Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FED sonrası piyasalarda ABD endeksleri günü pozitif tarafta tamamlarken Avrupa endekslerinin yatay hafif satış tarafında kapandığı gözlendi. BİST 100 endeksi bir günlük aranın ardından yeniden günü yükselişler tamamlarken DolarTL’de 8.13-8.25 aralığında hareketlerin oluştuğu gözlendi.
Dün yurt içinin gündemi TCMB’nin yılın ikinci enflasyon raporundaydı. TCMB yılın ikinci enflasyon raporunda bir önceki raporda yüzde 9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12,2'ye çıkardı. 2021 gıda enflasyonu tahmini yüzde 11,5’ten yüzde 13’e yükseltildi. 2021 ham petrol fiyatı tahmini de 54,4 dolardan 64,4 dolara çıkarıldı. Bu kapsamda 2021 enflasyon tahmini yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye çıkarıldı. 2022 tahmini de yarım puan artışla yüzde 7,5 oldu. Mart ayında başkanlık görevine gelen Şahap Kavcıoğlu ilk enflasyon raporu sunumunda daha önceki metinlerdeki enflasyonun üzerinde politika faizi mesajlarını yeniden vurguladı. Kavcıoğlu baz senaryolarına göre Nisan'da enflasyonun zirve yapacağını, sonrasında ise enflasyonda aşağı yönlü hareket olacağını belirtti. Kavcıoğlu döviz kurunun enflasyona geçişkenliği üzerine de gelen sorulara yanıt olarak, "Bizim analizlerimiz Döviz kurunda fiyatlara geçiş etkisinin yüzde 20'nin bir miktar üzerinde olduğuna işaret ediyor." ifadelerini kullandı. Küresel ve yurt içi makroekonomik görünüm çerçevesinde enflasyon üzerindeki talep ve maliyet yönlü etkilerin önemini koruduğunu belirten Kavcıoğlu, enflasyon beklentilerindeki mevcut seviyelerin fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerindeki riskleri canlı tuttuğunu söyledi. Bu gelişmelerin ardından DolarTL’de 8.1360 seviyelerine kadar geri çekilmelerin oluştuğu gözlendi. 5 yıllık CDS 418 puana gerilerken 10 yıllık tahvil faizi %18.55 seviyesinde gerçekleşti.
Dün beklenen verilerden olan ABD 1.çeyrek büyümesi %6,4 olarak açıklandı. Veriler büyümenin önemli kaynağının harcamalar kalemi olduğunu gösterdi. Kişisel harcamalar yılın ilk çeyreğinde yüzde 10,7 arttı. Böylelikle 1960'lardan bu yana en hızlı ikinci artış dönemi kaydedilmiş oldu. Harcamalar kaleminin artışında hızlanan aşılama uygulamaları, istihdamdaki artış ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı federal destek paketlerinin etkisi hissedildi.
Güçlü ABD ekonomik verileri ve FED’in ekonomiyi desteklemeye devam etme taahhüdünün toparlanmaya olan güveni artırmasının ardından, dünya hisse endeksleri kazançları artırdı ve Hazine getirileri Perşembe günü yükseldi. MSCI'nin dünya çapındaki hisse senedi göstergesi %0,33 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapadı ve Kasım ayından bu yana en iyi ayını yaşamaya devam etti. S&P 500 de rekor bir seviyede kapandı. Fed'in güvercin görünümü ve Beyaz Saray'ın cesur harcama planları enflasyonun yükseleceği beklentilerini artırırken Dolar’ın da dokuz haftanın düşük seviyelerinde kalmaya devam ettiği gözlendi.
Asya hisselerinde Hong Kong Hang Seng’de %1’in üzerinde düşüş gözlenirken diğer Asya endeksleri de hafif satıcılı hareket ediyor. ABD vadelilerinin ise bu sabah hafif satış eğiliminde olduğu gözleniyor. Endeksin güne yatay bir başlangıç yapması mümkün olabilir.
