M varillik bir azalış gerçekleşti. Vaka sayılarındaki artışın yeniden hızlanması ve enerji ihtiyacının tartışılıyor olması Brent Petrol’deki seyri zayıflatıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 74,85 ve 75,15 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 73,80 ve 72,05$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
FED toplantısı sonrası hem döviz kuru hem de Ons Altın’da bir hareket oluşmaması üzerine Gram Altın’daki yatay seyrin devam etmesi bekleniyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 505 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.