EKONOMİLERDE STAGFLASYON RİSKİ
Borsa İstanbul dün yüzde 0,57 azalışla 1383,77 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 13 Milyar TL oldu. ABD borsalarından teknoloji hisseleri başta olmak üzere borsalarda sert satışlar görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişin 1,55’i görmesi borsalarda fiyatlamalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Dünkü satışlarla birlikte S&P 500 yüzde 2,04, Nasdaq yüzde 2,83, DAX yüzde 2,09 ve FTSE 100 yüzde 0,50 azalış gösterdi. Satışların hafta genelinde etkili olması bekleniyor. Artan enerji fiyatları stagflasyon endişesini artırırken düşük büyüme beklentilerinde artış gözlemleniyor.
Enerji fiyatlarındaki artış salgın dönemi sonrasında gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere gelişmiş ülkeleri tehdit ediyor. Son olarak, doğalgaz fiyatlarında görülen artışı kömür ve petrol fiyatları takip ediyor. Avrupa bölgesi, doğalgaz fiyatlarında görülen yükseliş sonrasında artan maliyetler ve sonbahar kış dönemine girilmesiyle birlikte bazı ülkeler tarafından zam uygulanmaya başlandı. İtalya artan fiyatların hane halkına yansımaması için 3milyar euro’luk bir fon desteği ayarladığını hafta içerisinde açıklamıştı. Arz kesintilerinin petrol üzerindeki etkisi devam ederken özellikle Çin’de büyümeye ilişkin beklentilerin aşağı yönlü revize edilmesine neden oluyor. Salgın sonrası uygulanan para politikalarıyla ekonomik toparlanma belirli bir ivmelenme kazanırken artan enerji maliyetleri stagflasyon endişesini artırıyor. Yılın geri kalanında Çin tarafından açıklanacak olan veriler yakından takip edilecek.
Dün katıldığı bir etkinlikte konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu salgın dönemine ilişkin Merkez Bankalarının Pandemide Rolü adlı bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Kavcıoğlu, hizmet sektöründeki yeniden açılma ve turizm döneminin katkılarıyla birlikte istihdam piyasasındaki salgın dönemi etkilerinin arındırıldığını belirtti. Salgın döneminde hastalığın hızla yayılmasıyla birlikte küresel ticaretteki yavaşlamanın arz şoklarına neden olduğu ve 2008 krizinden daha derin sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Ertelenmiş taleple birlikte arz eksikliğinin yaşanması ekonomik toparlanma sürecinde daha maliyetli olduğunu vurguladı. Salgın sürecinde Merkez Bankalarının aldığı kararlarla ekonomi üzerindeki salgın etkisinin azaltılması uygulanan faiz indirimler, varlık alımları, likidite adımları ve kredi destek programları gibi olağanüstü politika genişleyici para politikaları ekonomiye sağlanan en önemli desteklerdi. Başkan Kavcıoğlu ekonomide salgın sonrası büyüme oranlarına ilişkin ise Çin ile birlikte 2020 yılını pozitif büyüme ile kaydeden iki ekonomiden biri olduğunu belirtirken, 2021 yılı itibariyle de olumlu havanın devam ettiğini vurguladı. Avrupa’daki aşılamayla birlikte turizm gelirlerindeki artış ve net ihracattaki büyüme ekonomik toparlanmaya olumlu katkı sağlamaya devam ediyor. Ekonomik büyümenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ile sanayi sektöründeki istihdamın son dönemde diğer ekonomik sektörlere nazaran daha istikrarlı bir seyre oturduğunu söylenebilir.
Günlük vaka sayılarındaki artış olağan seyrinde devam ediyor. Son açıklanan rakamlara göre günlük vakalar 30 bin seviyesinin hemen altında 28 bin 892 olarak açıklanırken 239 vatandaşımız ise hayatını kaybetti. Her iki doz aşısını olmuş vatandaşlarımız nüfusa oranı ise yüzde 70,98 oldu.
USDTRY
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı açıklamalarda rezerv artışına önem göstermeye devam edeceklerini belirtti. Ülke risk priminde görülen artış ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 1,50’nin üzerini test etmesi döviz kurunda risk oluşturmaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,92 ve 8,95 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,84 ve 8,77 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Geçtiğimiz TCMB PPK toplantısında sürpriz bir karar adım atarak politika faizini 100bps indirmesinin ardından fiyatlamalardaki etkiler devam ediyor. Ülke risk primindeki yüksek seyir kur ataklarına neden olmaya devam ediyor. Hafta boyunca ülke risk primindeki seyir kurda etkili olacak. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,45 ve 10,50 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,30 ve 10,20 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Dolar endeksinin 93 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması sonrasında 1,17 seviyesinin altı görüldü. FED yetkilisi Bullard, 2022 yılında iki faiz artışı beklediğini yinelerken enflasyonun gelecek yıla kadar yüzde 2,8’de kalmasını bekliyor. Yarın açıklanacak olan ABD büyüme verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1715 ve 1,1740 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1660 ve 1,1640 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
ABD tahvil piyasasındaki yükseliş trendi durmak bilmiyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde 1,55 seviyesi test edilirken dolar endeksinde 93 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanmaya devam ediyor. Dün açıklanan ABD tüketici güven endeksi Eylül’de 109.3 seviyesinde gerçekleşti. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1745 ve 1755 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1730 ve 1720$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
Dolar endeksinde yukarı yönlü hareket devam ediyor. Dün açıklanan ABD dayanaklı mal siparişleri yüzde 1,8 artış gösterdi. Bugün FED başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3570 ve 1,3600 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3525 ve 1,3500 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Dolar endeksinde görülen yükseliş ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde 1,50 seviyesinin test edilmesi parite üzerinde önemli etki yaratıyor. ABD’de tüketici güven endeksi 109,3 seviyesinden açıklanırken düşüş trendini koruyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 111,80 ve 112,40 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 110,60 ve 110,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları beklentiden ayrışarak 4.127M varil artış gösterdi. Artan enerji fiyatları salgın sonrası ekonomilerde ciddi risk oluşturmaya devam ediyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 77,40 ve 78,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 76,30 ve 75,60$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
TCMB PPK toplantısında politika faizinin yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesinin ardından DolarTL’de yaşanan yükseliş devam ediyor. Her ne kadar Ons Altın’da yatay seyir devam etse de Gram Altın 500TL seviyesine yaklaştı. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 500 ve 505 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.