USDTRY

ABD ekonomisi 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,4 büyüdü. Aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte ikinci çeyrek büyüme verisi yakından takip edilecek. Dün gerçekleşen TCMB enflasyon raporu sunumunda 2021 yılı enflasyon oranı yüzde 9,4’ten yüzde 12,2’ye revize edilirken 2022 yıl sonu enflasyon oranı beklentisi ise yüzde 7,5 olarak açıklandı. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,25 ve 8,30 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,20 ve 8,15 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşmaları Euro’nun değer kazanmasında yardımcı olurken gün içerisinde açıklanacak olan Euro bölgesi TÜFE endeksi yakından takip edilecek. Aşılamada ABD’nin gerisinde kalan Avrupa, yılın ikinci yarısında aşılamanın hız kazanmasıyla aradaki farkın kapatacağına inanılıyor. TCMB 2021 enflasyon beklentisini yüzde 12,4 olarak açıkladı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10 ve 10,05 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,95 ve 9,90 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD ekonomisi 2021 yılının ilk çeyrek büyüme oranı yüzde 6,4 olarak gerçekleşti. Ekonomik toparlanma kazanmaya devam ediyor. FOMC toplantısı sonrası yapılan basın açıklamasında ekonominin dönüm noktasında olduğunu belirten Başkan Powell, istihdam ve enflasyon hedeflerinin önünde uzun bir yol olduğunu belirtti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, yılın ikinci yarısı için umutlu olduğunu ve toparlanmanın net bir şekilde görüleceğini aktardı. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1,2140 ve 1,2165 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,2100 ve 1,2075 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Ons Altın, ABD 10 yıllık tahvillerinde tekrardan 1,60 seviyesinin üzeri görülmesiyle birlikte satışlar geldiği gözlemlendi. ABD büyüme verisi sonrasında kısmen fiyatlarda oynaklık görünse de etkisi gözlemlenmedi. Dolar Endeksinde görülen yatay hareket Ons Altın’a olumlu yansımaya devam ediyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1775 ve 1780 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1765 ve 1760 destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD büyüme verisinin beklentilerden iyi olarak yüzde 6,4 olarak gerçekleşmesi paritede satış baskısı oluşturduğu gözlemlenirken Dolar Endeksindeki yatay hareket kazançları sınırlıyor. Büyüme verisinin açıklanması ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde sert yükseliş gerçekleşirken tekrardan 1,60 seviyesinin üzeri görüldü. Yukarı yönlü hareketini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3930 ve 1,3900 destek seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3965 ve 1,3990 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD Büyüme verisi ekonomik toparlanma sinyalleri verirken büyüme oranı yüzde 6,4 olarak gerçekleşti. FOMC Toplantısı sonrasında konuşan Başkan Powell, enflasyonda baz etkisi nedeniyle yüzde 1’e yakın bir katkı sağlayacağını söyledi. Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarında değişikliğe gitmezken 2022 mali yılına ilişkin büyüme oranını yukarı yönlü revize ederken yüzde 2 enflasyon oranı hedefine ulaşana kadar getiri kontrolü yapılacağını vurguladı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,50 ve 110,00 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,50 ve 108,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Hindistan’daki Kovid-19 salgını endişeleri Brent Petrol üzerindeki satış baskını sürdürüyor. İran - ABD görüşmeleri Brent Petrol’ün gelecekteki seyri açısından önem arz ediyor. Çarşamba günü açıklanan Ham Petrol Stoklarında 90 milyon varillik bir artış görüldü. Teknik açıdan bakılacak olursa, yatay hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 68,00 ve 68,60 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 67,10 ve 66,40 $ destek
seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

USDTRY’de görülen fiyat hareketlilikleri ile birlikte Gram Altın’da oynaklık artarken 465 ve 475 arasında bir bantta hareketin sürdüğü görüldü. ABD büyüme rakamlarının güçlü gelmesi Ons Altın’da kısa vadede satış baskısı oluşturabilir. FOMC toplantısı sonrası Ons Altın tarafında çok net bir yükseliş gerçekleşmedi ancak Dolar endeksindeki yatay seyir kıymetli metalin yükseliş trendine destek oluyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 470 ve 475 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 465 ve 460 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket
için önem arz ediyor.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.