Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ONS ALTIN ve PARİTE DİPTEN TOPARLANMA ÇABASINDA

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, ekonomik güven endeksi Eylül'de bir önceki aya göre artış gösterdi. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bileşik endeks bir önceki aya göre %1,3 artarak Eylül'de 95,4 oldu. Alt endekslere baktığımızda tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi, perakende ticaret sektörü güven endeksi ve inşaat sektörü güven endeksinde aynı dönemde artış kaydedilirken, hizmet sektörü güven endeksi %2 azalarak 113,0 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'ndan yeni bir adım daha geldi. Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı 500 baz puan yükseltildi. 1 Eylül 2023 tarihinden beri %25,75 olan reeskont iskonto faiz oranları %30,75'e yükselirken, avans işlemlerinde ise %26,75 olan oran %31,75'e çıkarıldı. "Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti" tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak dün itibari ile yürürlüğe girdi. Bugün yurtiçinde S&P Global'in Türkiye için yapacağı kredi değerleme raporu açıklanacak. Beklentiler "negatif" olan görünümün "durağana" çevrilmesi ve kredi notunun ise "B" olarak sabit bırakılması yönünde. ABD'nin en önemli bankalarından olan Goldman Sachs "Türkiye oyuna geri döndü" başlıklı gelişen piyasalar raporunda, özellikle son dönemde atılan yeni adımlar ve faiz artırımları ışığında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de politika faizindeki hızlı normalleşmenin TL'de kazancın geri döndüğüne işaret ettiği belirtilen raporda "Merkez Bankası'nın sözlü yönlendirmesinde parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği belirtilirken, yerli piyasa katılımcılarının kur korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişinin teşvik edileceğine odaklanıldı." ifadelerine yer verildi. Öngörülerin de yer aldığı banka raporunda yılsonunda %40 ve üzeri politika faizinin Türkiye'nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebileceğine yönelik beklentiler paylaşıldı.

Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi Eylül'de -17,8 ile sabit kalırken ekonomik güven endeksi de aynı şekilde 93,3 ile değişiklik göstermedi. Ancak bu dönemde ekonomik güven endeksinin 92,5 açıklanması bekleniyordu. Euro Bölgesi'nin öncü ekonomilerinden Almanya'da ise enflasyon rakamları takip edildi. Almanya'da açıklanan nihai enflasyon rakamları Eylül ayında 2021 Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi ve Avrupa'nın en büyük ekonomisinde uzun süredir devam eden yüksek enflasyonun zayıflayacağı yönünde iyimser bir tablo çizdi. Yıllık enflasyon Eylül'de %4,5ile beklentilerin altında açıklanırken, aylık bazda ise %0,3 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 23 Eylül ile biten haftada 204 bine yükseldi ancak açıklanan rakam piyasa beklentisinin altında kaldı. Bu dönemde 215 bin olması öngörülen işsizlik başvurularının iş gücü piyasasının sıkı para politikasına karşı dayanıklı kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Yıllık bazda enflasyon %4,5 ile beklentilerin de altında kalırken bazda ise %0,3 ile beklentileri karşıladı. Öte yandan ABD'de ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Bu yılın ikinci çeyreğinde %2,1 ile konut dışı sabit yatırımlar, yerel yönetim harcamaları ve tüketici harcamalarının etkisiyle beklentilere paralel büyüme kaydedildi. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da beklentilere paralel olarak %3,7 seviyesinde gerçekleşti. Bugün de ABD'den oldukça yoğun veri akışını takip ediyor olacağız. Fed'in öncü enflasyon göstergelerinden biri olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri açıklanacak. Fitch Ratings ABD'deki iş gücü piyasasındaki soğuma, ücret artışındaki yavaşlama, fazla tasarruf kaynaklı tüketim artışındaki azalma ve Fed'in agresif sıkılaşma döngüsünün gecikmeli etkileri nedeniyle tüketici harcamalarında bu yılın dördüncü çeyreği itibarıyla %1,2 ile belirgin bir yavaşlama göstermesini beklediğini bildirdi.


