Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FED, dün beklendiği gibi fonlama oranını değiştirmedi ve yüzde 0 - 0.25 aralığında sabit bıraktı. Kararla birlikte yayınlanan toplantı metninde virüsün orta vadede büyük riskler oluşturduğuna değinildi. Bununla birlikte sağlık krizinin ekonomik faaliyet üzerinde ağır bir baskı oluşturacağı ifade edildi. Metinde ayrıca bankanın ABD ekonomisini desteklemek adına hane halklarına ve işletmelere kredi akışını desteklemek ve sorunsuz piyasa işleyişini desteklemek için, hazine menkul kıymetleri ve ticari ipoteğe dayalı menkul kıymetleri gereken miktarlarda satın almaya devam edeceği, bu konuda tüm araçlarını kullanacağı ve duruma uygun bir şekilde hareket edeceği de ifade edildi. Sözlü yönlendirmede faizlerin gelecek dönemdeki gidişatı konusunda bir değişiklik yapılmadı. Ayrıca varlık alımları konusunda geçen ay toplantısındaki benzer ifadeler tekrarlandı. ABD Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımlarının piyasanın düzgün işleyişini desteklemek için ihtiyaç duyulan miktarda devam edeceği belirtildi.

Toplantı sonrası ise gözler FED başkanı Powell’a çevrildi. Metinde beklentilerin dışında bir şey çıkmaması gibi Powell’ın da söylemlerinde içinde bulunulan duruma uygun ifadeler kullandığı gözlendi denilebilir. Salgını kontrol etmek için alınan önlemlerin ekonomiyi durdurduğuna dikkat çeken Powell, "Ekonomik faaliyet ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş hızda düşecek." dedi ve bir sonraki işsizlik rakamının çift haneli olabileceğinin altını çizdi. Beklenen açıklamalardan birisi olarak "Ekonomiyi desteklemek için bütün araçlarımızı kullanacağız." diyen Fed Başkanı, kredi akışını sağlamanın temel öneme sahip olduğunu ifade etti. Varlık alımlarının süreceğini söyleyen Powell, "Bizim programımız kredi büyümesi için özel bankaları destekleyebilir." dedi. Bununla birlikte doğrudan mali destek sağlanabileceğini ve böylece ekonomik hasarın sınırlanabileceğini de sözlerine ekledi. Virüs salgını ile ilgili de yorumlarda bulunan Powell bu konuyla ilgili olarak tedbirlerin geri çekilmesi konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamalarına ek olarak Powell, "Ekonomideki toparlanma bizi virüs öncesi seviyelere getirmeyecek." dedi ve toparlanmanın ne zaman yaşanacağının söylenmesinin zor olduğunu ifade etti. Sonuç olarak FED’in korona virüs salgınından kaynaklı olarak ekonominin kilitlenmesi ve sert düşüşe karşılık ekonomiyi sınırsız şekilde teşvik etmeye devam edeceği sinyalini tekrarlamış görünüyor. Bu görünümle ABD endeksleri günü %2-3 civarında yükselişle tamamladı. Ons Altın’da ise yeniden 1700 Dolar üstüne doğru hareketler yaşandı.
Dün ayrıca izlenen ABD 1.çeyrek GSYH ise yüzde 4.8 küçüldü. Böylece ABD ekonomisi 2014'ten beri ilk kez küçülmüş oldu. Kişisel harcamalar ülkede mağaza ve restoranların kapanmasıyla ilk çeyrekte yıllık yüzde 7.6 ile 3.6'lık tahminlerin üzerinde geriledi. Bu 1980 yılından beri görülen en büyük düşüş oldu. Powell’ın da değindiği gibi 2.çeyrekte daha yükse oranda bir küçülmeyle karşı karşıya kalınacak. Buna benzer bir durum da Almanya’da yaşanacak gibi görünüyor. Dün Almanya Ekonomi Bakanlığı, ekonominin bu yıl korona virüsün etkilerinden dolayı yüzde 6.3 küçüleceğini öngördü.

Dün ABD’li Gilead Sciences firması, klinik denemelerine Mart ayında başladığı Remdesivir adlı antiviral ilacın, hastalara erken aşamasında uygulanması durumunda Corona virüsünün yol açtığı belirtileri hafiflettiğini açıkladı. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Fauci’de bu bilgiyi doğruladı. Bu haber ve dün FED açıklamaları sonrası Asya endeksleri ve ABD vadelileri bu sabah yükseliş yönünde hareket ediyor. Buna göre endekste de bugün yine pozitif bir açılış görmemiz olası.

USDTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Fed beklentileri ve risk iştahındaki ılımlı seyir ile Dolar’ın Türk varlıkları karşısındaki güçlü duruşunu sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde Tüketici Güven Endeksi, yeni tip koronavirüs tedbirleri nedeniyle birçok sektörde çalışmalara ara verildiği veya uzaktan çalışma yöntemiyle işlerin yürütüldüğü Nisan ayında yüzde 44,1 azalarak 51,3'e düştü. ABD ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinde koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle yüzde 4.8 daraldığı gözlenirken, bekleyen konut satışları verisi ise Mart ayında yüzde 20.8 düştü. Fed Nisan toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmediğini açıkladı. Dolar’ın Fed faiz kararı sonrasında güçlü durusunu sürdüremediği izlenirken gün sonunda kurun aşağı yönlü hareketi takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,95 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,98, 7,00 ve 7,03 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,93, 6,90 ve 6,87 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde ekonomik veri akışı devam ederken, koronavirüs pandemisinden ağır hasar alan Avrupa ülkeleri İspanya ve Fransa, ikinci dalga yaşanması endişelerine rağmen karantina kurallarını gevşetmeyi planladığını belirtmesi ve Türk varlıklarında gözlenen değer kaybı çaprazın yukarı yönlü hareketine devam ettiği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içerisinde Tüketici Güven Endeksi, yeni tip koronavirüs tedbirleri nedeniyle birçok sektörde çalışmalara ara verildiği veya uzaktan çalışma yöntemiyle işlerin yürütüldüğü Nisan ayında yüzde 44,1 azalarak 51,3'e düştü. Euro Bölgesi’nde açıklanan Ekonomik Güven Endeksi ise Mart ayındaki 94,5 seviyesinden, 67’ye geriledi. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 117 bin 589, can kaybının ise 3 bin 81’e yükseldiğini açıkladı. Gün sonunda, takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,53 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,58, 7,61 ve 7,64 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,53, 7,50 ve 7,47 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, koronavirüs pandemisinden ağır hasar alan Avrupa ülkeleri İspanya ve Fransa, ikinci dalga yaşanması endişelerine rağmen karantina kurallarını gevşetmeyi planladığını belirtti. ABD tarafında ise Conference Board tüketici güveni takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde açıklanan Ekonomik Güven Endeksi ise Mart ayındaki 94,5 seviyesinden, 67’ye gerilerken, ABD ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinde koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle yüzde 4.8 daraldı. ABD bekleyen konut satışları verisi ise Mart ayında yüzde 20.8 düştü. Fed Nisan toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmediğini açıkladı. Dolar’ın Fed faiz kararı sonrasında güçlü durusunu sürdüremediği izlenirken gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0860 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0830 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0900, 1,0930 ve 1,0970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0830, 1,0800 ve 1,0770 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci gününde Altın’ın, ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımlar atılması ve risk iştahındaki ılımlı toparlanma sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile düşüşü üçüncü güne taşındığı takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinde koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle yüzde 4.8 daralması ve Fed’in Nisan ayı toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmediğini açıklaması sonra Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği gözlenirken, gün sonunda Ons Altın’ın yukarı yönlü sınırlı hareketi izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1710 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1702, 1694 ve 1688 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1717, 1725 ve 1732 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Merkez bankalarından beklenen olası yeni destek hamleleri, ekonomilerin açılmasına dair beklentiler Dolar'da düşüş yaratırken buna karşılık paritenin sınırlı yükselişini desteklediği takip edilmişti. Haftanın üçüncü gününde ise İngiltere’de zayıf veri akışı sürerken, ABD ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinde koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle yüzde 4.8 daraldı. ABD bekleyen konut satışları verisi ise Mart ayında yüzde 20.8 düştü. Fed Nisan toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmediğini açıkladı. Dolar’ın Fed faiz kararı sonrasında güçlü durusunu sürdüremediği izlenirken gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2380 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2520, 1,2580 ve 1,2640 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2380, 1,2340 ve 1,2280 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY
 
Haftanın ikinci işlem gününde Japonya’da zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Merkez bankalarından beklenen olası yeni destek hamleleri, ekonomilerin açılmasına dair beklentiler Dolar'da düşüş yaratırken buna karşılık paritenin sınırlı yükselişini desteklediği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da piyasalar Showa Günü tatili nedeniyle kapalı olmayı sürdürürken, ABD ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinde koronavirüs salgınının olumsuz etkisiyle yüzde 4.8 daraldı. ABD bekleyen konut satışları verisi ise Mart ayında yüzde 20.8 düştü. Fed Nisan toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmediğini açıkladı. Dolar’ın Fed faiz kararı sonrasında güçlü durusunu sürdüremediği izlenirken gün sonunda paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 105,90 ve 105,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 106,80, 107,10 ve 107,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
Haftanın ikinci işlem gününde hükümetler koronavirüs ile ilgili karantina kurallarını gevşetmeyi planladığını açıklamış olsa da, İngiltere ölümcül bir ikinci salgın korkusu için rahatlatmanın çok tehlikeli olduğunu açıklaması ve piyasalar dünya çapında taleplerin iyileşmesi umuduyla Brent Petrol’ün desteklendiği gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Dünya borsalarının deneysel bir COVID-19 tedavisi ve bazı olumlu kazanç raporları için cesaret verici haberlerin ardından yükselirken, Petrol fiyatlarının da bir önceki yükselişini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 26,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 25,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 28,00, 29,30 ve 30,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 25,00, 23,30 ve 21,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
 
Haftanın ikinci işlem gününde ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımlar atılması ve risk iştahındaki ılımlı toparlanma sonucu Altın’ın baskı altında kalması ve Türk varlıklarında gözlenen değer kayıpları ile birlikte gün sonunda Gram Altın’ın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD’de açıklanan negatif büyüme verisi ve Fed Nisan toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmemesinin Dolar üzerindeki baskıları takip edilirken, Gram Altın’ın da Ons Altın’a benzer olarak gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 382 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 380 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 384, 387 ve 390 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 380, 377 ve 375 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.