USDTRY

Kur anlık fiyat değişimlerinin dışında bu sabah dünkü kapanışın üzerinde fiyatlama görüyor. TÜİK ekonomik güven endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 1,3 puan artarak 95,4'e yükseldi. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 23 Eylül ile biten haftada 204 bin ile beklentilerin altında kalırken işgücü piyasasının dayanıklı kalmaya devam ettiği gözlendi. Ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklentilere paralel %2,1 büyüdü. Teknik olarak gün içinde sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,40TL seviyesi üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 27,50TL ve 27,60TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 27,30TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,20TL ve 27,10TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.


EURTRY

Parite 1,0550 üzerine ataklar gerçekleştirirken Türk Lirası'da değer kaybetti. Euro Bölgesi tüketici güven endeksi Eylül'de -17,8 ekonomik güven endeksi ise aynı dönemde 93,3 ile değişim göstermedi. Almanyada ise enflasyon yıllık bazda %4,5 ile beklentilerin altında kaldı. Bugün paritede majör değişikliklere neden olabilecek veri akışını takip edeceğiz. Euro Bölgesi'nde TÜFE, ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar yön belirleyici olacak.. İlk destek bölgesi 28,90TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,80TL ve 28,70TL seviyeleri takip ediliyor olacak. Çaprazda yükselişlerin devam etmesi halinde 29,00TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde ise 29,10TL ve üzerinde ise psikolojik direnç seviyesi olan 29,20TL ön plana çıkıyor.


EURUSD

Parite 1,0550 seviyesinin üzerinde sınırlı fiyat hareketine devam ediyor. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 204 bin ile beklentilerin altında, ikinci çeyrek büyümesi konut dışı yatırımlar, tüketici harcamaları ve eyalet ve yerel yönetim harcamalarının etkisiyle beklentilere paralel %2,1 ve 2.çeyrek çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise %3,7 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi tüketici güven endeksi ise -17,8'de sabit kaldı.. Gün içerisinde ilk direnç 1,0580 seviyesi, yükselişlerin bu seviye üzerinde devam etmesi durumunda sırasıyla 1,0600 ve 1,0620 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise 1,0560 bölgesi en yakın takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0540 ve 1,0520 seviyeleri izlenebilir.


ONS ALTIN

Zayıf görünümün devam ettiği ons altında 1855-1870 dolar arası dar bantta fiyat hareketi gözleniyor. Değerli madende 1850 dolar altında kalıcılık düşüş trendinin devam etmesine neden olabilir. Bugün açıklanacak çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi Fed için enflasyonla mücadelede politika faizlerinde yön belirlemek açısından önemli bir gösterge, bu sebeple verinin kıymetli madende oynaklığa neden olabileceği bekleniyor.. Teknik olarak gün içinde 1865 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için psikolojik destek noktası olarak 1860 ve 1855 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerin gün içinde gerçekleşmesi durumunda ise 1870 dolar ve üstünde 1875 ile 1880 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

Dün dolar endeksinde nispeten gevşeme paritenin 1,2220 seviyesini test etmesine imkan verdi de bu seviyede kalıcılık sağlandı. Özellikle dün ABD'de beklentilere paralel açıklanan %2,1'lik büyüme verisi sonrası paritede yükselişlerin sınırlandığını sonrasında ise 1,2200 seviyesinde denge bulmaya çalıştığı gördük. Bugün ise İngiltere'de yılın ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. ABD'de ise PCE rakamları takip edilecek. Paritede için ilk direnç noktası olarak 1,2220 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2240 ve 1,2260 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2200 ilk destek bölgesi olarak bu seviye altında fiyatlamalarda ise 1,2180 ve 1,2160 bölgelerini genel olarak izlenebilir.


GRAM ALTIN

Dün dolar endeksinin yükselişlerini sınırlaması ve kur tarafında pozitif fiyat hareketlerinin etkisiyle 27,40TL seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması sonrası gram altında 50 Günlük üssel ortalama 1640TL üzerinde tutunma çalışması devam etse de yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi ve güçlü dolar baskısı altında zayıf görünüm devam ediyor. Yıl içerisindeki faiz döngüsü için şahin mesajlar veren Fed'in bugün açıklanacak PCE rakamları sonrası açıklamalarında ipucu aranacak. İlk direnç noktası olarak 1650TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1655TL ve 1660TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1645TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1640TL ve 1635TL diğer destek bölgeleri izleniyor olacak.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş